Cas de porc, sau tobá.
-
1 buc. stomac de porc sau folie alimentará-clingfilm-
-
2,5 kg . cap
porc, urechi porc, limbá porc, sorice
-
1 ceapá mare
-
1 ling. piper boabe
-
5-8 boabe ienibahar
-
1 cápátzíná usturoi
-
1 ling. rasá mághiran
-
1 linguritzá piper mácinat
-
1 linguritzá boia dulce-obtzional-
-
1 ling. pastá-cremá gulas
-
1 ling. rasá kimen mácinat
-
sare dupá gust
-
2 plicuri gelatiná 40 gr.
Modul de
preparare
-pentru ínceput curátzám
stomacul de porc, íl íntoarcem pedos, índepártám partea dinláuntru cu sare,
apoi partea dinafará rámasá o spálám bine si o punem la apá cu putziná sare si
ceapá,
-carnea
de porc, capul, limba, soricele, le punem la apá rece cu 1 lingurá sare timp de
20-30 minute, dupá care spálám bine, clátim de mai multe ori ingredientele, si
le punem la fiert ín apá rece dublu
cantitatea cárnii, cu ceapá, piper boabe, ienibahar boabe, 2 linguritze sare,
dám la foc iute de tot, apoi cínd carnea dá ín colcot luám focul la mic detot,
ca sá nu fiarbá ín clocot doar sá márgeleascá carnea timp de 2-3 ore, píná
totul va veni jos de pe os, ín acest timp si zema va scádea índeajuns,
-cínd
carnea vine jos de pe os, asa íncít osul sá rámíná curat si apa a scázut
índeajuns, scoatem toatá carnea, strecurám zeama care o punem ínapoi la fiert, facem
un mujdei dint-o cápátzíná de usturoi, adáugám la zeama de carne cu care dám
cíteva clocote, apoi dám zeama la stímpárat,
-táiem carnea fiartá ín bucátzi mai mari, o
condimentám cu: piper, chimen, mághiran, pastá-cremá gulas, boia de ardei-obtzional,
omogenizám, scoatem din zema de fiert cíteva linguri, dizolvám gelatina, íi dám
un clocot-douá, o dám putzin la rácorit, o amestecám cu zema de fiert si
adáugám peste carnea condimentatá, dupá care asezonám de condimente si másurám
compozitzia ín stomacul de porc deacum curat, coasem bine la gurá stomacul cu
atzá snur de bucátárie, apoi dám la fiert ín apa care sa opárit caltabosul timp
de 25-30 minute, la foc foarte moale,
-dupá
timpul de fierbere scoatem casul din oalá, íl lásám sá se stímpere 10-15
minute, apoi íl asezám pe o scíndurá latá, asezám peste el o altá scíndurá
peste care punem o greutate mai potrivitá asa, 2-3 kg , píná altá zi, dupá care
íl dám la frigider sau fum, fiecare dupá obicei,
-dacá
facem casul de porc ín folie-folpach-clingfilm, atunci procedám ín felul
urmátor: cínd totul este pregátit gata, condimentat si numai bun de pus la prins,
pregátim o tavá pentru cozonaci, o
tapetám cu folpach-folie,, nu folie de aluminiu ci ”clingfilm” , turnám
compozitzia de cas de porc ín tavá, acoperim cu folie, punem o scíndurá care sá
intre ín tavá sá apese putzin casul, punem o greutate cam de 1 kg pe scíndurá si dám la
rece píná la solidificare complectá, dupá care rásturnám casul deporc pe o tavá,
scoatem folia, feliem si servim.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése