2014. szeptember 6., szombat

Gem si compot de prune.

                      

Gem si compot de prune

           pentru gem:
-        3 kg prune bistritze
-        1 kg zahár
-        3 ling. esentzá rom
-        1 rudá vanilie
-        pektin

          pentru compot
-        3 kg prune bistritze
-        1,5 kg zahár
-        2 litri apá
-        Na-benzoat sau salitzil

Modul de preparare
                    gemul : -spálám , despicám prunele, le scoatem símburii si le mácinám, le turnám ín vasul pentru fiert, le punem la foc, mediu, le dám cíteva clocote, adáugám zahárul, vanilia, mai fierbem 10 minute, adáugám esentza de rum, dupá care mai fierbem píná scade toatá spuma, apoi dupá indicatziile de pe plic adáugám pektinul atít cantitate cít si modul de fierbere se respectá corect íntocmai, dupá care másurám gemul clocotind ín borcanele pregátite ín prealabil, le  stríngem capacul imediat si le dám al duns uscat, adicá láditzá cu perne si páturi, píná gemul se rácestre complect, asta dureazá 2-3 zile, apoi punem gemul la cámará.
               compotul : -spálám bine prunele, le scurgem de apá, punem apa la fiert cu zahárul, pregátim borcanele si dunstul uscat, adicá láditzá cu perne, páturi, cínd siropul dá ín clocot scufundám din prune ín sirop, adicá mai precis cíte 500 gr. odatá nu mai multe, cínd prunele ísi schimbá culoarea le scoate din sirop, le punem ín borcanele pregátite si continuám operatzia píná la terminarea prunelor, apoi dupá indicatziile de pe plicul de Na-benzoat adáugám la sirop din Na-benzoat, dám un clocot, si imediat umplem fiecare borcan cu sirop, ínchidem ermetic capacul si le dám la dunstul uscat pregátit ín prealabil, unde vor rámíne píná la rácire complectá,,,2-3 zile dupá care le dám la cámará.

        Mentziuni : evident cáci gemul si compotul pot fi fácute si din orice soide prune, eu am fácut retzeta din prune bistritze cáci mie acelea ími plac si de obicei din acest soi de prune pregátesc totul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése