2014. szeptember 30., kedd

Cremes cu mere.

                

Cremes cu mere

           piscotul:
-        6 ouá
-        6 ling. zahár
-        6 ling. cu vírf fáiná
-        6 ling. apá
-        sare
-        1 lámíie
-        1 linguritzá bicarbonat
-        1 ling. cacao
-        7 bucátzi mere mari
-        1 linguritzá scortzisoará
          crema:
-        6 dl lapte
-        6 ling. fáiná
-        3 gálbenuse
-        3 vanilii
-        200 gr. unt
-        200 gr. zahár praf
-        100 gr. cicolatá menaj

Modul de preparare
                  piscotul: -pentru ínceput separám gálbenusele de albusuri, 6  gálbenuse le frecám spumá cu 100 gr. zahár si coaja de la lámíie, stingem bicarbonatul cu zeama de la ½ lámíie adáugám, sare si apoi fáina cíte putzin píná la terminare, apoi batem spumá tare 9 albusuri de ou, adicá 6 de la piscot plus 3 albusuri de la ouále pentru cremá, cu zeama de la ½ lámíie si 100 gr. zahár pudrá, cínd spuma este bátutá foarte tare, cu spatula o adáugám usurel la compozitia de gálbenuse si mestecám píná la dispersare complectá, apoi cutázám  si rázálim merele, le stoarcem putzin de zeamá, apoi ungem tava de copt, o tapetám cu folie alimentará sau hírtie de copt, nivelám merele rázálite peste hírtia de copt, presárám merele cu scortzisoará, apoi turnám peste mere   ¾ din compozitiza de piscot, apoi ín compozitzia rámasá omogenizám usurel 1 lingurá cacao, dupá cae o turnám ín zig-zag peste compozitzia galbená din tavá dupá casre o dám la cuptorul íncálzit ín prealabil la foc potrivit timp de 20-25 minute, apoi facem proba de copt, si dacá nu este coaptá mai lásám 5-8 minute apoi o dám la rácit complect ín tavá, íntre timp pregátim crema,,,

        crema: -frecám bine laptele cu fáina, si 3 gálbenuse de ou,  apoi dám la fiert, dar cu grijá mestecínd mereu píná vom obtzine un chelm bine omogen, apoi dám la rácit complect mestecínd mereu, dupá care frecám spumá untul cu zahárul si vanilia, adáugám chelmul de gálbenuse deacum rece, omogenizám bine apoi rásturnám pe platoul de prájituri piscotul deacum rece ín asa fel ca merele sá viná deasupra, adicá cu folia ín sus, dupá care desprindem usurel folia de pe mere peste care nivelám crema obtzinutá, apoi presárám crema cu cicolata menaj rázálitá dupá cum se vede ín imaginea atasatá retzetei si feliem imediat pentru servire.

Salatá din broccoli.

              

Salatá din broccoli

-        4 bucátzi broccoli
-        4 cátzei usturoi
-        1 ling. buná busuioc verde tocat
-        3 ling. ulei másline
-        1 ceapá rosie
-        2 adei kalifornia rosii
-        1 ling. otzet vin alb
-        1 ling. vegeta
-        sare dupá gust
-        2 dl kefir
-        6 ling. maionezá
-        1 linguritzá piper alb
-        1 ling. zahár
 modul de preparare
                      -pentru ínceput punem apá la fiert cu vegeta si putizná sare, desfacem broccoli pe flori, apoi cínd apa clocoteste, adáugám broccoli pentreu timp de 5-8 minute de la timpul cínd a ínceput sá fiarbá, íntorcíndui mereu  usurel cu gtijá, apoi íi scoatem si íi dám la rácit complect, íntre timp pregátim marinada si sosul de kefir,,
                   -íncingem uleiul de másline, táiem cepa cuburi mai mari, si ardeii la fel, usturoiul íl pisám, cínd uleiul este fierbinte opárim ín uleiul fierbinte si cepa si ardeii si usturoiul pisat, deci numai opárim legumele nu le cálim, adicá le punem ín uleiul fierbinte le ínvírtim píná fiecare se ímbibá bine ín ulei, le luám imediat deoparte si le rácim, dupá care le turnám peste broccoli deacum reci, stropim cu otzet, omogenizám apoi pregátim sosul de kefir , frecám kefirul cu majoneza, vegeta , piper alb, zahár si putzin otzet din vin alb, apoi turnám peste salata ín castronul de servit, dupá care servim língá fripturi sau carne pane.

                       

2014. szeptember 27., szombat

Gogosi cu cartofi.

                      

Gogosi cu cartofi.

          ingrediente
-        500 gr. fáiná
-        2 ouá
-        1 dl lapte
-        50 gr. unt
-        1 linguritzá sare
-        20 gr. drojdie proaspátá
-        600 gr. cartofi
-        1 ling. vegeta
-        1 vírf cutzit piper
-        1 leg. pátrunjel verde
-        ulei pentru copt

modul de preparare
                   -pentru ínceput punem drojdia la dospit ín putzin lapte cáldutz cu 1 lingurá zahár, cernem fáina pe masa de lucru, o frecám íntre palme cu untul, adáugám sarea, facem cuib ín mijloc, batem ouále spumá le adáugám ín cuib, punem si drojdia dospitá si íncepem frámíntatul, adáugínd laptele apoi cítá apá mai este necesará pentru a obtzine un aluat molcutz elastic, bun pentru íntins, si frámíntám píná face básicutze, acoperim aluatul cu fata de masá si lásám la dospit píná volumul se dubleazá, íntre timp pregátim umplutura de cartofi,,,curátzám cartofii, íi táiem cuburi, íi punme la fiert cu vegeta, cínd sínt bine fiertzi íi scurgem bine si íi pisám pireu fin, condimentám cu piper, vegeta, frunzá de pátrunjel tocatá, omogenizám bine condimentele, apoi íntindem aluatul bine dospit de grosime circa 5-8 mm, dupá care decupám aluatul ín formá rotundá cu forma pentru gogosi-pogácele sau un pahat subtzire la gurá cu circumferintza de circa 5 cm, dupá care punem tot ín a doua rotitzá de aluat ín mijloc cíte o lingurá din umplutura de cartofi, udám putzin cu degetul ínmuiat ín apá marginea rotitzei, ínvelim umplutura cu o rotitza de aluat goalá si apásám putzin marginile sá se lipeascá, dupá ce am termintat de táiat-umplut-lipit tot aluatul acoperim cu fatza de masá totul si lásám la odihná 20 minute, dupá care íncingem uleiul si la foc potrivit coacem gogosile, le scoatem pe servetzel de hírtie si le servim calde cu sos tartar.
               sosul:
                      -1 gálbenus de ou fiert si 2 gálbenuse de ou crude le frecám bine apoi ín jet subtzire adáugám 2 dl ulei frecínd mereu cu lingura de lemn sau mixerul, píná la terminarea uleiului dupá care adáugám la maionezá 2 dl smíntíná grasá, 1 dl iaurt natur, 1 víf cutzit piper alb, 2 linguri zeamá de lámíie si sare dupá gust, omogenizám taote aceste ingrediente nu cu mixerul ci cu lingura, apoi servim língá gogosi umplutzi.

           Mentziuni : -evident putem folosi si maionezá de magazin, ín acest caz avem nevoie de 250 ml maionezá, care o combinám dupá cum am arátat la punctul sosul.

2014. szeptember 26., péntek

Chiftelute umplute la cuptor.

               

Chiftelutze umplute la cuptor

          ingrediente:
-        500 gr. carne tocatá
-        4 chifle
-        12-15 buc. ouá de prepelitzá
-        3 ouá de gáiná
-        1 caná lapte
-        5 cátzei usturoi
-        1 vírf cutzit piper
-        1 linguritzá vegeta
-        1 vírf cutzit boia de ardei
-        sare dupá gust
-        250 gr. cascaval rázálit
    -pentru ornat, castravetzi, ketchup, rosii, ridichi de luná, frunze de pátrunjel,

