Piftie
sau rácituri.
ingrediente / 10 potzii.
-
2 kg rasol
de porc -popular ciolan-
-
2 picioare -popular adidasi-
-
2 kg ½ cap
porc cu ureche
-
2 cápátzíni mari usturoi
-
1 ling. piper boabe
-
10-12 boabe ienibahar
-
3 buc. foi dafin
-
2 cepe
-
2 morcovi
-
1 pátrunjel
-
1 tzeliná
-
3 buc. ardei grasi albi
-
6 litri apá
Modul de
preparare
-pentru ínceput pírlim bine la foc deschis picioarele
de porc, rasolul, capul, cu urechea, apoi le radem, le táiem pe fiecare bucatá ín
mai multe bucátzi, spálám bine si le punem ín apá rece pentru 20-30 minute, timp
ín care schimbám odatá apa de pe ele, apoi íntr-o oalá de 8-10 litri asezám prima
datá bucátzile mai osoase, apoi pe celelalte, punem peste carne 1 lingurá sare,
turnám apá rece píná acopere bine carnea si dám la fiert, la foc iute detot, píná
íncepe sá fiarbá, cínd a dat ín clocot dupá 2-3 clocote, scoatem carnea toatá,
aruncám apa, spálám oala de spumá si rámásitze, spálám si carnea, asezám din
nou pártzile osoase jos si celelalte peste, turnám cu 6 litri apá, adáugám
piperul, ienibaharul, foile de dafin, si tot la foc iute dám la fiert, cínd dá
ín clocot luám focul la minim ca rácitura sá fiarbá foarte íncet, doar sá
márgeleascá timp de 2 ore, dupá 2 ore de fiert adáugám zarzavaturile curátzate
dar íntregi ne táiate, ceapa, ardeiul si 1 cápátzíná usturoi, dupá care fierbem
rácitura la foc foarte moale píná totul se desprinde de pe os, adicá dacá prind
rasolul de os si íl ridic din oalá, ími rámíne osul gol ín míná, dám oala
deoparte, scoatem toatá carnea íntr-un castron, zema o strecurám prin sitá
deasá si tifon, spálám oala, punem ínapoi la fiert zeama, apoi curátzám cápátzína
de usturoi rámasá, o pisám bine de tot, o frecám cu 2 linguritze sare, adicá
facem un mujdei care íl adáugám la oala cu zeama si lásám sá márgeleascá mai
departe píná scoatem toatá carnea de pe oase si o ímpártzim la farfurii sau
castronase mici, cínd am terminat ímpártzeala, íncepem sá ímpártzim si zeama
peste carne ín farfurii sau castronase píná acopere carnea detot pe fiecare
farfurie, dupá care dám farfuriile la loc rece, afará dacá avem loc amenajat
sau la cámará, dacá avem o cámará mai rece píná leagá bine, apoi presárám
piftia cu sare, piper , boia de ardei dulce sau iute, si servim.
-dacá nu
síntetzi sigure cá piftia leagá atunci dupá ce am scos carnea si adáugám
mujdeiul la zeamá, odatá cu mujdeiul adáugám si 1 lingurá buná de gelatiná alimentará
dizolvatá ín putziná zeamá de pe rácituri, sau apá cáldutzá, eu íntodeauna pun
si gelatiná.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése