2018. november 13., kedd

Prăjitura cu bulion.




Prăjitura cu bulion.
 foile:
·         100 ml ulei de floarea soarelui
·         80 gr. zahar  cca. 4 linguri
·         200 ml suc de rosii  omogen
·         1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu
·         zeama de la jumatate lamaie
·         450 gr. faina
 crema:
·         1,5 litri lapte 
·         80 gr zahar 
·         200 gr. griș
·         50 ml sirop natural lamaie-portocale
·         1 lamaie coaja
·         200 gr. unt sau margarina de buna calitate
·         350-400 gr.  gem - dulceata de caise, capsuni sau,,,,
·         Mod de preparare
             foile :  Puneti in bolul robotului uleiul, zaharul, sucul de rosii, bicarbonatul stins cu zeama de lamaie. Mixati cateva secunde pentru un amestec uniform. Adaugati faina, mixati pana aluatul se leaga, dupa caz , mai adaugati  20-30 gr. faina,… Puneti aluatul in folie alimentara si dati la frigider pentru 30 minute.
            crema: din lapte si gris fierbeti  un gris cu lapte mai omogen , adaugand  grisul in ploaie, amestecand mereu. Cand s-a ingrosat, adaugati untul rece taiat cuburi, amestecati pana untul se topeste. Opriti focul si adaugati aromele, respectiv coaja de lamaie si siropul , lasati sa se raceasca la temperatura camerei, mestecind mereu ca sa nu faca crusta. Scoateti aluatul din frigider si-l taiati in patru. Luati cate o bucata de aluat, puneti putina faina pe masa de lucru si intindeti aluatul intr-o foaie subtire. Coaceti foile timp de 5-7 minute pe dosul tavii . Inainte de coacere se inteapa alutul din loc in loc cu o furculita, dupa racire complecta se ansambleaza prajitura,,,,.
             asamblarea: tapetati cu hirtie de copt  tava in care ati copt foile, hartia sa fie cam de  inaltimea prajiturii. Adaugati o foaie de prajitura peste care nivelati, jumatate de crema, acoperiti crema cu  a 2-a  foaie, peste care  se aplica  gemul/dulceata, apoi  a treia foaie, restul de crema, iar la final ultima si cea mai frumoasa foaie. Inveliti prajitura cu marginile foii de copt, acoperiti prajitura cu folie de aluminiu alimentara  si ca sa stea putin presata puneti peste folie o tava de copt putin mai mica ca  tava in care este asamblata prajitura , eventual puneti in tava ½ kg de ceva boabe, mazare, fasole . Se da la frigider pana a doua zi, dupa care la preferinta se presara cu zahar pudra vanilinat, sau nu.


2018. november 7., szerda

Cozonac cu caramel , nuci şi arahide prăjite.




Cozonac cu caramel, nuci si arahide prajite.
 aluatul:
·         300 ml lapte batut
·         1/2 lingurita sare
·         3-4 linguri zahar
·         2 linguri ulei de masline
·         50 gr unt moale
·         1 ou intreg+1 galbenus
·         620 gr faina alba
·         15 gr. drojdie proaspata
 umplutura:
·         100 gr nuci
·         100 gr arahide crude
·         caramel:
·         1 cescuta zahar
·         1 cescuta apa
·         30 gr unt gras
·         80 ml lapte condensat
·         pentru uns:
·         1 galbenus
·         2 linguri lapte
·         1 lingura zahar
                    Atentie!! Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, iar laptele batut putin caldut,,,Ouale se pun batute ca pentru omleta in cuva robotului. Dupa framantare, am pus aluatul intr-un castron spray-at cu ulei de floarea soarelui, am stropit aluatul cu ulei, l-am acoperit cu folie alimentara si l-am lasat la dospit la loc caldut pentru 30 minute.
        Pentru umplutura: prajim nucile si arahidele pentru cateva minute, in cuptor, la 150 grade C. Le lasam sa se raceasca si le maruntim sau macinam dupa cum dorim.
           Pentru caramel: punem apa si zaharul intr-un ibric si lasam pe foc pana apa scade si zaharul incepe sa se caramelizeze. Cand a ajuns la culoarea alunei coapte, adaugam untul, amestecam si lasam la flacara mica pana se topeste untul. Adaugam laptele condensat, amestecam si lasam sa fiarba 2-3 minute. Vom obtine un caramel mai fluid, nu este inchegat foarte tare. Se lasa caramelul sa se racoreasca putin si se amesteca cu nucile si arahidele prajite. Se imparte aluatul dospit in doua. Se ia prima bucata, se intinde cu sucitorul intr-un dreptunghi, se pune jumatate din umplutura, se distribuie uniform pe suprafata aluatului, se ruleaza, se strang putin capetele si se pune in tava tapetata cu hartie de copt. Procedam la fel si cu cealalta jumatate... Amestecam galbenusul cu lapte, il intindem peste cozonaci cu ajutorul unei pensule si presaram deasupra cateva "ciupituri" de zahar tos.Se lasa cozonacii sa creasca , pana isi dubleaza volumul. Se coc in cuptorul incins la 170 grade C, timp de 40-50 minute. Se lasa sa se raceasca, negresit pe gratar,.