Modul de preparare
              -pentru ínceput fierbem ouále de prepelitzá, le dám la apá rece apoi le curátzám, ínmuiem chiflele ín lapte, le stoarcem bine, apoi le adáugám la carnea tocatá, adáugám ouále de gáiná, usturoiul pisat bine si celelalte condimente, dupá care frámíntám grosier, bine de tot , gustám si dacá e nevoie mai condimentám si formám bilutze din alautul de chiftele, apoi facem ín fiecare bilutzá un cuib ín care asezám cíte un ou de prepelitzá, si asezám cuibul ín forme de mignon, repetám operatzia píná la terminarea pastei de chiftelutze                           
         -ungem tava de copt bine cu ulei, asezám formele ín tavá si dám tava la cuptor píná se rumenesc frumos chiftelutzele, cínd sínt aproape gata, presárám fiecare bilutzá cu cascaval rázálit , dám ínapoi la cuptor si rumnim si cascavalul dupá care scoatem din cuptor si bilutzele din formá le asezám pe platoul de servit si le ornám dupá plac si fantezie fiecare, dupá cum se vede si ín imaginea atasatá retzetei,

                  -servim ca aperitiv sau ca felul doi língá cartofi coptzi si salatá proaspátá.

2014. szeptember 25., csütörtök

Salatá "sopska".

             

Salatá ”sopska”

      ingrediente / 4 portii
-        4 rosii mári
-        4 buc. ceapá verde
-        2 buc. ardei kalifornia
-        2 buc. ardei gras
-        1 castravete será mare
-        1 leg. verdeatzá  pátrunjel
-        1 ling. busuioc verde tocat
-        1 linguritzá oregano
-        1 ling. vegeta
-        1 ceapá rosie
-        200 gr. brínzá telemea de oi
-        1 ling. zahár
-        1 linguritzá sare
-        1 vírf cutzit piper
-        1 ling. mustar dijoni
-        4 cátzei usturoi
-        2 ling. otzet din vin alb
-        3 ling. ulei másline

Modul de preparare

         -pentru ínceput pregátim o marinadá din : ulei másline, usturoiul bine pisat, 1 ling. zahár, busuioc tocat, oregano , mustar, otzet, frecám bine toate aceste ingrediente, le punem deoparte  apoi curátzám legumele si le táiem toate ín cuburi dupá preferintzá, le punem íntr-un vas mare, presárám cu vegeta si piper dupá gust, turnám peste ele marinada si de jos ín sus mestecám cu grijá sá nu spargem rosiile, prea tare, gustám, asezonám de condimente, dacá mai este nevoie adáugám condimentul care ni se pare de gust, apoi asezám salata ín tava de servit, táiem brínza telemea ín cuburi mici, presárám salata cu brínza si cu pátrunjel verde tocat si servim cu khrochete de vinete, retzetea o gásitzi aici:  http://artaculinaravio.blogspot.hu/2014/09/krochete-din-vinete.html

Tort fárá gluten.

                 

Tort fárá gluten

         piscotul:
-        9 ouá
-        155 gr. fáiná de orez
-        200 gr. zahár pudrá
-        2 ling. cacao olandezá
-        1 lámíie
-        1 linguritzá bicarbonat
        crema:
-        200 gr. unt
-        200 gr. zahár pudrá
-        2 plicuri budincá vanilie sau amidon-porumb
-        5 prafuri vanilie
-        6 dl lapte
        glazura:
-        200 gr. cicolatá menaj
-        5 ling. ulei
-        5 ling. lapte
-        100 gr. cicolatá decor

Modul de preparare
                   piscotul: -pentru ínceput separám gálbenusele de albuse, gálbenusele le frecám spumá cu 100 gr. zahár pudrá, coaja de lámíie, bicarbonatul íl stingem cu zeama de la ½ lámíie íl adáugám, albusurile le batem spumá foarte tare cu 100 gr. zahár pudrá si zeama de la ½ lámíie, cu spatula íncorporám usurel albusurile ín gálbenuse, continuám usurel íncorporarea fáinei si cacaua píná la omogenizare complectá, ungem forma de copt bine cu ulei, tapetám cu hírtie de copt si turnám compozitzia de blat ín formá care o dám la copt timp de 25-30 minute la foc potrivit -180 grade-, dupá care facem proba de coacere, dacá nu e coaptá mai ládám 5 minute, apoi scoatem blatul pe gratii si dám la rácit, íntre timp pregátim crema,,,
              crema: -punem jumátate din lapte la fiert cu 3 linguri zahár, cu restul dizolvám praful de budincá, cínd laptele dá ín clocot adáugám budinca dizolvatá si fierbem un chelm omogen, care íl dám la rácit complect, untul íl frecám spumá cu 200 gr. zahár  si 5 prafuri vanilie, cínd chelmul sa rácit complect íl adáugám la untul frecat spumá frecínd mai departe píná vom obtzine o cremá lucioasá mátásoasá, dupá care trecem la ansamblarea tortului,
                ansamblare: -táime blatul de tort ín 2 orizontal adicá vom obtzine 3 pártzi, crema o ímpártim ín 3 párti, íncepem ansamblarea,,, deci, asezám partea de jos a blatului pe tava de tort, peste care aplicám o parte din cremá albá, nivelám , o ínvelim cu a doua parte de blat, adicá cu mijlocul blatului peste care aplicám a doua aprte de cremá si ínvelim cu capacul blatului, dupá care ímbrácám laturile tortului din crema albá ín asa fel ca sá ne rámíná cremá índeajuns pentru ornarea tortului, apoi fierbem pe baie de abur 100 gr. cicolatá menaj cu 5 linguri ulei si 5 linguri lapte , cínd ciocolata este bine topitá, fluidá , lucioasá, mátásoasá o turnám deasupra peste tort, nivelám si o dám la rece píná glazura se solidificá, dupá care ornám mai departe tortul, radem cocolata menaj rámasá, tapetám marginile tortului roatá cu cicolata rasá, apoi marginea de sus a tortului si mijlocul le ornám cu crema rámasá dupá cum se vede ín imaginea atasatá retzetei si asezám ín crema de ornare si ciocolata decor, dupá care mai dám la rece 1 orá jumate, cínd putem felia si servi dupá plac si preferintzá.


2014. szeptember 24., szerda

Piscot cu unt, retzeta de bazá.

                

Piscot cu unt retzeta de bazá.

-        6 ouá
-        6 ling. zahár pudrá
-        6 ling. fáiná
-        100 gr. unt moale
-        1 linguritzá bicarbonat
-        1 lámíie

Modul de preprare
               -frecám untul spumá cu zahárul, separám gálbenusele de albusuri, cínd untul este spumá adáugám perínd cíte unul gálbenusele, si frecám mai departe píná la omogenizare si se face spumá fainá, circa 10-15 minute de robot, adáugám coaja de lámíie, si bicarbonatul stins cu zeama de la ½ lámíie, íncorporám,,,

       -batem spumá tare si albusurile cu 2 linguri zahár pudrá si zema de la ½ lámíie dupá care le adáugám la compozitiza de gálbenuse mestecínd usurel de jos ín sus cu spatula píná la dispersare complectá, apoi íncorporám usurel si fáina, ungem bine cu ulei tava de copt, tapetám cu hírtie de copt si turnám compozitzia ín tavá, nivelám frumos si dám la cuptorul íncálzit ín prealabil la foc potrivit, timp de 20-25 minute , dupá care facem proba de coacere cu scobitoarea, dacá se lipeste de scobitoare mai coacem íncá 5-10 minute apoi dám piscotul la rácit, dupá care íl umplem dupá plac si preferintzá cu crema doritá, dacá folosim tavá rotundá cum se vede ín imagine, atunci tapetám cu hírtie de copt numai fundul távii.

Broccoli-conopidá gratinate.

                 

Broccoli-conopidá gratinate.

           ingrediente / 4 portzii
-        500 gr. broccoli
-        500 gr. conopidá
-        1 caná orez
-        1 leg. pátrunjel verde
-        3 dl smíntíná
-        3 ouá
-        1 ling. vegeta
-        1 linguritzá chimen mácinat
-        5 cátzei usturoi
-        3 ardei grasi
-        piper dupá gust
-        100 gr. unt
-        150 gr. cascaval afumat
-        200 gr. cascaval olanda

Modul de preparare
                  -pentru ínceput pregátim orezul, tocám ardeiul márunt si usturoiul, íncingem untul, cálim ardeiul, apoi adáugám usturoiul ínvírtim de 2-3 ori si adáugám cana de orez, cálim orezul si stingem cu 2 ½ cáni apá fierbinte, condimentám cu vegeta, piper, chimen si fierbem acoperit píná orezul absoarbe tot lichidul fárá a mesteca, presárám cu pátrunjel verde tocatá, mestecám si dám deoparte píná la folosire,
              -punem 3 litri apá la fiert cu putziná sare si vegeta, desfacem conopida si broccoli pe flori, apoi cínd apa clocoteste opráim prima datá conopida, apoi broccoli, fiecare timp de 5-8 minute de la fierbere, le scoatem, le punem la scurs,  

              -ungem un vas de ”yena” cu unt, turnám orezul ín vas peste care rázálim cascavalul afumat dupá care asezám frumos peste orez florile de broccoli si conopidá, batem spumá 3 ouá, adáugám smíntína, batem si cu smíntína, condimentám cu vegeta, chimen mácinat, piper, adáugám si jumátate din cascavalul rázálit, omogenizám si turnám peste broccoli-conopidá apoi dám la cuptor si rumenim frumos la foc moale, dupá care presárám cu cascavalul rázálit rámas si mai dám la cuptor pentru 2 minute, apoi servim caldá caatare pentru ciná sau ca garniturá la orice fel de fripturi, ínsá este o garniturá pe cinste si língá smitzel sau cárnuri umplute.

Minirulade cu budincá.

              

Minirulade cu budincá.

      aluatul:
-        600 gr. fáiná extra
-        3 ouá
-        60 gr. unt moale
-        100 gr. zahár
-        1 linguritzá sare
-        2,5 gr. drojdie proaspátá
-        1 dl lapte
     umplutura:
-        1 plic budincá vanilie
-        lapte
-        zahár
-        20 gr. unt

Modul de preparare
                   aluatul: -íncálzim putzin laptele cu zahárul si punem drojdia la dospit, cernem fáina pe masa de lucru, mestecám fáian cu zahárul si sarea, frecám íntre palme fáina cu untul, adáugám 2 ouá bátute spumá si atíta apá dezmortzitá ca sá obtzinem un aluat elastic molcutz si íl frámíntám píná face básicutze, dacá avem robot merge mai usor si mai rapid frámíntatul, íl punem la robot, cínd alautula  fáciut básicutze, íl presárám cu fáiná, íl acoperim si íl lásám la dospit píná volumul aluatului se dubleazá, íntre timp pregátim umplutura,
            umplutura:-punem budinca la fiert dupá indicatziile de pe plic si o fierbem píná se íngroasá foarte tare, deci fierbem o budincá tare, cínd budinca este destul de groasá, o luám jos de pe foc, si adáugám cíte putin untul amestecínd mereu cu robotul píná la íncorporare complectá a untului apoi dám la rácire complectá, mestecínd mereu ca sá nu facá crustá, si trecem la umplutul aluatului,

               -cínd volumul aluatului sa dublat presárám masa de lucru cu fáiná si íntindem aluatul, íl táiem ín10 dreptunghiuri, dupá care íncrestám fiecare dreptunghi ín partea dinspre noi ín látzime de circa 1 cm ínspre mijlocul dreptunghiului asa ca sá apará pe fiecare dreptunghi franjuri ín lungimea dreptunghiului, apoi ín partea de sus a aluatului adicá partea opusá a franjurilor, pe marginea de sus a fiecárui dreptunghi asezám ín lungimea dreptunghiului cíte o lingurá buná de budincá, dupá care rulám dreptunghiul ín formá de ruladá ínspre franjuri píná la capátul franjurilor de aluat, deci franjurile trebuie sá viná deasupra mini ruladei cum se vede si ín imaginea atasatá retzetei, apoi asezám fiecare dreptunghi umplut ín tava unsá la distantze bune una  de alta , dupá care batem spumá cu putzin zahár si 1 linguritzá smíntíná 1 ou si ungem fiecare ruladá cu oul bátut spumá, apoi ín lásám la odihná 15-20 minute timp ín care mai ungem odatá cu ou, dupá care dám la cuptorul preíncálzit si le rumenim frumos la foc moale, scoatem din tavá pe masa de lucru si le acoperim cu fatza de masá píná se stímpárá putizn apoi servim cáldutze sau reci língá cacao cu lapte, cafea cu lapte sau ceai.

Khrochete din vinete.

            

Khrochete din vinete

                ingrediente / 8 portii
         krochet:
-        6 buc. vinete márime medie
-        3 ling. fáiná
-        6 ouá
-        6 cátzei usturoi
-        1 vírf cutzit nucsoará
-        1 lingutitzá mághiran
-        1 vírf cutzit piper
-        3 ling. ulei másline
-        3 buc. cartofi fiertzi
-        1 ling. vegeta
-        1 ling. busuioc verde tocat
-        pesmet cít cuprinde
         pentru prájit
-        250 gr. pesmet
-        200 gr. fáiná
-        5 dl ulei

Modul de preparare
                    -pentru ínceput curátzám si fierbem cartofii ín apá cu vegeta, curátzám vinetele le táiem cuburi si le prájim bine ín uleiul de másline, apoi lásám sá se ráceascá atít vinetele cít si cartofii, dupá care le mixám bine ímpreuná, adáugám 3  ouá, condimentele, mixám ímpreuná píná la omogenizare complectá, apoi turnám compozitzia íntr-un vas adínc, presárám cu fáina, íncorporám fáina si atíta pesmet ca sá obtzinem o compozitize omogená pentru prelucrat, formám batonase cam de márimea micilor, dar putzin mai crosutze,

          -batem spumá 3 ouá, adáugám 2 linguri fáiná,1 dl apá si vegeta, batem mai departe píná la omogenizare,  dám batoanele de vinete prin fáiná, apoi prin ou si pesmet si le prájim ín uleiul fierbinte dupá care le scoatem pe un servetzel de bucátátrie, dupá care servim cu salatá greceascá sau salatá sopska dupá cum se vede si ín imaginea atasatá retzetei.

2014. szeptember 22., hétfő

Pui înnăbuşit.


Pui înnăbuşit.

         ingrediente / 4 portzii
-        1 pui mic circa 800 gr.
-        2 cepe
-        4 ardei grasi
-        600 gr. ciuperci sampion
-        1 ling. pastá rosii
-        3 ling. unturá
-        3 foi dafin
-        1 leg. busuioc verde
-        150 gr. cascaval
-        1 vírf cutzit piper
-        1 ling. vegeta
-        1 leg. oregano verde
-        500 gr. spaghete
-        5 ling. fáiná

Modul de preparare
                   -pentru ínceput desfacem puiul ín bucátzi, scoatem pieptul íl táiem ín patru, apoi restul ín táiem ín douá pe spinare, dupá care fiecare parte táime íncá ín douá, asdicá parte spate-aripá, parte piept-spate, dupá care frcám fiecare bucatá cu vegeta, íncingem untura, dám fiecare bucatá de pui prin fáiná si rumenim bine fiecare bucatá, punem deoparte, tocám ceapa márunt si ardeiul, le cálim ín grásimea rámasá de la rumenitul puiului, táiem ciupercile bucátzi mari, le rumenim bine, punem ínapoi bucátzile de pui, adáugám toate condimentele si stingem cu atíta apá ca sá acopere carnea píná la treisfert, apoi dám la fiert sub capac, píná scade apa de tot, íntre timp mestecám si asezonám de condiemnte, presárám cu oregano si busuoic verde tocat si servim cu spaghete,
                  -punem 3 litri apa la fiert cu vegeta si putziná sare, si fierbem spaghetele ”a la dente” , strcurám limpezim cu apá fierbinte, stropim cu putzin ulie fierbinte, presárám cu busuioc si servim língá puiul ínnábusit, condimentat.