2014. július 31., csütörtök

Ruladá cu brínzá si ciocolatá.

                 

 Ruladá cu brínzá si ciocolatá.

          blatul:
                - 5 ouá
                - 5 ling. fáiná
                - 1 linguritzá mocca bicarbonat
                - 5 ling.  zahár pudrá
                - sare
         umplutura:
                 - 800 g brínzá de vaci
                 - 7 ling. zahár pudrá
                 - 3 plicuri vanilie
                 - 1 ling. cacao olandezá
                 - 150 gr. smíntíná
                 - 250 g unt sau rama
                 - 6 buc. mandarine
          glazura:
-       250 gr. ciocolatá menaj
-       50 gr. unt
-       1 dl lapte
modul de preparare blat:
            -separám gálbenusurile de albusuri, la gálbenusuri adáugám 5 linguri zahár, bicarbonatul stins cu 1 ling. zeamá de lámíie si le frecám spumá cu mixerul, albusurile  le batem spumá cu sare si 3 ling. zahár pudrá, adáugám gálbenusurile spumate la albusuri treptat amestecínd usor píná la omogenizare complectá, apoi adáugám fáina cu cíte o lingurá si mestecám usurel píná la omogenizare,
           -turnám compozitia ín tava de copt tapetatá cu hírtie de copt si dám la cuptorul íncalzit ín prealabil la foc moale, 20 minute dupá care facem proba cu scobitoarea , cínd nu mai apare aluat pe scobitoare , blatul este copt.
        -umezim un prosop de bucátárie cu apá rece íl stoarcem bine si rásturnám blatul din tavá peste prosopul umed, rulám stríns pe látzime si lásám sá se ráceascá ín prosopul umed,  ín acest timp ne ocupám de pregátirea umpluturii.
umplutura:
           -la branzá adáugám zahárul, untul, lingura cu cacao si zahárul vanilat, mixám ingredientele píná la omogenizare si adáugám smíntína cu care mai frecám putzin, curátzám mandarinele si índepartam cít se poate  pielitza albá de sub coajá, apoi trecem la ansamblarea ruladei,
asamblarea:
          -desfasurám íncet blatul din prosopul umed avínd grija sá nu se rupá,  íntindem uniform umplutura de brínzá pe suprafatza blatului, asezám deasupra stratului cu brínzá mandarinele si rulám la loc blatul, deacum ín prosop uscat, apoi dám la rece pentru 1 orá dupá care glazurám rulada cum se vede si ín imaginea atasatá retzetei,
 glazura:

       -punem la fiert ciocolata menaj cu laptele si untul pe baie de abur, fierbem píná vom obtzine o ciocolatá mátásoasá fluidá si lucioasá, cínd am obtzinut aceastá compozitzie asezám rulada pe gratii si o ímbrácám cu acestá compozitzie si ornám cu coajá de mandarine si frunze dupá cum se vede ín imaginea atasatá, apoi o dám la rece píná ciocolata se íntáreste dupá care putem felia, consuma.

Fripturá la cuptor.

                

Fripturá la cuptor

        ingrediente/ 4 portzii
-        600 gr. ceafá purcel
-        1 ling. mustar ”dijoni”
-        1 ling. unturá de porc
-        1 dl ulei
-        1 vírf cutzit piper
-        1 ling. grill condiment asortat
-        5 cátzei usturoi

Modul de preparare

            -feliem carnea ín felii goase, apoi ungem fiecare felie cu putzin ulei, frecám fiecare felie cu condimentul grill, íncingem untura de porc si uleiul rámas, rumenim pe ambele párti, fiecare felie, dupá care presárám fiecare felie cu piper si frecám cu mustar dupá care rumenim din nou fiecare felie, dupá care le asezám ín tava de fripturi , presárám cu vegeta si usturoiul bine pisat, turnám peste felii grásimea ín care sa rumenit, acoperim cu folie alimentará si dám la cuptor pentru 20 minute, apoi scoatem folia si rumeni la gata feliile, dupá care servim cu chrochette de cartofi stropite cu sosul din tavá dupá cum se vede si ín imaginea atasatá retzetei si salatá proaspátá.

2014. július 30., szerda

Lipii din zucchini.

                        

Lipii din zucchini

          ingrediente / 12 bucátzi.
-        500 gr, zucchini rázálitzi
-        1 ling. vegeta
-        sare dupá gust
-        1 vírf cutzit piper
-        4 cátzei usturoi
-        1 linguritzá mocca nucsoará
-        100 gr. parmezan rázálit
-        2 fire ceapá verde
-        2 ouá
-        200 gr. fáiná
-        1 ling. frunze busuioc tocate
-        4 frunze mentá tocatá
-        2 dl ulei másline
-        iaurt natural pentru servit

modul de preparare
               -avem nevoie de zucchini foarte fraged fárá símburi mari ca sá putem folosi si mijlocul, deci dám pe rázátoarea de mere zucchini, íl presárám cu 1 ling, sare, íl lásám 5 minute apoi íl stoarcem bine si íl condimentám bine cu vegeta, piper, busuioc, mentá, usturoi bine pisat, adáugám parmezanul, fáina si ouále, íncingem tigaia cu 1 ling. ulei , cu o lingurá másurám din compozitzia de zucchini ín tigaia cu uleiul íncins, tot cu lingura dám forma de plácintá compozitziei, rumenim lipia 2-3 minute, dupá care cu spatula íntoarcem lipia ín tigaie si o rumenim si pe partea opusá, o scoatem pe un servetzel de bucátátrie, apoi continuám operatzia píná la teminarea ingredientelor, dupá care servim calde cu iaurt natural frecat cu smíntíná si dupá dorintzá presáratá cu busuioc verde tocat.

           

Bulete din zucchini cu cascaval.

                

Bulete din zucchini cu cascaval

         ingrediente / 4 portzii
-        1 buc. zucchini márime medie
-        1 linguritzá sare
-        1 ling. vegeta
-        1 vírf cutzit piper
-        1 linguritzá usturoi pastá
-        4 ouá
-        150 gr. cascaval rázálit
-        10 ling. pesmet alb
-        3 ling. fáiná
-        6 dl ulei

Modul de preparare
            -dacá símburii de zucchini sínt mari íi scaotem, dacán u íi folosim, deci, spálám zucchini, íl táiem ín 2 dea lungul, íl dám pe rázátoarea de cascaval, íl presárám cu 1 linguritzá sare si íl lásam deoparte circa 20 minute, dupá 20 minute íl stoarcem bine de tot, íl punem íntr-un vas adínc, adáugám vegeta, piper, pastá usturoi, 2 ouá, 4 ling. pesmet alb si cascavalul rázálit, apoi frámíntám bine aluatul de zucchini,

           -íntr-o farfurie adíncá batem spumá 2 ouá, adáugám 1 ling. fáiná, putziná sare 2 dl apá mineralá gazoasá si batem mai departe, íntr-o altá farfurie punem 3 ling. fáiná si ín alta 6 ling. pesmet, apoi punem 6 dl ulei la íncins, ín woc, íntre timp din alautul de zucchini cu mína udá sau unsá cu ulei formám bilutze rotunde de márime potrivitá, le rostogolim prin fáiná, apoi ou, si pesmet, dupá care le dám la rumenit ín uleiul ínfierbíntat, le vom rumeni de culoare maronie si le scoatem pe servetzel de hírtie, apoi continuám operatzia píná la terminarea ingredientelor, dupá care servim calde cu sos de tartar.

2014. július 29., kedd

Aripioare la cuptor.

                     

Aripioare la cuptor

         ingrediente / 3 portzii
-        1 kg aripioare de pui
-        1 ling. fáiná
-        1 vírf cutzit piper
-        1 linguritzá mághiran
-        1 ling. vegeta
-        1 ling. grill condiment asortat
-        sare dupá gust
-        5 ling. ulei
-        3 dl smíntíná
-        5 cátzei usturoi
-        1 linguritzá boia dulce
-        2 gálbenuse de ou
-        150 gr. cascaval rázálit

Modul de preparare
               -curátzám aripioarele, le táiem vírfurile si apoi separám ciocánelele de partea latá al aripioarei, adicá le táiem ín douá la íncheieturá, le frecám cu vegeta si conimentul grill, apoi frecám smíntína cu fáina, mághiranul, usturoiul bine pisat, piperul, delicat, boia de ardei si gálbenusul de ou, pregátim un vas de ”yena”, ímbibám bine fiecare bucátzicá de aripioará ín compozitzia de smíntíná condimentatá, apoi le asezám ín vasul de yena, una língá alta, acoperim vasul si íl dám la cuptor pentru 20 minute dupá care íntoarcem aripioarele ín vas si dám ínapoi la cuptor fárá capac píná se rumenesc frumos dupá care le presárám cu cascavalul rázálit, rumenim si cascavalul pe aripioare dupá care servim stropit cu sosul din tavá, língá garniturá de orez cu salatá proaspátá, sau cu cartofi coptzi si salatá de ardei coptzi.
       -mentziuni- putem gáti acest fel de míncare din oricare parte a puiului,,,piept, pulpe sau puiul íntreg.
                   


Zucchini cu anason.

                   

Zucchini cu anason

-        2 buc. zucchini
-        2 ling. zahár
-        1 ling. sare
-        1 ling. piper
-        2 buc. anason-stelutzá { aniseed-tree }
-        125 ml otzet de orez,,,sau,,,
-        125 ml apá

Modul de preparare
        -punem apa la fiert cu zahárul si condimentele, curátzám si feliem zucchini dupá preferintzá, desinfectám borcanele, asezám zucchini ín borcane, dupá ce zeama de muráturá sa stímpárat putzin turnám apa condiemntatá peste zucchini, avínd grijá ca condimnetele sá fie ímpártzite pe fiecare borcan, ínchidem ermetic borcanele, le asezám cu capul ín jos pentru cíteva minute, apoi le asezám la loc ín cámará,

          Mentziuni: dacá avem nevoie de mai multá zeamá pentru muráturá, cu grijá calculám si ínmultzim ingredientele, atít zeama cít si zucchini, depinde cíte sticle dorim sá obtzinem.

Zucchini condimentatzi.

                  

Zucchini condimentatzi

-        1 kg zucchini
-        3 cepe mari
              -     3 dl ulei
-        4 dl otzet din vin alb
-        1 ling. sare
-        2 ling. zahár
-        1 leg. mare oregano verde
-        2 litri apá
-        7 gr. Na-benzonat

Modul de preparare

         -alegem cít se poate zucchini cít de subtziri fárá símburi, spálám si feliem zucchini ín rondele mai grosutze, ceapa o curátzám si o táiem rondele mai groase, apoi punem la fiert apa cu condimentele, cínd apa dá ín clocot punem ceapa la fiert 3 minute, scoatem ceapa, punem zucchini doar píná ísi schimbá culoarea, íi scoatem si ímpártzim zucchini si ceapa ín borcanele spálate si desinfectate, adáugám ín apa de fierbere Na-benzonat , dám un clocot, lásám sá se potoleasác putzin apa, sá se rácoreascá dupá care turnám apa peste zucchini avínd grijá sá ímpártzim pe borcane si condimentele, apoi ínchidem ermetic cu capacele, asezám borcanele ín cap 5 minute, dupá care le punem la loc ín cámará.

2014. július 28., hétfő

Fasole verde condimentatá.

                      

fasole verde condimentatá

-       3kg. fasole verde
-       3 buc. ceapá mari
-       2 kg. ardei gras
-       1 kg. rosii
-       2 leg. frunze tzeliná
-       sare grunjoasá ne iodatá
-       1 linguritzá piper
-       ½ litru ulei
-       1 plic conservant Na-benzonat

Modul de preparare

        -curátzám fasolea o táiem dupá preferintzá  si o lásám putin ín apá rece, táiem ceapa márunt, rosiile si ardeii ín cuburi, íncingem uleiul íntr-o cratitzá de inox sau smáltzuitá, cálim ceapa táiatá márunt,  adáugám ardeii táiatzi cuburi, ínvírtim de cíeva ori adugám si rosiile , apoi fasolea verde, frunzele íntregi, piperul si sárám dupá gust, punem capacul si ínnábusim 20 minute ín sucul propriu, mestecínd mereu,  pregátim conservantul dupá indicatziile de pe plic, íl adáugám dupá care scoatem cotorii de frunze, punem fasolea fierbinte ín borcanele pregátie, ínchidem ermetic borcanele si dám la dunt uscat píná se rácesc complect, cam 2-3 zile, apoi le dám la cámará, este foarte gustoasá si aromatá pentru míncare de fasole verde, ínsá si pentru supá, eu o folosec si ca garniturá.

Pástái galbeni la borcan.

                

Pástái galbeni la borcan

-       3 kg. fasole verde
-       2 legáturi frunze tzeliná
-       2 legáturi pátrunjel verde
-       3 linguri sare ne-iodatá
-       3 litri apá
-       20 gr. sare de lámíie
-       15 gr. Na-benzoat conservant

Modul de preparare
        -curátzám pástái, íi táiem dupá gust, punem apa la fiert cu sare, cínd apa dá ín clocot adáugám fasolea si frunzele,  íntre timp pregátim borcanele si patul pentru dunst uscat,,,

      -cínd fasolea este fiartá, adáugám sarea de lámíie, dám cíteva clocote si adáugám conservantul pregátit dupá indicatziile de pe plic, apoi íncá clocotindá fasolea o ímpártzim ín borcane, o ínchidem ermetic si o dám la dunst uscat, unde o lásám sá se ráceascá complect, asta cam 2-3 zile apoi o dám la cámará, o folosim la orice fel de míncare de fasole, stá mai multzi ani fárá probleme ísi pástrezá gustul si aroma.

Fasole verde ín suc de rosii.

                     

Fasole verde ín suc de rosii

-       5 kg. fasole verde romana
-       3 litri suc de rosii
-       ½ litru ulei
-       3 leg. frunze pátrunjel
-       3 leg. frunze tzeliná
-       sare dupá gust
-       1 vírf cutzit conservant/ borcan

Modul de preparare

         -spálám fasolea, o táiem dupá preferintzá, o lásám putzin ín apá rece, punem la fiert íntr-o cratizá de inox sau smáltzuitá sucul de rosii, uleiul si sare dupá gust, sare grunjoasá ne iodatá negresit, adáugám frunzele verzi, cínd sucul de rosii dá ín fiert, adáugám fasolea verde si o fierbem píná fasolea este fiartá, íntre timp pregátim sticlele si dunstul uscat, adicá láditzá, vas sau cutie cu perne si páturi groase calde, desinfectám borcanele, le limpezim bine cu apá caldá bine, cínd pástáii sínt fiertzi adáugám conservantul dupá indicatziile de pe plic, punem fasolea íncá clocotindá ín borcane, le ínchidem ermetic si le dám la dunst uscat píná se rácesc , cam 2-3 zile apoi le dám la cámará, este foarte gustoasá, aromatá si stá mai multzi ani, fárá probleme.

Fasole verde la borcan.

                     

Fasole verde la borcan
-       8 kg fasole verde
-       2,5 kg ardei gras rosu sau kalifornia
-       1 kg ceapá
-       3 kg rosii
-       ½ kg frunzá tzeliná
-       1,5 litru ulei
-       ½ kg sare grunjoasá ne iodatá
-       50 gr. sare de lámíie
-       15 gr. salitzil-conservant

Modul de preparare
       -curátzám fasolea, o spálám bine, o táiem dupá preferintzá, o lásám la apá rece,  punem apá la clocotit, cínd apa clocoteste, punem ín apa clocotindá pentru 2 minute rosiile dupá care le decojim, ceapa si ardeiul le curátzám le táiem cuburi, sau cum dorim,
       -íntr-o cratitzá mare de 15 litri smáltzuitá sau inox íncingem uleiul cálim ceapa. Cínd ceapa e cálitá adáugám ardeiul, mai cálim 5 minute, apoi adáugám rosiile decojite si táiate cuburi, sárám si adáugám fasolea verde si frunza de tzeliná dupá care ínnábusim sub capac, dupá circa 15 minute adáugám sarea de lámíie, ínnábusim mai departe mestecínd mereu píná fasolea se ínmoaie de tot, adicá este fiartá, asta facem totul la foc potrivit, apá nu este nevoie cáci ingredientele se vor ínnábusi ín sucul lor, dacá totusi avem nevoie de mai mult suc, se poate adáuga 1,5 litri apá, deci cínd fasolea este fiartá, adáugám conservantul dupá indicatziile de pe plic,  íntre timp pregátim borcanele si locul unde vor fi date la dunst uscat, cínd fasolea este fiartá, si totul a ajuns ín oala cu fasolea, íncá fierbinte, o ímpártzim ín borcane dupá preferintzá , automat ínchidem ermetic cu capacul si o dám la dunst uscat, 2-3 zile píná se ráceste complect, apoi o punem la loc ín cámará, este foarte gustoasá ísi pástreazá aroma si gustul natural, se poate gáti orisice din ea, iarna.

      Mentziuni: putem sá ímpártzim ingredientele ín douá pártzi, sau chiar ín trei, ca sá ne fie mai usor de fiert, deci sá le fierbem ín douá sau trei rínduri, nu odatá. Este mai usor, ínsá mai mult de luru.

Supa de rosii cu galuste.


Supá de rosii cu gáluste

     supa:
        - 2 cepe
        -  2 morcovi márime medie
        -  5 ardei copti , kapia
        -  6,,,8 rosii mari   
        -   1 cápátíná usturoi márime medie
        -  busuioc verde dupá gust  
        -  piper mácinat dupá gus 
        -  vegeta dupá gust 
        -  3 ling. ulei  
       -  1 legáturá frunze de tzeliná.
        galuste:
       - 2 ouá
       - 6 ling. gris
       - 1 lingurintzá vegeta
       - ½ ling. pátrunjel verde tocat
       - ½ ling. busuioc verde tocat
       - 1 lingurá unturá de gíscá

Mod preparare

         -pentru rosii, am pus 1/2 l apá la fiert, iar cínd a atins punctul de fierbere am scufundat rosiile pentru cíteva minute, apoi le-am scos si le-am decojit

        -ardeiul l-am copt, l-am curátat apoi l-am trecut prin robot ímpreuná cu rosiile decojite.
        -restul legumelor, le-am trecut prin robot si le-am pus la ínabusit ín putin ulei.
          -cínd s-au ínmuiat legumele am adáugat rosiile si ardeiul copt, am mai lásat cíteva minute si am stins cu 3 litri apá ín clocot, am pus frunza de tzeliná, am acoperit vasul si am fiert aprox. 20 minute.
          -íntre timp am pregátit compozitzia pentru gáluste , am bátut cele 2  ouá cu putiná sare, frunzá de pátrunjel si busuioc tocate si 1 lingurá buná unturá de gíscá sau 4 linguri ulei, apoi am íncorporat pe rínd cele 6 linguri de gris, am dat la frigider compozitzia pentru 15 minute.
       -cínd legumele s-au fiert am adáugat gálustele cu  linguritza ín supa clocotindá, am fiert píná gáluscutzele se-au dublat volumul.
         -am condimentat supa cu piper mácinat si busuioc verde tocat, am potivit de sare si vegeta , am mai fiert-o aprox. 15 minute, dupá care am presárat-o cu busuioc si pátrunjel verde tocate, este o supá mai mult cremá, ínsá foarte gustoasá, condimentatá si rácoritoare.



2014. július 27., vasárnap

Ceafă de porc la cuptor.



 Ceafă de porc la cuptor.

       ingrediente/ 4 portzii
-        600 gr. ceafá de porc
-        6 ling. mustar
-        1 linguritzá piper
-        1 linguritzá vegeta
-        2 dl ulei
-        1 kg cartofi curátzatzi
-        2 cepe mari
-        sare dupá gust
-        1 leg. pátrunjel

modul de preparare
           -táiem ceafa ín felii mai grosutze, marginile le íncrestám ca sá nu se adune la fript, apoi frecám bine fiecare felie cu piper, vegeta, si mustar pe ambele pártzi, apoi íncingem 1 dl ulei, si rumenim bine pe ambele pártzi fiecare felie de carne, pregátim o tavá pentru fripturi de dat la cuptor si asezám fiecare felie ín tavá, adáugám jumátate din grásimea rámasá de la rumenit, acoperim tava cu folie alinmentará si dám feliile de carne la cuptor pentru 20 minute, íntre timp punem 1 kg cartofi curátzatzi la fiert cu putziná vegeta si putziná sare, cínd cartofii sínt fiertzi, íi strecurám , mai adáugám la grásimea rámasá de la rumenirea cárnii 1 dl ulei, tocám márunt cele 2 cepe, le cálim de culoare maronie, apoi adáugám cartofii fiertzi, íi ínnábusim putzin cu aceastá prájealá, apoi aranjám cartofii pe tava de servit, scoatem carnea de la cuptor o asezám pe tava de servit língá cartofi, presárám cu pátrunjel verde tocat si míncarea este gata de servit cu ardei coptzi sau orice fel de muráturá, eventual salatá de rosii.




Mignon de ciocolatá cu friscá.

                   

Mignon de ciocolatá cu friscá

            ingrediente:
-        5 ouá
-        5 ling. fáiná
-        2 ling. cacao olandezá
-        2 ling. ulei
-        8 ling. zahár pudrá
-        2 ling. lapte
-        1 linguritzá mocca bicarbonat

            crema:
-        5 dl friscá pentru spumá
-        3 prafuri fixator
-        250 gr. pireu castane

            glazura:
-        300 gr. ciocolatá menaj
-        1 dl lapte
-        50 gr. unt
-        5 ling. ulei

Modul de preparare
              -amestecám cacaoa cu fáina si bicarbonatul, separám ouále, albusurile de gálbenuse, frecám spumá gálbenusele cu 5 ling. zahár, adáugám uleiul, laptele, apoi íncorporám fáina, batem spumá tare albusurile cu 3 ling. zahár pudrá, apoi le adáugám usurel cu spatula la compozitzia de gálbenuse, ungem tava cu ulei, tapetám cu hírtie de copt, apoi turnám compozitzia de blat ín tavá si dám la copt pentru 20 minute la foc potrivit dupá care facem proba de coacere, dacá íncá nu e coaptá mai dám la cuptor 5-8 minute, apoi dám la rácit complect, íntre timp batem frisca spumá tare cu fixatorul de spumá, frecám spumá compozitzia de castane cu 1 dl friscá, apoi táiem blatul ín douá orizontal,ca sá obtzinem 2 foi, punem partea de jos a blatului pe platoul de prájituri, aplicám jumátate din friscá peste foaia de jos peste care íntindem compozitzia de castane frecatá spumá peste care aplicám frisca rámasá, acoperim cu partea de sus a blatului, apásám putzintel asa usurel foaia de sus, apoi dám la rece pentru 2 ore, peste 2 ore cu un cutzit trecut prin apá fierbinte feliem prájitura ín cuburi de márime potrivitá, glazurám si ornám fiecare pátrat de prájiturá,
     glazura:
            -punem ingredinetele de glazutá la fiert pe baie de abur, cínd ciocolata sa topit, ingrdientele sau omogenizat bine si am obtzinut o ciocolatá lucioasá fluidá, asezám pátrátzelele de prájiturá pe un grátar si glazurám fiecare pátrat de prájiturá, presárám fiecare pátrátzel cu putzin span de ciocolatá {sau cicolatá rázálitá } apoi dám grátarul la rece píná glazura se íntáreste índeajuns dupá care ornám fiecare pátrátzel de mignon cu friscá si cíte un drageu de ciocolatá dupá cum se vede si ín imaginea atasatá retzetei, dupá care mai dám la rece píná la consumare.