Cartofi-evantai
cu sos de macris.
sos de macris
-
1 kg macris
-
50 gr. margariná
-
1 dl ulei
-
3 linguri fáiná
-
sare dupá gust
-
2 linguri zahár
-
2 dl
smíntíná grasá
-
2 dl lapte
cartofii
-
1,5 kg .
cartofi
-
3 dl ulei
-
1 lingurá vegeta
-
1 legáturá pátrunjel
Modul de
preparare
sosul de macris:
- íntr-o
cratitá íncingem 50 gr. margariná, cínd margarina sa íncins si sa potolit
spuma, adáugám macrisul curátat spálat , si íl ínnábusim píná va scádea de tot
si ísi schimbá culoarea, asta la foc mic, presárám zahárul si sárám , íntre
timp pregátim rantasul,
- íntr-o
tigaie cu pereti ínalti íncingem 1 dl ulei , adáugám 3 linguir
de fáiná , o prájim píná va lua culoarea
alunei coapte, stingem cu lapte rece , mestecínd
íncontinuu ca sá nu se formeze cocoloase , cínd íncepe sá se íngroase adaugám
rantasul peste macrisul ínnábusit,
- condimentám cu
sare dupá gust, frecám 2 dl
smíntíná si turnám peste sosul de macris, dám cíteva clocote , eventual mai
condimentám dacá e nevoie, si sosul este gata,
cartofii:
- alegem 1,5 kg cartofi , sá fie cam deo márime si formá lunguiatzá,, íi punem la fiert cu
sare , ínsá nu se dá decít cíteva clocote, adicá din momentul cínd au ínceput
sá fiarbá 8 minute, íi scurgem imediat si íi punem la jet de apá rece píná se
ráceasc detot, dupá ce sau rácit íi curátm de coajá , íi táiem ín lung cu un
cutit care taie bine ca nu cumva sá se
sfáríme,,
- íi asezám
pe un platou uns cu grásime si íncepem sá-i
feliem, pe unul fiecare dea latul , avínd grijá ca cutitul sá nu meargá
píná jos la baza cartofului, adicá cum íi spune , íi táiem formá de evantai,,,
ín asa fel,, ca dupá ce am terminat, de feliat, sá putem ridica cartoful fárá
sá se desfacá ín felii,,,
- ungem o tavá
de cuptor, cu margariná sau unturá,, asa putin mai gros,, ridicám cartoful cu o spatulá si asezám
fiecare jumátate de cartof evantai unul
língá altul asa ín rínd, frumos, píná se umple tava, binenteles cá nu vor
íncape toti odatá íntr-o tavá , dar repetám operatia, de mai multe ori,,,
-dupá ce sa
umplut tava, stropim cu putin ulei fiecare cartof, íl presárám cu vegeta si piper, dupá
care punem pe fiecare cíte un cubuletz
de margariná si le dám la cuptor pentru
rumenit,, dupá ce sau rumenit frumos, continuám procedura píná la terminarea
cartofilor , se presará cu pátrunjel verde ,
- este
o garniturá care se combiná cu
mai multe feluri de sosuri, sau salate ,
acum lam combinat cu sos de macris pentru miel la cuptor.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése