2014. december 7., vasárnap

Caltabosi de casa.

          

Caltabosi de casá.

-        3 kg. máruntaie porc-ficat, limbá, inimá, rinichi, plámíni
-        ½ cap porc
-        1,5 kg. gít de porc -popular gusá-
-        3 kg. orez
-        1 plic piper boabe 20 gr.
-        1 plic ienibahar boabe 14 gr.
-        1 plic piper mácinat 20 gr.
-        1 plic mághiran 5 gr.
-        1 plic chimen mácinat 20 gr.
-        8 buc. ceapá márime medie
-        sare dupá gust
-        matze circa 20 metri

Modul de preparare.
                 -pentru ínceput punem máruntaiele la fiert cu 3 buc. ceapá, 1/2 plic piper boabe, ½ plic ienibahar, separat punem capul de porc si gusa la fiert cu putziná sare,  ½ plic  piper boabe, ½ plic piper ienibahar, le fierbem circa 35-40 minute, apoi le scoatem le punem la rácit, apoi le mácinám atít máruntaiele cít si capul de porc, gítul, le punem íntr-un vas mare, vailing, castron,,,
             -punem orezul la fiert cu dublu si jumátate cantitatea de apá a orezului, fierbem orezul bun pentru consum, íl strecurám, íl dám la rácit complect, apoi íl adáugám la máruntaiele mácinate,
            -tocám márunt 5 bucátzi ceapa, íncingem 3 linguri unturá proaspátá, cálim ceapa , o rácim, o adáugám la compozitzia de máruntaie mácinate, presárám condimentele, mághiranul, piperul, chimenul si frámíntám compozitiza ca si aluatul, circa 10-15 minute, apoi gustám asezonám de condimente, frámíntám si gustám mereu, apoi íncepem umplerea matzelor cu masina de carne sau piston pentru círnatzi,
          -nu facem mai lungi caltabosi de 1m cel mult, íntre timp punem ínapoi la fiert apa ín care a fiert capul de porc, cum am termiant un fir de caltabos, automat introducem capetele ín apa clocotindá ca sá se strangá matzul sá nu easá umplutura, si continuám operatzia píná la terminarea umpluturii de caltabos, apoi pe rínd cíte 3-4 fire de caltabos le slobozim ín apa clocotindá, apa ín care am fiert capul de porc, pentru circa 5-8 minute, pentru opárirea matzelor, dupá care scoatem caltabosii si íi lásám sá se ráceascá, apoi íi dám la frigider, congelator sau la fum píná la consumare, caatare, prájitzi sau afumatzi,

           Mentziuni: dacá doritzi gustul deacasá atunci ínlocuitzi mághiranul cu cimbru dupá plac si gustul fiecáruia, eu am fácut experientza cu mághiran din cauza tensiunii, si am reusit, sínt grozavi cu chimen si mághiran. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése