2014. október 17., péntek

Tort cu nucá si mere.

                 

Tort cu nucá-mere.

      blatul:
-        8 ouá
-        120 gr. fáiná
-        80 gr. nucá mácinatá
-        200 gr. zahár pudrá
-        1 lámíie
-        1 ling. bicarbonat
     crema:
-        1 kg, mere
-        200 gr. nucá mácinatá
-        2 plicuri budincá vanilie
-        4 dl lapte
-        50 gr. unt
-        250 gr. zahár
-        3 dl friscá pentru spumá
-        1 ling. gelatiná alimentará
-        1 linguritzá scortzisoará
Modul de preaprare
           blatul: -seaprám albusurile de gálbenuse, batem spumá tare albusurile cu zahárul, adáugám coaja de la lámíie, stingem bicarbonatul cu zeama de la o jumátate de lámíie, íl adáugám, apoi adáugám gálbenusele cíte unul perínd bátínd la fiecare píná la omogenizare complectá, píná vom adáuga toate gálbenusele, mestecám fáina cu nuca mácinatá si adáugám la ouále bátute deacum usurel cu spatula, nu cu robotul, ungem forma de tort si tapetám cu hírtie de copt, apoi turnám ín ea blatul care íl dám la cuptorul preíncálzit la 180 grade timp de 25-35 minute dupá care facem proba de coacere, apoi íl dám la rácit complect, íntre timp preparám crema,,,,
        crema: -punem 2 dl lapte la fiert cu 5 linguri zahár, dizolvám budinca ín 2 dl lapte, cínd laptele dá ín clocot adáugám budinca dizolvatá si fierbem o budincá omogená, dám deoparte si adáugám perínd mestecínd mereu 50 gr, unt, apoi o dám la rácit, mestecínd mereu, íntre timp pregátim merele, le curátázm la táiem felii subtziri, le presárám cu 5 linguri zahár si scortzisoará, le lásám 10-15 minute, apoi le stoarcem usurel din zeamá, sá nu se prea sfarme feliile, adicá mai mult le presám asa si le punem la ínnábusit-fiert íntr-o tigaie timp de circa 5-8 minute, apoi le dám la rácit, cu zeama stoarsá de la mere dizolvám 1 lingurá gelatiná si o ínfierbíntat píná dá ín clocot, cínd a dat ín clocot o dám deoparte,
            -batem spumá tare frisca cu 50 gr. zahár, adáugám cíteva linguri de friscá la gelatina fiartá, apoi toatá compozitzia de gelatiná o adáugám la cantitatea de friscá, bátínd mreu píná omogenizám complect gelatian ín friscá, batem bine cu robotul budinca deacum rece píná se face cremá apoi o adáugám la frisca bátutá spumá cu cíte o lingurá píná vom adáuga toatá budinca si omogenizám frumos si vom obtzine o cremá spumoasá dupá care íncepem ansamblarea tortului,
         ansamblarea: -ansamblarea o facem ín forma de tort, nu pe tavá, deci-táiem blatul ín douá vertical, asezám partea de jos a blatului ín forma de tort, punem deoparte 5-6 linguri bune de cremá, iar restul o ímpártzim ín douá,  apoi peste blatul din forma de tort presárám 100 gr. nucá mácinatá peste care asezám jumátate din merele ínnábusite-fierte care le acoperim cu o parte din cremá, nivelám frumos peste care asezám partea de sus a blatului, apásám usurel putzin, apoi presárám nuca máciantá rámasá peste care asezám merele rámase, care le acoperim cu a doua parte de cremá, nivelám frumos crema, apoi dám la rece 40 minute, dupá care scoatem tortul din formá, íl asezám pe tava de tort si íncepem ornatul, punem cele 5-6 linguri de friscá pusá deoaparte ín sacul de spumá si íncepem ornatul pe marginea tortului dupá cum se vede si ín imaginea atasatá retzetei, apoi ornám mijlocul cu miez de nucá íntreg si flori din mere rosii, apoi mai dám tortul la rece pentru alte 30 minute dupá care putem felia dupá plac si servii.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése