2014. április 27., vasárnap

Sármálutze ín "kuktá".

              

Sármálutze ín ”Kuktá”

   Ingrediente/ 8 portii
-       2 cápátíni de varzá albá márime medie
-       600 gr. carne tocatá
-       1,5 kg. ceafá cu os
-       200 gr. slániná afumatá
-       250 gr. orez
-       1 buc. praz 20 cm.
-       1 ceapá
-       6 cátei usturoi
-       4 foi de dafin
-       2 ardei kalifornia
-       1 cutie pastá de rosii 150 gr.
-       1 dl zeamá de lámíie 50%
-       1 linguritzá boia de ardei
-       1 lingurá pastá de ardei kapia
-       1 lingurá vegeta
-       1 linguritzá piper
-       1 dl ulei
-       2 dl otzet pentru opárit varza
-       2 linguri sare pentru opárit varza

Modul de preparare
         -punem apá la fiert cu 2 linguri sare si 2 dl otzet, scoatem cotorul de la varzá, cínd apa fierbe punem varza ín oalá, o acoperim cíteva minute, apoi íntoarcem varza ín oala , o mai lásám cíteva minute dupá care o scoatem ín strecurátoare si luám, jos frunzelel care vin usor, fárá a se deteriora, continuám operatia píná obtinem 24-26 frunze pentru umplut, apoi táiem vinele frunzelor sá se poatá rula mai usor, le pume deoparte píná la umlput,
      -táiem prazul, ceapa si ardeiul márunt, slánina o táiem ín cuburi, íncingem uleiul, prájim slánina , adáugám ceapa , prazul si ardeiul, le cálim putin, adáugám orezul , íl cálim putin si orezul, stingem cu 2 dl apá fierbinte, acoperim si fierbem píná scade toatá apa complect, dám la rece cu capacul pe el , píná se va ráci complect,
      -punem carnea tocatá íntr-un vas mare, adáugám orezul prefiert, boia, piper, vegeta, pastá de ardei kapia, pasta de rosii, frámíntám bine laolaltá toate aceste ingrediente, gustám , asezoná de condimente , apoi íncepem umplerea frunzelor, cu o lingurá punem ín fiecare frunzá umpluturá rulám umplutura ín frunzá, apoi cu degetul mic, introducem capetele frunzelor ínláuntru ruladei, continuám operatia píná la terminarea compotiziei,
      -táiem márunt mijlocul rámas de la ambele cápátzíni de varzá  íl ímpártim ín douá, apoi o parte o asezám pe fundul de la ”kuktá” sau cum íi mai spune , cratitzá cu presiune,care se ínchide ermetic, peste varzá punem usturoiul , foile de dafin, si asezám ín mijlocul cratitzei cefa de porc íntreagá, apoi íncepem sá asezám frumos roatá pe língá carnea cu os sarmalele , píná la terminare, acoperim cu varza máruntá rámasá,

     -ín 3 dl apá dizolvám 1 dl zeamá de lámíie,  turnám peste varzá ín cratitzá, potrivim ca apa sá fie mai jos de nivelul sarmalelor cu 3 degete, ínchidem ”kukta” si dám la fiert la foc potrivit, timp de 50-60 minute, dupá care scoatem sarmalele din cratizá íntr-un vas de ”yena” ,feliem  carnea fiartá, si dám la masá cu smíntíná. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése