Piscot aperitiv
ingrediente:
piskot:
-
9 ouá
-
250 gr. unt sau margariná
-
300 gr. fáiná
-
1 linguritzá sare
-
1 lámíie
-
1 praf de copt
-
1 linguritzá mocca bicarbonat
umpluturá ciuperci:
-
250 gr. ciuperci sampion
-
150 gr. hiribe
-
3 ling. ulei másline
-
1 ceapá mare
-
2 cátzei usturoi
-
3 buc. ardei kapia
-
2 rosii
-
1 ling. busuioc verde tocat
-
1 ling. vegeta
-
1 linguritzá rasá piper mácinat
-
1 linguirtzá rasá nucsoará
-
1 ling. fáiná
umpluturá varzá:
-
1 varzá albá cc 1 kg
-
1 ceapá mare
-
2 ardei grasi
-
3 rosii
-
1 linguritzá chimen mácinat
-
1 linguritzá rasá piper
-
1 linguirtzá sare
-
1 ling. zahár maro
-
3 ling. ulei másline
umpluturá brínzá
-
200 gr. brínzá de oaie
-
100 gr. unt
-
3 ouá
-
1 linguritzá rasá chimen mácinat
-
1 buc. praz cc 15 cm
-
1 linguritzá mustar
-
1 leg. pátrunjel verde
Modul de
preparare
piscotul: -separám gálbenusele de
albusuri, gálbenusele le frecám spumá cu sarea, coaja de lámíie, praful de
copt, bicarbonatul stins cu zeama de la ½ lámíie si untul moale, cínd ouále
sínt spumá, íncorporám fáina,,,albusul ín batem spumá tare cu putiná sare si
zema de la ½ lámíie,, apoi íl adáugám la compozitiza de gálbenuse usurel cu
spatula, dupá care coace din compozitiza 3 fiu de blat ín tava unsá si tapetatá
cu hírtie de copt,, timpul de coacxere 20-25 minute, dacá blaturiel au trecut
proba scobitorii, scaotem fiecare foaie de blat, dupá cum urmeazá si le
ínvírtim ín formá de ruladá ín prosop de bucátárie und ele lásám píná la rácire
complectá,,, íntre timp pregátim umpluturile,,,
-umpluturá
ciuperci: -íncingem uleiul, cálim ceapa tocatá márunt si ardeii, adáugám
ciupercile táiate felii foarte subtziri atít sampioanele cít si hribele,
presárám cu condimentele, vegeta, nucsoará, piper, adáugám si usturoioul bine
pisat si le cálim sub capac píná scade complect apa care o lasá, cínd ciupercile sfíráie ín
tigaie presárám cu 1 lingurá fáiná, stingem cu 2 dl apá, asezonám de
condimente, vegeta, sare , piper, adáugám si busuiocul tocat si fierbem píná se
íngroasá bine, apoi dám deoparte la rácit,
-umpluturá varzá: -rázálim varza, o
sárám putzin , o lásám cc 15 minute, dupá care o stoarcem bine, íncingem
uleiul, cálim ceapa tocatá márunt si ardeiul, adáugám varza stoarsá, presárám
cu chimen, zahár, piper si cálim sub capac píná se ínmoaie de tot, adáugám
rosiile táiate ín cuburi mici si ínnábusim mai departe píná la gata, dám
deoaprte la rácit,
-umpluturá brínzá: -fierbem
oule tare, le táiem ín felii subtziri, frecám untul spumá cu chimen, mustar,
adáugám prazul tocat cít se poate de márunt, adáugám brínza de oaie, ouále
feliate, pátrunjelul tocat márunt si mixám bine crema, apoi íncepem umplerea
ruladelor,,,
-desfásurám fiecare blat de ruladá si umplem
pe fiecare, unul cu cremá de ciuperci, apoi rulám frumos ínapoi, asezám rulada pe
tava de servit, apoi continuám cu cel de varzá si brínzá, le asezám pe unul fiecare
pe tava de servit dupá care le dám la rece pentru 1 orá jumate-douá ca
gusturile sá se pátrundá, apoi feliem si servim aperitivul,,,, cam mult de
lucru dar meritá oboseala, este grozav de gustos si arátos.
-mentiuni: cui nu íi palce
umplutura de varzá se poate ínlocui cu umpluturá din ficat, adicá pateu de
casá.