2018. november 6., kedd

Ciorbă de găină cu tăiţei de casă.




Ciorbă de găină cu tăiţei de casă.
·         taitei de casa preparati  dintr-un ou
·         carne de gaina (2 copanele, spinare , aripi)
·         2 cartofi
·         morcovi
·         2 radacini de patrunjel
·         1/2 radacina telina
·         ceapa mare
·         2 rosii nu prea coapte
·         1 ardei gras verde
·         1 gogosar
·         1 ardei galben
·         foi de dafin
·         boabe piper negru
·         vegeta, sare
·         boabe de enibahar
·         0,5 l bors sau 2 linguri bors magic
·         1 legatura patrunjel verde
·         1/2 legatura marar verde
·         1/2 legatura leustean
·         Modul  de preparare
                                  Taiteii ii puteti pregati din timp, sau chiar in aceeasi zi cand preparati ciorba, pentru ca nu va va lua prea mult timp. 1 ou, sare si faina, cat sa obtinem un aluat maleabil. Mai intai vom pregati carnea, care este deja taiata bucati, o vom spala bine si o vom pune la fiert intr-o oala mai mare, la care am adaugat 3-4 l de apa. .Dupa vreo 15 minute de fierbere  vom lua focul la o faza mai joasa si vom adauga cateva foi de dafin, boabe de piper, enibahar , boabe de cardamom daca va plac si o jumatate de ceapa care a fost taiata in patru si putina sare. Vom lasa sa fiarba pana carnea va fi fiarta. In timp ce fierbe carnea vom pregati legumele, pe care le vom spala si le vom taia cubulete nu prea mari. Morcovul care era mai mic l-am taiat rondele, pentru a da un aspect frumos ciorbei. Dupa ce a fiert carnea o vom scoate, o vom strecura, iar in zeama obtinuta vom pune legumele la foc in ordinea urmatoare: mai intai vom adauga , ceapa si radacinoasele(patrunjel, telina, morcov), vom lasa sa fiarba 5-7 minute  gogosarul si rosiile, desigur toate taiate cubulete, iar la urma adauga cartofii . Vom lasa totul sa fiarba la foc mediu, iar dupa 15-20 de minute vom adauga taietii si lasam focul la faza mica. Vom scoate carnea de pe oase si o vom adauga la ciorba, iar dupa 5minute vom adauga si borsul fierbinte. Daca simtim ca ciorba este prea densa putem sa mai adaugam putina apa fiarta. O vom lasa la foc pana fierb taiteii, si ne ocupam de verdeata. Toate verdeata dupa ce a fost spalata o vom toca marunt si o vom adauga la ciorba, desigur dupa ce au fiert taiteii. Vom asezona dupa gust, eu am adaugat si putin piper negru proaspat macinat, inafara de sare, am mai lasat sa dea cateva clocote si am inchis focul.  Lasam putin din verdeata ca sa presaram la farfurie  la servire.


2018. november 5., hétfő

Escalop de porc.




Escalop de porc.

Ingrediente pentru 4 persoane: 
-        8 felii cotlet de porc,
-         50 gr. ciuperci Champignon,
-        4 linguri făină,
-        1 ling.vegeta
-         50 ml ulei,
-        6 căței usturoi,
-        2 linguri pastă de roșii,
-        200 ml must alb,
-         sare, piper, frunze de pătrunjel verde,
-        4 porţii  cartofi piure.

Prepararea:   Feliile de cotlet se asezonează cu sare și piper, se trec prin făină, apoi se rumenesc pe ambele părți în ulei încins. Se scot pe o farfurie încălzită, se acoperă și se țin la cald. În grăsimea rămasă se înăbușă ciupercile feliate, se adaugă usturoiul pisat, se presară cu vegeta , sare și piper, iar după 2-3 minute se adaugă pasta de roșii și mustul. Când a dat în clocot, se pun înapoi feliile de carne și se înăbușă sub capac până ce sosul se îngroașe. Se presară cu frunze de pătrunjel mărunțite. Se servește cu cartofi piure sau cu garnitură de paste. 


Felii opera.




Felii   Opera.

foile
-         4 albușuri,
-        50 gr. zahăr,
-        un praf de sare,
-         4 ouă întregi,
-        150 gr. zahăr pudră,
-        150 gr. făină de migdale,
-        50 gr. făină albă,
-        40 gr. unt topit
crema de cafea:
-        4 gălbenușuri,
-        100 gr. zahăr,
-        60 ml lapte,
-        1 linguriță cafea instant,
-        200 gr. unt
crema de ciocolată: 
-        150 gr. ciocolată cu 50 % conținut minim de cacao,
-        110 ml frișcă,
-        1 lingură miere de albine
-         50 gr. unt
sirop: 
-        150 ml. cafea  
-        1 linguriță zahăr,
-        1 linguriță tinctură de cafea
glazura: 
-        150 gr. ciocolată cu 50 % conținut minim de cacao,
-        4-5 linguri ulei
-        4-5 linguri lapte

Prepararea:  
                           Pentru foi albușurile se bat spumă cu zahărul și cu sarea. Ouăle întregi se bat cu mixerul de mână împreună cu zahărul pudră, se adaugă  amestecul de făină de migdale și făină albă, untul topit și răcorit, iar la sfârșit se încorporează spuma de albuș. Din compoziție se coc pe rând trei foi în cca 8 minute,  într-o tavă de mărime medie, tapetată cu hârtie de copt. 

Pentru crema de cafea se înfierbântă laptele, se adaugă cafeaua instant. Gălbenușurile se amestecă cu zahărul și amestecând încontinuu se toarnă în fir subțire laptele fierbinte. Se îngroașe pe bain-marie, apoi se lasă la răcit la temperatura camerei. Untul, păstrat și el la temperatura camerei se spumează, apoi se încorporează crema de gălbenuș, adăugându-l, lingură cu lingură. 

Pentru crema de ciocolată, se pune la încălzit frișca împreună cu mierea, se adaugă ciocolata ruptă în bucăți, untul și se amestecă până ce devine o cremă omogenă. Se lasă la răcit la temperatura camerei, după care se spumează cu mixerul de bucătărie. 

Ingredientele siropului se amestecă.

Pentru glazură se topește pe aburi ciocolata, se amestecă cu uleiul , laptele

Se întinde pe prima foaie jumătate din glazură, se pune la rece pentru 10-15  minute, după care se scoate și se întoarce cu ciocolata în jos. Se însiropează foaia, se unge cu jumătate din crema de cafea, se pune a doua foaie, se însiropează și se unge cu crema de ciocolată. Se așază a treia foaie, se însiropează și aceasta și se unge cu crema de cafea rămasă. Cu un cuțit cu lama lată, încălzită puțin, se nivelează suprafața cremei, până ce devine netedă. Prăjitura se pune din nou la rece pentru 15 minute, după care se glazurează cu ciocolata rămasă, încălzită puțin, dacă este nevoie. Se feliază a doua zi, cu un cuțit bine ascuțit și încălzit în apă caldă.