Stufat
din mínzat
ingrediente / 4 portzii
·
1,5 kg carne
mínzat-gít+piept
·
2 ling. unturá porc
·
3 ling. ulei
·
200 gr. slániná afumatá
·
5 ardei grasi
·
3 rosii
·
1 linguritzá chimen mácinat
·
3 cepe
·
6 cátzei usturoi
·
1 ling. vegeta
·
1 linguritzá rasá piper
·
1 ling. pastá ardei kapia
·
1 ling. pastá de rosii
·
1 linguritzá boia dulce
·
1 ling. fáiná
·
1 leg. pátrunjel verde
·
1,5 kg . cartofi
noi máruntzi
Modul de preparare
-se taie carnea cuburi mari, se
punem uleiul ín tigaie, si untura de porc, se íncinge si se adaugá cuburile de
carne, se sáreazá se pipereazá si se prájeste bine píná carnea devine rumená pe
toate pártzile, cínd carnea sa rumenit, dám deoparte, pregátim o cratitzá cu
pereti ínaltzi, se toarná grásimea de pe carnea din tigaie ín cratitzá ín care se
prájeste slánina afumatá, apoi se cáleste ceapa si ardeiul gras, se adáugá
cuburile de carne rumená, si rosiile táiate ín cuburi mari, se presará cu boia
de ardei dulce, se mestecá bine, se adaugá pasta de rosii si pasta de kapia, se
mestecá bine, se presará cu vegeta, chimen mácinat si usturoiul pisat, apoi se adaugá
1 dl apá,
-se ínnábuse carnea sub capac píná
scade apa, cínd carnea íncepe sá sfíráie ín cratitzá se toarná earási 1 dl apá, si se repetá acestá
operatize de ínnábusire píná carnea se ínmoaie ca sá fie buná de consum, cínd
carnea este buná de consum si earási sfíráie ín cratitzá, se presará cu 1
lingurá fáiná, se mestecá bine si se adaugá 1,5 dl apá cu care se dá 2-3
clocote si stufatul este gata,
-íntre timp se curátzá cartofii, care
se taie ín 2 sau se lasá íntregi care sínt mai máruntzi, se pun la fiert cu 5
ling ulei si numai atíta apá píná la jumátatea cantitátzii cartofilor, se
presará cu 1 lingurá vegeta si 1 linguritzá rasá sare, se mestecá bine, se
fierb píná scade apa de pe ei si sfíráie, se presará cu pátrunjel verde tocat si
condiment grill, se servesc língá stufat cum se vede si ín imaginea atasatá
retzetei.