2014. május 31., szombat

Prajitura pilot.

                

Prájitura pilot.

   coca:
-       400 gr. fáiná
-       200 gr. zahár praf
-       2 gálbenusuri de ou
-       100 gr. unt
-       150 gr. smíntíná
-       1 ling. cu vírf cacao
-       1 praf de copt

 crema:
-       2 plicuri budincá ciocolatá
-       5 dl lapte
-       100 gr. unt sau rama
-       100 gr. zahár pudrá
-       100 gr. nutella sau finetti
-       50 gr. alune americane


Modul de preparare
       coca:
           -amestecám fáina cu zahárul, praful de copt si putziná sare, apoi frecám íntre palme cu untul, cínd am íncorporat adáugám gálbenusurile si atíta smíntíná ca sá obtzinem o cocá elasticá molcutzá care se poate bine prelucra, apoi ímpártzim aluatul ín 3, punem deoparte 1 parte, si cele 2 pártzi le frámíntám bine ímpreuná cu 1 lingurá buná de cacao, apoi ímpártzim iarási aluatul maro ín douá pártzi si vom coace 2 foi cu cacao si o foaie albá din aluatul pus deoparte, atentzie la copt, se coc foarte repede, sá nu le ardem, apoi le lásám sá se ráceascá, íntre timp pregátim crema,,,
   crema:
        -punem 3 dl lapte la fiert cu 3 linguri zahár tos, dizolvám budinca ín 2 dl lapte, cínd laptele fierbe adáugám ín jet subtzire budinca dizolvatá si fierbem o budincá bine omogená, apoi o dám la rácire complectá,     
     -íntre timp frecám untul spumá cu 100 gr. zahár pudrá, cínd untul sa fácut spumá adáugám 2 linguri bune nuttela { cremá de alune la borcan-sau finetti- } si budinca rácitá complect, íncorporám bine si frecám píná vom obtzine o cremá finá mátásoasá, ímpártim crema ín 2 párti si jumátate, apoi umplem foile,
      -asezám pe platoul de prájituri o foaie de cacao,  aplicám o parte din cremá care o acoperim cu foaia albá peste care aplicám a doua parte de cremá care vine acoperitá cu a 2-a foaie de cacao peste care aplicám crema rámasá, apoi cu spatula facem santzuri ín cremá dupá cum se vede ín imaginea atasatá retzetei, sau cu piaptánul pentru tort, dupá care punem alunele americane pe masa de lucru si cu o sticlá de jumátate de litru trecem peste ele pentru a le zdrobi mai dur, apoi le presárám peste prájiturá, dupá care dám prájitura la rece píná a doua zi cínd o feliem dupá plac si preferintzá.

         

2014. május 30., péntek

Aripioare ín sos picant.

 


Aripioare ín sos  picant

      pentru aripioare:
           - 10 aripioare
           - 1 ling. vegeta
           - 1 vírf cutzit piper
           - 1 linguritzá oregano
           - boia dulce dupá gust
           - 1 vírf cutzit boia iute
           - fáiná pentru táválit aripioarele
           - ulei ptr. prajit
       
       sosul:
          - 4 linguri unt
          - 3 linguri sos ”Tabasco”
          - 1 lingurita otzet alb
          - 100 gr. cascaval cu mucegai
          - 150 ml iaurt
          - 150 ml smíntíná
          - 3 catzei usturoi
          - 1 linguritzá boia dulce
          - sare, piper dupá gust

Mod de preparare

     Sosul:
          -se pune untul la íncins, cínd untul face spumá se ea deoparte se adaugá usturoiul pisat,se presará cu boia, se stinge cu iaurtul si smíntína, se adaugá sosul ”tabasco” si otzetul alb, se rázáleste cascavalul cu mucegai se adaugá, se amestecá bine cu sare, piper dupá gust si se lasa la rece píná la consumare,
    aripioarele:
       -se taie aripioarele ín jumatate si se dau printr-un amestec din fáiná, boia iute, boia dulce, oregano, sare si piper,
      -se íncinge uleiul íntr-o tigaie mare si se prájesc aripioarele la foc moale, íntorcíndu-le mereu, píná se vor rumeni pe toate pártzile,
     -cínd sunt gata prájite, se pun ín vasul pentru servit, se toarná sosul picant peste ele si se amestecá,
     Se servesc cu garniturá de cartofi noi coptzi si orez.


Conopidá la cuptor.

              

Conopidá la cuptor

   ingrediente/4 portii
-       1 buc. conopidá márime medie
-       600 gr. broccoli
-       600 gr. cartofi
-       250 gr. panceta-caizer
-       100 gr. slániná afumatá
-       2 ling.ulei
-       1 ling. vegeta
-       1 ceapá
-       3 ardei grasi
-       100 gr. mozzarela
-       2 ling. pesmet
-       2 dl smíntíná

  sos alb:
-       100 gr. unt
-       3 ling. fáiná
-       2 dl lapte
-       2 dl friscá pentru gátit
-       1 vírf cutzit nucsoará
-       1 ling. vegeta
-       1 vírf cutzit piper

Modul de preparare
       -desfacem conopida si broccoli pe flori, punem apá la fiert, cu 1 ling.vegeta, cínd apa clocoteste punem conopida, o fierbem 3 minute , adáugám si broccoli, mai fierbem 5 minute, dupá care strecurám si lásám sá se scurgá bine de apá, íntre timp pregátim prájeala si sosul alb,
    -íncingem 2 ling. ulei prájim slánina afumatá si panceta, scoatem panceta si slánina, le punem deoparte, adáugám ceapa tocatá márunt si ardeii ín bucátzi mari, le cálim putin, apoi adáugám cartofii táiati ín roate mai grosutze si ínnábusim circa 5 minute, stropindui cu cíte putziná apá, condimentám cu vegeta si piper  apoi dám deoparte,

    -íncingem untul píná ce face spumá, presárám fáina peste unt, ínvírtim de cíteva ori si stingem cu 2 dl lapte si 2 dl friscá, condimentám cu vegeta, piper si nucsoará, fierbem un sos mai vírtos, apoi ungem un vas de ”yena” cu unt, presárám cu 2 ling. pesmet si nivelám cartofii pe fundul vasului, táiem felii brínza mozzarela o asezám peste cartofi  peste care vine ímpártzitá conopida, broccoli, panceta si slánina, apoi íncorporám smíntíná ín sosul alb, si turnám peste conopidá, dupá care dám la cuptor píná se rumeneste, cínd íncepe sá se rumeneascá ímpártzim peste conopidá cubuletze de unt, dupá ce sa rumenit servim caldá cu smíntíná, este o ciná foarte gustoasá si sátzioasá.

Prájiturá cu salikale.

               

Prájiturá cu salikale

   foile:
-       500 gr. fáiná
-       2 ouá
-       1 dl ulei
-       1 dl lapte
-       150 gr. zahár pudrá
-       1 linguritzá amoniac se sodiu {salikale}

  crema:
-       6,5 dl. lapte
-       3 ling. fáiná
-       2 ling. griz
-       100 gr. zahár tos
-       200 gr. unt sau rama
-       150 gr. zahár praf
-       2 lámíi
-       ½ kg. marmeladá

Modul de preparare
      foile:
         -punem fáina íntr-un mestecám cu zahárul, adáugám ouále, ínfieríntám 2 ling. lapte stingem salikalea, o adáugám, apoi uleiul si atíta lapte ca sá obtzinem o cocá buná pentru íntins, ímpártzim coca ín 4 pártzi egale, si íntindem 4 foi íntre 2 bucátzi de folie care le coacem pe fundul de la tavá, atentzie se coc foarte repede,
      crema:
        -punem 4 dl lapte la foc cu 100 gr. zahár tos, din 2,5 dl lapte si 3 ling. fáiná pregátim un chelm, cínd fierbe laptele adáugám chelmul ín jet subtzire, adáugám 2 ling, griz, coaja si zeama de la 2 lámíi si fierbem un chelm bine omogen care íl dám la rácit complect,
       -íntre timp frecám spumá 200 gr. unt cu 100gr. zahár praf , cínd chelmul sa rácit complect íncorporám cíte o lingurá ín untul frecat píná la terminarea chelmului cínd vom obtzine o cremá finá mátásoasá care o ímpártzim ín 3 pártzi, dupá care trcem la asamblarea prájiturii,
     ansamblare:

         -asezám pe platoul de prájituri o foaie peste care aplicám un rínd de gem, care vien acoperit cu altá foaie peste care aplicám 2 pártzi de cremá, deci 2 pártzi, acoperim cu a 3-a foaie peste care vine earási un strat bun de gem, acoperim cu a 4-a foaie care o ínvelim cu a 3-a parte de cremá care o presárám cu zahár praf si dám prájutura la rece píná a 2-a zi, cínd o feliem dupá preferintzá si ornám cu frunze de lámíie fiecare felie, dupá cum se vede ín imaginea  atasatá retzetei.

2014. május 29., csütörtök

Mínzat "Burgundi".

                     

Mínzat "Burgundi"

   ingrediente/6 portzii
-       1 kg. mínzat de la gít
-       200 gr. prosciuto { caizer crud }
-       2 ling. ulei másline
-       2 morcovi medii
-       1 buc. praz
-       4 ardei grasi
-       1 ling. vegeta
-       1 linguritzá boia dulce
-       1 vírf cutzit piper
-       2 ling. fáiná
-       6 cátzei usturoi
-       1 linguritzá cimbrisor
-       2 buc. foi dafin
-       5 dl. supá carne concentrat
-       3 dl. must ”Bourgundi”
-       300 gr.ciuperci maro márunte
-       2 ling. unt
-       300 gr. cartofi noi máruntzi
-       1 leg. pátrunjel verde

Modul de preparare

        -íntr-o cratizá cu peretzi ínaltzi care poate fi datá la cuptor íncingem 2 ling. ulei másline ín care prájim caizerul táiat ín cuburi mari, scoatem caizerul ,iar ín grásimea rámasá rumenim la foc iute carnea de mínzat táiatá ín cuburi márisoare, dar numai cíte o portzie micá rumenim deodatá cít acopere fundul cratitzei, scoatem carnea o punem língá caizer si repetám operatia de rumenire píná se terminá carnea, apoi ín grásimea rámasá cálim prazul táiatá rondele,, adáugám morcovul táiat rondele ínnábusim putzin, punem ínapoi carnea si panceta , mestecám, presárám cu boia si adáugám apá píná la nivelul cárnii, presárám cu vegeta , piper si dám la fiert 1 orá, timp ín care va scádea apa de pe carne, íntre timp íncingem 2 ling. unt, cínd untul face spumá adáugám ciupercile maro íntregi , le cálim, píná scade apa lásatá, adáugám ardeiul táiat ín buc. mari, ínvírtim de cíteva ori si turnám peste carne, presárám cu cimbrisor, adáugám usturoiul pisat, supa de carne si mustul, acoperim vasul si deacum íl dám la cuptor pentru 1 orá buná, apoi scoatem cratitza de la cuptor, presárám cu 2 ling. fáiná, lásám ca grásimea de deasupra sá absoarbe fáina, ín mestecám, asezonám de condimente, adáugám si cartofii noi curátzati fárá sá íi táiem, si dám ínapoi la cuptor pentru íncá 20 minute, timp ín care tocánitza se íngroasá índeajuns si cartofii se fierb, dacá mai e nevoie mai adáugám supá de carne, presárám cu pátrunjel verde tocat si servim cu salatá verde.

2014. május 28., szerda

Ciorbita cu costita.

