2014. április 5., szombat

Cartofi-evantai cu sos de macris.

                

Cartofi-evantai cu sos de macris.

   sos de macris
-         1 kg macris
-         50 gr. margariná
-         1 dl ulei
-         3 linguri fáiná
-         sare dupá gust
-         2 linguri zahár
-         2 dl smíntíná grasá
-         2 dl lapte

  cartofii
-         1,5 kg. cartofi
-         3 dl ulei
-         1 lingurá vegeta
-         1 legáturá pátrunjel

Modul de preparare
          sosul de macris:
         - íntr-o cratitá íncingem 50 gr. margariná, cínd margarina sa íncins si sa potolit spuma, adáugám macrisul curátat spálat , si íl ínnábusim píná va scádea de tot si ísi schimbá culoarea, asta la foc mic, presárám zahárul si sárám , íntre timp pregátim rantasul,
      - íntr-o tigaie  cu pereti ínalti íncingem 1 dl ulei , adáugám 3 linguir de fáiná , o prájim  píná va lua culoarea alunei coapte, stingem cu lapte  rece , mestecínd íncontinuu ca sá nu se formeze cocoloase , cínd íncepe sá se íngroase adaugám rantasul peste macrisul ínnábusit,
    - condimentám cu sare dupá gust, frecám 2 dl smíntíná si turnám peste sosul de macris, dám cíteva clocote , eventual mai condimentám dacá e nevoie, si sosul este gata,
     cartofii:
          - alegem 1,5 kg  cartofi , sá fie cam deo márime  si formá lunguiatzá,, íi punem la fiert cu sare , ínsá nu se dá decít cíteva clocote, adicá din momentul cínd au ínceput sá fiarbá 8 minute, íi scurgem imediat si íi punem la jet de apá rece píná se ráceasc detot, dupá ce sau rácit íi curátm de coajá , íi táiem ín lung cu un cutit care taie bine  ca nu cumva sá se sfáríme,,
         - íi asezám pe un platou uns cu grásime si íncepem sá-i  feliem, pe unul fiecare dea latul , avínd grijá ca cutitul sá nu meargá píná jos la baza cartofului, adicá cum íi spune , íi táiem formá de evantai,,, ín asa fel,, ca dupá ce am terminat, de feliat, sá putem ridica cartoful fárá sá se desfacá ín felii,,,                        
     - ungem o tavá de cuptor, cu margariná sau unturá,, asa putin mai  gros,, ridicám cartoful cu o spatulá si asezám fiecare jumátate de cartof  evantai unul língá altul asa ín rínd, frumos, píná se umple tava, binenteles cá nu vor íncape toti odatá íntr-o tavá , dar repetám operatia, de mai multe  ori,,,                                  
     -dupá ce sa umplut tava, stropim cu putin ulei fiecare cartof,  íl presárám cu vegeta si piper, dupá care  punem pe fiecare cíte un cubuletz de margariná si le dám la  cuptor pentru rumenit,, dupá ce sau rumenit frumos, continuám procedura píná la terminarea cartofilor , se presará cu pátrunjel verde ,
      - este  o garniturá  care se combiná cu mai multe feluri de sosuri,  sau salate , acum lam combinat cu sos de macris pentru miel la cuptor.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése