2014. október 31., péntek

Salatá mexicaná.

                    

Salatá mexicaná.

        ingrediante / 6 portzii.
-        1,5 kg cartofi
-        5 buc. morcov mediu
-        350 gr. porumb boabe fiert
-        500 gr. fasole boabe conservá Kidney
-        1 ling. vegeta
-        1 ardei kalifornia rosu
-        1 linguritzá piper alb
-        1 leg. pátrunjel
-        2 dl smíntíná grasá
-        150 gr. maionezá
-        1 vírf cutzit boia dulce
-        2 feiutze chili

Modul de preparare
            -fierbem cartofii ín coajá cu sare, íi rácim, fierbem morcovul ín apá condimentatá cu vegeta, sare, piper, íl rácim, apoi táiem cartofii cuburi sau rondele, morcovul julien, ardeiul kalifornia cuburi, pátrunjeleul verde íl tocám,

           -punem toate ingredientele ín castron, cartoful, morcovul, ardeiul, porumbul, fasolea, le presárám cu vegeta, piper alb, pátrunjel verde, tocám 2 feliutze de chili le adáugám, presárám cu putziná boia dulce, adáugám maioneza si smíntína, omogenizám bine, asezonám de condimente,vegeta, piper, sare, apoi dám la frigider pentru ca gusturile sá se pátrundá, apoi servim língá snitzele sau carne umplutá, noi o consumám  si caatare fárá carne, este foarte gustoasá.

Cremes american.

                 

Cremes american.

        piscotul:
-        7 ouá
-        200 gr. zahár pudrá
-        15 ling. apá dezortzitá
-        200 gr. fáiná
-        1 praf de copt
-        2 ling.cacao olandezá
        crema:
-        3 plicuri budincá vanilie
-        7 dl apá
-        7 ling.zahár
-        3 vanilii
-        7 albusuri de ou
       glazurá:
-        5 dl friscá pentru spumá
-        3 ling. zahár pudrá
-        3 plic. fixator spumá
-        100 gr. span de cioclatá

Modul de preparare
             piscotul: -separám albusurile de gálbenuse, frecám spumá gálbenusele cu 100 gr. zahár, adáugám usurel apa dezmortzitá, amestecám fáian cu praful de copt si cacaoa, si íncorporám ín compozitzia de gálbenuse, datem spumá tare albusuriel cu 100 gr zahár, cu spatula  la adáugám la gálbenuse, ungem tava de copt cu ulei , o tapetám cu hírtie de copt, turnám blatul ín tavá si íl dám la cuptorul preíncálzit la 180 grade pentru 20-25 minute dupá care facem proba fe copt, íl scoatem, íntre timp pregátim crema,,,

           crema: -dizolvám praful mde budincá ín apá, adáugám 3 linguri zahár si vanilia, apoi dám al fiert si fierbem un chelm omogen, batem spumá 7 albusuri cu 4 linguri zahát pudrá, si usurel íncorporám ín chelmul fiert, cu atentzie sá nu se rupá spuma, apoi nivelám crema peste blatul din tavá si dám la cuptor pentru 5-8 minute la 150 grade, ca crema sá se solidifice, dupá care scoatem din tavá si dám la rácire complectá, íntre timp pregátim glazura de friscá, batem spumá tare cu 3 ling. zahár pudrá si fixatorul de spumá, nivelám frisca bátutá peste cremá, apoi presárám bine spuma cu span de cicolatá dupá cum se vede si ín  imaginea atasatá retetei, dám prájitura la rece pentru  1,5-2 ore dupá care feliem si servim dupá prefeintzá.

2014. október 30., csütörtök

Plăcintă cu urdă.

