FELII ”BAIGLI”
Ingrediente.
Coca:
-
750 gr. fáiná
-
300 gr. unt sau rama
-
25 gr. drojdie proaspáta
-
1 linguritá sare
-
200 gr. zahár pudrá
-
coaja de la 1 lámíie
-
1 ou
-
1 gálbenus de ou
-
2,5 dl lapte
Umpluturá
mac:
-
300 gr. mac mácinat
-
150 gr. zahár
-
2 dl lapte
-
3 vanilii
-
2 linguri unt
-
3 linguri gem caise
-
1 coajá portocalá
-
50 gr. stafide
Umpluturá
nucá:
-
300 gr. nucá mácinatá
-
150 gr. zahár
-
2 linguri unt
-
3 vanilii
-
coaja de la 1 lámíie
-
1 vírf cutit scortisoará
-
1,5 dl lapte
-
50 gr. stafide
Modul de
preparare
-punem
drojdia la dospit ín 1 dl
lapte cáldut cu 1 lingurá zahár,
-punem fáina
pe masa de lucru, o mestecám cu zahárul sarea si o frecám íntre palme cu untul
apoi facem un cuib ín mijloc, adáugám ouále si drojdia crescutá si íncepem
frámíntatul, adáugám cíte putin laptele cáldut si frámíntám coca píná íncepe sá
facá básicutze, , evident cáci dacá este nevoie mai adáugám putin lapte sau
fáiná dupá caz, pentru a obtine o cocá elasticá mátásoasá molcutzá, ímpárim
alautul ín 6 párti egale , facem cíte o minge micá din fiecare, parte de aluat ímpachetám
pe fiecare ín folie alimentará si o dám la rece pentru 3-4 ore , deci atentie la rece, este un aluat crescut la rece,
íntre timp pregátim umplutura
umputurá mac:
-punem
laptele la fiert cu zahárul , cínd laptele fierbe adáugám toate ingredientele
si macul íi dám cíteva clocote mestecínd íncontinuu , adicá píná macul se íngroase,
íl dám la rece, píná se ráceste complect, dupá rácire adáugám si gemul de caise
ín compozitia de mac, apoi urmeazá aplicat peste foaia de peájiturá,
umpluturá nucá:
-evident
cáci este acelasi procedeu de preparare ca si la mac cu diferenta cáci acum ín
lapte punem nuca si ingredientele scrise mai sus, la umplutura de nucá,,
ansamblarea-coacerea:
-dupá timpul
de odihná la rece aducem la masa de lucru 3 mingi din aluat, ungem tava de copt
cu ulei tapetám cu hírtie de copt,
íntindem o foaie dintr-o bucatá de aluat, de circa 3 mm grosime, o asezám ín tavá
pe hírtia de copt, punem peste aluat jumátate din umplutura de mac, aplicám
peste mac a 2-a foaie , íntindem peste ea macul rámas, apoi íntindem a 3-a
foaie si o aplicám peste al doilea rínd de mac, batem un ou cu 1 linguritá
zahár si 1 linguritá smíntíná, ungem prájitura cu oul apoi punem tava deacum la
loc cald pentru 35 minute, timp ín care pregátim si prájitura cu nucá, tot la
fel ca si acea cu mac, cu diferenta cá acum umplutura va fi nuca, apoi si
aceastá tavá o dám la loc cáldut pentru 35 minute, íntre timpul de crestere mai
ungem prájitura de douá ori, dupá care le vom da la cuptorul íncálzit ín prealabil
, mai íntíi la foc mai aspru, circa 10 minute, apoi potolim focul la íncetisor,
íncá 25 minute, íntre acest timp íntoarcem prájitura ín cuptor, dupá 25 minute facem proba de copt, dacá este
gata, o dám la rácit, dupá care feliem dupá gust si preferintá,,,
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése