2016. október 26., szerda

Gem de dovleac cu portocale.

Gem de dovleac cu portocale.
ingrediente pentru 7 borcane / 200 ml/borcan.
- 2,8 kg. dovleac gata copt curat
- 300 ml apá
- 8 buc. portocale
- 5 lámíi
- 150 gr. ghimbir proaspát
- 300 gr. zahár
modul de preparare:
-pentru ínceput curátám dovleacul de símburi, íl táiem ín felii si íi coacem ín cuptor, dupá rácire íl curátám de coajá, íl táiem ín cuburi, íl punem ín cratita pentru fierbere, adáugám apa, íl dám la fiert si alternativ adáugám ghimbirul curátat si rázálit, coaja de la lámíie rázálitá, curátám si portocalele , lámíile, índepártám si pelita dintre feliile de portocale si lámíii apoi le adáugám la dovleac, si fierbem cca 15 minute cínd adáugám zahárul , fierbem cu zahárul alte 15 minute dupá care adáugám conservantul procedínd exact dupá indicatiile de pe conservant, dupá care umplem borcanele cu gemul fierbinte , ínchidem ermetic si dám la dunst uscat píná la rácirea complectá a borcanelor, dupá care vin asezate la cámará.

2016. október 25., kedd

Cornulete cu brinza dulce.


Cornuleţe cu brânză dulce.
            aluatul:
-          600 gr. fáiná de buná calitate
-          100 gr. unt sau margariná rama
-          40 gr. drojdie proaspátá
-          100 ml lapte
-          150 gr. zahár
-          1 ou
-          1 linguritá sare
             umplutura:
-          300 gr. brínzá de vaci
-          200 gr. zahár
-          50 gr. griz
-          100 gr. stafide
-          50 ml smíntíná
-          1 lámíie
-          1 ou pentru uns
modul de preparare:

                       -dizolvám drojdia ín lapte cáldut cu 1 ling.zahár, o punem la crescut, cernem fáina pe masa de lucru, frecám íntre palme  fáina cu untul, adáugám oul, sarea, drojdia crescutá, frámíntám bine, dacá este nevoie adáugám 1-2 linguri smíntíná,  si dám la rece píná pregátim umplutura, strivim bine brínza de vaci cu furculita, zahárul, grizul, coaja de la lámíie, stafidele,  smíntína, apoi, ímpártim aluatul ín 2 si  íntindem  ín formá de cerc , íl táiem ín 8 triunghiuri din mijlocul cercului spre margine ín párti egale, ímpártim si umplutura ín 2 apoi ín partea dinafará  a fiecárui triunghi ímpártim ín párti egale brínza, si rulám aluatul dinafará ínspre mijloc, dupá care asezám fiecare cornulet ín tava cáptusitá cu hírtie de copt, apoi procedám la fel si cu a doua parte al aluatului, apoi batem 1 ou cu putin zahár , ungem fiecare cornulet , punme al odihná 10 minute dupá care dám la cuptorul preíncálzit la 180 grade pentru 15-20 minute, timp ín care se vor rumeni frumos, apoi dupá scoatere le presárám cu zahár pudrá vanilinat. 

2016. október 23., vasárnap

Supă de găină de casă.


Supă de găină de casă.
            6 porţii.
-         1 găină la 1,5 kg
-         3 litri apá
-         1 buc. ghimbir 200 gr.
-         ½ bucatá nucşoară
-         1 lin. piper boabe
-         1 linguritá enibahar boabe
-         3 ardei grasi
-         4 buc. morcovi
-         3 buc. pátrunjel
-         1 ţelină 200 gr.
-         1 gulie 200gr.
-         1 ceapá mare
-         8 căţei usturoi
-         4-5 fire frunze teliná
-         3-4 fire leostean
-         2 ling. vegeta
-         1 linguritá sare
modul de preparare:
                        -spálám bine gáina ,o desfacem ín bucáti, apoi o asezám pe fundul oalei, peste care presárám condimentele, apoi punem apá rece si dám la fiert la cel mai mic foc, íntre timp curátám zarzavatul, dupá ce supa a fiert cca 30 minute cu condimentele adáugám si zarzavatul si fierbem mai departe píná carnea va fi fiartá, dar tot al cel ami mic foc, deci ca supa sá ne fie ca lacrima este nevoie ca fiertul supei sá se facá doar márgelind , nu clocotind, si ín felul acesta este nevoie de 2-2,5 ore ca sá obtinem o supá frumoasá  ca aurul si limpede ca lacrima, íntre timpul de fierbere gustám si condimentám dacá este nevoie, cu sare, vegeta, dupá care o strecurám si servim neapárat cu táitei de casá , zarzavaturile si carnea din ea.


Cornuri bur cu nucă.


Cornuri bur cu nucă.
           aluatul:
-         500 gr. fáiná 000
-         400 ml apá
-         1 linguritá sare
-         1 ling. oţet
-         1 linguritá mocca bicarbonat
           aluatul cu margariná:
-         100 gr. fáiná
-         250 gr. margariná
           umplutura:
-         3 albusuri de ou
-         300 gr. zahár tos
-         250 gr. nucá mácinatá
pentru presárat:
-         1 ou
-         50 gr. nucá zdrobitá
-         50 gr. zahár praf
modul de preparare:
                  aluatul cu margariná: -íncálzim margarina la temperatura camerei si íl frecám bine cu 100 gr.  fáiná, íl formám ín dreptunghi si íl dám la frigider,  apoi frámíntám aluatul simplu si anume.

               aluat: - 500 gr. fáiná, sarea, otetul , bicarbonatul , adáugám atíta apá ca sá obtinem o cocá buná pentru íntins, o íntindem  ín formá de dreptunghi, si ímpachetám ín el dreptunghiul de aluat cu margariná, íl punem ín mijlocul dreptunghiului si aducem partea de sus ín jos, stínga ín dreapta, dreapta-stínga si  partea de  jos – sus, dupá care dám la rece 15-20 minute,  dupá odihná  íntindem  aluatul cít se poate de subtire  si earási ín ímpáturim la fel ca si prima datá, si dám earási la odihná, 15-20 minute,  repetám operatia de 3 ori dupá care dám la rece píná altá zi, sau 8 ore de odihná la rece, dupá care ímpártim coca ín 2 párti, si íntindem  bucátile ín dreptunghi de cca 2 mm grosime,  apoi batem spumá albusurile de ou cu zahár si zeamá de lámíie, usurel le amestecám ín nucá, táiem aluatul ín lungime ín físii a cíte 2,5 - 3 cm látime, la partea de sus ungem dea lungul aluatul cu ou bátut, aplicám ín poartea dispre noi pe feicare físie dea lungul umpluturá, asa dupá cum se vede si ín imaginea atasatá retetei, apoi rulám ín formá de ruladá aluatul umplut, si íl táiem ín  bucáti, fiecare bucatá o índoim ín formá de U, asezám cornurile ín tava unsá si tapetatá cu hírtie de copt, ungem fiecare corn cu ou bátut , íl presárám cu nucá tocatá-pisatá si dám la cuptorul preíncálzit la 170 grade, timp de 20 minute, dupá care procedám la fel si cu cealaltá parte de aluat, dupá ce scoatem din cuptor presárám cu zahár pudrá vanilinat.

2016. október 10., hétfő

Peşte cod cu zarzavaturi.




 Peşte cod cu zarzavaturi.

               ingrediente / 4 porţii.
-          550 gr. peste cod sau somon
-          50 gr unt
-          1 buc. praz cca 30 cm
-          2 buc. morcov márime medie
-          cíteva tulpine ţelină englezească
-          100 ml must din struguri albi
-          400 ml concentrat supá pui
-          1 ling. busuioc verde tocat
-          1 linguritá rasá piper mácinat
-          1 ling. vegeta
              sosul:
-          30 gr. unt
-          zeama de la ½ lámíie
-          1 linguritá vegeta
-          100 ml supá pui
-          2 lingurite busuioc  verde  tocat
modul de preparare:
                            -curátám prazul si íl tocám , curátám morcovii si íi táiem felii lungi subtiri cu cutitul de curátat zarzavaturi, tulpinile de ţelină le feliem, topim untul si cálim putin zarzavaturile ín untul ínfierbíntat, cca 2 minute,  stingem cu supa de pui concentratá,  si mustul, dám la fiert cca 15 minute timp ín care lásám sá scadá cam la un deget ínáltime, táiem pestele ín 4 párti egale , le asezám pe zarzavat, le presárám cu vegeta, piper si putiná sare, acoperim vasul cu capacul si ínnábusim cca. 8-10 minute,  presárám cu busuiocul tocat, dám 2-3 clocote si pestele este gata de servit cu sos de busuioc,,

                      sosul: -íncálzim untul , adicá íl topim, íl stingem cu zeama de la ½ lámíie si 100 ml supá concentrat, vegeta, piper, presárám cu busuiocul verde tocat , dám cíteva clocote píná scade putin, api servim sosul  cu pestele.

2016. október 5., szerda

Tortellini picante.


Tortellini picante.
              ingrediente / 2 porţii.
-          400 gr. paste fáinoase tortellini cu spanac si ricotta
-          2 ling. ulei másline
-          100 gr. bacon
-          1 ceapá mare
-          3 cátei usturoi
-          2 ling. mari pastá rosii
-          300 gr. rosii ín bulion
-          100 ml apá
-          sare dupá gust
-          1 ling. mare vegeta
-          1 linguritá rasá piper mácinat
-          1 ling. condiment asortat italian
-          25 gr. másline
-          25 gr. kapere
-          150 gr. mozzarella
modul de preparare:
                     -táiem slánina bacon ín cubuleţe  mici, íncingme uleiul , prájim putin slánina, ín care cálim ceapa tocatá márunt si usturoiul pisat, adáugám pasta de rosii, ínvírtim de 2-3 ori si stingem imeidat cu rosiile ín bulion, condimentám cu piper, vegeta, condimentul asortat, fierbem 2-3 minute dupác are dám deoparte ,

              -fierbem pastele tortellini ín apá cu sare timp de 20 minute, dupá care le strecurám tocám máslinele si kaperele , le amestecám cu pastele  care le adáugám la sosul  pregátit, omogenizám si turnám totul íntr-un vas termorezistent,  táiem ín felii subtiri cascavalul mozzarella si acoperim tortellini cu feliile de mozzarella, dupá care dám la cuptorul preíncálzit la 180 grade timp de 15 minute , apoi servim calde.

2016. október 4., kedd

Lacrimă de elefant.


Lacrimă de elefant.
               pişcotul:
-          3 ouá
-          1 linguritá sare
-          150 gr. zahár tos
-          100 gr fáiná
-          3 ling. apá
-          2 ling. cacao olandezá
-          7 gr praf de copt
                 crema:
-          20 gr. praf budincá vanilie
-          150 ml lapte
-          100 gr. unt sau margariná rama
-          150 gr. zahár praf
-          3 prafuri vanilie
-          1 ling. cacao olandezá
-          1 buc. bananá
                  glazura:
-          100 gr. ciocolatá menaj
-          20 gr. unt
-          5 ling. lapte
modul de preparare:
                                  -separám gálbenusurile de albusuri, le frecám spumá gálbenusurile cu 50 gr. zahár tos, apoi batem spumá tare albusurile cu zahárul rámas, adáugám la gálbenuse apa, fáina amestecatá cu praful de copt, apoi cele 2 ling. cacao , omogenizám, api usurel íncorporám albusul spumá, cáptursim o tavá de 20×30 cm, cu hírtie de copt, apoi nivelám compozitia ín tavá si o dám la cuptorul preíncálzit la 180 grade,  pentru cca. 20 minute, dupá care facem proba de coacere, scaotem din cuptor piscotul, si usurel  íntr-o hírtie de copt curatá asezatá peste un prosop de bucátárie umezit, rulám piscotul íncá cald ín formá de ruladá, íncepínd  cu partea mai scurtá, adicá cu cea de 20 cm,,, cu latul nu cu lungul,,, o punem deoparte píná se ráceste, apoi íntre timp pregátim crema,,,

                   crema: -dizolvám ín lapte praful de budincá si fierbem un chelm mai vírtos, dám la rácit complect, píná se ráceste frecám spumá untul cu zahárul pudrá si vanilia dupá care adáugám chelmul de vanilie deacum rece si frecám o cremá frumoasá mátásoasá, care o ímpártim ín 2 párti, íntr-o parte íncorporám lingura de cacao, apoi desfacem blatul din prosop , si usurel nivelám  crema de vanilie peste el , apoi peste crema albá adicá de vanilie frumos íntindem crema de cacao, dupá care la capátul mai scurt  asezám bana si rulám ínapoi rulada cít se poate de stríns,  apoi asezám prájitura pe un grátar, fierbem ciocolat amenaj pe baie de abur cu untul si laptele si glazurám prájitura ín totalitate dupá cum s eved esi ín imaginea atadsatá retetei, apoi dám la rece prájitura píná la solidificare complectá  dupá care feliem si servim dupá preferintá.

Ciorbita francfurt.


Ciorbiţă francfurt.
              ingrediente / 4 porţii
-          1 varzá creatá micá, cca 5-600 gr.
-          1 ceapá
-          2 ardei grasi
-          3 buc. rosii márime medie
-          5 cátei usturoi
-          1 linguritá chimen mácinat
-          1 linguritá rasá mághiran tocat
-          1 ling. vegeta
-          sare dupá gust
-          3 buc. cuburi concentrat supá
-          3 buc. cartofi márime medie
-          200 ml smíntíná grasá
-          5 ling. ulei
-     150 gr. slániná afumatá
-          2 ling. rase fáiná
-          1 linguritá rasá boia ardei dulce
-          1 vírf cutit piper
-          400 gr. cremvusti  afumati
-          1 ling. pátrunjel verde tocat
Modul de preparare.

                          -táiem  varza ín felii subtiri, punem 2 ling.ulei la íncins, ín care cálim slánina táiatá fidelute apoi, ceapa si ardeiul tocate márunt, presárám cu boia de ardei si stingem imediat cu 1,5 litri apá , dupá care adáugám varza, condimentám cu mághiran, chimen, vegeta, piper, táiem rosiile ín 4-6 bucáti, le adáugám, adáugám si cuburile de supá concentrat, apoi din 3 ling.ulei si fáiná pregátim un rantaş, care íl stingem  cu apá rece, dupá care íl dám deoparte, curátám cartofii , íi táiem cubulete márunte, táiem cremvustii ín rotiţe sau pátrátele mici , dupá preferintá si  íi adáugám la supá cu cartofii, cínd cartofii sunt fierti,  dizolvám smíntína ín rantaş si íl adáugám la supá, dupá ce supa dá 2-3 clocote cu smíntína , asezonám de condimente, sare, piper, vegeta, chimen, mághiran, presárám cu pátrunjelul verede tocat si supa este gata pentru servit cu sau fárá smíntíná la farfurie.