Pascá-traditionalá
aluatul:
-
30 gr. drojdie proaspátá
-
150 gr. zahár pudrá
-
1 lingurá zahár tos
-
1 linguritzá sare
-
1 dl ulei
-
600 gr. fáiná de buná calitate
umplutura:
-
250 gr. zahár pudrá
-
3 prafuri vanilie
-
400 gr. brínzá de vaci
-
50 gr.unt
-
2 linguri smíntíná grasá
-
2 gálbenusuri de ou
-
100 gr. stafide
-
2 linguri griz
Modul de
preparare
aluatul:
-punem fáina pe masa de lucru facem un cuib ín
mijloc, apoi preparám ín acest cuib o maia din drojdie cu 1 linguritá zahár tos
si 1 dl
lapte cáldutz, o presárám cu fáiná si o lásám sá dospreascá, cínd plámádeala e
dospitá, adáugám zahárul pudrá, sarea, si íncepem sá frámíntám un aluat omogen
elastic, adáugínd cíte putin lapte cáldut dacá mai este nevoie si 1 dl ulei cíte putin ín timpul
frámíntárii, dacá avem robot de frámíntat operatia de frámítat o facem tot ín
acelasi mod, adicá adáugám uleiul tot cíte putin pe rínd,si lapte dacá e
nevoie, frámíntám píná aluatul va fi neted elastic si íncepe sá facá básicutze,
apoi íl punem la dospit íntr-un loc ferit de curenti de aer si cáldut, píná
volumul aluatului se dubleazá bine, íntre timp pregátim umplutura ,
umplutura:
-400 gr.
brínzá de vaci frecám cu 50 gr. unt si 250 gr. zahár pudrá, 3 prafuri vanilie, adáugám 2 gálbenusuri de ou
si 100 gr. stafide si 2 linguri de smíntíná, íncorporám bine si aceste
íngrediente , apoi punem putin la odihná ín frigider, circa 15 minute, timp ín
care pregátim alautul deacum crescut, pentru umplut,
ansamblarea:
-ímpártim
alautul ín 3 párti, o parte din aceste 3 párti o ímpártim ín douá, apoi o parte
si jumátate le lumá ímpreuná si le íntindem ín formá rotundá, ungem o tavá
rotundá cu unt mai grosutz, o tapetám cu fáiná si asezám foaia de aluat ín tavá
ín asa fel ca aluatul sá ímbrace si marginile de la tavá, dupá care presárám cu
2 linguri griz, si asezám umplutura ín tavá peste foaie, nivelám apoi íncepem
ímpletitul,
-din aluatul
rámas facem mai multe scorzi pentru ímpletit, 2 care sá cuprindá circumferintza
tavei rotunde, din restul aluatului cíte scorzi ies, de lungimea diagonalei
tavei rotunde, ímpletim cele 2 scorzi lungi si le asezám roatá pe
circumferintza tavei peste umplutura de brínzá, apoi ímpletim si celelate
scorzi mai scurte si le asezám peste umplutura de brínzá pe diagonalá la
distantá egalá, ca la coacere sá se poatá íntílni una cu alta, dar nu e neapárát nevoie sá se íntílneascá, si asa e
fainá, apoi batem cele 2 albusuri cu 1 lingurá zahár si 1 lingurá smíntíná si ungem
páscutza, o dám la odihná pentru 20 minute timp ín care o mai ungem de 2 ori,
dupá care o punem la copt la foc potolit, píná se rumeneste frumos,, asta
dureazá 45-50 minute, timp ín care o íntoarcem ín cuptor de 2 ori,, dupá
coacere o lásám sá se ráceascá, si o feliem dupá cum dorin, este o plácintá traditionalá romíneascá,
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése