Varză-creaţă gratinată.
ingrediente/6portzii
-
3 kg . varzá
creatzá
-
3 buc. cuburi concentrat supá carne
-
1 ceapá mare
-
4 buc. ardei grasi
-
1 linguritzá boia dulce
-
1 linguritzá piper mácinat
-
1 linguritzá chimen mácinat
-
1 linguritzá mágheran
-
1 ling. vegeta
-
1 ling.pastá ardei kapia
-
200 gr. caizer sau slániná afumatá
-
6 ling. ulei
-
600 gr. carne tocatá
-
200 gr. orez
-
5 dl smíntíná
-
3 ling. fáiná
-
3 dl lapte
-
1 linguritzá nucsoará
Modul de preparare
-curátzám
varza si o táiem ín físii groase , mari, punem apá la fiert cu 3 cuburi supá
concentrat, putziná vegeta, piper si mágheran, cínd apa clocteste adáugám varza
si o fierbem buná pentru consum, apoi o punem ín strecurátor ca sá se scurgá
bine, íntre timp pregátim orezul si carnea si anume,,,
-táiem caizerul-slánina
ín cubuletze, íncingem 3 linguri ulei si prájim caizerul-slánina, apoi scoatem
din grásimea rezulatatá 5 linguri de grásimea si punem laoparte, ín restul de grásime cálim ceapa
tocatá márunt si ardeiul gras, presárám cu boia, adáugám imediat carnea tocatá,
condimentám cu piper, chimen, mághiran, vegeta, pastá de ardei kapia, ínvírtim
de cíteva ori si stingem cu 2
dl din supa unde a fiert varza, ínnábusim carnea píná
scade toatá supa, cínd carnea íncepe sá
sfíráie ín cratitzá o luám deoparte,,,,
-íncingem
3 linguri ulei, adáugám orezul, íl cálim píná se ínfierbíntá puternic, stingem
cu cantitatea dublá a orezului din supa ín care a fiert varza si fierbem fárá
sá mestecám píná orezul absoarbe toatá supa, apoi dám deoparte si lásám
acoperit 10 minute si adáugám orezul la compozitzia de carne tocatá, asezonám
de condimente, lásám compozitzia deoaprte
si trecerm la pregátirea sosului alb,,,
sosul alb:
-íngingem grásimea pusá laoparte, adicá 5 linguri grásime ín care cálim cele 3
linguri fáiná, stingem cu 3 dl
lapte, condimentám cu vegeta si nucsoará, fierbem un sos mai omogen apoi dám
putzin la rácorit si adáugám 3
dl smíntína, omogenizám si trecem la etajarea míncárii,
si anume,,,
-ungem
bine cu unturá sau ulei un vas de ”yena” sau tavá de fripturi, ímpártzim varza
ín douá pártzi, o parte o asezám pe fundul vasului, stropim binisor cu sos alb
peste care nivelám compozitzia de carne tocatá, ínvelim carnea tocatá cu varza
rámasá peste care nivelám sosul alb rámas, stropim cu grásime si dám vasul la
cuptorul preíncálzit , la foc potrivit, píná se rumeneste frumos pe toatá suprafatza
dupá care portzionám si servim caldá cu smíntíná din ambundentzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése