2014. szeptember 5., péntek

Gombotzi clasici.

                  

Gombotzi clasici.

         ingrediente / 4 portzii
-        450 gr. cartofi
-        2 ouá
-        2 ling. griz
-        50 gr. unturá de porc sau gíscá
-        1 linguritzá sare
-        25 buc. prune bistritze
-        2 linguritze scortzisoará
-        400 gr. pesmet
-        1,5 dl ulei
-        300 gr. zahár praf sau,,,
-        300 gr. fáiná pentru ínceput

Modul de preparare
                  -curátzám cartofii si íi punem la fiert cu putziná sare, apoi prájim pesmetul, íncingem 1,5 dl ulei, adáugám pesmetul si mestecínd mereu íl prájim de culoare maronie, dám deoparte si mestecínd mereu íl rácim putzin, íl punem deoparte píná la folosire, apoi strecurám cartofii íi punem pe masa de lucru, íncá fierbintzi íi pisám foarte fin, íi lásám sá se ráceascá, íntre timp pregátim prunele, le despicám scoatem símburele, le presárám cu 2 linguritze de scortzisoará si 2 linguri de zahár dupá care le asezám ín strecurátoare píná la folosire,
         -pentru ínceput mestecám 300 gr. fáiná cu 1,5 linguri griz, apoi frecám fáina íntre palme cu 50 gr. unturá de gíscá sau,,, cínd cartofii sau rácit complect, mestecám cu fáina, adáugám ouále bátute spumá si íncepem frámíntatul pe masa de lucru, adáugínd mereu fáiná dupá caz píná obtzinem o cocá molcutzá buná pentru íntins, presárám masa de lucru cu fáiná si íntindem coca de grosime potrivitá circa 2 mm, apoi cu un cutzit bine ascutzit sau cu rotitza pentru dereie ímpártzim aluatul ín 25 de pátrátzele 5 ori 5 ,,, punem cíte o pruná ín milocul fiecárui pátrátzel , apoi íl ínchidem si rotunjindul finutz íntre palme dám gombotzilor forma de minge frumoasá rotundá, presárám masa cu fáiná pe care ínsirám gombotzii,

            -punem 3 litri apá la fiert, íntr-o cratzitzá cu peretzii ínaltzi, cínd apa clocoteste slobozin ín apa cloctindá gombotzi, doar cíte 10,,,12 bucátzi odatá nu mai multzi, fierbem la foc moale, dupá ce gombotzii au venit la suprafatza apei mai fierbem íncá 3 minute, dupá care  íi scoatem perínd si íi táválim imediat ín pesmetul prájit si deacum rece, dupá care íi scoatem si íi asezám pe farfuria de servit, apoi continuám operatzia de fierbere píná la terminarea gombotzilor, dupá care servim calzi cu zahár pudrá sau sirop dupá preferintá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése