2015. január 31., szombat

Tort dospit cu ananas si nuca.



Tort dospit cu ananas si nucá.

            alautul:
-        300 gr. fáiná
-        150 gr. unt sau rama
-        1 dl lapte
-        2 gálbenuse de ou
-        1 vírf cutzit sare
-        15 gr. drojdie proaspátá
-        1 vírf cutzit bicarbonat
-        200 gr. zahár pudrá
-        1 lámíie
            umplutura:
-        300 gr. nucá mácinatá
-        200 gr. ananas conservá
-        150 gr. zahár pudrá
-        1 linguritzá esentzá vanilie
-        1 lámíie
-        2 albusuri de ou
           glazura:
-        150 gr. ciocolatá menaj
-        1 dl lapte
-        1 dl ulei

Modul de preparare
               aluatul: -pentru ínceput punem drojdia la crescut ín ½ dl lapte cáldutz cu 1 lingurá zahár, íntre timp frecám íntre palme fáina cu untul, sarea, zahárul, coaja de la 1 lámíie, adáugám bicarbonatul stins cu 2 linguri zeamá de lámíie, gálbenusele de ou si drojdia crescutá, íncepem frámíntatul adáugínd cíte putzin lapte píná obtzinem un alaut molcutz elastic, frámíntám píná face básicutze, sau íl dám la blender de frámíntat dacá avem, dupá care ímpártzim aluatul ín 3 pártzi, facem 3 bilutze de aluat, luám o formá de tort cu circumferintza de 22-23 cm. care se deschide, nu formá ínchisá, ungem bine cu unt forma, o tapetám cu fáiná, apoi íncepem sá ansamblám torta ín formá si anume,,,,
          -íntindem ín formá rotundá una din bilutzele de aluat cít circumferintza formei de tort, asezám foaia pe fundul formei, mestecám nuca mácinatá cu 100 gr. zahár pudrá, coaja de la lámíie, batem spumá tare albusurile de ou cu 50 gr. zahár pudrá, zeama de la ½ lámíie, esentza de vanilie  si usurel íncorporám ín compozitiza de nucá, apoi ímpártim compozitiza de nucá ín 2 pártzi, o parte o nivelám peste foaia din formá, táiem ananasul din conservá foarte márunt, ímpártim ín 2 si o parte o presárám peste umplutura de nucá,   
                 -íntindem a doua bilutzá de aluat rotundá, cu care acoperim umplutura, peste care nivelám a 2-a parte de umpluturá, presárám umplutura cu ananasul rámas, acoperim cu a 3-a foaie rotundá care o ímpungem bine cu o furculitzá, dupá care dám la copt la 170 grade timp de 30-35 minute, facem proba de copt, dacá alautul se lipeste mai coacem 5-10 minute, apoi scoatem torta si lásám sá se ráceascá ín formá, apoi scoatem torta din formá si glazurám,,,
            glazura: -fierbem pe baie de abur 150 gr. ciocolatá menaj cu 1 dl lapte si 1 dl ulei, cínd ciocolata este bine fluidá si mátásoasá ímbrácám torta cu glazura, ornamentám cu nucá, si rotitze de ananas, cum se vede si ín imaginea de sus, o dám la rece píná glazura se solidificá buná pentru feliat, apoi feliem si servim.
                                   

       

Tocăniţă cu cartofi.



Tocăniţă cu cartofi

              ingrediente / 4 portzii.
-        1,200 kg. cartofi
-        1 kg. carne pasáre
-        5 ardei grasi
-        3 rosii
-        1 morcov
-        1 rádáciná pátrunjel
-        150 gr. slániná afumatá
-        1 ceapá
-        4 cátzei usturoi
-        1 linguritzá rasá piper mácinat
-        3 ling. ulei
-        1 linguritzá boia
-        1 leg. pátrunjel verde
-        3-4 fire leostean
-        1 ling. fáiná
-        2 dl smíntíná

Modul de preparare
                      -íncingem uleiul ín vasul ín care dorim sá pregátim míncarea, táiem slánina cuburi, o prájim, adáugám ceapa tocatá, o cálim, presárám cu boia, si imediat adáugám carnea táiatá ín cuburi mari, punem capacul si ínnábusim, táiem cubuletze foarte mici morcovul si párunjelul, le adáugám ínnábusim mai departe, pisám usturoiul íl adáugám, presárám cu vegeta, piper, ínnábusim adáugínd cíte putzinticá apá píná se ínmoaie bine carnea, cínd carnea sa ínmuiat índeajuns, adáugám cartofii curátzatzi si táiatzi ín cuburi dupá preferintzá, ardeiul táiat ín cuburi mari, ínnábusim íncá 5 minute cu cartofii, adáugám si rosiile, mestecám bine si stingem cu 1,5 litru apá, adáugám leosteanul jumátate, si fierbem píná sínt fierti cartofii, frecám 1 dl smíntíná cu 1 lingurá fáiná, adáugám la cartofi ín jet subtzire, dám cíteva clocote, tocám pátrunjelul verde si leosteanul , presárám peste cartofi, ínvírtim de 2-3 ori, luám deoparte si servim cu smíntíná si ardei copt sau salatá verde,,,, eu cu ardei copt.
       

             

Perisoare specialitate.



Perisoare specialitate.

       ingrediente / 4 portzii.
             ciorba:
-        1 os ceafá porc 4-500 gr.
-        1 ceapá
-        2 ardei kalifornia
-        3 morcovi
-        2 rádácini pátrunjel
-        1 tzeliná potrivitá
-        1 gulie micá
-        100 gr. mazáre verde
-        2 cartofi
-        1 leg. leostean
-        2 cuburi supá concentrat
-        1 ling. vegeta
-        3 ling.ulei
-        1 lingurá fáiná
-        2 dl smíntíná
-        lámíie sau otzet pentru ínnácrit.
            perisoare:
-        250 gr. carne tocatá
-        2 ouá
-        1 linguritzá vegeta
-        1 linguritzá rasá piper mácinat
-        3 ling. griz
-        100 gr. cascaval rázálit, parmezan
-        1 ling. unturá gíscá
-        1 leg. pátrunjel verde
Modul de preparare
                       -íncingem 3 linguri ulei ín vasul ín care dorim sá gátim ciorba, adáugám ceapa tocatá márunt, cálim ceapa, punem si ardeiul táiat ín cuburi mari, morcovul, pátrunjelul, tzelina táiate ín rondele , presárám cu vegeta, ínnábusim 3-5 minute, presárám cu 1 lingurá fáiná si stingem cu 3 litri apá, adáugám osul de ceafá, dám la fiert, íntre timp pregátim perisoarele, toate ingredientele pentru perisoare le frámíntám bine, le dám la frigider pentru 15-20 minute,
             -cínd zarzavaturile din oalá sínt aproape fierte, adáugám mazárea verde, cuburile de supá concentrat, scoatem alautul de perisoare de la frigider, luám cu linguritza din alautul de carne, formám bilutze rotunde frumoase ín palme si le slobozim ín supa clocotindá, píná terminám alautul de carne, adáugám si cartofii táiatzi ín cuburi mici,

            -asezonám de condimente, sare, vegeta, piper, adáugám si lámíie sau otzet, presárám cu leostean verde tocat sau congelat, fierbem 10 minute si ciorba este gata pentru consum, neapárat cu smíntíná.

2015. január 30., péntek

Prajitura cu brinza de vaci.



Prájiturá cu brínzá de vaci.

          aluatul:
-        12 ling. fáiná
-        12 ling. ulei
-        12 ling. zahár pudrá
-        2 ouá
-        2 ling. cacao
-        1 praf de copt
-        3 ling. lapte
        umplutura:
-        4 gálbenuse de ou
-        12 ling. zahár
-        1 plic budincá gust friscá
-        2 vanilii
-        1 lámíie
-        3 ling. smíntíná grasá
-        500 gr. brínzá vaci
        glazura:
-        4 albusuri ou
-        10 ling. zahár pudrá
-        ½ lámíie zeama
-        60 gr. ciocolatá menaj
-        3 ling. lapte
-        3 ling. ulei

Modul de preparare
                 coca: -frecám spumá 2 ouá íntregi cu 12 ling. zahár, praful de copt, adáugám ín jet subtzire uleiul, frecám ca si la maionezá cu blenderul, cínd spuma a crescut adáugám 3 linguri lapte, fáina amestecatá cu cacaoa, íncorporám , ungem tava de copt cu ulei, tapetám cu hírtie de copt si nivelám compozitiza ín tavá,
                umplutura: -frecám spumá gálbenusele de ou cu zahárul, coaja de la 1 lámíie, vanilia, íncorporám praful de budincá, apoi smíntína si brínza de vaci, dupá care nivelám umplutura peste aluatul din tavá si dám la copt timp de 20 minute la 180 grade, timp ín care íntoarcem tava odatá ín cuptor, dupá 20 minute, scoatem íncercám prájitura scuturínd tava, dacá mijlocul nu miscá, nu tremurá atunci este coaptá, íntre timp pregátim glazura,

              glazura: -batem spumá tare 4 albusuri de ou cu 10 linguri zahár pudrá, zeama de la ½ lámíie, dacá prájitura nu se clatiná, nu vibreazá, atunci nivelám peste ea albusul spumá, dám tava ínapoi la cuptor, timp de 10-15 minute la foc moale si uscám albusul pe prájiturá, píná ea culoarea roz frumoasá, íntre timp fierbem pe baie de abur ciocolata menaj cu 3 linguri ulei si 3 lingure lapte, cínd ciocolata e fluidá bine, cu o lingurá aplicám peste albusul deacum frumos copt, ín jet subtzire ciocolata fluidá ín modele, ín puncte sau cum dorim, cum se vede si ín imaginea de sus, dupá care dám prájitura la rácit complect, apoi feliem si servim dupá dorintzá.

2015. január 29., csütörtök

Cartofi cu maionezá.



Cartofi cu maionezá.

             ingrediente / 2 portzii
-        450 gr. cartofi
-        10 ling. maionezá
-        1 dl smíntíná
-        2 tulpini tzeliná pentru foi-celery-
-        3 ling. ulei másline
-        1 lámíie
-        1 linguritzá rasá piper alb
-        1 ling. vegeta
-        1 linguritzá sare
-        1 ling. pátrunjel verde tocat

Modu de preparare
                   -cartofii curátzatzi si táiatzi ín cuburi dacá se poate cam uniform íi punem la fiert cu putziná sare si vegeta, cínd cartofii sínt fiertzi, íi scurgem íi punem ín strecurátor si íi dám cu jet de apá rece 2-3 minute, íi lásám sá se scurgá bine de apá, circa 10 minute,
                -punem cartofii ín castronul pentru salatá, stropim cu uleiul de másline, zeama de la ½ lámíie, presárám cu pier, adáugám tulpinile de tzeliná táiate ín cuburi, presárám cu vegeta,  apoi adáugám majoneza si smíntína, omogenizám frumos, asezonám de condimente, presárám cu pátrunjel verde, apoi dám la frigider 1-2 ore, pentru ca gusturile sá se pátrundá, apoi servim  caatare sau ca garniturá língá fripturá

Bulete din brinza de oaie.



Bulete din brínzá de oaie.

          ingrediente / 2 portzii
-        250 gr. brínzá de oaie
-        2 ouá
-        200 gr. fáiná
-        50 gr. unt
-        ulei pentru prájit

Modul de preparare
              -punem untul la temperatura camerei, íl frecám cu fáina, íntre palme, adáugám brínza de oaie si ouále, frámíntám bine dupá care dám la frigider timp de 20 minute,

              -luám o cratitzá cu circumfeintza micá ca sá putem face baie de ulei, sau fryers dacá avem este mai ideal,  íncingem circa 5 dl ulei, scoatem alautul de brínzá de la rece, formám bilutze de márimea mingilor de ping-pong, le slobozim ín baia de ulei píná se rumenesc frumos, atentzie sá nu fie prea fierbinte uleiu, cáci atunci le va prinde rapid pedinafará iar ín mijloc vor rámíne crude, apoi nu cocem mai mult de 4-5 bucátzi odatá, dupá ce sau rumenit frumos le scoatem pe servetzel de hírtie, cínd am terminat alautul de copt, pregátim  o salatá de rosii, castravetzi, praz, ceapá rosie, stropite cu ulei de másline, si otzet din vin alb, presárate cu coreandru verde tocat, ca aperitiv este un deliciu cu adevárat, si nu numai.

2015. január 28., szerda

Ciorba cu aripioare si brokkoli.



Ciorbá cu aripioare si brokkoli.

            ingrediente / 4 portzii
-        8 buc. aripioare pui
-        3 ling. ulei
-        1 ceapá mare
-        3 buc. morcovi medii
-        2 rádácini pátrunjel
-        1 tzeliná micá
-        600 gr. brokkoli
-        600 gr. conopidá
-        2 ardei kalifornia
-        1 ling. vegeta
-        1 linguritzá rasá piper
-        5 cátzei usturoi
-        2 ling. fáiná
-        3 dl smíntíná

Modul de preparare

                     -íncingem uleiul ín vasul ín care dorim sá gátim supa, tocám márunt ceapa, ardeiul ín bucátzi mai mari, cálim ceapa, adáugám ardeiul ínvírtim de cíteva ori, adáugám zarzavaturile táiate rondele, ínafará de conopidá si brokkoli, cálim sub capac circa 5 minute, adáugám aripioarele desfácute ín douá táiate, presárám cu vegeta si piper, cálim mai departe píná scade apa lásatá de aripioare, cínd íncep sá sfíráie ín cratitzá, presárám cu 1 lingurá buná de fáiná , mestecám si stingem cu 3 litri apá clocotindá, dám la fiert íncá aproximativ 15 minute dupá care adáugám conopida si brokkoli desfácute pe flori, apoi mai fierbem circa 10 minute, íntre timp frecám 2 dl smíntíná cu 1 lingurá fáiná, dupá cele 10 minute, ín jet subtzire adáugám la supá ghelmul de smíntíná, asezonám de condimente, vegeta, piper, sare, mai dám 2-3 clocote, presárám cu pátrunjel verde tocat si servim caldá cu smíntíná, eventual si ardei iute.

2015. január 27., kedd

Gombotzi aromatzi.



Gombotzi aromatzi.
              
       ingrediente / 3 portzii
            aluatul:
-        500 gr. cartofi
-        50 gr, amidon alimentar
-        50 gr. fáiná
-        50 gr. griz
-        2 ouá
-        40 gr. unt
-        1 linguritzá sare
-        1 lámíie coaja
-        ½ rudá vanilie
-        12 buc. caise crude sau congelate
-        12 buc. zahár cubic
           apa de fiert:
-        3 l apá
-        1 ling. coajá lámíie
-        1 ling. coajá portocalá
-        1 linguritzá scortzisoará
-        1 linguritzá rasá ghimbir
-        ½ rudá  vanilie
         pentru rostogolit si presárat
-        200 gr. pesmet
-        3 ling.unt
-        3 ling. zahár pudrá

Modul de preparare
              -fierbem cartofii curátzati ín apá cu sare, scurgem cartofii íi trecem prin presa de cartofi, íi rácim complect, adáugám toate ingredientele pentru aluat, afará de cuburiel de zahár si caisele, apoi frámíntám un alaut bun pentru íntins, íntindem aluatul nu prea subtzire, táiem aluatul ín 12 cuburi, punem ín fiecare caisá cíte un cub de zahár, si ínvelim fiecare caisá cu cíte un cub de aluat care ín rotunjim íntre palme ín formá de bile, asezám bilele pe masa de lucru presáratá cu fáiná,,,,prájim pesmetul ín 3 linguri unt, de culoarea alunei coapte,,, íl dám deoparte,,,,

            -punem apa la fiert cu toate condimentele scrise la apa de fiert, cínd apa dá ín clocot slobozim usurel bilele de aluat ín apa de fiert, si fierbem gombotzii aproximativ 15 minute, scoatem fiecare gombotz din apá si imediat íl rostogolim ín pesmetul prájit, ímpártzim gombotzii pe farfurii, íi presárám cu zahár pudrá si servim calzi.

Paste fáinoase cu suncá.



Paste fáinoase cu suncá.

             ingrediente / 4 portzii.
-        3 ling. ulei
-        1 ceapá
-        3 cátzei usturoi
-        1 morcov mare
-        2 ardei
-        1 ling. vegeta
-        1 vírf cutzit piper
-        300 gr. paste fáinoase
-        250 gr. suncá-caizer
-        100 gr. mazáre verde
-        4 dl supá concentrat
-        2 dl apá
-        2 dl smíntíná
-        4 ling. maionezá cu hrean
-        100 gr. parmezan
-        100 gr. mozzalrella

Modul de preparare
                     -íncingem 2-3 linguri ulei si prájim putzin pastele fáinoase, mestecínd mereu píná eau culoarea de chiflá coaptá,, le dám deoaprte, apoi ín vasul ín care dorim sá pregátim míncarea  mai íncingem alte 2-3 linguri ulei, cálim ceapa tocatá márunt, adáugám ardeiul táiat mai mare, morcovul rázálit, usturoiul pisat si ínnábusim píná morcovul se ínmoaie, adáugám mazárea, sunca táiatá dupá plac, pastele fáinoase si stingem cu supa concentrat si apa, fierbem píná pastele vor abosorbi tot lichidul,,,

                   -dupá ce pastele au absorbit tot lichidul , mestecám smíntína cu majoneza cu hrean si cascavalurile rázálite, stingem focul de sub paste, adáugám amestecul de smíntíná-cascavaluri, omogenizám bine, asezonám de condimente, ímpártzim la farfurii si consumám cáldutze presárate cu busuioc verde tocat.

Dovleac canadian cu chickpeas.



Dovleac canadian cu chickpeas

              ingrediente / 2 portzii
-        500 gr. náut boabe fiert
-        300 gr. dovleac canadian
-        1 ceapá
-        2 rosii
-        2 ardei
-        3 cátzei usturoi
-        ½ litru rosii bulion
-        1 foi dafin
-        1 leg. coreandru verde
-        1 ling. vegeta
-        1 ling. condiment garam masala
-        3 ling. ulei

Modul de preparare

                    -íncingem uleiul, cálim ceapa tocatá márunt si ardeiul táiat cuburi mari, adáugám dovelacul cuburi , presárám cu garam masala, cálim dovleacul píná se caramelizeazá putzin, presárám cu vegeta, foi dafin, usturoiul pisat, adáugám rosiile táiate cuburi mari , ínvírtim de cíteva ori, stingem cu bulionul si ínnábusim sub capac 10 minute, adáugám náutul boabe, si fiervbem píná se omogenizeazá sosul, presáárm cu coreandru verde tocat, asezonám de condimente si servim cu píine proaspátá, sau ca garniturá língá carne friptá.