2014. június 26., csütörtök

Foi cu miere.

                   

Foi cu miere.

    coca:
-       ½ kg. fáiná
-       250 gr. miere de albine
-       200 gr. zahár praf
-       3 ouá
-       1 linguritzá bicarbonat
-       sare

   crema:
-       850 gr. smíntíná grasá
-       3 ling. miere de albine
-       100 gr. zahár pudrá
-       2 vanilii
-       5 prafuri fixatos spumá
-       250 gr. nucá mácinatá

   glazura:
-       50 gr. unt
-       1 ling. cu vírf cacao
-       2 ling. cu vírf zahár
-       3 ling. lapte

Modul de preparare
           -spargem ouále ín vasul mixerului, adáugám zahárul si sarea, le batem spumá la cea mai micá vitezá a mixerului, dupá ce au ínceput sá se facá spumá,  tot la viteza minimá ín jet subtzire adáugám mierea de albine, bicarbonatul si apoi usurel fáina , vom obtzine o compozitzie foarte moale care o dám la frigider pentru o jumátate de orá timp ín care se va íntári bine, apoi presárám bine cu fáiná masa de lucru, turnám compozitizia cu miere pe masa de lucru, o ímpártzim ín 5 pártzi si vom coace 5 foi pe fundul de la tava de copt bine unsá cu unt si tapetatá cu fáiná,, atentzie foarte repede se coc, sá nu le ardem, scoatem fiecare foaie, le asezám pe un platou, acoperim fiecare foaie cu hírtie de copt, si apoi punem cealatá foaie peste ea, punem o tavá de copt peste foi cu o greutate micá ín ele , de exemplu 2 pungi cu fáiná, aceastá operatzie este nevoie ca foile sá nu se íncovoaie sá rámíná faine drepte,,,
    crema:
          -punem smíntína ín vasul de la mixer, si íncepem sá o batem adáugínd cíte o lingurá de zahár si miere píná la terminarea ingredientelor, miere , zahár, vanilii, cínd smíntína sa fácut spumá frumoasá mátásoasá, scoatem vasul de la mixer, si usurel cu spatula íncorporám si nuca mácinatá ín cremá, din nuca mácinatá punem 50 gr. deoparte pentru ornarea prájiturii, apoi crema obtzinutá o ímpártzim ín patru pártzi si jumátate, o jumátate avem nevoie pedeasupra prájiturii, si íncepem ansamblarea, punem o foaie pe platoul de prájituri, sau tavá care poate fi datá le frigider, peste care aplicám prima parte de cremá, continuám operatzia píná la a 5-a foaie, peste care aplicám jumátatea de portzie de cremá, care o presárám cu nuca mácinatá pusá deoparte apoi pregátim glazura,
       glazura:

           -ínfierbíntám laptele cu untul, adáugám zahárul si cacaoa, si dám un clocot, tragem deoparte si frecám mereu píná se stímpárá putzin, apoi ín jet subtzire facem modele dupá plac si fantezie peste prájiturá, dupá cum se vede si ín imaginea atasatá retzetei,, dupá care dám prájitura la frigider píná ín altá zi, de aceea este indicat ca aceastá prájiturá sá fie pregátitá dupá-masa tírziu sau chiar seara, si píná a doua zi e numai buná de feliat si servit.

Supa minzat specialitate.

                

Supá-mínzat specialitate.

        supá:
-        2 kg. os mínzat cu máduvá
-        1 ling. vegeta
-        4 morcovi mari
-        2 rádácini pátrunjel
-        1 tzeliná potrivitá
-        1 leg. frunze pátrunjel
-        4 fire leustean
-        6 cátzei usturoi
-        2 cepe
-        4 ardei grasi
-        1 ling. piper boabe
-        1 linguritzá ienibahar boabe

          gombotzi ín supá
-        100 gr. slániná afumatá
-        6 chifle
-        200 gr, ceafá afumatá
-        2 dl. lapte
-        3 ouá
-        1 linguritzá vegeta
-        4 ling. fáiná
-        1 praz mic
-        1 leg. pátrunjel
-        30 gr. unt

Modul de preparare
         supa:
          -punem 4 litru apá la fiert, cínd apa dá ín clocot punem osul de vitá bine spálat si curátzat cu 1 lingurá vegeta, cínd dá ín clocot adunám spuma si adáugám toate zarzavaturile si condimentele, cínd dá ín clocot cu zarzavaturile, reducem focul la minim, deci este nevoie ca osul sá fiarbá linistit, nu sá clocoteascá, sub nici o formá numai sá facá márgelutze, íntre timp asezonám de condimente, vegeta, sare, fierbem supa píná zarzavaturile sínt fierte complect,, cínd zarzavaturile sau fiert, usurel strecurám supa, apoi mai strecurám si printr-un tifon sau sitá de pár, dupá care pregátim gombotzii,
     gombotzi:
           -táiem chiflele ín cubuletze mici, apoi prájim slánina táiatá ín cuburi, cínd slánina e prájitá, adáugám cubuletzele de chifle, si le prájim frumos de culoarea maronie, apoi le dám la rácit, íntre timp táime ín felii foarte subtziri ceafa afumatá, apoi ín lung, ouále le batem bine spumá, adáugám laptele, 1 linguritzá vegeta si piper mácinat, prájim prazul tocat márunt ín 30 gr. unt, dupá ce sa rácit íl adáugám la oule bátute, tocám pátrunjelul verde ín adáugám, apoi cubuletzele de chifle prájite, ceafa afumatá táiatá márunt, si fáina, íncorporám , omogenizám bine, dám la frigider 15 minute, timp ín care punem supa strecuratá din nou la fiert, cínd dá ín fiert  adáugám 1 cub concentrat supá vitá, apoi formám bilutze din aluatul cu chifle pregátit si fierbem ín supá timp de 15 minute,
          -íntre timp ímpártzim la farfurii zarzavaturi fierte dupá preferintzá, apoi servim supa fierbinte peste zarzavatul din farfurie, cu cíte 2-3 gombotzi pe farfurie,,dupá cum se vede si ín imaginea atasatá retzetei.


Ceafá de porc la cuptor.

                

Ceafá de porc la cuptor.

       ingrediente/4 portzii
-       4 felii goase ceafá de porc circa 600 gr.
-       200 gr. slániná afumatá
-       1,5 kg. cartofi noi
-       2 cepe mari
-       4 ardei grasi
-       2 rosii mari
-       1 ling. vegeta
-       1 linguritzá condiment grill
-       1 vírf cutzit piper
-       3 ling. unturá de porc

Modul de preparare

           -batem carnea ca si pentru smitzele, o frecám cu vegeta, condiment grill , piper, o dám la odihná la rece o jumátate de orá, íntre timp curátzám cartofii, táiem ceapa, ardeii, rosiile márunt, slánina ín felii cít se poate de mari, ungem tava pentru fripturi cu untura, asezám ceapa, ardeii si rosiile pe funul távii, acoperim cu feliile de carne, peste care aplicám feliile de slániná, punem 4 dl apá, acoperim tava cu folie alimentará si dám la cuptor pentru 20 minute, apoi scoatem tava de la cuptor, ridicám feliile de carne íntr-un vas, táiem cartofii ín patru, sau depinde de máriema cartofilor, mestecám bien cu sosul din tavá, gustám, mai condimentám cu vegeta, sare , piper, asezám feliile de carne peste cartofi, eventual mai adáugám putziná apá si dám ínapoi la cuptor íncá 10 minute cu folie, apoi scoatem folia si dám mai departe la cuptor píná feliile se vor rumeni usor, nu le uscám, doar le rumenim putzin, ín acest timp si cartofii vor fi coptzi, apoi servim cu salatá cum se vede ín imaginea atasatá retzetei.   

2014. június 24., kedd

Salatá-garniturá.

              

Salatá-garniturá.

-        1 cápátzíná mare salatá ”iceberg”
-        3 rosii
-        1 buc. ardei kalifornia rosu
-        1 buc. ardei kalifornia verde
-        1 ceapá rosie
-        200 gr. porumb boabe la borcan
-        200 gr. fasole verde la borcan
-        5 ouá fierte
-        4 ling. ulei másline
-        5 ling. otzet de mere
-        1 linguritzá sare
-        1 linguritzá vegeta
-        1 ling. zahár
-        1 vírf cutzit piper
-        1 ling. cu vírf oregano verde tocat
-        1 ling. cu vírf busuioc verde tocat

Modul de preparare
           -fierbem ouále tare, cu sare, le rácim si le decojim , spálám salata , o desfacem pe frunze , o rupem bucátzi dupá plac, rosiile, ardeii si ceapa rosie le táiem ín cuburi dupá preferintzá, sau ín lungime,

      -din otzet, ulei, piper, zahár, sare, vegeta, pregátim o marinadá ín vasul pentru salatá, apoi adáugám fasolea verde, boabele de porumb, omogenizám , adáugám ardeii, ceapa, íncorporám bine toate laolaltá, adáugám rosiile, si 3 ouá táiete cuburi, presárám cu jumátate din verdetzuri, si cu grijá íncorporám si omogenizám totul, apoi turnám íntr-un vas de ”yena” sau  bol mare pentru salatá, presárám cu verdeatza tocatá pusá deoparte, táiem 2 ouá ín felii de lungul si ornám slalata dupá cum se vede si ín imaginea atasatá retzetei, dám la frigider pentru o jumátate de orá ca gusturile sá se pátrundá apoi servim ca garniturá língá orice fel de fripturá sau carne umplutá, sau,,,chiar caatare,,,

Cremá de frágutze.

                

Cremá de frágutze

     ingrediente / 4 portzii
-       600 gr. frágutze
-       300 gr. jaurt natur
-       3 dl. friscá pentru spumá
-       150 gr. zahár pudrá
-       2 plicuri fixator spumá

Modul de preparare
           -curátzám frágutzele , cíteva boabe mai sánátoase punem laoparte pentru ornat, restul le mixám cu zahárul pudrá, punem frágutzele mixate íntr-un vas adínc, íncorporám iuartul, batem spumá tare frisca cu praful fixator, punem deoparte friscá pentru ornat, apoi usurel cu grijá íncorporám si frisca ín compozitzia de frágutze, ímpártzim ín cupe crema , ornám cu friscá albá si frágutze, dupá plac si fantezie, cum se vede si ín imaginea atasatá retzetei, apoi dám cupele la frigider pentru o jumátate de orá dupá care servim.

         Mentziuni : crema se poate pregáti si cu: cápsuni, mure sau zmeurá.

Ciorba ardeleneasca de porc.

                   

Ciorbá ardeleneascá de porc

      ingrediente/4 portii
          - 800 g costitze porc,
          - 400 gr. morcov
          - 2 rádácini patrunjel
          - 500 g cartofi
          - 1 tzeliná
          - 1 ceapá
          - 3 ardei grasi
          - 1 legáturá leustean,
          - 1 legáturá pátrunjel verde
          - 2 crengutze tarhon
          - 1 plic bors magic
          - 3 gálbenuse de ou
          - 500 g smíntíná
          - 2 ling. ulei
          - 2 ling. unt
          - 1 ling. fáiná
 Modul de preparare:
          -portzionám costitele si le punem la fiert ín circa 5 l apá rece cu 1 lingurá vegeta la foc moale, íntre timp curátzám zarzavaturile, íntr-o tigaie cu peretzi ínaltzi íncingem uleiul cu untul, cálim ceapa, ardeiul si  zarzavaturile, cartofii íi curátzám si íi pune deoparte ín apá rece, píná le vine ríndul,
     -cínd costitzele sunt mai mult de jumátate fierte adaugám legumele cálite, fierbem píná si legumele sínt gata, apoi adáugám cartofii táiatzi cuburi mici, frunzele de leustean si pátrunjel, píná ce cartofii fierb pregátim maiaua cu care vom drege ciorba,
        -íntr-un vas adínc punem cele 3 gálbenuse de ou le frecám cu smíntína, 1 lingurá fáiná si 1 plic bors magic píná se omogenizeazá, cínd cartofii sunt fiertzi adáugám maiaua ín felul urmátor : scoatem din ciorba  fierbinte cu polonicul si adáugám la maia  putzin cíte putzin amestecínd continuu píná aceastá compozitie ajunge aproape la temperatura ciorbei, dupá care turnám maiaua la ciorbá, íi mai dám douá clocote, asezonám de condimente, sare, piper, vegeta, presárám ciorba cu leostean tocat márunt si servim cu smíntíná dupá preferintzá.


2014. június 23., hétfő

Piscot-spumos cu visine.

               

Piscot-spumos cu visine

   piscotul:
-       6 ouá
-       200 gr. fáiná
-       250 gr. zahár pudrá
-       2 ling. ulei
-       1 linguritzá bicarbonat
-       25 gr. cacao olandezá
-       4 ling, apá
-       sare

crema:
-       ½ litru friscá pentru spumá
-       300 gr. visine din compot
-       2,5 dl. zeamá de compot
-       2,5 dl. apá
-       2,5 linguri amidon alimentar
-       50 gr. unt sau rama
-       200 gr. zahár

Modul de preparare
        piscotul:
         -separám gálbenusurile de albusuri, gálbenusurile le frecám spumá cu 150 gr. zahár , adáugám uleiul si apa, fáina o amestecám cu cacao, sare si bicarbonatul, íncorporám la gálbenuse, apoi batem spumá tare albusurile cu 100 gr. zahár pudrá, si cu spatula le íncorporám usurel cu grijá ín compozitzia de gálbenuse, ungem bine tava de copt cu ulei, tapetám cu hírtie de copt si dám blatul de cacao la cuptorul íncálzit ín prealabil la foc potrivit timp de 20 minute, íntre timp íntoarcem odatá tava ín cuptor, dupá 20 minute facem proba de copt, dacá mai e nevoie mai lásám circa 5-8 minute la copt, apoi dám blatul la rácire complectá,
        crema:
           -punem zeam de compot la fiert cu zahárul si untul, amidolul ín dizolvám ín 2,5 dl. apá, cínd zeama de compot fierbe ín jet subtzire adáugám amidonul si fierbem un chelm bine omogen, o dám la rácit, dupá ce sa rácit, íncorporám visinile, din care punem cíteva boabe deoparte pentru ornat,
         -batem spumá foarte tare frisca, o ímpártzim ín douá, o parte o íncorporám usurel cu spatula ín compozitzia de amidom cu visine, táiem blatul de tort ín douá orizontal, deci vom obtzine douá foi, asezám foaia de jos pe platoul de prájituri si aplicám crema cu visine peste el, nivelám acoperim cu foaia a doua, adicá cu capacul blatului, din frisca albá pusá deoparte scoatem cíteva linguri pentru ornat prájitura, apoi restul aplicám peste prájiturá, nivelám si cu piaptánul de torturi trasám santzuri ín spuma de friscá ca modele, dupá cum se vede si ín imagine,
        -dám prájitura la rece pentru 1,5 - 2  ore, apoi cu un cutzit tras prin apá fierbinte feliem ín pátrate mai márisoare prájitura, si ornám cui frisca pusá deoparte si cu cíte o bobitzá de visiná dupá cum se vede si ín imaginea atasatá retzetei.

         -spor la lucru si poftá buná sá avetzi.

2014. június 22., vasárnap

Balmos condimentat.

                

Balmos condimentat

      ingrediente / 4 portzii
-       ½ litru kefir de oaie
-       3 dl lapte
-       2 dl smíntíná grasá
-       1 gálbenus de ou
-       1 linguritzá sare
-       1 ling.unturá de gíscá

      pentru servit:
-       200 gr. brínzá de oaie
-       2 dl smíntíná
-       2 cepe mari
-       200 gr. caizer
-       3 ling. ulei

Modul de preparare

          -punem la fiert kefirul de oaie { eu fac cu lapte bátut } cu laptele ín cratitzá de fontá, cínd laptele fierbe adáugám fáina ín jet subtzire cíte 3-4 linguri odatá, si lásám sá fiarbá cíteva minute mestecínd mereu dupá care repetám operatzia píná se terminá fáina dupá care mai fierbem íncá balmosul, apoi frecám gálbenusul de ou cu 2 dl smíntíná, adáugám la balmosul ín fierbere,  timpul total de fierbere este de 40-45 minute, íntre timp pregátim brínza si anume,,, prájim caizerul ín 3 linguri ulei, tocám ceapa márunt si o cálim ín grásimea cu caizerul, o dám deoparte, frecám brínza de oaie cu 2 dl smíntíná,  punem deoparte, íntr-un vas  prájim putzin untura de gíscá cínd balmosul este fiert, cu o lingurá datá prin untura de gíscá prájitá scoatem bulgári de balmos la fiecare farfurie, ímpártzim peste bulgári de balmos brínza cu smíntíná peste care presárám caizerul cu ceapa prájitá apoi servim cald. 

Desert de ciocolatá.


               

Desert  de ciocolatá

-       20 bucátzi piscoturi de copii de magazin
-       3 dl lapte  
-       3 ling. zahár
-       2 ling. aromá rum
-       5 ling. cacao nesquik

   spuma:
-       ½ litru friscá
-       3 ling. zahár pudrá
-       2 ling, cacao olandezá
-       3 vanilii

  glazura:
-       100 gr. cicolatá menaj
-       5 ling. lapte
-       50 gr. unt sau rama

Modul de preparare

           -punem laptele la fiert, cínd laptele dá ín clocot, adáugám cacaoa, dám laoparte, lásám sá se ráceascá, adáugám aroma de rum, pregátim un vas de ”yena” formá derptunghiulará, ínsiropám piscoturile ín cacaoua rácitá, asezám stríns unua língá alta piscoturiel pe fundul vasului, cínd fundul vasului e acoperit cu piscoturi ínsiropate, batem spumá tare frisca cu zahárul, vanilia si cacaoua, ímpártzim ín 2, aplicám o parte epste piscotul ínsiropat, apoi repetéám operatzia, apoi fierbem ciocolata menaj pe baie de abur cu 5 ling. lapte, 50 gr. unt, cínd cicolata este fluidá bine, luám jos de pe baia de abur o rácorim putzin mestecínd ín continuu, apoi o aplicám peste crema de friscá pedeasupra desertului, dupá care o dám  la rece pentru o orá jumate, dupá ce sa solidificat crema si glazura iar gusturile sau pátruns táiem si servim dupá preferintzá, este un desert simplu , rapid si foarte delicios.

Supa de visine.

               

Supá de visine

   ingrediente / 4 portzii
-       750 gr. visine
-       5 ling. zahár
-       1 linguritzá scoartzisoará mácinatá
-       1 linguritzá cuisoará
-       3  vanilii
-       1/2 plic budincá vanilie
-       1 lingurá fáiná
-       1 dl friscá pentru gátit
-       1 dl smíntíná

Modu de preparare
         -spálám bine visinile, le scoatem símburii,{ eu nu le scot símburii } atentzie zeama o prindem nu o lsám sá se risipeascá, punem 1,5 litri apá la fiert, sárám apa dupá gust, adáugám zahárul, cuisoarele, vanilia, scortzisoara, fierbem circa 10 minute, scoatem 1 caná din apa condiemntatá, o punem la rácit cínd e rece dizolvám budinca ín ea, dizolvám si fáiná cu 1 dl smíntíná si 1 dl friscá, apoi adáugám visinile cu zeamá cu tot  la apa ín clocot, cínd íncep sá dea ín clocot, adáugám imediat budinca  si fáina cu friscá si smíntína, asezonám de sare, zahár si condimente dám un clocot,  si supa e gata de servit, caldá sau rece dupá preferintzá - este un deliciu -,,,


2014. június 21., szombat

Tocánitzá cu gnocchi.

                 

Tocánitzá cu gnocchi

  ingrediente/4 portii
    tocánitzá:
-       800 gr. ceafá de porc 
-       1 ling. vegeta
-       1 buc. praz márime medie
-       3 buc. ardei kalifornia
-       3 buc. rosii
-       2 ling. ulei
-       200 gr. panceta { caizer }
-       1 linguritzá boia
-       1 linguritzá pastá kapia
-       1 vírf cutzit piper
-       5 cátzei usturoi
-       5 ling. smíntíná
-       3 ling. fáiná
   
gnocchi:
     -  800 gr. cartofi
     -  3 ouá
     -  1 ling. veget
     -  2 ling. unturá gíscá
     -  50 gr. unt
     -  3 ling. ulei
     -  1 leg.pátrunjel verde
     -   fáiná cítá cuprinde

Modul de preparare
     tocánitza:
         -íntr-o cratitzá cu peretzii ínaltzi íncingem uleiul si prájim caizerul, apoi ín grásimea rezultatá cálim prazul táiat márunt, si ardeii kalifornia, presárám boiaua si imediat adáugám carnea táiatá ín cuburi, si ínnábusim la foc iute, píná ce scade apa, prájim putin, apoi stingem cu apá píná la nivelul ingredientelor si fierbem circa 20 minute presárám cu vegeta, piper, pasta de ardei, usturoiul pisat si fierbem-ínnábusim mai departe 30 minute, asezonám de condimete, apoi mestecám 2 linguri fáiná cu smíntíná, turnám peste tocánitzá si mai dám cíteva clocote, dacá vi se pare prea omogená, prea groasá tocánitza , adáugatzi 2 dl. supá de carne,
 Gnocchi:
          -curátám cartofii íi fierbem ín apá condimentatá cu vegeta, cínd cartofii sau fiert, íi strecurám, íi punem pa masa de lucru cu o furculitzá íi pisám pep,, apoi íncorporám 2 linguri unturá de gíscá, íi lásám sá se ráceascá complect,
      -dupá ce cartofii sau rácit, adáugám ouále, vegeta si fáiná cítá cuprinde pentru a obtzine o cocá nu prea moale, din care facem mai multe scorzi rotunde de grosimea degetului cel mic, íntr-un cuvínt prelucrám alautul ca si pentru gombotzi cu prune si nudli,, apoi íl ímpártzim ín scorzi, presárám masa de lucru bine cu fáiná si cu podul palmei rotunjim-lungim alautul ín formá de scoardá lungá, dupá care táiem scoarda ín bucátzi de circa 1,5 cm, operatzia de rotunjire-lungire-táiere se repetá píná la terminarea aluatului,
     -punem apá la fiert íntr-o cratitzá cu peretzi ínaltzi cu vegeta si putziná sare, cínd apa clocoteste adáugám ”gnocchi” dar numai atítzi cít sá acopere fundul cratitzei, cínd alautul vine la suprafatza apei mai fierbem 3 minute dupá care limpezim cu apá caldá,
     -íncingem untul ín 3 linguri ulei píná face spumá,  luám vasul deoparte, tocám pátrunjelul verde, presárám peste untul íncins si imediat adáugám gnocchi, íi ínvírtim de cíteva ori apoi servim língá tocánitzá.