2015. július 30., csütörtök

Ficat de pui cu mamaliguta.



Ficat de pui cu mámáligutzá.

          ingrediente/2 portzii

·                                         -  400 gr. ficat de pui
·                                         -  3 ling. unturá gíscá
·                                         -  2 cepe
·                                         -  2 ardei
·                                         -  2 rosii márime medie
·                                         -  1 ling.vegeta
·                                         -  1 vírf cutzit piper
·                                         -  2 cátzei usturoi
·                                         -  sare dupá gust
·                                         -  1 ling. pátrunjel verde tocat
·                                         -  málai pentru mámáligutzá dupá preferintzá

Modul de preparare


           -íncingem untura de gíscá, cálim ceapa si ardeiul táiate márunt, adáugám ficatul si íl ínnábusim pe ambele pártzi píná íncepe sá sfíráie ín cratitza acoperitá, presárám cu vegeta, piper, adáugám 1 linguritzá pastá ardei kapia, decojim rosiile, le táiem ín cubuletze, pisám bine usturoiul, le adáugám si ínnábusim íncá 5-8 minute dupá care asezonám de sare si piper, presárám cu pátrunjel verde tocat si ficatul este gata pentru servit cu mámáligutzá caldá, eventual cu ardei iute cui íi place.

2015. július 18., szombat

Supa racoritoare.



Supá rácoritoare

         ingrediente / 12 portzii
-        2 kg. pepene rosu
-        1 kg. pepene galben
-        400 gr. zmeurá
-        400 gr. visine
-        200 gr. agrise
-        2 litri apá clocotitá
-        1 litru suc portocale
-        2 dl sirop zmeurá
-        2,5 dl friscá pentru gátit

Modul de preparare

                      -pentru ínceput táiem fructele ín cuburi dupá preferintzá, apoi le opárim cu 2 litri apá cloctindá, le índulcim cu sirpoul de zmeurá si sucul de portocale dupá gust, le dám la rácit, dupá care scurgem zeama de pe fructe, íncorporám frisca ín zeame de pe fructe, punem ínapoi fructele si dám totul la figider pentru 2 ore pentru ca gusturile sá se pátrundá, apoi servim supa rácoritoare si foarte gustoasá. 

2015. július 15., szerda

Inghetata.



Ínghetzatá

             -  1 litru lapte
             -  6 ouá
             -  6 ling. zahár
             -  5 ling. fáiná
             -  125 gr. unt
             -  3 ling. cacao
             -  5 vanilii

Modul de preparare
             -separám ouále, frecám spumá gálbenusurile cu zahárul, apoi adáugám fáina, subtziem compozitzia cu un sfert litru lapte, laptele rámas íl punem la fiert, cínd s-a ínfierbíntat adáugám compozitzia de gálbenuse si untul si amestecám pe flacárá píná compozitzia se íngroasá,
           -íntre timp batem albusurile spumá tare dupá care íncorporám  spuna tare ín compozitzia de gálbenuse fierbinte avínd grijá ca spuna sá nu se prea spargá, deci usurel cu spatula cu grijá adáugám spuma, apoi ímpártzim compozitzia ín douá, íntr-o parte íncorporám cacaoa, ín compozitzia rámasá íncorporám vanilia dupá care dám totul la rácit complect, cínd sau rácit complect le dám la frigider pentru o orá, dupá timpul de o orá scoatem compozitziile de la frigider si le etajám íntr-un vas ín care va fi datá la congelator -un rínd cu vanilie, un rínd  cu cacao, píná la terminarea compozitziilor, dupá care dám vasul la congelator píná a doua zi cínd vom servi.


2015. július 11., szombat

Piscot aperitiv.



Piscot aperitiv

     ingrediente:
           piskot:
-        9 ouá
-        250 gr. unt sau margariná
-        300 gr. fáiná
-        1 linguritzá sare
-        1 lámíie
-        1 praf de copt
-        1 linguritzá mocca bicarbonat

           umpluturá ciuperci:
-        250 gr. ciuperci sampion
-        150 gr. hiribe
-        3 ling. ulei másline
-        1 ceapá mare
-        2 cátzei usturoi
-        3 buc. ardei kapia
-        2 rosii
-        1 ling. busuioc verde tocat
-        1 ling. vegeta
-        1 linguritzá rasá piper mácinat
-        1 linguirtzá rasá nucsoará
-        1 ling. fáiná

           umpluturá varzá:
-        1 varzá albá cc 1 kg
-        1 ceapá mare
-        2 ardei grasi
-        3 rosii
-        1 linguritzá chimen mácinat
-        1 linguritzá rasá piper
-        1 linguirtzá sare
-        1 ling. zahár maro
-        3 ling. ulei másline

           umpluturá brínzá
-        200 gr. brínzá de oaie
-        100 gr. unt
-        3 ouá
-        1 linguritzá rasá chimen mácinat
-        1 buc. praz cc 15 cm
-        1 linguritzá mustar
-        1 leg. pátrunjel verde

Modul de preparare
                 piscotul: -separám gálbenusele de albusuri, gálbenusele le frecám spumá cu sarea, coaja de lámíie, praful de copt, bicarbonatul stins cu zeama de la ½ lámíie si untul moale, cínd ouále sínt spumá, íncorporám fáina,,,albusul ín batem spumá tare cu putiná sare si zema de la ½ lámíie,, apoi íl adáugám la compozitiza de gálbenuse usurel cu spatula, dupá care coace din compozitiza 3 fiu de blat ín tava unsá si tapetatá cu hírtie de copt,, timpul de coacxere 20-25 minute, dacá blaturiel au trecut proba scobitorii, scaotem fiecare foaie de blat, dupá cum urmeazá si le ínvírtim ín formá de ruladá ín prosop de bucátárie und ele lásám píná la rácire complectá,,, íntre timp pregátim umpluturile,,,
            -umpluturá ciuperci: -íncingem uleiul, cálim ceapa tocatá márunt si ardeii, adáugám ciupercile táiate felii foarte subtziri atít sampioanele cít si hribele, presárám cu condimentele, vegeta, nucsoará, piper, adáugám si usturoioul bine pisat si le cálim sub capac píná scade complect  apa care o lasá, cínd ciupercile sfíráie ín tigaie presárám cu 1 lingurá fáiná, stingem cu 2 dl apá, asezonám de condimente, vegeta, sare , piper, adáugám si busuiocul tocat si fierbem píná se íngroasá bine, apoi dám deoparte la rácit,
                -umpluturá varzá: -rázálim varza, o sárám putzin , o lásám cc 15 minute, dupá care o stoarcem bine, íncingem uleiul, cálim ceapa tocatá márunt si ardeiul, adáugám varza stoarsá, presárám cu chimen, zahár, piper si cálim sub capac píná se ínmoaie de tot, adáugám rosiile táiate ín cuburi mici si ínnábusim mai departe píná la gata, dám deoaprte la rácit,
             -umpluturá brínzá: -fierbem oule tare, le táiem ín felii subtziri, frecám untul spumá cu chimen, mustar, adáugám prazul tocat cít se poate de márunt, adáugám brínza de oaie, ouále feliate, pátrunjelul tocat márunt si mixám bine crema, apoi íncepem umplerea ruladelor,,,
             -desfásurám fiecare blat de ruladá si umplem pe fiecare, unul cu cremá de ciuperci, apoi rulám frumos ínapoi, asezám rulada pe tava de servit, apoi continuám cu cel de varzá si brínzá, le asezám pe unul fiecare pe tava de servit dupá care le dám la rece pentru 1 orá jumate-douá ca gusturile sá se pátrundá, apoi feliem si servim aperitivul,,,, cam mult de lucru dar meritá oboseala, este grozav de gustos si arátos.

                  -mentiuni: cui nu íi palce umplutura de varzá se poate ínlocui cu umpluturá din ficat, adicá pateu de casá.

Zucchini "indian".



Zucchini ”indian”.

       ingrediente / 2 portzii.
            -  3 buc. zucchini
            -  150 gr. ceapá
            -  1 linguritzá ghimbir rázálit
            -  1 linguritzá usturoi tocat
            -  1 linguritá chimion
            -  1 linguritzá curcumá
            -  1 vírf cutzit condiment indian-obtzional
            -  3 rosii
            -  3 ardei kalifornia rosu-galben-verde
            -  1 ling. vegeta
            -  5 ling. ulei
            -  2 dl smíntíná dulce-friscá

   Modul de preparare
                          -íncingem uleiul ín tigaie, prájim putzin semintzele de chimion, adáugám ceapa, o sotám doar píná se sticleazá, adáugám usturoiul si ghimbirul rázálit, presárám cu vegeta, condimentul indian piscátor-obtional, ardeiul kalifornia táiat márunt si rosiile, ínnábusim píná se ínmoaie totul bine, adicá píná obtzinem o pastá dupá care adáugám zucchini táiati ín douá dea lungul apoi ín rotitze, ínnábusim totul ímpreuná circa 8-10 minute fárá sá mestecám scuturínd doar tigaia, dupá care adáugám smíntína-frisca cu care mai dám 2-3 clocote, asezonám de condimente, sare, vegeta, piscátor fiecare dupá preferintzá si zucchini sínt gata de servit cu orez ínnábusit.
  


2015. július 9., csütörtök

Crema cu capsuni.



Cremá cu cápsuni.

         ingrediente
-        500 gr. brínzá vaci
-        300 gr. cápsuni
-        4 ling. zahár pudrá
-        3 vanilii
-        2 dl friscá

Modul de preparare
                   -punem brínza ín blender sau mixer, adáugám cápsunile curátate, spálate, záazárul pudrá si vanilia, le mixám bine píná obtinem o pastá cremoasá care o ímpátzim ín cupe, batem, spumá tare frisca, ínvelim crema de cápsuni cu frisca, ornám cu felii de cápsuni si mentá cum se vede si ín imaginea atasatá retzetei, dám crema la frigider pentru 1 orá jumate , apoi servim,
              Mentziuni: eu folosesc pentru acestá cremá 2 plicuri praf de friscá si 4 plicuri fixator spumá, le folosesc dupá indicatziile  de pe plic, sínt delicicoase.

        

2015. július 5., vasárnap

Pástrávi la cuptor.



Pástrávi la cuptor.

ingrediente / 2 portzii
§                            4 pástrávi
§                            1 kg de cartofi
§                            500 gr. rosii cherry
§                            500 gr. ardei kalifornia rosu-galben
§                            2 lámíi
§                            2 cepe
§                            1 cápátzíná usturoi
§                            200 gr. unt
§                            100 gr. capere
§                            1 leg. pátrunjel
§                            1 linguritzá cimbru
§                            1 linguritzá piper
§                            1 linguritzá sare

Mod de preparare:
            -se curátzá, se spalá bine pestele, dupá care se freacá cu sare ai piper pe toate pártzile, se dá la frigider pentru o jumátate de orá,
            -íntre timp se pregátesc cartofii, se curátzá, se pun la fiert cu apá si sare.
            -ceapa, usturoiul, pátrunjelul verde se toacá márunt,
            -pástrávul se scoate de la frigider, se unge cu unt topit, se presará cu cimbru si piper, se umple cu ceapá, usturoi tocate, felii de lámíie si pátrunjel tocat, se aseazá ín tava de fripturi negresit tapetatá cu hírtie de copt, se pun pe língá peste 200 gr.rosii cherry, un pahar cu apá, cíteva cubuletze de unt pe língá peste, se dá tava la cuptor, la foc potrivit,
            -se pregáteste o peperonatá din 2-3 linguri de unt, íncins ín tigaie, se adaugá caperele tocate márunt, ardeiul táiat felii mari, 300 gr. rosii cherry, pátrunjel tocat, sare, piper, 1 ling. vegeta si 3 linguri zeamá de lámíie, se cálesc píná ardeiul se ínmoaie,
           -cartofii care s-au fiert íntre timp, se scurg, se stropesc cu putzin unt ínfierbíntat si se presará cu pátrunjel verde tocat,
           -pestele este gata cínd pielea devine crocantá, ínsá ín timpul prájirii este nevoie sá stropim din cínd ín cínd cu sosul de língá el ca carnea sá rámíná suculentá, se serveste cu cartofi cu pátrunjel si peperonatá cum se vede si ín imaginea atasatá retzetei, ínsá nu este gresit dacá servitzi cu mujdei de usturoi.



2015. július 4., szombat

Plácintá din foi la cuptor.



Plácintá din foi la cuptor


foile:
  • 1 pahar apá cáldutzá
  • 600 gr. fáiná
  • 6 ling. ulei
  • 2 ling. otzet
  • 1 linguritá sare
umplutura:
  • 1 kg telemea de vacá ,,,, sau brínzá dulce, dupá preferintá
  • 1 l lapte
  • 5 ouá
  • 3 linguri smíntíná
  • 200 gr.unt 
Modul de prepararea  foilor

             -punem fáina íntr-un vas,  facem o adínciturá ín mijloc, adáugám uleiul, apa cáldutzá, otzetul si sarea, amestecám  cu lingura, íncorporínd treptat din fáiná, dupá care  frámíntám  aluatul cu mína,, ffff bine, chair íl batem putzin asa de masa de lucru ca si haiosul, acoperim si  lasám  la odihná  la loc cald, circa 15 minute.
         -ímpártim aluatul ín 9 bucáti, care  le  íntindem  ín foi cít se poate de subtziri  pentru pregátirea plácintei.



Mod de prepararea plácintei

         -batema oále spumá, adáugám smíntína batem mai departe, radem  brínza peste ele si  omogenizám bine, putem  folosi chiar  mai multe resturi de brínzá.
         -ungem  tava cu unt,  aseazam  3 foi de plácintá,, asa cíte una si fiecare se unge cu unt sau margariná apoi   adaugám  jumátate din brínzá si  íntindem  bine, asezám alte 3 foi si fiecare se unge cu unt sau,,, apoi adáugám  restul de brínzá rámasá , peste care   punem ultimele  3  foi si fiecare vine unsá cu unt sau ulei , si  turnám litrul de lapte deasupra.
          -dám tava la cuptorul preíncálzit, timp  de  o orá si jumátate la foc mic, dupá care scoatem  tava si  acoperim cu un prosop curat de bucátárie  pentru 15 minute, apoi punem putiná smíntíná deasupra  si o  servim  caldá, dar este tot atít de gustoasá si rece, sau reíncálzitá  la   microunde.
     mentziuni: aceastá plácintá se poate face si dulce, ín acest caz umplutura se pregáteste negresit din brínzá de vaci la care adáugám 250 gr. zahár pudrá si 5 plicuri vanilie, ín rest rámínínd retzeta identicá.

2015. július 2., csütörtök

Chec cu banane si cacao.



Chec cu banane si cacao

    ingrediente

§                       100 gr. unt
§                       150 gr. zahár pudrá
§                       2 banane bine coapte
§                       4 ouá
§                       300 gr. fáiná
§                       1 praf de copt
§                       3 ling. cacao olandezá
§                       1 ling. esentzá vanilie
§                       1 ling. esentzá rom

Mod de preparare

           -untul moale, lásat la temperatura camerei, se mixeazá cu zahárul píná devine cremos si zahárul se topeste,
           -bananele se piseazá cu furculitza, se stropesc cu zeama de la 1 lámíie si se adaugá peste crema de unt, se mixeazá usor, adáugám 1 linguritzá sare si ouále, unul cíte unul si mixám bine dupá fiecare,
           -amestecám praful de copt ín fáiná si íncorporám ín compozitzia de unt cu care mixám píná la omogenizare complectá,
           -ímpártzim compozitzia ín douá, ín una din ele amestecám cacaoa si aromám dupá gust cu esentza de rom, ín partea rámasá vom pune dupá gust esentza de vanilie.
           -turnám cele douá compozitzii ín tava de copt de 20/30 cm tapetatá cu hírtie de copt, ín felul urmátor: íncepem din centrul távii cu cíte o lingurá din compozitzia albá si una cu cacao-alternativ, la urmá scuturám putzin tava ca aluatul sá se  uniformeze si dám la cuptor la foc mediu pentru cca 35-40 minute, dupá care facem proba scobitorii, apoi se dá la rácit negresit pe grátar, se feliazá dupá dorintzá, se pudreazá cu zahár praf.