Gombotzi
clasici.
ingrediente / 4 portzii
-
450 gr. cartofi
-
2 ouá
-
2 ling. griz
-
50 gr. unturá de porc sau gíscá
-
1 linguritzá sare
-
25 buc. prune bistritze
-
2 linguritze scortzisoará
-
400 gr. pesmet
-
1,5 dl ulei
-
300 gr. zahár praf sau,,,
-
300 gr. fáiná pentru ínceput
Modul de
preparare
-curátzám cartofii si íi punem la fiert cu putziná sare, apoi prájim
pesmetul, íncingem 1,5 dl
ulei, adáugám pesmetul si mestecínd mereu íl prájim de culoare maronie, dám
deoparte si mestecínd mereu íl rácim putzin, íl punem deoparte píná la
folosire, apoi strecurám cartofii íi punem pe masa de lucru, íncá fierbintzi íi
pisám foarte fin, íi lásám sá se ráceascá, íntre timp pregátim prunele, le
despicám scoatem símburele, le presárám cu 2 linguritze de scortzisoará si 2
linguri de zahár dupá care le asezám ín strecurátoare píná la folosire,
-pentru
ínceput mestecám 300 gr. fáiná cu 1,5 linguri griz, apoi frecám fáina íntre
palme cu 50 gr. unturá de gíscá sau,,, cínd cartofii sau rácit complect,
mestecám cu fáina, adáugám ouále bátute spumá si íncepem frámíntatul pe masa de
lucru, adáugínd mereu fáiná dupá caz
píná obtzinem o cocá molcutzá buná pentru íntins, presárám masa de lucru cu
fáiná si íntindem coca de grosime potrivitá circa 2 mm , apoi cu un cutzit bine
ascutzit sau cu rotitza pentru dereie ímpártzim aluatul ín 25 de pátrátzele 5
ori 5 ,,, punem cíte o pruná ín milocul fiecárui pátrátzel , apoi íl ínchidem
si rotunjindul finutz íntre palme dám gombotzilor forma de minge frumoasá
rotundá, presárám masa cu fáiná pe care ínsirám gombotzii,
-punem 3
litri apá la fiert, íntr-o cratzitzá cu peretzii ínaltzi, cínd apa clocoteste
slobozin ín apa cloctindá gombotzi, doar cíte 10,,,12 bucátzi odatá nu mai
multzi, fierbem la foc moale, dupá ce gombotzii au venit la suprafatza apei mai
fierbem íncá 3 minute, dupá care íi scoatem
perínd si íi táválim imediat ín pesmetul prájit si deacum rece, dupá care íi
scoatem si íi asezám pe farfuria de servit, apoi continuám operatzia de
fierbere píná la terminarea gombotzilor, dupá care servim calzi cu zahár pudrá
sau sirop dupá preferintá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése