2016. szeptember 25., vasárnap

Chiftele umplute.


Chiftele umplute
               ingredeinte / 3 portii.
-          250 gr. carne tocatá porc
-          200 gr. píine albá uscatá
-          3 ouá
-          1 vírf cutit piper
-          1 linguritá usturoi granulat
-          1 ling.condiment grill
-          vegeta dupá gust
-          sare dupá gust
-          5 buc. ciuperci sampion
-          300 gr. mazáre verde congelatá
-          200 gr. morcov
-          2 ardei grasi
-          300 gr. cascaval  
-          100 gr. pesmet alb
-          100 ml ulei másline sau unturá de porc
modul de preparare:

                            -curátám ciupercile de pielitá, índepárátám coadele, care le tocám márunt, apoi presárám páláriile de ciuperci cu vegeta ,le ungem cu ulie de máűsline si le punem ín tavá la fript ín cuptor, íntre timp táiem cubulete márunte morcovul si íl sotám ímpreuná cu mazárea verde si codiţele de la ciuperci tocate márunt píná se ínmoaie índeajuns, tocám márunt si ardeiul gras, íl adáugám  la compozitie, apoi píinea uscatá o ínmuiem ín 200 ml lapte  dupá care o stoarcem bine,  dupá care  punem carnea tocatá íntr-un vas ín care putem sá frámíntám si punem  ingredientele peste carne : píinea stoarsá bine, piperul, ouále,, granulatul de usturoi, condimentul gril, sare ,vegeta ,  si frámíntám vírtos, íntre timp adáugám la compozitie atíta pesmet ca sá obtinem un aluat bun pentru formare, asezonám de condimente, sare, piper, vegeta, condiment grill, dupá care ímpártim compozitia ín 2 párti, ungem bine o tavá pentru  cozonaci cu unturá de porc, asezám o parte din compozitia de chiftelute  ín tavá mulínd compozitia píná la jumátatea tavei si ín sus pe margine, adicá sá obtinem o covăţică din aluatul de chiftelute, ín care vom aseza umplutura demorcovul , mazárea , ardei, codite de ciuperci sotate , peste care táiem ín cubulete cascavalul , apoi asezám peste acestá umpluturá páláriile de ciupercuţe prájite, care le ínvelim cu tocátura rámasá, ín asa fel ca aluatul de chiftele sá se íntílneacá bine sá nu rámíná afará umplutura deloc, apoi ungem bin epe deasupra chifteluta  ín formá de cozonac cu ulei de másline, sau unturá de porc si o presárám cu putin pesmet ínvelim tava cu folie alimentará dupá care o dám la cuptor la 180 grade pentru 40 minute dupá care luám jos folia si dám ínapoi la cuptor la rumenit  8-10 minute, dupá care scaotem si lsám sá se rácoreasác putin , apoi o scoatem din tavá, si servim calde sau reci, este tot atít de gustoasá.
               

Şolet,,,sau fasole evreiască.


                        
Şolet,,, sau fasole evreiască.
-          1 kg.  fasole uscatá
-          2 kg.  ciolan afumat de porc
-          ½ kg arpacaş
-          2 cepe
-          3 ardei grasi
-          5 cátei usturoi
-          1 ling. vegeta
-          1 linguritá rasá piper mácinat
-          1 ling. fáiná
-          1 linguritá boia de ardei dulce
-          3 ling. unturá de porc
-          5 ouá
modul de preparare.
                           -alegem fasolea si o punemla ínmuiat ín apá dezmorţită  pentru 3 ore minimum, íntre timp punem la ínmuiat si ciolanul de porc ín apá cáldutá pentru o orá, dupá care táiem cít se poate de pe os carnea ín bucáti mai márisoare, asa, pregátim un vas care íl putem introduce ín cuptor, sau termorezistent cu capac, ungem vasul cu unturá, cít de gros, apoi íl presárám cu jumátate din boiaua  de ardei, ímpártim fasolea ín 3 párti, o parte o presárám la fundul casului peste care presáárm jumátate din arpacas, peste care presárám o ceapá tocatá márunt, 2 cátei de usturoi pisati si un ardei jumate tocati márunt, condimentám cu piper, vegeta, apoi  asezám peste fasole jumátate din carnea e ciolan, care o acoperim cu o parte de fasole peste care presárám celaltá parte de arpacas, presárámn cu cealaltá ceapá tocatá márunt, usturoiul pisat  si ardeiul rámas care le condimentám cu piper si vegeta, asezám peste ele carnea de ciolan rámasá si ínvelim cu a treia parte de fasole,  asezám ouále bien spálate ín fasole , adicá le scufundám usurel as aín fasole, ca sá nu le spargem , apoi amestecám fáina cu boiaua de ardei rámasá si presárám fasolea cu ea  apoi turnám apá píná acopere fasolea exact, nu mai multá, acoperim vasul cu capacul si dám vasul la cuptor la 200 grade píná íncepe sá fiarbá, cínd a ínceput fierberea luám focul la 150-160 grade si fierbem fasolea timp de 2 ore , sau píná ciolanul este fiert, dupá o jumátate de orá de fierbere  scoatem ouále din fasole si le dám la rácit píná fasolea este gata de servit, dupá care servim cum s evede si ín imaginea atasatá retetei.

                           mentiuni: -dealtfel acestá míncare de fasole evrei o gátesc cu pulpe de curcan afumate, cine doreste poate sá schimbe ciolanul cu pulpe de curcan afumate, ín rest reteta rámíne aceeasi, cít si cantitátile care corespund la 5 portii.
                   

2016. szeptember 24., szombat

Felii Marianna.


                                     
Felii Marianna.
              aluatul:
-          500 gr. fáiná
-          200 gr. zahár
-          60 gr. unt sau margariná
-          1 linguritá bicarbonat de sodiu alimentar
-          4 ling. miere de albine
-          2 ouá
-          3 ling. smíntíná
             crema:
-          4 ouá
-          200 gr. zahár pudrá
-          8 ling. rase fáiná
-          1 litru lapte gras
-          5 plic. zahár vanilie
-          2 ling. cacao olandezá
-          300 gr. unt sau margariná rama
-          100 gr. ciocolatá menaj
modul de preparare.
                          -foile: pentru ínceput topim untul, la temperatura míinii, adáugám mierea de albine dupá care adáugám bicarbonatul, fáina, ouále bátute spumá, zahárul , apoi atíta smíntíná ca sá obtinem o cocá molcutá buná pentru íntins, care o ímpártim ín 3 párti si coacem 3 foi ín tava bine unsá , la 180 grade timp de 10 minute,
                              -crema: dizolvám fáina ín lapte , frecám gálbenusele cu 50 gr. zahár pudrá , appoi adáugám spuma de gálbenuse la fáina dizolvatá si  fierbem un chelm mai vírtos, íntre timp batem spimá tare albusurile de ou cu 50 gr. zahár pudrá si 3 linguri zeamá de lámíie, si íncorporám cu grijá cu cíte o lingurá albusul spumá ín chelmul  depe foc, mestecínd mereu píná la íncorporare complectá, dupá care íl dám la rácit complect, íntre timp frecám untul spumá cu zahárul ráma,s si dupá rácirea chelmului íncorporám untul spumá ín chelmul rácit, frecínd píná obtinem o cremá frumoasá mátásoasá, care o ímpártim ín 2 párti, si íntr-o parte íncorporám cele 2 linguri de cacao  iar ín cea rámasá íncorporám prafurile de vanilie, dupá care trecem la ansamblarea prájiturii, si anume: 

                                  -asezám pe tava de prájituri o foaie peste care aplicám crema de cacao, care o acoperim cu cea dea 2-a foaie peste care nivelám crema de vanilie, care vine acoperitá cu a 3-a foaie dupá care dám prájitura le rece 5 ore, apoi  glazurám prájitura si anume :  punem la fiert pe baie de abur ciocolat amenaj cu 5 linguri de lapte si 5 linguri de ulei, si fierbem píná ciocolat adevien fluidá, dupá care o nivelám pest ea 3-a foaie, dupá ce glazura sa íntárit índeajuns  feliem si servim dupá preferintá.

2016. szeptember 19., hétfő

Pişcoturi de casă.


    
Pişcoturi de casă.
-         4 ouá
-         220 gr. zahár pudrá
-         520 gr. fáiná extra
-         20 gr. salalkali – amoniac de sodiu alimentar
-         2 prafuri vanilie
modul de preparare:

                              -batem la robot ouále cu zahárul si vanilia, stingem amoniacul de sodiu alimentar cu 1 lingurá de lapte fiert-fierbinte, dupá ce sa rácit de tot adáugám amoniacul stins la ouále cu zahár si batem mai departe , apoi íncorporám ín compozitie  220 gr. fáiná , dupá care dám la rece compozitia timp de cíteva ore, cca 6-7 ore, dupá orele de odihná íncorporám si restul de 280 gr. fáiná, apoi íntindem aluatul de grosime 3-4 mm, si táiem  cu forma de piscoturi asezínd fiecare piscot ín tava de copt unsá cu unt sau margariná, dupá care dám la cuptorul preíncálzit la 170 grade pentru 8 minute, apoi íntoarcem tava ín cuptor si mai coacem alte 8 minute, scoatem de la cuptor, asezám piscoturile pe tavá si acoperim cu fata de masá, dupá care continuám operatia píná la terminarea aluatului,.