                

Ciorbá  cu  costitá

      Ingrediente/3 portzii
             - 6 buc. costitá de porc proaspátá
             - 1 leg. ceapá verde
             - 4 ardei grasi rosii
             - 3 morcovi
             - 2 rádácini pátrunjel
             - 1 tzeliná
             - 5 cartofi márime medie
             - 3 rosii
             - 1 ling. pastá tomate
             - 1 leg.  pátrunjel verde
             - 1 leg.  márar
             -  1 leg. leustean
             -  1 crengutzá micá cimbru
             - ½ litru bors sau un plic bord magic
             - 1 ling. vegeta

Modul de preparare
        -bucátile de costitá se spalá bine si se pun la fiert cu 2 l apá se adaugá ceapa taiatá rondele cu verdeatzá cu tot, apoi morcovul si tzelina táiate cubuletze, se fierbe la foc potrivit circa 20-30 min. dupá care se adáugá ardeiul gras si rosiile táiate cubuletze,
        -cínd carnea este patrunsá se adáugá cartofii táiatzi cubulete ,márarul si pátrunjelul tocate márunt ,cimbru si jumátate din leustean,  mai adugatzi o lingurá pasta de tomate dupa care punetzi borsul íncalzit bine, ín lipsá de bors sau bors magic, recuperám cu otzet din vin alb,
       -se mai dá cíteva clocote si se asezoneazá de vegeta, sare, piper, stingetzi focul si adáugatzi restul de leustean,

       -se serveste fierbinte cu ardei iute.

Piscot cu cápsuni.

                 

Piscot cu cápsuni

     piscot:
-       6 ouá
-       6 ling. fáiná
-       6 ling. zahár pudrá
-       1 linguritzá mocca bicarbonat
-       1 lámíie

    crema:
-       4 plicuri budincá vanilie
-       1 litru lapte
-       200 gr. zahár praf
-       150 gr. unt sau rama
-       800 gr. cápsuni curátate
-       300 gr. biscuitzi formá pátratá

Modul de preparare
       -separám oále, gálbenusurile le frecám spumá cu 4 ling. zahár, coaja de lámíie si bicarbonatul stins cu zeama de la o jumátate de lámíie, adáugám 6 linguri de  fáiná,
      -albusurile le batem spumá cu 2 ling. zahár pudrá si zeama de la jumátate de lámíie, apoi  cu spatula usurel cu grijá le íncorporám ín compozitiza de gálbenuse , ungem tava de copt cu ulei, tapetám cu hírtie de copt si dám la foc moale 20 minute, dupá care facem proba de copt, si dacá mai e nevoie mai coacem 10 minute, apoi o lásám sá se ráceascá complect,
     Crema:
        -dizolvám prafurile de budincá ín 3 dl lapte si restul laptelui íl punem la fiert cu 5 ling. zahár, cínd laptele  fierbe adáugám budinca dizolvatá ín lapte si fierbem o budincá bine omogená, cínd budinca este gata, mestecínd mereu rácorim putzin apoi ín cuburi adáugám untul si frecám energic píná la topire si íncorporare totalá cínd vom obtzine o cremá spumoasá care o rácim de tot, o ímpártzim ín 2 pártzi,

      -asezám piscotul pe platoul de prájituri, aplicám peste piscot o parte din cremá, apoi scufundám ín cremá cápsunii curátatzi si scursi bine, din crema rámasá punem laoparte cíteva  linguri iar restul aplicám peste cápsuni, nivelám apoi fierbem un sirop din 3 dl apá si 3 ling. zahár, ínsiropám biscuiti si-i asezám peste cremá, ín rínd frumos píná acoperim toatá suprafata cremei, cu crema pusá departe lipim ín mijlocul fiecárui biscuit cíte o cápsuná pentru ornare, cum se vede si ín imaginea atasatá retzetei, apoi dám la rece pentru cíteva ore, dupá care decupám fiecare biscuit ín parte si servim.

Tocánitzá mixtá cu gáluscutze.

                      

Tocánitzá mixtá cu gáluscutze.

  ingrediente/4 portii
-       300 gr. gít mínzat
-       300 gr. ciolan
-       300 gr. pulpá pui dezosatá
-       1 ling. vegeta
-       1 buc. praz márime medie
-       3 buc. ardei kalifornia
-       3 buc. rosii
-       2 ling. ulei
-       200 gr. panceta { caizer }
-       1 linguritzá boia
-       1 linguritzá pastá kapia
-       1 vírf cutzit piper
-       6 cátzei usturoi
-       2 dl. friscá
-       3 ling. smíntíná
-       3 ling. fáiná

Modul de preparare
         -íntr-o cratitzá cu peretzii ínaltzi íncingem uleiul si prájim caizerul, apoi ín grásimea rezultatá cálim prazul táiat márunt, si ardeii kalifornia, presárám boiaua si imediat adáugám carnea de mínzat táiatá ín cuburi, si ínnábusim la foc iute, píná ce scade apa, prájim putin, apoi stingem cu apá píná la nivelul ingredientelor si fierbem circa 40 minute cu capacul mestecínd mereu, dupá care adáugám carnea de pe ciolan táiatá cuburi dar si osul gol, presárám cu vegeta, piper, pasta de ardei, usturoiul pisat si fierbem-ínnábusim mai departe 30 minute, apoi dupá 30 minute de fieróbere adáugám pulpele de pui dezosate si táiate ín cuburi mari, asezonám de condimete si fierbem píná la gata, apoi mestecám 2 linguri fáiná cu smíntíná, adáugám si frisca, turnám peste tocánitzá si mai dám cíteva clocote, dacá vi se pare prea omogená, prea groasá tocana , adáugatzi 2 dl. supá de carne,
        -servim cu gáluscutze, si muráturá, retzeta de gáluscutze o gásitzi aici :   


                                 http://artaculinaravio.blogspot.hu/2014/05/creier-cu-vinete-si-galuscutze.html

Cornuletze cu brínzá.

                    

Cornuletze  cu brínzá

      aluatul:
           - 750 gr.  fáiná
           - 5 ling. zahár
           - 450 ml apá
           - 100 ml ulei
           - putziná sare
           - 25 gr. drojdie
           - coajá de la 1 lámíie rasá
           - 2 plic. vanilie

    pentru uns aluatul:
          - 200 gr. unt moale, la temperatura camerei
          - 100 gr. fáiná

    umplutura:
            - 300 gr. brínzá de vaci
            - 2 ling. zahár
            - 1 ling. gris
            - 1 ou
            - 2 plic.vanilie
            - 150 gr. stafide
            - coaja de la 1 lámíie rasá
            - 1 ou pentru uns
          - zahár pudrá vanilat pentru presárat si ciocolatá menaj fiartá

   se mai pot umple cu:
             -cubuletze de rahat, dulceatá, bucátzele de ciocolatá si nuci.

 Modul de preparare
          -ingredientele pentru aluat se frámíntá si se lasá la dospit píná volumul se dubleazá, acoperit cu o prosopul de bucátárie, la loc cáldutz, ferit de curentzi de aer.
        -íntr-un castron se mixeazá untul moale cu 100g de fáiná, cu aceastá compozitie se vor unge straturile de aluat.
        -aluatul se íntinde foaie rotundá foarte subtzire, se unge cu tot amestecul din unt si fáiná, apoi se taie de la mijloc spre margine ín formá dreptunghiulará, ín asa fel ca sá nu se desprindá aluatul unul de altul, deci de la mijloc o palám ín stínga, dreapta sus si jos, íntrum cuvínt mijlocul va tzinea aluatul íntruna, si íi táiem doar aripi care le ímpáturám, de sus ín jos, de jos ín sus si stínga , dreapta ,
        -dupá prima ímpáturare se lasá 5 minute la odihnit, apoi se repetá operatia de íntins foaie rotundá, táiat, ímpáturat - presárínd usor putziná fáiná pe suprafata aluatului si acesta ajutá la crearea straturilor.
       -dupá a doua ímpaturare se lasá 15 minute la odihnit, operatzia se repretá de 3 ori, se íncinge cuptorul la 180C ,treapta medie la cele cu gaz,
       -íntre timp se pregáteste umplutura amestecínd ingredientele:  branza de vaci, vanilia, oul, grisul, sarea, zahárul, coaja de lámíie rasá si   stafide dupá preferintzá,
      -dupá a doua ímpáturare/odihnit se íntinde aluatul ín foaie de 1cm grosime, ín formá dreptunghiulará si se portioneazá ín 9 pátrate, fiecare pátrat se taie pe diagonalá rezultínd 18 triunghiuri, cu lingurita se ímparte crema de brínzá pe fiecare triunghi, apoi se ruleazá cornurile pornind de la o latura mai mica a triunghiului, se aseazá ín tava tapetatá cu foaie de copt, se lasá la dospit 10 minute, apoi se ung cu ou bátut si se dau la copt, se coc circa 20 min la 180° si íncá vreo 5 la 170°. Atentzie,! nu le íngrámáditzi tare pe tavá pentru cá vor creste foarte mult!
     -se scot din cuprot si imediat se presará cu zahár pudrá vanilat, apoi cu o lingurá se scirge peste ele dupá preferintzá cicolata menaj fiartá, dupá cum se vede si ín imaginea atasatá retzetei, dupá care se lasá la rácit 10 minute, dar pot fi consumate si calde.


        

2014. május 27., kedd

Spumoasá de cápsuni.

                     

Spumoasá de cápsuni

   coca:
-       150 gr. zahár maro
-       200 gr. unt sau rama
-       1 vanilie
-       4 ouá
-       50 gr. cacao olandezá
-       300 gr. fáiná albá grizatá
-       1,5 linguritzá praf de copt
-       2 dl. lapte
-       1 vírf cutzit sare

   crema:
-       600 gr. cápsuni curátatzi
-       3 dl friscá pentru spumá
-       3 ling. zahár pudrá
-       1 dl sirop cápsuni
-       1 ling. gelatiná alimentará

  glazurá:
-       75 gr. ciocolatá menaj
-       3 ling. ulei
-       3 ling. lapte

Modul de preparare
        -frecám spumá zahárul cu untul, adáugám ouále, amestecám fáina cu cacaoua, praful de copt si sare, apoi íncorporám fáina ín compozitzia de unt cíte putin ímpreuná cu laptele, píná la íncorporare si omogenizare totalá, ungem tava cu ulei o tapetám cu hírtie de copt si nivelám piscotul ín tavá apoi dám la copt pentru 30 minute,  timp ín carfe íntoarcem odatá tava ín cuptor, dupá timpul de coacere facem proba de coacere si dacá nu e coaptá mai lásám circa 5 minute la foc moale, apoi dám la rácit blatul, íntre timp pregátim crema,
    crema:

          -mixám cápsunile  nu prea tare, apoi íncepem sá batem frisca spumá cu 3 linguri zahár pudrá, cínd frisca este tare usurel batem cápsunii minxatzi ín friscá, dizolvám ín siropul de cásuni 1 lingurá gelatiná alimentará, íncálzim siropul píná ce face spumá apoi dám deoparte si rácorim putzin dupá care  íncorporám compozitzia ín crema de friscá si batem píná se íntáreste se solidificá bine, asezám blatul de cacao pe platoul de prájituri si aplicám crema de friscá peste blat, apoi pe baie de abur topim ciocolata menaj cu 3 ling. ulei si 3 ling. lapte si desenám modele dupá plac si fantezie peste friscá, dupá cum se vede si ín imaginea atasatá retzetei, dupá care dám la frigider pentru 1 orá apoi feliem si servim.