2014. április 11., péntek

Cremvusti ín aluat.

              

Cremvusti ín aluat

  Ingrediente
-         600 gr. fáiná zero
-         2,5 dl lapte
-         30 gr. drojdie proaspátá
-         2 gálbenuse
-         1 lingurá zahár
-         100 gr. unt
-         1 linguritzá sare
-pentru umplut 8 bucáti virsli si 300 gr. cascaval felii,    
    -pentru uns 2 albusuri de ou, 1 linguritzá zahár, 1 linguritzá smíntíná si 2 lingurite semnitze susan,

   Modul de preparare
           -punem drojdia la dospit ín 1 dl lapte cu 1 lingurá de zahár,
    - íntre timp punem untul sá se ínmoaie, nu íl topim , numai sá fie moale , punem fáina íntr-un lighean mai adínc, punem sare si íncepem sá frecám fáina cu untul íntre palme, adáugám gálbenusele  si drojdia , íncepem frámíntatul, laptele íl adáugám cíte putin píná vom obtine o cocá molcutá si elasticá, care o frámíntám píná se dezlipeste de lighean si de míná, atunci trebuie sá apará si básicutze pe cocá, acoperim ligheanul cu un prosop de bucátárie si o punem la dospit íntr-un loc caldutz ferit de curenti de aer, píná volumul se va dubla, apoi presárám masa de lucru cu fáiná si rásturnám aluatul pe ea,
         -ímpártim aluatul ín 8 párti egale, si facem din fiecare cíte un glob rotund, le asezám ín rínd si le acoperim cu prosopul ca sá nu prindá coajá, si íncepem prelucrarea primului globuletz, íntindem globuletzul ín formá de cerc, nu prea subtire, ínvírtim un cremvust ín felii de cascaval si íl asezám pe mijlocul cercului de aluat, apoi cu un cutit care taie bine, cam 1 cm de la cremvust ínspre exterior táiem alautul ín físii de circa 3 cm látime, de o parte si de alta a cremvustului, adicá pe ambele párti,ale aluatului de la cremvust,,, apoi íncepem ímpletitul,, deci : partea stíngá o aducem pe partea dreaptá, si invers, dreapta pe stínga, , píná se terminá  scorzile, apoi la capát ultima scoardá o íntindem putin si o íntroducem putin sub aluat, apoi asezám ímpletitura ín tava de copt unsá cu ulei si tapetatá cu hírtie de copt, dupá care continuám operatia píná la terminarea  aluatului, dupá ce leam pus ín tava de copt toate  franzelutzele, batem cele 2 albusuri cu putin zahár si 1 linguritá de smíntíná , ungem franzelutzele cu oul bátut, si lásám sá dospeascá 30 minute, íntre timp ín cele 30 minute de dospire mai ungem odatá cu ou si presárám cu seminte de susan, dupá ce volumul franzelutzelor sa dublat, au trecut 30 minute de dospire, dám franzelutzele la cuptorul preíncálzit timp de 25-30 minute  la foc potrivit,

         Sínt un deliciu servite cu salatá proaspátá sau mustar si ketchup, 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése