2015. november 28., szombat

Ciorbita de oua.



Ciorbitá de ouá.
       ingrediente / 4 portzii
-         4 ouá
-         1 cápátzíná usturoi
-         5 ling. ulie
-         100 gr. fáiná
-         1 linguritzá boia de ardei dulce
-         2 ling. otzet
-         4-5 fire frunze tzeliná
-         1 ceapá mare
-         1 ling. chimen mácinat
-         1-2 linguritze sare-dupá gust
modul de preparare

                         -íncingem uleiul ín cratitza ín care dorim sá fierbem supa, si gátim un rantas din fáiná, préjim fáina de culoarea alunei copate, presárám cu boia de ardei, si stingem imediat cu 1,5 litri apá, dám la fiert, condimentám cu sare, piper, chimen, adáugám firele de tzeliná verde, sau congelate, punem si usturoiul bine pisat, ceapa curátzatá dar íntreagá, si dám la fiert timp de 15 minute, dupá 15 minute, asezonám de sare, piper, chimen , acum adáugám si otzetul , dupá care spargem ouále si le slobozim íntregi ín supa fierbíndá, apoi mai fierbem circa 5 minute si supa este gata de servit, caldá cu crutoane de píine prájitá.

2015. november 27., péntek

Foi napolitane de casa umplute.



Foi napolitane de casá umplute.
    foile:
-         6 albusuri de ouá
-         200 gr. zahár pudrá
-         150 gr. unt
-         500 gr. fáiná
-         100 ml  friscá lichidá
-         1 lámíie
-         1 linguritzá amoniac de sodiu-salicale-
cremá de ciocolatá:
-         6 gálbenuse de ou
-         200 gr. zahár pudrá
-         200 gr. magariná
-         250 gr. nucá mácinatá
-         2 ling. cacao
modul de preaprare
              foile:-topim untul ca sá curgá putzin, apoi íl frecám spumá cu zahárul, batem albusurile de ouá spumá nu chiar tare cu putziná sare si zeama de la ½ lámíie si le omogenizám usurel ín  untul frecat spumá,  amestecám  fáina cu praful de copt si íncepem sá o íncorporám ín compozitiza de unt-albusuri alternativ cu frisca lichidá, dupá care ungem bine forma pentru napolitane-gofri  si coacem foile perínd píná la terminarea alautului, apoi le umplem cu cremá,,,
                 crema: -frecám spumá gálbenusele de ou cu zahárul si cacaoa, íntr-un vas ín care-l  putem fierbe, cínd gálbenusurile sau fácut spumá frumoasá dám vasul la foc íncet, mestecínd continuu píná compozitzia se ínfierbíntá cínd íncepem sá adáugám margarina táiatá ín cubueltze, adáugám cubuletz cu cubuletz píná ce se topeste toatá margarina, mestecínd mereu, apoi adáugám nuca mácinatá si mai mestecám 2-3 minute si cu nuca , dám vasul deoparte  sá se stímpere putin , ímpártzim crema ín 3 sau 4 párti dupá care  umplem foile de napolitaná, apoi le dám la rece 3-4 ore, dupá care feliem.


2015. november 26., csütörtök

Covrigei.



Covrigei.
    alautul:
-         600 gr. fáiná
-         125 ml lapte
-         125 ml apá
-         1 ling. miere de albine
-         2 ling. smíntíná grasá
-         30 gr. drojdie proaspátá
-         100 gr. mascarpone
-         1 ling. rasá  sare
-         200 ml iaurt
-         150 gr. parmesan rázálit
modul de preaprare
                       -amestecám apa cu laptele, si mierea, íncálzim la microvalve la temperatura míinii,  sfárímám drojdia ín laptele combinat, apoi adáugám fáina , cascavalul mascarpone, sarea,  smíntína, si frámantám un alaut bine elastic, care íl dám la dospit 1 orá, apoi íl rásturnám pe masa de lucru, íl íntindem de circa 1 cm grosime, si cu forma de covrigei táiem covrigeii, íi asezám ín tava de copt bine unsá , sau tapetatá cu hírtie de copt, cínd tava e pliná, batem bine iaurtul ca sá fie fluit, ungem fiecare covrigel ín parte cu iaurt si presárám cu cascaval-parmesan rázálit, apoi dám tava la odihná timp de 10-15 minute dupá care dám la copt la cuptorul preíncálzit la 200 grade, píná se rumeneste frumos cascavalul si covrigeii sunt copti, scoatem tava din cuptor, punem covrigeii  pe tava de servit, íi acoperim cu prosopul de bucátárie píná la rácire, si continuám operatia de coacere píná la terminarea aluatului.


Foi napolitane.



Foi napolitane
      alautul:
-         150 gr. margariná
-         120 gr. zahár maro
-         2 vanilii
-         5 ouá
-         600 gr. fáiná
-         300 ml lapte
-         1 praf de copt
-         1/2 praf amoniac de sodiu
modul de preparare

                  -frecám spumá zahárul cu margarina, adáugám ouále cíte unul si frecám píná se face spumá, cu fiecare ou procedám la fel, stingem amoniacul de sodiu cu putzin lapte fierbinte , dupá rácire íl adáugám, iar praful de copt íl amestecám cu fáina, dupá care íncepem sá adáugám fáina si laptele alternativ, adicá cíte o lingurá de fáiná si putzin lapte, píná la terminarea  lor  frecínd  íncontinuu, alautul trebuie sá fie numai putin mai omogen decít alautul de clátite, dupá care ungem forma pentru napolitane, punem cíte o lingurá de aluat si coacem píná la teminarea alautului, apoi dupá rácire umplem foile cu crema doritá. 

Şniţel de pui cu susan.



Snitel de pui cu susan
        ingrediente / 3 portzii
-         500 gr. piept de pui dezosat
-         3 ouá
-         200 gr. fáiná
-         300 gr. pesmet
-         3 ling. semnitze susan
-         1 ling. sare
-         1 linguritzá rasá piper máciant
-         1 dl apá mineralá carbogazoasá
-         4 dl ulei
-         200 gr. orez
-         300 gr. mazáre verde congelatá
-         1 leg. pátrunjel  verde
modul de preaprare
                 -táiem pieptul de pui ín físii groase, íl presárám cu sare si pier, íl lásam circa 15 minut,e apoi íncingem 3 dl ulei, dám pieptul depui prin fáiná, batem spumá 3 ouá cu 1 dl apá mineralá carbogazoasá, amestecám semintele de susan cu pesmetul, dám físiile de carne prin oul bátut , apoi prin pesmentul  cu semntze dupá care prájim físiile ín uleiul binisor íncins píná se rumenete pe toate pártile, íntre timp pregátim si orezul si anume: íncingem 1 dl ulei, punem orezul si íl prájim píná se albeste total, apoi adáugám mazárea congelatá, ínvírtim de cíteva ori, presárám cu 1 lingurá vegeta si putiná sare si stingem cu 2,5 dl apá fierbinte, dupá care fierbem orezul píná scade toatá apa complect, apoi presárám cu pátrunjel verde tocat, acoperim vasul ermetic si lásám la ínnábusit circa 15-20 minute,  apoi mestecám  cu o furculitzá foarte rará, si servim fierbinte língá pieptul de pui pane, cu muráturá , slatá de ardei copt  sau salatá din verdetzuri.


Pulpe de pui la cuptor.



Pulpe de pui la cuptor.
        ingrediente / 2 portzii
-         4 buc. ciocánele de pui
-         150 gr. círnatzi chorizo
-         3 ling. ulei másline
-         1 ceapá
-         1 linguirtzá oregano
-         1 linguirtzá rasá piper
-         1 ling. vegeta
-         1 portocalá
-         400 gr. cartofi
modul de preaprare

               -spálám pulpele de pui, le lásám la scurs putizn,le punem íntr-un vas termorezistent, sau tavá  pentru fripturi, apoi turnám peste ele uleiul , le frecám bine,  curátzám cartofii, íi táiem ín rondele  mai grosutze, íi adáugám la pulpe, ceapa o táiem ín solzisori o adáugám, táiem círnatul chorizo ín rondele  íl adáugám, presárám totul cu vegeta, piper, oregano, stoarcem  zeame de la portocalá o turnám peste  compozitzie, punem si portocala stoarsá  si amestecám bine totul, dupá care dám la cuptor la 180 grade píná se rumeneste bine totul, circa 30-35 minute, timp ín care íntoarcem totul ín tavá de cíteva ori, apoi scoatem si servim cu salatá de ardei copt sau altá muráturá.

2015. november 23., hétfő

Placinta cu sunca si legume.



Plácintá cu suncá si legume
-         250 gr. fáiná
-         250 ml apá mineralá carbogazoasá
-         3 ouá
-         100 ml. ulei
-         20 gr. drojdie proaspátá
-         100 gr. suncá
-         100 gr. porumb boabe
-         1 buc. micá zucchini
-         1 ardei kalifornia rosu
-         1 leg. pátrunjel verde
modul de preaprare

       -mixeazá ínrte-un vas adínc fáina, uleul, apa, drojdia , ouále, pretz de 2-3 minute, apoi dále la odihná, 5-8 minute, íntre timp taiem zucchni ín rondele sau cubuletze, íl sárám, íl punem deoparte píná lasá apa, apoi íl stoarcem bine, dupá care adaugá legumele la compozitiza de plácintá, ardeiul si sunca  táiate cubuletze , apoi dupá modul de coacerea  clátitelor  coacele ín tigaia teflon, dupá care  servestele calde presárate cu cascaval rázálit si turnate cu sos de smíntíná sau cu ketchup, eventual rosii si ardei iute, fiecare dupá preferintzá, oricum sunt rapide, sátzioase si pedeasupra un deliciu.

2015. november 21., szombat

Stufat rustic din pulpe de pui.

                                                                                                                                 

Stufat rustic din pulpe de pui
-        1 kg. pulpe de pui
-        350 gr. ceapá
-        4 buc. ardei gras
-        3 buc. rosii mari
-        4 cátzei usturoi
-        1 linguritzá chimen mácinat
-        1 vírf cutzit piper
-        1 ling.vegeta
-        1 lingurizá pasta ardei kapia
-        1 linguritá boia dulce
-        2 ling. untura de porc sau ulei
-        250 gr. slániná afumatá sau caizer
-        2 ling. rase fainá

modul de preparare

                  -curátzám zarzavaturile, le táiem cuburi, pulpele le táiem ín douá, sau,,, si le punem ín apá rece circa ½ orá, táiem cubuletze mici slánina afumatá, íncingem untura ín cratitza care gátim stufatul, prájim slánina,  cálim ceapa si ardeiul tocate,  presárám cu boia de ardei, adáugám pasta de ardei kapia, si imediat punem carnea, ínvírtim de cíteva ori, presárám cu vegeta  si condiment asortat grill, adáugám restul de condimente si rosiile cuburi, apoi ínnábusim sub capac píná scade tot lichidul, cínd carnea íncepe sá sfíráie ín cratitzá  adáugám cíte 50 ml  apá, operatzia de ínnábusire se repetá píná carnea se ínmoaie buná pentru consum apoi cínd este fragedá, si íncepe sá sfíráie iarási, presárám carnea cu 2 linguri fáiná, ínvírtim de cíteva ori, dupá care stingem cu apá cítá sá fie un sos putzin omogen adicá sá stea putin pe lingurá, circa 2 dl apá, dupá care mai dám 3-4 clocote si stufatul  este gata de servit, cu gáluscutze de fáiná, salatá de varzá si eventual ardei piscátor.

2015. november 20., péntek

Chec aperitiv.



Chek aperitiv
·                   -  5 ouá
·                   -  150 ml smíntíná
·                   -  250 gr. fáiná
·                   -  100 gr. brínzá telemea
·                   -  250 gr. suncá presatá afumatá
·                   -  1 ardei kalifornia rosu
·                   -  20 ml ulei
·                   -  1 praf de copt
·                   -  100 gr. másline sau caprese
·                   -  1 linguritzá sare
·                   -  1 linguritzá rasá piper
·                   -  1 ling. vegeta

modul de preaprare

         -batem ouále spumá, adáugám uleiul ín jet subtzire bátínd mereu, apoi smíntína si praful de copt, condimentele si brínza telemea dupá ce am sfárímato bine, dupá care íncorporám fáina, táiem  cubuletze sunca, ardeiul táiat ín cubuletze mici si máslinele, adáugám totul la compozitzie, íncorporám usurel, dupá care ungem bine o tavá pentru chec, o presárám cu fáiná, nivelám compozitiza ín tavá, presárám cu 50 gr. semintze de floarea soarelui decojite si o dám la cuptorul preíncálzit la 180 grade, timp de 35 minute, dupá care facem proba de copt scobitoarea, dacá se lipeste mai dám la cuptor circa 8-10 minute apoi scoatem si lásám sá se stímpere putin, scoatem checul din tavá si servim cáldutz, sau rece.

2015. november 18., szerda

Pariziene cu dovleac.



Pariziene cu dovleac.

  aluatul :
·                 -  600 gr. fáiná
·                 -  250 ml lapte
·                 -  30 gr. drojdie proaspata
·                 -  3 ling. unt
·                 -  2 ling. ulei
·                 -  3 ling. zahár
·                 -  2 ouá
·                 -  1 linguritzá sare
·            umplutura :
·                  -  500 gr. dovleac curátzat
·                  -  3 ling. zahár
·                  -  150 gr.biscuitzi simpli mácinatzi
·                  -  4 ling. ulei
·                  -  zahár pudra pentru presárat
·                  -  1 ou pentru uns
·                  -  1 linguritzá smíntíná

modul de preparare
          aluatul :
               -íncálzim laptele cu zahárul, laptele trebuie sá fie cáldutz NU fierbinte,
   puunem fáina ín vasul pentru frámíntat, adáugám ouále , sarea peste care sfárímám drojdia , adáugám untul moale, dupá care íncepem sá adáugám alternativ putzin cíte putzin laptele cáldutz si uleiul frámíntínd mereu ,
            -frámíntám píná obtzinem un aluat elastic si face básicutze, apoi íl punem  la dospit,píná aluatul  ísi dubleazá volumul  acoperit la loc cáldutz ferit de curentzi de aer,
           -íntre timp dám dovleacul pe rázátoare si íl ínnábusim íntr-o tigaie la foc potrivit ín 3 linguri ulei, íl presárám cu zahár  , ínnábuism píná scade toatá apa de pe dovleac si rámíne un pep mai omogen, apoi íl presárám cu biscutizi mácinati, íl dám deoparte si íl lásám la rácit complect,
          -cínd aluatul s-ea dublat volumul íl rásturnám pe masa de lucru, íl ímpártzim ín 14 bilutze, apoi íntindem fiecare bilutzá de formá dreptunghiulará, punem pe marginea dreptunghiului cíte o lingurá buná de umpluturá de dovleac, rulám dreptungiul ín formá de ruladá, asa mai leger, apoi íl asezám ín tava de copt unsá bine cu unt si tapetatá cu hírtie de copt, dupá care repetám operatzia, píná la terminarea bilutzelor,
ungem parizienele cu ou bátut cu smíntíná si putzin zahár, apoi íl dám la dospit ín tavá timp de 15-20 minute timp ín care mai ungem odatá cu ou dupá care dám la cuptorul preíncálzit la 180 grade, timp de 30-35 minute, sau píná se rumenesc frumos, scoatem tava din cuptor , presárám cu zahár pudrá, lásám 5 minute, apoi scoatem parizienele pe un grátar pentru rácit, dupá care servim.