2015. február 28., szombat

Chek cu brínzá si stafide.



Chec cu brínzá si stafide.

             ingrediente:
-        380 gr. fáiná
-        200 gr. zahár
-        125 gr. unt sau,,,
-        3 vanilii
-        6 ling. ulei
-        2 ouá
-        1 linguritzá sare
-        2 linguri aromá vanilie
-        250 gr. brínzá vaci
-        1 praf de copt
-        1 linguritzá bicarbonat
-        1 lámíie
-        100 gr. stafide

Modul de preparare

                    -frecám spumá untul cu zahárul, vanilia, aroma de vanilie, adáugám uleiul, coaja de lámíie rasá, bicarbonatul stins cu zeama de la ½ lámíie, adáugám ouále cu care omogenizám bine, apoi laptele si brínza de vaci, mixám bine sá fie totul o cremá frumoasá, amestecám praful de copt ín fáiná, le adáugám la crema de brínzá-unt, apoi stafidele, ungem forma de chec cu unt, sau,, o tapetám bine cu fáiná si nivelám alautul ín formá dupá care dám la cuptorul preíncálzit la 180 grade, si coacem 30-35 minute, dupá 10 minute de coacere luám focul la 160 grade , dupá timpul de coacere, scoatem din cuptor si dupá 5 minute, scoatem chekul din formá asezíntu-l pe grátar pentru rácire complectá, dupá care servim presárat cu zahár pudrá vanilinat.

Ciorba galuste cu tarhon.



Ciorbá-gáluste cu tarhon.

        ingrediente / 4 portzii.
               gáluste:
-        500 gr. carne tocatá pasáre
-        1 chiflá
-        2 ouá
-        1 ling. rasá unturá gíscá
-        1 linguritzá vegeta
-        1 linguritzá rasá tarhon tocat
-        1 vírf cutzit piper
              ciorba:
-        1 tacím de pui { spate cu gít }
-        3 morcovi
-        2 rádácini párunjel
-        1 tzeliná micá
-        1 ceapá
-        2 ardei grasi
-        1 ling. vegeta
-        1 ling. fáiná
-        1 linguritzá boia dulce
-        5 ling. ulei
-        1 ling. tarhon tocat
-        2 ling. otzet cu tarhon
-        1 dl smíntíná
-        1 dl friscá pentru gátit

Modul de preparare
               ciorba: -íncingem uleiul ín vasul ín care dorim sá gátim supa, cálim ceapa tocatá, adáugám ardeiul táiat ín cuburi mari, cálim putzin, adáugám zarzavatul táiat ín dreptungiuri mai márisoare, presárám cu vegeta, piper si ínnábusim circa 10 minute mestecínd mereu, apoi presárám cu boia si 1 lingurá fáiná, ínvírtim de cíteva ori si stingem cu 2 litri apá, adáugám tacímul de pui si dám la fiert píná tacímul si zarzavatul sínt fierte, íntre timp pregátim gálustele, dacá apa scade prea tare evident cá adáugám apá la ciorbá,
             gáluste: -ínmuiem chifla ín apá, o stoarcem bine, apoi adáugám toate celelalte ingrediente , frámíntám bine si dám la rece timp de 15-20 minute, cínd ingredientele din ciorbá sínt fierte, din alautul de gáluste formám bilutze mici si le slobozim ín oala cu ciorbá clocotindá, continuám operatzia píná la terminarea alautului, apoi mai fierbem 5-8 minute, amestecám frisca cu smíntína, le adáugám la ciorbá, dám cíteva clocote, adáugám otzetul cu tarhon, asezonám de condimente, vegeta, sare piper, dám 2-3 clocote si ciorba este gata de servit. 

                          

2015. február 24., kedd

Piept de pui cu ciuperci.



Piept-pui cu ciuperci.

              ingredeinte / 2 portzii.
-        250 gr. piept pui dezosat
-        200 gr. ciuperci sampion maro
-        3 ling. ulei
-        1 ceapá
-        2 ardei
-        1 ling. vegeta
-        1 vírf cutzit piper
-        1 linguritzá miere albine
-        2 ling. otzet balsam
-        200 ml supá concentrat pasáre
-        1 ling. rasá amidon alimentar

Modul de preaparare

               -pentru ínceput táiem carnea ín físii mai grosutze, o presárám cu vegeta, piper, ulei, o lásám 15-20 minute, apoi íncingem uleiul, rumenim carnea, o scoatem deoparte, ín grásimea rámasá cálim ceapa si ardeiul tocate márunt, adáugám ciupercile táiate ín patru, le cálim, adáugám mierea de albine, stingem cu supa concentrat si otzetul, fierbem 5 minute, punem carnea rumenitá ín sos, dizolvám amidonul alimentar ín putziná apá, íl adáugám la carne, asezonám de condimente, vegeta, sare, piper, mai dám 2-3 clocote si míncarea este gata de servit cu garniturá de orez si castravetzi muratzi.

2015. február 22., vasárnap

Salatá ruseascá.



Salatá ruseascá

          ingrediente / 2 portzii.
-        400 gr. cartofi
-        1 ceapá
-        2 castravetzi muratzi
-        6 felii suncá presatá
-        2 dl smíntíná
-        ½ pahar maionezá
-        1 ling. mustar
-        1 ling. zahár pudrá
-        1 ling. vegeta
-        1 linguritzá rasá piper

Modul de preparare

                     -fierbem cartofii ín apá cu sare cu coaja, íi rácim, íi curátzám, íi táiem ín cuburi , íi presárám cu vegeta si piper, táiem castravetzii, cepa si sunca ín cuburi, íi amestecám cu cartofii,, amestecám bine smíntína cu maioneza, zahárul, mustarul, vegeta, turnám sosul peste cartofi , omogenizám bine, asezonám de condiemnte, vegeta, sare , piper, mustar, si dám salata la rece 30 minute, pentru ca gusturile sá se pátrundá apoi servim caatare, sau língá snitzel.

2015. február 21., szombat

Piept de pui umplut.



Piept de pui umplut.

          ingrediente / 4 portzii.
-        600 gr. pipet pui dezosat
-        400 gr. spanac
-        130 gr. mozzarella
-        1 linguritzá rasá piper mácinat
-        1 ling. vegeta
-        1 linguritzá rasá nucsoará
-        150 gr. fáiná
-        200 gr. pesmet
-        2 ouá
-        3 dl ulei

Modul de preparare
                -feliem pieptul de pui ín 4 felii groase, apoi fiecare felie o feliem  ín 2 ín asa fel ca sá nu se despartá, deci sá fie ca o carte deschisá, apoi o asezám pe masa de lucru, o ínvelim cu folie sau pungá de nylon si o batem usurel sub folie, cu ciocanul pentru snitzele ín asa fel ca sá se íntindá putzin, dar cu grijá sá nu se rupá deloc, si nici sá nu se despartá una de alta foaia de carte, apoi  presárám fiecare felie-carte din piept cu vegeta, nucsoará, piper, repetám operatzia cu toate 4 feliile-carte, le dám la frigider píná pregátim umplutura,
                       -opárim spanacul ín apá clocotindá cu putziná sare, scurgem spancul foarte bine, íncingem 3 linguri ulei, dám spanacul opárit prin uleiul ínfierbíntat, íl condimentám cu vegeta, piper, nucsoará, apoi íl dám la rácit, íl amestecám cu cascavalul mozzarella rázálit sau táiat ín cuburi mici, si umplem feliile de piept cu umplutura de spanac cu mozzarella, íntre 2 foi de carte, dupá care rulám ff.foarte leger, sau mai precis, ínvírtim asa de 2 ori felia, dupá care o dám prin fáiná, ou si pesmet, toate 4 bucátzi duble umplute,,,,

                 -ínfierbíntám  uleiul, dar nu prea tare , prájim feliile la foc potrivit, avínd grijá sá nu se ardá, dar nici sá nu rámíná crude, apoi le lásám putzin sá se stímpere ca sá le putem táia frumos la servit, íntre timp pregátim un pireu de cartofi, apoi portzionám pireul la farfurii, táiem fiecare bucatá de carne umplutá ín 2 cum se vede si ín imaginea atasatá retzetei, ornám cu pátrunjel verde si felii de rosii, sau,, fiecare dupá dorintzá si fantezie, si servim calde.

2015. február 20., péntek

Ciorba de iarna.



Ciorbá de iarná.

           ingrediente / 5 portzii.
-        500 gr. peste file-cod-
-        1 ling. pastá hamsii
-        1 ling. vegeta
-        1 vírf cutzit piper
-        3 ling. ulei másline
-        1 ceapá
-        2 ardei kalifornia
-        2 morcovi
-        1 tulpiná tzeliná petziol
-        5 cátzei usturoi
-        400 gr. cartofi
-        400 gr. rosii ín bulion
-        2 buc. foi dafin
-        1 leg. pátrunjel verde
-        1 ling. oregano verde tocat
-        1 ling. busuioc verde tocat
-        2 ling. zeamá de lámíie

Modul de preparare

               -táiem pestele ín bucátzi mai márisoare, presárám cu piper si vegeta, íl punem laoparte, íncingem uleiul, ín vasul ín care dorim sá pregátim supa, cálim ceapa tocatá márut, adáugám morcovul táiat cuburi, ínnábusim, adáugám tulpina tzeliná-petziol, ínnábusim, adáugám ardeiul táiat cuburi mari, unturoiul pisat, presárám cu vegeta, adáugám pasta hamsii, stingem cu 2 litri apá, adáugám rosiile ín bulion si condimentele, afará de párunjelul verde, dacá nu avem oregano si busuioc verde adáugám uscat cíte o linguritzá rasá de fiecare, cínd dá ín clocot, adáugám cartofii táiatzi ín cuburi, asezonám de sare, vegeta, piper, cínd cartofii sínt fiertzi, adáugám pestele si mai fierbem 3-4 minute maxim, apoi presárám cu pátrunjel verde tocat, adáugám zemá de lámíie dupá gust si preferintzá si servim.

2015. február 17., kedd

Chifle umplute cu brânză dulce.



Chifle umplute cu brínzá.

             ingrediente
-        6 buc. chifle
-        500 gr. brínzá vaci
-        3 vanilii
-        3 ouá
-        2 dl smíntíná grasá
-        4 ling. zahár
-        120 gr. stafide
-        3 dl lapte
-        100 gr. unt

Modul de preparare
            -pregátim chiflele, deci táiem un capac,  scobim cu linguritza miezul chiflelor lásínd peretzi mai grosi asa, amestecám miezul chiflelor cu 2 linguri smíntíná, adáugám brínza, ouále, vanilia, zahárul, omogenizám, adáugám stafidele,,,

            -asezám chiflele scobite ín tava de copt bine unsá cu unt, le stropim cu lapte cáldut ín care am topit 50 gr. unt , dar nu prea tare sá nu se desfacá, umplem chiflele cu compozitzia de brínza de vacá, asezám capacul peste brínzá, stropim capacul chiflelor cu smíntíná, rázálim peste smíntíná unt-margariná si dám tava la cuptor pentru 20-25 minute, scoatem tava de la cuptor, dám deoparte putzin la rácorit, presárám cu zahár pudrá vanilinat si servim cáldutze.

Supa de oase cu galuste din carne.



Supá-oase cu gáluste-carne.

           ingrediente / 4 portzii.
                  supa:
-        2 kg. os ceafá porc
-        4 morcovi
-        3 rádácini pátrunjel
-        1 tzeliná micá cu frunze
-        2 ardei
-        1 ceapá mare
-        6 cátzei usturoi
-        1 ling. vegeta
-        1 ling. piper boabe
-        3-4 crengutze leostean
-        150 gr. fidea
-        3-4 cartofi mici
                 gáluste:
-        250 gr. carne tocatá
-        2 ouá
-        1 linguritzá vegeta
-        1 vírf cutzit piper
-        3 ling. ulei
-        1 ling. fáiná

Modul de preaprare
                     -pentru ínceput punem oasele ín apá rece timp de 1,5-2 ore, íntre timp punem ín vasul pentru supá 3 litri apá, cínd apa clocoteste punem oasele cu 1 lingurá vegeta, piper boabe, ceapá, usturoi, frunze de tzeliná, si fierbem la foc foarte íncet 20-25 minute, apoi adáugám morcovul, pátrunjelul, tzelina, ardeiul si fierbem tot la foc foarte íncet píná zarzavaturile si carnea sínt aproape fierte, adáugám leosteanul, asezonám de condiemnte, vegeta, piper, fierbem íncá 10 minute cínd adáugám cartofii, cu care fierbem píná la final, dupá care strecurám supa, apoi pregátim gálustele din carne,,,
           -omogenizám bine ingredientele pentru gáluste, dám supa strecuratá la fiert, cínd dá ín clocot din alautul de carne formám bilutze mici si le slobozim ín supa fierbíndá, fierbem circa 10 minute, cínd adáugám si fideaua dacá este de casá, dacá nu fierbem separat, apoi scoatem la farfurie zarzavaturi, punem si fidea si másurám din supa cu gáluste peste zarzavaturi si servim fierbinte, presáratá cu frunze de leostean verde tocat sau pátrunjel, eventual si ardei iute.
                    



2015. február 13., péntek

Orez-currys cu piept de pui.



Orez-currys cu piept de pui

          ingrediente / 4 portzii.
-        480 gr. piept pui dezosat
-        8 ling. ulei
-        200 gr. orez
-        1 ling. vegeta
-        1 linguritzá curry
-        1 ling. condiment fripturi
-        1 vírf cutzit piper
-        4 fire ceapá verde
-        2 ardei kalifornia rosii
-        600 ml supá concentrat

Modul de preaprare.
                    -táiem pieptul de pui ín cuburi mari, íl presárám cu condiment pentru fripturi, putziná vegeta si 3 linguri ulei,  íncingem 5 linguri ulei si rumenim bine cuburile de carne pe toate pártzile, apoi scoatem din ulei carnea o dám deoparte, ín uleiul rámas, cálim orezul 2-3 minute, adáugám ceapa verde cu coade cu tot, ívírtim decíteva ori, presárám cu praful de curry si stingem cu supa concentrat, asezonám de condimente, piper, vegeta, sare, punem ínapoi cuburile de carne si ardeiul táiat cuburi, acoperim vasul si fierbem píná orezul absoarbe tot lichidul, dám deoparte, lásám la odihná 10-15 minute dupá care servim cu muráturá eventual presárat cu pátrunjel verde tocat

Supa cu galuste de griz.



Supá cu gáluste-griz.

      ingrediente / 4 portzii.
            supa:
-        400 gr. gít curcan
-        400 gr. aripá curcan
-        4 buc. morcov
-        2 rádácini pátrunjel
-        1 tzeliná mijlocie cu frunze
-        1 gulie micá
-        3 ardei grasi
-        1 ceapá
-        6 cátzei usturoi
-        250 gr. varzá creatzá
-        1 ling. piper boabe
-        6-8 boabe ienibahar
-        1 ling. vegeta
-        3-4 cartofi márime medie-obtzional-
           gáluste:
-        2 ouá
-        1 ling. unturá gíscá
-        50-80 gr. griz

Modul de preparare
                 supa: -punem carnea ín apá rece, dacá e nevoie curátzám cotorii de pe aripá, punem la fiert ín vasul pentru supá 3 litri apá, cínd apa clocoteste punem carnea cu vegeta si putizná sare, dám la fiert, cínd íncepe sá clocoteascá luám focul la ff mic, deci atentzie sá nu clocoteascá, numai sá márgeleascá supa, adáugám piperul, enibaharul,
                -fierbem ín felul acesta timp de 30 minute, dupá 30 minute adáugám zarzavaturile táiate ín bucátzi mai mari, ceapa, ardeiul, usturoiul, dám la fiert, dupá 20 minute de fiert adáugám varza creatzá, asezonám de condiemnte, vegeta, sare si fierbem supa píná ce zarzavaturile sínt fierte complect, apoi scoatem din supá ca 1 litru ín care vom fierbe gálustele,,,
               gáluste: -batem spumá ouále, topim untura care o adáugám la ouá si ín ploaie grizul, omogenizám dupá care dám compozitzia la frigider pentru 10-15 minute, punem litrul de supá la fiert, cínd dá ín clocot, cu linguritza formám gáluscutze din compozitzia de gris care le slobozim ín supá, fierbem íncetisor circa 20 minute,  tragem deoparte , acoperim gálustele circa 10-15 minute apoi scoatem ín farfurii zarzavat, carne, gáluste, peste care másurám supá fierbinte, cum se vede si ín imaginea atasatá retzetei si servim fierbinte presáratá cu pátrunjel verde si eventual ardei iute, dupá plac si preferintzá.

              -dacá vá plac si cartofii ín supá, atunci cartofii íi fierbem separat ín apá condimentatá cu vegeta, apoi íi portzionám ín farfurie cu zarzavatul si carnea, nu se fierb cartofii ín supá deoarece fac supa tulbure.

Plăcintă aromată.




Plăcintă aromată.

         aluatul:
-        750 gr. fáiná
-        1/2 l lapte
-        ½ l apá mineralá carbogazoasá
-        3 ling. zahár
-        1 linguritzá sare
-        20 gr. drojdie proaspátá
-        200 gr. mere
-        1 lámíie
-        5 ling. ulei
-        2 dl ulei pentru copt
            Pentru presárat 2 linguri cacao olandezá, nequik sau scortzisoará si zahár praf dupá preferintzá

Modul de preparare
                    -curátzám merele, le táiem ín felii foarte subtziri, le stropim cu zeama de la lámíie, másurate curátzate gata sá fie 200 gr. apoi batem ouále spumá cu uleiul, sarea, coaja de lámíie, adáugám apa mineralá, drojdia si fáina ín ploaie, mixám bine de tot, apoi íncepem si adáugám lapte mixínd mereu píná vom obtzine un alaut cu putzin mai solid decít alautul de clátitele, íncorporám si merele feliate deacum cu spatula nu la mixerul, punem la dospit 30 minute dupá care íncepem la copt,
            -íncingem tigaia de teflon unsá cu ulei, si punem un polonoic de alaut la mijloc íntinzíndul de márimea tigáii, dupá care íl coacem pe ambele pártzi la foc potrivit, dupá terminarea aluatului dám la farfurii, presárám cu cacao sau scortzisoará si zahár pudrá, ímpáturim ín patru, presárám si pedeasupra cu ce dorim si servim calde.

            -sínt grozav de pufoase si aromate.