Salatá de vinete.
-
- 1 ceapă potrivitá
- 2 cátei de usturoi
- ulei de floarea soarelui cít cuprinde cc
- sare, piper, otet sau zeamá de lámíine după gust
Modul de preparare:
-sá alegem bine vinetele , sá fie de culoare ínchisá , lucioase si tari , acele tari sínt coapte .
-vinetele se coc pe grátar, pe o plită íncinsá, pe jar sau chiar la flacára de aragaz. ín timpul coacerii, vinetele se íntorc de pe o parte pe cealaltá, rotindu-le píná coaja vinetelor se carbonizeazá, si miezul devine moale.
Dupá ce s-au copt, vinetele le luám de pe grátar sau,,,,,, le lásám sá se stímpere putin si le curátám de coaja carbonizatá sub un jet usurel de apá rece , apoi se pun pe o plansetá { tocátor } ínclinată oblic , pentru scurgerea lichidului amárui .
-se toacá foarte márunt , cu un tocátor sau cutit din lemn ori plastic si le turnám íntr-un castron pentru frecare.
-ceapa se toacá foarte fin , usturoiul se piseazá bine de tot , apoi se cálesc foarte usor ín ulei, la temperaturá scázutá , ceapa va trebui sá rámíná albá si putin sticloasá la fel si usturoiul, chiar dacá nu se prájeste, totusi va lása ín ulei o aromá usoará , care va da un gust plácut vinetei.
-peste vinetele din castron se adaugá uleiul cu ceapa cálitá , turnínd ín jet subtire freacínd bine cu o lingura de lemn sau plastic , { deci procedeul maionezá } , píná vinetele vor absorbi uleiul si vor deveni cremoase , si albe frumos sticloase, dacá uleiul ín care am cálit ceapa nu este deajuns, si salata asa cere, mai adáugám ulei crud din sticlá, dupá ce uleiul a fost íncorporat , condimnetám cu otet , sau zeamá de lámíie , sare şi piper după gust. { mie ími plac cu otet }
-tot cu acest procedeu, se pot pregáti vinetele cu maionezá si mustar , cu diferenta cá ceapa o cálim ín foarte putin ulei , si dupá íncorporare cepei cálite o dám la rece cam ½ orá, timp ín care pregátim maioneza.,,,,,servim salata cu píine proaspátá si ardei copt, sau rosii de grádiná, eu prefer ardeiul copt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése