2014. december 6., szombat

Piftie sau răcituri.

            

Piftie sau rácituri.

        ingrediente / 10 potzii.
-        2 kg rasol de porc -popular ciolan-
-        2 picioare -popular adidasi-
-        2 kg ½ cap porc cu ureche
-        2 cápátzíni mari usturoi
-        1 ling. piper boabe
-        10-12 boabe ienibahar
-        3 buc. foi dafin
-        2 cepe
-        2 morcovi
-        1 pátrunjel
-        1 tzeliná
-        3 buc. ardei grasi albi
-        6 litri apá

Modul de preparare
                 -pentru ínceput pírlim bine la foc deschis picioarele de porc, rasolul, capul, cu urechea, apoi le radem, le táiem pe fiecare bucatá ín mai multe bucátzi, spálám bine si le punem ín apá rece pentru 20-30 minute, timp ín care schimbám odatá apa de pe ele, apoi íntr-o oalá de 8-10 litri asezám prima datá bucátzile mai osoase, apoi pe celelalte, punem peste carne 1 lingurá sare, turnám apá rece píná acopere bine carnea si dám la fiert, la foc iute detot, píná íncepe sá fiarbá, cínd a dat ín clocot dupá 2-3 clocote, scoatem carnea toatá, aruncám apa, spálám oala de spumá si rámásitze, spálám si carnea, asezám din nou pártzile osoase jos si celelalte peste, turnám cu 6 litri apá, adáugám piperul, ienibaharul, foile de dafin, si tot la foc iute dám la fiert, cínd dá ín clocot luám focul la minim ca rácitura sá fiarbá foarte íncet, doar sá márgeleascá timp de 2 ore, dupá 2 ore de fiert adáugám zarzavaturile curátzate dar íntregi ne táiate, ceapa, ardeiul si 1 cápátzíná usturoi, dupá care fierbem rácitura la foc foarte moale píná totul se desprinde de pe os, adicá dacá prind rasolul de os si íl ridic din oalá, ími rámíne osul gol ín míná, dám oala deoparte, scoatem toatá carnea íntr-un castron, zema o strecurám prin sitá deasá si tifon, spálám oala, punem ínapoi la fiert zeama, apoi curátzám cápátzína de usturoi rámasá, o pisám bine de tot, o frecám cu 2 linguritze sare, adicá facem un mujdei care íl adáugám la oala cu zeama si lásám sá márgeleascá mai departe píná scoatem toatá carnea de pe oase si o ímpártzim la farfurii sau castronase mici, cínd am terminat ímpártzeala, íncepem sá ímpártzim si zeama peste carne ín farfurii sau castronase píná acopere carnea detot pe fiecare farfurie, dupá care dám farfuriile la loc rece, afará dacá avem loc amenajat sau la cámará, dacá avem o cámará mai rece píná leagá bine, apoi presárám piftia cu sare, piper , boia de ardei dulce sau iute, si servim.

             -dacá nu síntetzi sigure cá piftia leagá atunci dupá ce am scos carnea si adáugám mujdeiul la zeamá, odatá cu mujdeiul adáugám si 1 lingurá buná de gelatiná alimentará dizolvatá ín putziná zeamá de pe rácituri, sau apá cáldutzá, eu íntodeauna pun si gelatiná.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése