”Stangli”
cu susan.
ingrediente:
- 1 kg fáiná
- 100 gr.
unt
- 9 dl . lapte
- 5 dkg. drojdie proaspátá
- 2
linguritze sare
- 1 ou
pentru uns
- 5 ling.
semintze susan
Modul de
reparare
-punem 3 dl . lapte sá se
dezmortzeascá, adáugám 1 lingurá zahár, dizolvám drojdia ín el, presárám gros
cu fáiná si punem la dospit, íntre timp pregátim masa de lucru cu fáina pentru
aluatul de ”stangli”
-asezám fáina
pe masa de lucru amestecám cu sare, frecám íntre palme cu untul la temperatura
camerei, píná íncorporám total, facem ín mijloc un cuib, adáugám drojdia bine
crescutá, si íncepem frámíntatul adáugínd cíte putin din laptele cáldutz, adicá
mai bine dezmortzit, píná vom obtzine o cocá molcutzá elasticá, dupá care
frámíntám serios, píná aluatul va face básicutze, apoi ímpártim alautl ín 3
pártzi, facem 3 mingi din el, cine are robot e mai simplu frámíntatul,
-ungem tava
de copt cu unt si tapetám cu fáiná, apoi íntindem o minge de aluat ín formá de
cerc si táiem de la mijloc spre margine ín 6-8 bucátzi, deci vom obtzine 6-8 triunghiuri, dintr-o
minge de aluat, dupá care fiecare triunghi ín rulám usurel din partea deafará spre
interior, si asezám ín tava de copt, la distantze mai mari ca sá nu se lipeascá
la crestere, apoi punem tava íntr-un loc ferit de curentzi de aer ca ”stangli”
sá dospeascá timp de o orá,, timp ín care ungem pedeasupra cu ou bátut cu zahár
si 1 linguritzá smíntíná, de 2 ori, la a -2 a ungere presárám cu semntze de susan, mai
lásám 5 minute, apoi dám la cuptorul íncálzit ín prealabil timp de 20-30 minute
la foc moale, píná cornuletzele se vor rumeni usor,
-tot asa
procedám si cu celelalte 2 mingi de aluat rámase, ín schimb putem sá si umplem
cu gem, mac sau nucá ”stangli” dar tot atít de bine pot fi presáratzi cu
cascaval rázálit fárá umpluturá-sínt
grozavi.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése