Cremvusti
ín aluat
Ingrediente
-
600 gr. fáiná zero
-
2,5 dl lapte
-
30 gr. drojdie proaspátá
-
2 gálbenuse
-
1 lingurá zahár
-
100 gr. unt
-
1 linguritzá sare
-pentru umplut 8 bucáti virsli si 300 gr. cascaval felii,
-pentru uns 2 albusuri
de ou, 1 linguritzá zahár, 1 linguritzá smíntíná si 2 lingurite semnitze susan,
Modul de preparare
-punem
drojdia la dospit ín 1 dl
lapte cu 1 lingurá de zahár,
- íntre timp
punem untul sá se ínmoaie, nu íl topim , numai sá fie moale , punem fáina
íntr-un lighean mai adínc, punem sare si íncepem sá frecám fáina cu untul íntre
palme, adáugám gálbenusele si drojdia ,
íncepem frámíntatul, laptele íl adáugám cíte putin píná vom obtine o cocá
molcutá si elasticá, care o frámíntám píná se dezlipeste de lighean si de míná,
atunci trebuie sá apará si básicutze pe cocá, acoperim ligheanul cu un prosop
de bucátárie si o punem la dospit íntr-un loc caldutz ferit de curenti de aer,
píná volumul se va dubla, apoi presárám masa de lucru cu fáiná si rásturnám
aluatul pe ea,
-ímpártim
aluatul ín 8 párti egale, si facem din fiecare cíte un glob rotund, le asezám
ín rínd si le acoperim cu prosopul ca sá nu prindá coajá, si íncepem
prelucrarea primului globuletz, íntindem globuletzul ín formá de cerc, nu prea
subtire, ínvírtim un cremvust ín felii de cascaval si íl asezám pe mijlocul
cercului de aluat, apoi cu un cutit care taie bine, cam 1 cm de la cremvust ínspre
exterior táiem alautul ín físii de circa 3 cm látime, de o parte si de alta a
cremvustului, adicá pe ambele párti,ale aluatului de la cremvust,,, apoi
íncepem ímpletitul,, deci : partea stíngá o aducem pe partea dreaptá, si
invers, dreapta pe stínga, , píná se terminá scorzile, apoi la capát ultima scoardá o íntindem
putin si o íntroducem putin sub aluat, apoi asezám ímpletitura ín tava de copt unsá
cu ulei si tapetatá cu hírtie de copt, dupá care continuám operatia píná la
terminarea aluatului, dupá ce leam pus
ín tava de copt toate franzelutzele, batem
cele 2 albusuri cu putin zahár si 1 linguritá de smíntíná , ungem franzelutzele
cu oul bátut, si lásám sá dospeascá 30 minute, íntre timp ín cele 30 minute de
dospire mai ungem odatá cu ou si presárám cu seminte de susan, dupá ce volumul
franzelutzelor sa dublat, au trecut 30 minute de dospire, dám franzelutzele la
cuptorul preíncálzit timp de 25-30 minute
la foc potrivit,
Sínt un
deliciu servite cu salatá proaspátá sau mustar si ketchup,
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése