2015. április 28., kedd

Ham-and-eggs.



Ham-and-eggs.

         ingrediente / 1 portzie.
-        2 ouá
-        4 felii suncá
-        2 ling. ulei
-        50 gr. caizer
-        1 linguritzá vegeta
-        1 vírf cutzit piper
-        3 rosii
-        1 ardei

Modul de preparare

                   -íncingem uleiul, prájim caizerul táiat ín pátrátzele cít se poate de micutze,  rumenim sunca, batem, peste suncá ochiurile cum se vede si ín imaginea de mai sus, presárám cu vegeta, piper, apoi prájim dupá plac, adicá care mai tare care mai putzin, si servim cu rosii si ardei dulci sau iutzi, cu chifle sau píine proaspátá.

2015. április 27., hétfő

Supa de vita.



Supá de vitá.

          ingrediente / 4 portzii.
-        1 – 1,5 kg. rasol vitá
-        2 cepe
-        4 cátzei usturoi
-        4 morcovi mari
-        2 rádácini pátrunjel
-        1 tzeliná micá cu frunze
-        1 gulie micá
-        150 gr. varzá bruxelles
-        3 ardei grasi
-        3 rosii mici
-        1 ling. rasá piper boabe  
-        1 ling. rasá ienibahar
-        1 ling. vegeta
-        150 gr. fidea sau táitzei de casá

Modul de preparare
               -punem 3 litri apá la fiert, cínd apa clocoteste punem rasolul bine spálat, vegeta, piperul si enibaharul, dám la fiert, cínd íncepe sá clocoteascá luám flacára la minim ca supa sá nu clocoteascá, doar sá márgeleascá, lásám supa, la márgelit timp de 1,5 orá, cínd adáugám toate zarzavaturile afará de varza de bruxelles, dám la fiert tot márgelind íncá 1 orá cínd adáugám varza de bruxelles, apoi lásám sá márgeleascá píná zarzavaturile sínt complect fierte, adáugínd mereu cíte 2 dl apá rece pedeasupra, ca supa sá se opreascá din cínd ín cínd din fiert, apoi fierbem píná la gata, cínd zarzavaturile sínt fierte, strecurám supa, punem zarzavaturile ín castron la masá, íntre timp fierbem fideaua, sau táitzeii de casá, portzionám la farfurii, presárám cu pátrunjel verde tocat peste care másurám supá fierbite, apoi servim cu ardei iute si zarzavatul din supá, eventual carnea si máduva din rasol, fiecare dupá preferintzá

2015. április 25., szombat

Cartofi parizieni.


Cartofi parizieni.

            ingrerdiente / 4 portzii.
-        1 kg cartofi mari
-        3 ouá
-        3 ling. fáiná
-        1 vírf cutzit piper
-        1 ling. vegeta
-        2 ling. arpagic tocat márunt
-        3 ling. ulei
-        ½ litru apá mineralá carbogazoasá
-        2 dl smíntíná grasá
-        200 gr. cascaval rázálit

Modul de preparare

                    -batem ouále spumá, cu vegeta, piper, 3 linguri ulei, adáugám apa mineralá apoi fáine,  adáugám arpagicul, dacá e nevoie mai adáugám apá ca sá obtzinem o compozitize putizn mai omogená decít la clátite, puenm deoparte píná curátzám cartofii, íi táime ín felii mai grosutze, íi presárám cu vegeta si putizn piper, íi dám prin compozitiza de  clátite si íi coacem ín baie de ulei fierbinte precum snitzelul, íi scoatem pe servetzel de hírtie, continuám operatzia píná la terminarea cartofilor, apoi servim calzi cu smíntíná, presáratzi cu cascaval rázálit si salatá de verdetzuri,,,, rosii, ardei, castravetzi, ridichi, stropite cu ulei si presárate cu busuioc verde tocat., dar sínt grozavi ca garniturá língá fripturá de porc sau pasáre,, tot cu salatá de verdetzuri.

Tort original german.



Tort de ciocolatá

               blatul:
-        100 gr. ciocolatá lapte
-        1 dl apá
-        120 gr. unt moale
-        240 gr. zahár
-        4 ouá
-        1 linguritzá aromá vanilie
-        300 gr. fáiná
-        1 lámíie
-        1 linguritzá bicarbonat
-        1 linguritá sare
-        2 dl smíntíná
              crema:
-        180 gr. zahár
-        250 ml. friscá
-        90 gr. unt-margariná
-        5 gálbenuse de ou
-        240 gr. nucá-cocos
-        180 gr. nucá tocatá
-        2 linguritze  aromá vanilie
              glazura:
-        100 gr. ciocolatá menaj
-        5 ling. ulei
-        5 ling. lapte

Modul de preparare
                blatul: -ungem si tapetám o formá pentru tort cu hírtie de copt, topim cicolata íntr-o cratitzá ímpreuná  cu apa, si le rácim, apoi frecám spumá untul cu zahárul, si cíte unul pe rínd adáugám gálbenusele de ouá, mestecám bine píná la omogenizare complectá apoi adáugám ciocolata topitá cu apa, aroma de vanilie, coaja de la 1 lámíie, bicarbonatul stins cu zeama de la ½ lámíie, apoi adáugám si smíntína , batem spumá tare albusurile de ou cu putzin zahár si zema de la ½ lámíie si cu spatula usurel o adáugám la compozitiza de aluat, dupá care turnám compozitiza ín forma de tort si o dám la cuptor pentru 25-30 minute, la cuptorul preíncálzit la 180 grade, dupá care facem proba scobitorii,
            crema: -frecám zahárul cu untul si gálbenusele de ou, le punem la íncálzit si mestecínd mereu le íncálzim píná se íngroase bine, se omogenizeazá, dám deoparte cratitza de pe foc, adáugám la cremá nuca de cocos si aroma de vanilie,  apoi le dám la rácit complect mestecínd mereu, dupá care táiem blatul de tort ín 3, adicá facem 2 táieturi vertical ca sá obtzinem 3 foi , ímpártzim crema ín 3 pártzi, umplem torta cu crema,  pe deasupra presárám nuca tocatá,

             glazura: -topim ciocolata menaj pe baie de abur sau la microunde cu uleiul si laptele si turnám ín jeturi peste tortá dupá plac si fantezie cum se vede si ín imaginea atasatá retzetei, apoi dám la rece pentru 1,5 orá ca gusturile sá se pátrundá, feliem si servim.

2015. április 21., kedd

Tarte cu mere.



Tarte cu mere

        aluatul:
-        500 gr. fáiná
-        2,5 gr. drojdie proaspátá
-        150 gr. zahár
-        2 gálbenuse de ou
-        100 gr. margariná
-        1 lámíie
-        1,5 dl kefir
-        1 dl lapte
         umplutura:
-        1 kg mere
-        1 ling. mare margariná
-        1 linguritzá scortzisoará
-        3 ling. miere de albine
-        2 ling. zeamá de lámíie

Modul de preparare
                 alautul: -punem drojdia la dospit ín 1 dl lapte cáldutz cu zahár, punem fáina pe masa de lucru dacá frámíntám cu mína, frecám íntre palme margarina cu fáina , putziná sare , zahárul, coaja de la lámíie, adáugám gálbenusele de ou, drojdia crescutá, kefirul si íncepem frámíntatul , frámíntám píná aluatul face básicutze, apoi acoperim aluatul si íl lásám la dospit píná ísi dubleazá volumul, íntre timp pregátim umplutura,
             umplutura: -curátzám merele , le dám pe rázátoarea de mere, le presárám cu zahár si zema de la lámíie, le lásám circa 10-15 minute apoi le stoarcem si le dám la cálit ín lingura de margariná, circa 15 minute, apoi adáugám mierea de albine si scortzisoara, le dám la rácit,  

             -cínd aluatul s-ea dublat volumul íl íntindem ín pátrat de grosime potrivitá, táiem ín dreptunghiuri, de circa 5/10 cm fiecare, circa 15-18 bucátzi, apoi ímpártzim umplutura pe fiecare dreptunghi, ínfásurám usurel fiecare bucatá ín lungime, le asezám ín tava unsá bine cu ulei si tapetatá cu fáiná sau hírtzie de copt, ungem fiecare bucatá cu ou bátut cu putzin zahár si smíntíná, apoi dám la loc cáldutz íncá 15 minute ca sá creascá, dupá care le dám la copt la foc moale timp de 25-30 minute, timp ín care íntoarcem tava odatá ín cuptor, dupá care le scoatem si le ínvelim cu prosop de bucátárie píná se rácesc apoi servim.
   

Supa vegana.



Supá veganá.

               ingrediente / 6 portzii.
-        4 morcovi márime medie
-        3 rádácini pátrunjel márime medie
-        1 tzeliná cu frunze cc. 300gr.
-        2 gulii tinere crude mici
-        250 gr. varzá bruxeles
-        5 ling. ulei
-        1 buc. praz cc.20 cm
-        2 foi dafin
-        1 leg. leostean
-        1 linguritzá piper boabe
-        1 linguritzá enibahar
-        3 ardei grasi
-        1 ling. mare vegeta

Modul de preparare

                     -curátzám zarzavaturile, le táiem ín cuburi sá fie cam la fel, íncingem 3 linguri ulei ín cratitza de supá, cálim prazul si ardeiul táiate márunt, adáugám toate zarzavaturile ínafará de varza de bruxeles si leosteanul, ínnábusim cíteva minute mestecínd des, presárám cu vegeta, stingem cu 2 litri apá si dám la fiert adáugínd si celelalte condimente, varza de bruxeles si fierbem píná zarzavaturile sínt fierte, rumenim ín 2 linguri ulei 200 gr. paste fáinoase frunze de cápsuni sau,, dupá preferintzá de care dorim,,, le adáugám imediat la supá, adáugám si leosteanul tocat si fierbem píná pastele sau fiert, circa 15 minute, apoi servim caldá presáratá cu leostean verde tocat.

Ochiuri de oua la tigaie.



Ochiuri de ouá la tigaie

          ingrediente / 2 portzii
-        4 ouá
-        2 chifle
-        4 felii bacon
-        2 ling. unt irlandez sau,,,
-        50 gr. cascaval ementaler
-        2 dl smíntíná grasá
-        1 vírf cutzit piper
-        1 linguritzá vegeta
-        2 fire ceapá verde

Modul de preparare
                 -feliem chiflele pe orizontal si le prájim, íncingem untul ín tigaie, prájim slánina bacon, adáugám ceapa verde partea albá, coadele verzi rámín la servit, cálim putzin slánina bacon cu ceapa, dám deoparte, asezám feliile de chifle ín tigaie peste bacon si ceapa cálitá, acoperim chiflele cu smíntína, presárám cu vegeta si pier, batem ochiurile peste smíntíná, scuturám bine tigaia si dám la foc mic acoperitá cu capacul píná ouále se íncheagá, apoi presárám cascavalul rázálit si mai ínnábusim píná cascavalul se topeste putzin, dupá care servim 

2015. április 20., hétfő

Sandwich cald.



Sandwich cald.
·                             
·                            - 2 ouá
·                            - 1 ardei iute-obtzional-
·                            - 1/2 ardei kalifornia rosu
·                            - 4 felii cascaval
·                            - 2 felii suncá praga sau,,,
·                            - 50 gr. cascaval rázálit
·                            - 50 gr. unt
·                            - 2 felii píine
·                            - condimente: sare, piper, busuioc verde tocat


         -íntr-o tavá unsá cu ulei, asezám 2 felii de paíne mai groase, unse bine-mai gros cu unt sau margariná, asezám peste feliile de píine feliile de cascaval, apoi cíte o felie de suncá-praga, sau orice suncá doritzi, ardeiul kalifornia sau kapia si ardei iute, presárám peste ardei cascavalul rázálit, spargem cíte un ou, íl condimentám dupá plac cu sare, piper, busuioc verde tocat si praf de chili si le dám la cuptor píná oul s-a copt dupá gustul fiecáruia, mie ími place dacá oul curge putzin, apoi servim sandwich-ul cald cu rosii, ridichi,,,sau,,,

Cartofi "aloo mutter".



Cartofi "aloo mutter".

           ingrediente / 6 portzii.
-        1,8 kg cartofi curátzatzi
-        300 gr. mazáre verde
-        2 dl lapte
-        1 ling. unturá de cocos
-        1 ling. zahár maro
-        2 ling. ulei
-        2 cepe
-        6 cátzei usturoi
-        2 ardei grasi
-        1 linguritzá praf ghimbir
-        4 buc. cuisoare
-        1 linguritzá chimen mácinat
-        1 linguritzá kurcuma
-        4 buc. foi dafin
-        1 ling. rasá coreandru mácinat
-        1 ling. vegeta
-        3 dl suc de rosii
-        1 ling. pastá ardei
-        1 vírf cutzit praf chilli
-        3-4 fire coreandru verde

Modul de preparare
             -táiem cartofii curátzatzi ín cuburi mari, íi punem la fiert cu vegeta si putziná sare, atentzie nu íi fierbem prea tare,
             -tocám ceapa márunt si ardeiul gras, pisám usturoiul, íncingem uleiul cu untura de cocos, cálim ceapa, ardeiul si mai la urmá adáugám usturoiul cu care ínvírtim doar de 2-3 ori sá nu se ardá, adáugám sucul si pasta de rosii, laptele si zahárul plus toate condimentele ínafará de coreandru verde si chilli, ínnábusim sosul 2-3 minute dupá care adáugám mazárea verde gongelatá si ínnábusim píná mazárea este fiartá, cínd mazárea este fiartá, adáugám cartofii fiertzi cu care mai ínnábusim 3-5 minute la foc iute, asezonám de condimente, adáugám si praful chilli si portzionám la farfurii fierbinte presárat cu coreandru verde tocat, este foarte gustos caatare, ínsá cu cárnatzi friptzi este o minunátzie si de ce nu si cu o fripturicá de purcel.

          Mentziuni-dacá nu vá palce iute, nu punetzi chilli, eu nu pun niciodatá, familia nu máníncá iute, eu da.

2015. április 19., vasárnap

Piskot cu nucá.



Piskot cu nucá.

         piskotul.
-        8 ouá
-        4 ling. fáiná
-        200 gr. nucá mácinatá
-        10 ling. zahár
-        1 lámíie
-        1 linguritzá bicarbonat
-    1 dl ulei
         cremá.
-        200 gr. zahár
-        250 gr. nucá mácinatá
-        200 gr. unt
-        1 dl lapte
         ornament:
-        200 gr. visine din compot
-        6-8 buc. drageuri cicolatá
-        friscá spray

modul de preparare
                 piskotul: -separám gálbenusurile de albusuri, gálbenusele le frecám spumá cu 8 linguri zahár pudrá, 1 dl ulei, coaja de la lámíie, adáugám bicarbonatul stins cu zeama de la ½ lámíie, fáina, apoi batem spumá tare albusurile cu 2 linguri zahár pudrá, zeama de la ½ lámíie, apoi usurel cu spatula le íncorporám ín compozitzia de gálbenuse, ungem tava de copt, o tapetám cu hírtie de copt si nivelám aluatul ín tavá, dám la copt pentru 20-25 minute la 180 grade, dupá care facem proba de copt, dacá se lipeste pe scobitoare mai coacem circa 5-8 minute, la 160 grade, scoatem blatul, íl dám la rácit complect, íntre timp pregátim crema,,,
             crema: -punem laptele la fiert cu 100 gr.zahár, adáugám nuca mácinatá, fierbem píná se omogenizeazá mestecínd mereu ca nuca sá nu se lipeascá,, dám la rácit complect, íntre timp frecám untul spumá cu 100gr. zahár, cínd numca sa rácit complect, adáugám al untul spumá, frecám píná la íncorporare , táiem piskotul ín 2, vertical, adicá fcem 2 táieturi, ca sá obtzinem 3 foi,
               -ímpártzim crema ín 3 pártzi, asezám o foaie pe tava de tort, aplicám peste foaie, o parte din cremá care o acoperim cu cealaltá foaie apoi continuám píná la a 3-a foaie, dupá care ínvelim toatá prájitura cu cremá cum se vede si ín imaginea atasatá retzetei, ornám cu visine din compot, si friscá spay si drageuri de ciocolatá cum vedetzi mai sus, dám la rece timp de 2-3 ore dupá care servim,, simplá ínsá grozav de delicioasá.


Tort aperitiv.



Tort aperitiv.

            ingrediente
-        ½ kg. píine neagrá, sau,,,
-        250 gr. brínzá-vaci
-        100 gr. unt
-        1 vírf cutzit piper
-        1 leg. micá pátrunjel verde tocat
-        1 linguritzá vegeta
-        3 ling. smíntíná grasá
-        rosii, castravetzi, ardei, ridichi de luná pentru ornat si servit.

Modul de preparare

                      -punem toate ingredientele la blender, ínafará de píine, le tocám bine píná obtzinem o cremá finá mátásoasá, feliem píinea ca si blatul de tort ínsá mai subtzire, tapetám o tavá ín formá de dreptunghi cu feliile de píine care le acoperim cu cremá de brínzá, apoi continuám etajatul píná la temrinarea ingredientelor, avínd grijá ca desupra sá viná cremá, ornám dupá plac si fantezie fiecare, dám la rece pentru 20-30 minute, apoi feliem si servim cu verdetzuri.