Varzá
creatzá umplutá{sarmale}
Ingrediente/ 4 portii
-
500 gr. carne tocatá
-
500 gr. ceafá de porc afumatá
-
150 gr. slániná afumatá
-
5 linguri ulei
-
200 gr. orez
-
1 varzá creatá circa 600 gr.
-
1 varzá albá circa 500 gr
-
1 buc. praz 15 cm
-
1 ceapá
-
6 cátei usturoi
-
1 lingurá vegeta
-
piper dupá gust
-
3 foi de dafin
-
1 vírf cutit boia de ardei dulce,
-
2 ardei kalifornia
-
1 linguritá pastá de ardei kapia
-
1 linguritá condiement grill
-
1 legáturá márar verde tocat
-
1 fir de cimbru, sau 1 linguritá uscat
-
100 gr. pastá rosii
-
10 linguri zeamá de lámíie
-
¼ litru otzet
Modul de
preparare
-punem ceafa la fier si o fierbem pe
jumátate, íntre timp pregátim orezul si opárim varza creatzá, pentru varzá
punem apá la fiert cu 1 lingurá sare si ¼ litru otzet, cínd apa fierbe ,
scoatem cotorul de la varza creatzá, punem varza ín apa clocotindá, o acoperim
cíteva miunute, apoi íntoarcem varza ín apa de opárit, si cu grijá despártim
frunzele de cápátíná, apoi cum se ínmoaie
asa le scoatem afará din apa clocotindá,
le punem sá se ráceascá apoi le táiem vína cea groasá, eventual formám frunza
la márimea preferatá, sau,,,fiecare dupá plac, la cantitatea de ingrediente
datá avem nevoie de 12-15 frunze,
-pregátim
orezul, táiem slánina íi cubuletze , íncingem 5 linguri ulei, prájim slánina, grásimea
rezulatá o ímpártim ín douá, íntr-o parte prájim prazul si ardeiul, apoi
adáugám orezul íl cálim píná ce se
ínfierbíntá bine íl stingem cu 2
dl apá, si íl fierbem píná scade toatá apa, apoi íl dám
la rácit,
-mácinám 500 gr.
pulpá sau spatá de porc, si o amestecám cu orezul deacum rece,apoi condimentám:
½ lingurá vegeta, 1 linguritá pastá ardei kapia, 1 linguritá condiment grill, piper
dupá gust, 100 gr. pastá de rosii, mestecám bine umplutura píná la íncorporarea totalá a
condimentelor, gustám si dacá e nevoie mai condimentám, dar sá nu uitám cáci si
ceafa este sáratá,, apoi pregátim cratitza pentru fiert sarmalele , deci, táiem
varza albá márunt sau o rázálim fiecare cum doreste, apoi íntr-o cratitá cu pereti mai ínalti, turnám
grásimea pusá deoparte , tocám ceapa márunt, o prájim ín grásimea din cratitá,
punem 1 vírf cutit boia de ardei si imediat adáugám jumátate din varza táiatá
márunt, íncorporám si luám deoparte, peste varza máruntá punem márarul, cimbrul, foile de dafin ,
usturoiul, asezám ín mijloc ceafa afumatá fiartá de jumátate, apoi íncepem sá
ínvírtim sarmalele, punem pe fiecare frunzá cíte o lingurá din umplutura de
carne tocatá, ínvírtim frunza ín formá de ruladá si cu degetul mic introducem
la ambele capete frunza ínláuntrul ruladei, apoi le asezám pe fiecare roatá pe língá ceafa din mijlocul cratitei,
-continuám
operatia píná la terminarea íngredientelor, dupá care ínvelim sarmalele cu
varza albá rámasá, evident cáci si resturile de varzá creatá le punem ín cratiza
cu sarmale, apoi ín apa care a fiert
ceafa punem 10 linguri zeamá de lámíie,
turnám peste sarmale si dacá mai e neoie complectám cu apá, ínsá, apa nu trebuie
sá fie píná la ínáltimea sarmalelor, apa sá
fie mai jos de nivelul sarmalelor cu un deget,, apoi le dám la fiert, timp de
40 minute la foc moale,, noi ín cuptor le fierbem,, dupá 40 minute gustám dacá
sínt gata sau nu, atentie la apa ín care a fiert ceafa de porc, dacá nu e
destul de sáratá mai dáugám sare, dacá e prea sáratá lungim cu apá-ín cazul
acesta nu punem toatá apa pe sarmale,
-dupá fierbere,
aranjám sarmalele pentru servit, le scoatem pe un platou, scoatem cefa de porc
o feliem, si aranjám platoul cu sarmale, ceafa de porc feliatá si varza
máruntá, dupá gust si preferintá, se servesc cu smíntíná,
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése