2014. február 27., csütörtök

Chifteluţe din broccoli cu cartofi şi salată.


   
                                                  

          
Chifteluţe din broccoli cu cartofi şi salată.
 ingrediente penru chiftelute
    -  150 gr broccoli
    -  100 gr cascaval afumat rázálit
-         4 feliute baghetá
-         4 cátei  usturoi
-         2 ouá
-         100 gr pesmet alb
-         vegeta dupá gust
-         piper dupá gust
-         1 vírf cutit nucsoará
-         1 legáturá frunze pátrunjel
-         sare dupá gust
-         1 dl lapte
-         2 dl ulei
 Ingrediente pentru cartofi
     -  600 gr cartofi care nu se sfarmá
-         2 dl ulei
-         2 dl smíntíná grasá
-         vegeta dupá gust
-         piper dupá gust
-         4 cátei de usturoi
-         1,5 dl concentrat supá de pasáre

Modul de preparare
           Rozetele de broccoli le fierbem ín apá cu 1 lingurá de vegeta si putin piper, le strecurám si le pisám cu o furculitá , apoi le lásám la rácit,
Feliile de baghete le ínmuiem ín 1 dl de lapte , le stoarcem bine  si le  adáugám la broccoli , punem si  ouále , cascavalul rázálit , condimentele, omogenizám bine,  si adáugám atíta pesmet píná obtinem o pastá omogená ca si de chiftele de carne, formám bilute , le rostogolim  prin pesmet si le rumenim ín ulei nu prea fierbinte , ca nu cumva mijlocul sá rámíná crud.
Íntre timp curátám cartofii , íi táiem ín rondele mai grosutze apoi dám la fiert ín apá cu sare circa 10 minute, deci cartofii se fierb asa pe jumátate, íi strecorám , si íntr-un vas de yena , adicá termorezistent, sau tavá dacá nu avem yena,,punem 2 dl de ulei, dám cartofii prin ulei , si condimentám cu vegeta, piper dupá gust, apoi dám la cuptor pentru  circa  15 - 20 minute, asa sá- se rumeneascá putintel, scoatem cartofii , íntrun alt vas ín care íi putem tine calzi, iar ín uleiul rámas de la cartofi punem 4 cátei de usturoi pisati bine , 2 dl smíntíná grasá, 1,5 dl concentrat supá de pasáre,  le batem bine  cu telul , apoi le dám la cuptor pentru 2 – 3 minute, adicá sá dea cíteva clocote,,pentru a obtine sosul de care avem nevoie  la servit .
Servim cartofii cu sosul de smíntíná , chiftelute de broccoli, presárám cu cascaval rázálit ,  punem la masá si ardei iuti pentru cine doreste .

Este un meniu vegetarian  gustos , sau o ciná sátioasá  pentru orisicine.

2014. február 25., kedd

Muschiulet de porc in foietaj

            

Muschiulet de porc  ín foietaj

-         1 bucatá muschiulet
-         1 dl ulei
-         1 bucatá  cocá foietaj
-         150 gr. bacon
-         400 gr. ciuperci champion
-         ½ bucatá praz
-         1 ceapá
-         2 buc. ardei gras
-         1 linguritá condiment asortat porc
-         vegeta  dupá gust
-         piper dupá gust
-         1 ou pentru uns coca

Garniturá :  15 bucáti cartofi márime mijlocie

Pentru sosul de servit :
-         100 gr. slániná afumatá
-         3 bucáti ardei capia
-         2 bucáti rosii
-         vegeta dupá gust ,, piper dupá gust.

Mod de preparare

Pregátim muschiuletul, condimenul asortat de porc ín frecám bine  cu 2 linguri ulei , vegeta si piper dupá gust,, apoi dám muschiuletul bine prin acestá marinadá, si íl dám la frigider pentru  cíteva minute,,,íntre timp íntr-o tigaie íncingem uleiul rámas, táiem prazul márunt , ardeiul si ciupercile, cálim prazul ardeiul , , adáugám ciupercile, si le cálim píná scade toatá apa lásatá de ciuperci si íncepe sá se prájeascá din nou,, apoi íl condimentám cu vegeta si pier, dám la rece , píná se rácesc complet , scoatem muschiuletul de la frigider si íl  rumenim putin  pe toate laturile la  foc iute, la foc tare, apoi íl punem la rácit,,,
 Curátám cartofii íi táiem ín douá dea  lungul, si íi punem la fiert , din momentul cínd au ínceput sá fiarbá , 5 minute de fierbere, ín apá condimentatá cu vegeta, putiná sare, piper si frunze de  coriandru   , deoarece acesti cartofi íi vom práji la urmá.
 Coca  foietaj o íntindem pe planseta de lucru ín grosime de ½ cm.
Pe un prosop de bucátárie íntindem bacon-ul, ín asa fel ca fiecare felie sá acopere marginea celeilalte  binisor, avínd ín vedere grosimea muschiuletului  , ca bacon-ul sá poatá acoperi muschiuletul cínd íl vom rula ín formá de ruladá,,,, dupá ce am fácut pat din bacon íntimdem pe toatá suprafata  bacon-ului  prájeala de ciuperci rácitá,, dupá care  asezám binisor ín partea de jos    a   dreprunghiului muschiuletul mariant  si rumenit ín prealabil, si cu ajutorul prosopului de bucátárie íncepem sá rulám stríns  baco-ul peste muschiulet,,, dupá ce am obtinut rulada de muschiulet ímbrácat ín bacon cu un strat de ciuperci,, asezám rulada ín pargtea de jos a foietajului , si íncepem sá rulám si acesta ín formá de ruladá,,,, capetele le lásám libere ca aburul si sucul care se va produce ín timpul coacerii sá poatá sá iasá,, apoi íl asezám íntro tavá pentru fripturi bine unsá ín prealabil ,, íl ungem cu oul bátut spumá si íl dám la cuptor pentru 30 minute, dupá care facem probá de coacere,,,íl scoatem din cuptor si íl ínvelim , tiníndul cald píná vom gáti garnitura, si salata ,,,
 - dupá 5 minute de fiert scoatem cartofii din apa condimentatá  íntr-o tavá cu 1 dl de ulei, íi dám la cuptor píná se rumenesc , ,, íntre timp ín tigaia  care am prájit muschiuletul , ín grásimea rámasá  prájim slánina afumatá, táiem jumátatea de praz,,ceapa  si ardeiul  le  cálim , adáugám rosiile, si condimentá, , scoatem, cartofii rumeniti din cuptor íntun vas , si peste uleiul rámas  ín tavá dupá coacerea cartofilor  turnám prájeala din tigaie, si  2 dl  din apa ín care au fiert cartofii,,,dám  la cuptor si fierbem píná obtinem  un sos mai omogen pentru servit,,,, dacá e nevoie mai  condimentá, sau mai adáugám apá de cartofi ,,,, apoi  pregátim o salatá de ardei, rosii , castraveti , ceapá verde , frune de busuioc si coreandru , cu 2 lingurite de otet din vin alb ,, dupá care feliem muschiuletul si servim,,,


2014. február 23., vasárnap

Muschiulet de porc in bacon

         

Muschiulet de porc
 ín bacon { panceta}

Pentru 4 portii

-        20 felii bacon { panceta }
-        800 gr muschiulet de porc
-         
Prima marinadá

-        2 linguri mustar dijoni
-        1 lingurá miere de salcím
-        1 vírf de cutit piper colorat
-        1/2 dl ulei de másline
-        1 vírf de cutit nucsoará
-        vegeta dupá gust

marinada de verdeturi

-        1 dl ulei másline
-        2 linguri otet balsam
-        2 lingurite zahár maro
-        1 lingurá condimente verdeturi : oregano, rozmarin, mághiran, snidling, sau 2 lingurite de condiment provence-i
-        1 linguritá mocca piper negru

Modul de preparare

                       Pregátim muschiuletul, ín curátám de pelitá , íl spálám binisor si íl táiem  cam de 2-3 cm , apoi íl punem pe cap, si cu podul palmei íl látim cít se poate de bine, cu lovituri mai usurele finute, apoi íl dám prin marinada cu miere, si anume,,,,ulei, mustar, miere, piper colorat, nucsoará si vegeta dupá gust,,,dám bine prin aceastá mariandá bucátile de muschiulet, la punem íntr-un vas bine ínchis si le dám la frigider pentru o jumátate de orá,,,dupá jumátate de orá scoatem carnea pe o tavá, apoi íntro tigaie de teflon íncingem ulei  si la foc mare  rumenim fiecare felie de muschiulet pe fiecare  laturá,,, dupá care  le  ínvelim pe una fiecare ín bacon { panceta } si le asezám íntr-o tavá pentru fripturi,,  le ímbibám cu a 2-a marinadá, si anume : 1 dl ulei másline , 2 linguri otet balsam, 2 lingurite zahár maro , 1 lingurá amestec condimente verzi { oregano, rozmaring, mághiran, snidling, } sau 2 linguri provence-i condiment, frecám bine de tot  ingredientele  pentru mariandá cu uleiul píná vom obtine  o pastá mai fluidá , si  turnám peste feliile de muschiulet ,  le dám la cuptorul íncálzit ín prealabil, timp de 10 minute timp ín care mereu le stropim cu marinada din tavá,  scoatem tava din cuptor si lásám la odihná 10-15 minute , dupá care servim cu salatá capri si cartofi evantai,, sau  orice fel de salatá de verdeturi,,


2014. február 21., péntek

Specialitate la ceaun



Specialitate la ceaun

 Ingredinete pentru 6 portii
     -         500 gr fasole boabe congelatá
-         250 gr círnati ciorizo
-         1 bucatá ciolan proaspát circa 600 gr.
-         800 gr varzá muratá de buná calitate
-         1,5 l concentrat supá de legume
-         4 bucáti ardei gras
-         1 ceapá
-         3 – 4  rosii potrivite
-         3 dl ulei
-         2 dl smíntíná grasá
-         3 dl lapte
-         5 linguri ulei
-         100 gr slániná afumatá
-         1 linguritá boia de ardei dulce
-         2 linguri fáiná
-         vegeta dupá gust
-         piper dupá gust
-         2 – 3 buc. foi de dafin
-         1 linguritá pastá de ardei kapia
-         1 lingurá condiment grill argentin
-         pátrunjel verde pentru ornat
-         smíntíná pentru servit

Modul de preparare
              Varza muratá o táiem márunt, dacá este ín fire lungi , o stoarcem usurel  si o punem la fiert íntro cratitá cu foi de dafin si boabe de piper , ín  7,5 dl  concentrat supá de legume  .
-  dezosám ciolanul , carnea o táiem ín cuburi mari , si ciaun  punem 2 linguri de ulei ín care prájim slánina , adáugám ceapa táiatá márunt , ardeiul si le  prájim , adáugám pasta de ardei apoi carnea de ciolan,   ínnábusim toate píná scade toatá apa lásatá de carne si íncepe sá se frigá,, apoi adáugám un strop de apá si ínnábusim  mai  departe, ,, repetám operatia de 2 – 3  ori , adáugám  toate  condimentele  , osul de ciolan si  5 dl concentrat supá de  legume , lásám sá fiarbá carnea si osul de jumátate , apoi  punem  si fasolea congelatá ,  cínd fasolea este fiartá adáugám varza muratá fiartá ín prealabil cu zeamá cu tot, rosiile táiate ín bucáti mari, si círnatii táiati rondele , dacá mai este nevoie mai complectám cu apá , píná íncepe din nou fierberea facem rantasul : ín 3 linguri de ulei prájim 2 linguri de fáiná , cínd fáina  este de culoarea alunei,luám deoparte , punem 1 liguritá de boia si stingem cu 3 dl lapte rece , mestecám bine  adáugínd  smíntína  si  2 – 3 polonicuri de zeamá fierbinte din ceaun amestecínd continuu , apoi turnám copozitia la supa ín clocot , mai dám 2 – 3  clocote si supa este gata, { evident  cá supa o putem gáti si ín oalá normalá nu numai  la ceaun }    
       ornám cu ptrunjel verde , servin cu smíntíná si ardei iute dupá preferintá.

Este o míncare consistentá si foarte gustoasá, 

Melcişori cu şuncă şi cremă de caşcaval.

                                                         
Melcisori cu suncá si cremá de  cascaval

Ingrediente pentru 5 portii
  -         1 pachet mare  foietaj congelate
-         250 gr suncá presatá , de buná calitate
-         100 gr ”cremá de brínzá topitá”
-         200 gr cascaval afumat
-         1 lingurá de unt

 Modul de preparare
         Rázálim  cascavalul afumat si íl amestecám bine
 cu ”brínza topitá” contimuám frecatul píná obtinem o pastá de cascaval omogená.  
          Asezám coca foietaj pe planseta de lucru si o íntindem ín formá de dreptunghi la grosimea muchiei de cutit , aducem untul la temperatura palmei si íl aplicám peste cocá uniform , dupá care aplicám crema de casacaval , apoi asezám un rínd de suncá dea lungul , adicá facem o físie dea lungul  peste cocá, ín asa fel ca fiecare felie de suncá sá acopere pe cealatá putintel, dupá care cu un cutit  ff bine ascutit  , sub ríndul de suncá aplicatá cu cítiva milimetri , táiem coca ín lung  íntr-o físie ,, apoi  rulám físia ín formá de trandafir , si o asezám íntr-o formá de mignon dacá avem , dacá nu este bine si ín tava unsá si tapetatá cu hírtie de copt  fárá forme, dar,,, atunci  melcisorul va creste si ín látime mai mult, nu numai ín ínáltime,,,,  apoi continuám operatia , píná la terminarea aluatului, si dám la cuptor pentru 20 minute, mai íntíi la foc tare, cíteva minute { 5 – 8 } dupá care moderám focul si rumenim melcisorii,, putem servi ca o ciná  buná  língá orice fel de salatá asortatá, sau  caatare de micul dejun, oricum este delicios si consistent.

                              

2014. február 20., csütörtök

Felii caramel


Felii caramel.

Ingrediente  pentru cocá
   -        200 gr  zahár pudrá
-        150 gr fáiná de buná calitate
-        1 dl ulei
-        4 ouá
-        1 vírf cutit bicarbonat
-        1 lámíie + coaja
-        1 dl lapte

Pentru cremá
   -        2 plicuri  budincá caramel
-        3 dl lapte
-        150 gr zahár praf
-        3 linguri zahár tos
-        200 gr unt sau margariná rama
-        4 dl friscá pentru bátut spumá

Pentru caramel
 -        2 linguri budingá caramel
 -        3 linguri zahár
 -        2 linguri ulei
 -        1,5 dl apá

 Mod de preparare

         Separám ouále, , adicá gálbenusuriel de albusuri,, gálbenusuriel le frecám spumá cu 100 gr, de zahár pudrá, adáugám bicarbonatul stins cu zeama de la 1 lámíie, si coaja de lámíie,, adáugám ín fir subtire uleiul frecínd mereu  píná la íncorporare integralá, apoi adáugám laptele si fáina, batem albusurile spumá vírtoasá cu 100 gr   zahár pudrá , le adáugám la compozitia de ouá , usurel, cu grijá ca sá nu se taie  spuma , apoi  íntr-o tavá de copt unsá si cáptusitá cu hírtie de copt,  turnám compozitia de piscot si o dám la  cuptor pentru circa  15  minute, , dupá care o íntoarcem si mai lsásám cíteva minute,  apoi  facem proba scobitorii, o scoatem si o punem la rácit,
-        íntre timp punem 2 dl de lapte la foc, cu 3 linguri zahát tos , budinca o amestecám cu 1 dl de lapte rece si ín jet subtire  turnám peste laptele ín clocot,  continuínd  fierberea píná ce vom obtine  o cremá bine omogenizatá ,  o dám  la  rácit, mestecínd din cínd ín cínd ca sá nu prindá coajá,, íntre timp 200 gr unt { margariná } frecám spumá cu 150 gr zahár pudrá si adáugám budinga rácitá, cíte o lingurá , mereu píná la íncorporarea  compozitie, frecínd mereu, pentru a obtine o pastá finá mátásoasá omogená.

-         ansamblarea.
            - asezám coca piscot pe  plansetá, si ungem peste ea crema obtinutá , uniformizám  pe toatá suprafata piscotului, apoi  batem frisca spumá ff omogená, fixám frisca si o netezim uniform peste cremá,, dacá frisca nu e destul de dulce adáugám 3 linguri zahár pudrá la batere,,, apoi, 1,5 dl apá, 3 linguri de zahár, 2 linguri de ulei, si 2 linguri de budincá caramel le fierbem ínpreuná píná obtinem un sirop mai vírtos , lásám sá se rácoreacá putin si cínd acest sirop este cáldut ín jet subtire  scurgem peste friscá, iar cu vírful unei  furculite  ducem siropul ín vírtej  ín friscá , pentru ca suprafata prájiturii sá ea formá de marmorá, dupá cum se vede si ín imagine de mai sus,,  o dám la  rácoare, circa 1 orá , dupá care feliem si servim. 

Piept de porc la cuptor


Piept de porc la cuptor

 Ingrediente:

 -  800 g piept de porc cu sorici 
 -  condiment grill pentru carne 
     de  porc dupá gust
 -  3 linguri ulei másline
 -  100 gr slániná bacon
 -  1 morcov 
 -  1 pástírnac  
 -  1 ceapá rosie
 -  2 ardei kapia sau gogosari
 -  2,,,3 rosii  
 -  3-4 cátei de usturoi
 -  vegeta dupá gust
 -  1 linguritá mocca ienibahar bine pisat
 -   sare  -  piper dupá gust.


Mod de preparare:

    Stergem bucata de carne cu un prosop de bucátárie,  íncrestám  soricul ín pátrátele.
Amestecam uleiul de masline, ienibaharul , condimentul pentru fripturá de porc si frecám bine bucata de porc cu acest amestec, avínd grijá sá intre si-n crestáturile de sorici. O introducem íntr-o pungá de plastic , sau íntr-o cutie de plastic cu capac care se ínchide ermetic , o ínchidem si o dám la frigider pentru 1 orá.
ínainte de fi dat la cuptor, íncingem putin ulei íntr-o tigaie pe foc mare si rumenim  íntreaga bucatá de carne cíte 2-3 minute pe fiecare parte, pína se formeazá  o crustá pe toate pártile.
Aceastá crustá este secretul unei fripturi reusite, pentru cá la cuptor  se va  ínnábusi  ín crusta
 sa proprie, iar carnea va rámíne pliná de
 suc si fragedá.
curátám legumele apoi le feliem. Le aseazám íntr-un vas de ceramicá sau de lut, le condimentám cu vegeta  si piper dupá gust si asezám deasupra bucata de piept de porc.  Adaugám  putiná apá si ulei, se acoperá vasul cu o folie de aluminiu alimentará  si se dá la cuptor pentru circa  40 minute la 220 °C. Dupá cca 25…30  de minute se coboará temperatura la 180 °C, se scoate folia, se adaugá  dupa caz , putin ulei , se mai pot adáuga legume dupá prefeintá ,  si mai lásám la cuptor sá se rumeneascá , 
cínd carnea este gata se scoate, se acoperá si se lasá la odihna 10 minute.


Se scoate pe un grátar,  si din legume  preparám un sos pentru garniturá . Sosul se poate servi peste o garniturá din  orez ínnábusit. E foarte gustoasá si ca fripturá rece ímpreuná cu legumele care a fost gátitá.

2014. február 18., kedd

Paste fainoase farfalle




Paste fáinoase farfalle


Ingredinete pentru 2 persoane


-        150 gr. ciuperci
-        100 gr. suncá din jambon
-        1 lingurá unt
-        1 ceapámai micá
-        1 adei kapia rosu
-        150 ml friscá pentru gátit
-        piper dupá gust
-        vegeta dupá gust
-        200 gr. paste farfalle { funditze }
-        50 gr. parmezan
-        50 gr, cascaval afumat
-        1 legáturá pátrunjel
-        1 liguritá busuioc tocat márunt
-        1,5 dl. supá de pasáre.


Mod de preparare


   Íntr-o tigaie mare punem untul la íncins , adáugám ceapa táiatá f.márunt , ardeiul , cálim putin apoi adáugám ciupercile feliate , si cálim píná ce apa scade detot, apoi adáugám sunca táiatá cuburi, prájim putin si adáugám supa de pasáre si  frisca , mai dám cíteva clocote,,  adáugám imediat Parmezanul si pátrunjelul,,si ímcorporám ,, íntre timp am fiert pastele fáinoase , le strecurám le clátim cu apá  caldá bine , apoi le íncorporám ín sosul cu suncá si ciuperci,, presárám cu cascaval afumat ,, servim imediat presárat cu busuioc proaspát táiat f.márunt,,


                              POFTÁ  BUNÁ.!

2014. február 17., hétfő

Cartofi condimentati


Cartofi condimentati.


Ingrediente 4 portii.
- 1,5 kg  cartofi
- 100 gr unt
- 150 gr  cascaval
- 4 ouá
- 1 linguritá chimen pisat
- sare dupá gust
- vegeta dupá gust
- piper dupá gust
- 200 ml smíntíná grasá
- 1 legáturá  patrunjel verde
- cíteva frunze busuioc verde ,  dacá doriti mai           
        intensiv ,  puneti mai multe .

     Modul de preparare
Curátám cartofii, íi táiem cuburi si íi punem la fiert ín apá  cu vegeta  20 minute, dupá care íi scurgem ín strecurátor. Pisám bine semintele de chimen .
Ungem un vas de jena { termorezistent } bine cu 50 gr  unt,  punem ín vas   cuburile de cartofi. Adáugám peste cartofi restul de 50 gr unt, presárám chimenul pisat  si asezonám de sare  si piper  proaspát mácinat.
Rázálim  cascavalul , amestecám cu oul bátut  spumá si apoi íl adáugám peste cartofi. Dám pentru 20-30 minute la cuptor  la foc mai potolit píná se  rumeneste frumos .
Tocám márunt pátrunjelul verde si busuiocul , íl amestecám cu smíntína.
 scoatem cartofii fierbinti din cuptor si turnám peste ei smíntína condimentatá  . Servim  imediat ca-atare  , ca o ciná buná  cu salatá , sau ca garniturá la orice fel de fripturá pentru prínz.


2014. február 16., vasárnap

Carne tocata umpluta cu cascaval condimentat

      

 


Carne tocatá umplutá cu cascaval condimentat

portie  4 pesoane

Pentru umpluturá
 
-         100 gr cascaval cremá
-         100 gr cascaval  afumat ras
-         2 linguri pesmet
-         3 linguri condimente verdeatá  ,, busuioc , oregano , coriander , frunze de pátrunjel
-         vegeta dupá gust
-         2 linguri unt

Pentru rulada de carne

-         650 gr carne tocatá de porc
-         3 ouá + 1 ou pentru uns
-         1 lingurá boia de ardei dulce
-         2 linguri mustar
-         vegeta dupá gust
-         1 lingurá condiment grill { porc }
-         piper dupá gust
-         1 vírf cutit ienibahar pisat
-         1 linguritá praf de usturoi

Mod de preparare

      Carnea tocatá o frámíntám bine  cu toate ingredientele pentru rulada de carne , o gustám si dacá este nevoie mai condimentá, dupá gust , o frámíntám píná se omogenizeazá perfect ,,, apoi ungem cu unt, sau unturá o bucatá de folie alimentará dupá márime , asezám tocátura bine frámíntatá si condimentatá , formám un dreptunghi cu grosimea de circa 1 deget ,,,

 pregátim umplutura,,

 tocám márunt verdeturile condimente { busuioc , coriandru , oregano ,, frunze de pátrunjel }  adáugám vegeta, , untul  , pesmetul, crema de cascaval si cascavalul afumat rázuit , íl frámíntám bine de tot , si íl aplicám ín mijlocul tocáturii de pe folia alimentará  ín mijloc dreptunghiului ín formá de spinare dea lungul tocáturii, , si cu ajutorul foliei  , íncepem si rulám carnea ínspre interior , cít se poate de stríns , píná obtinem o ruladá ca si de piscot , apoi cele 2 capete ale foliei le ínvírtim bine, le ínchidem, si le  apásám putin ínspre interior ,,,, ungem bine o tavá de copt, sau un vas de yena, asezám rulada,  ínfoliatá, peste care turnám 2 dl de concentrat supá de pui.
Dám tava la cuptorul  íncálzit ín prealabil , si lásám la copt circa  20 – 30 minute, dupá care , scoatem folia , ungem cu ou bátut rulada de carne , apoi dám ínapoi la  cuptor píná se rumeneste frumos,
Se serveste cu piure de cartofi si  salatá de ardei copti, ínsá este tot atít de delicioasá, ca  aperitiv rece cu salatá de ardei , rosii , castraveti  crude , pentru cei adolescenti  recomand cartofi pai, cu aceeasi salatá.