              

Plăcintă cu urdă.

         plácinta:
-        2 ouá
-        150 gr. fáiná
-        2 dl apá mineralá gazoasá
-        2 dl lapte
-        5 ling. ulei
-        1 lámíie
        umplutura
-        500 gr. urdá
-        3 ouá
-        6 ling. zahár pudrá
-        1 leg. márar verde

Modul de preparare
           umplutura - despártzim albusurile de gálbenuse, gálbenusele le frecám spumá cu 4 linguri zahár pudrá, adáugám urda , íncorporám, adáugám márarul tocat márunt, íncorporám, batem spumá tare albusurile cu 2 linguri zahár pudrá, zeama de la ½ lámíie si íncorporám usurel ín compozitzia de urdá apoi dám la frigider,

           plácinta - batem spumá 2 ouá, adáugám uleiul, batem mai departe, adáugám sare, coaja de la 1 lámíie, apa mineralá, fáina, laptele si batem píná la omogenizare totalá dupá care íncepem coacerea plácintelor, ungem cu ulei tigaia de copt, ínfierbíntám si punem cíte un polonic de alaut subtzire ín tigaia ínfierbíntatá, rotind tigaia píná ce aluatul va acoperi tot fundul tigáii, ín uniformitate, apoi coacem pe ambelel pártzi, fiecare dupá plac, mie ími plac dacá sínt coapte mai bine, le las mai mult, continuám operatzia píná la termianrea aluatului dupá care umplem cu umplutura pregátitá din frigider si servim imediat.

2014. október 29., szerda

Cartofi ín dressing.

          

Cartofi ín dressing.

          ingrediente / 2 portzii
-        400 gr. cartofi fiertzi
-        5 buc. ceapá verde
-        3 ling. miere de albine
-        zeama de la 1 lámíie
-        1 leg. pátrunjel verde
-        1 linguritzá piper patru culori
-        1 ling. vegeta
-        3 ling. ulei másline
-        3 ardei kapia
-        3 feliutze ardei iute
-        2 dl supá pasáre

Modul de preparare

           -fierbem cartofii ín coajá, íi dám la rácit, íi curátzám, íi táiem ín roate sau jumátátzi de roate depinde de márimea cartofilor, ceapa verde o táiem ín rondele cu verdeatzá cu tot, ardeiul íl táiem ín cuburi mici, 2-3 feliutze de piscátor íl tocám, toate le punem ín castronul de salatá, pregátim un dressing din: vegeta, piper-patru-culori bine pisat sau mácinat, zema de la 1 lámíie, 2 dl supá pasáre, 3 linguri miere de albine, frecám bine laolaltá aceste ingrediente, le turnám peste cartofi si amestecám usurel, ca totul sá se omogenizeze, apoi stropim cu 3 linguri ulei másline, asezonám de condimente, vegeta, piper, eventual sare, presárám cu pátrunjel verde tocat si servim língá orice fel de fripturá sau snitzele, dar si ca ciná adáugínd la salatá 200 gr. suncá táiatá ín cuburi.

2014. október 28., kedd

Chec glazurat.

             

Chec glazurat.

-        6 ouá
-        250 gr. zahár pudrá
-        200 gr. fáiná
-        9 ling. ulei
-        1 dl apá
-        1 linguritzá bicarbonat
-        1 lámíie
-        3 vanilii
-        150 gr. stafide
-        100 gr. nucá mácinatá
-        100 gr. cicolatá menaj
-        5 ling. ulei pentru glazurá
-        5 ling. lapte

Modul de preparare

                  -separám albusurile de gálbenuse, fracám gálbenusele spumá cu 150 gr. zahár pudrá, adáugám 9 linguri ulei ín jet subtzire ca si la maionezá, cínd uleiul sa íncorporat, adáugám coaja de lámíie si bicarbonatul stins cu zeama de la ½ lámíie, vanilia, apoi fáina, nuca mácinatá, stafidele, dupá care batem spumá tare albusurile cu 100 gr. zahár si zeama de la ½ lámíie, si cu spatula íncorporám albusurile ín compozitzia de gálbenuse, ungem bine cu ulei si tapetám cu fáiná forma pentru chec, turnám compozitiza ín formá si dám la cuptorul preíncálzit la foc potrivit timp de 25-30 minute dupá care facem proba de copt, dacá íncá  se  lipeste de scobitoare mai coacem cíteva minute, 5-8, dupá care íl dám la rácorit putzin timp  ín care fierbem cicolata menaj pe baie de abur cu 5 linguri ulei si 5 linguri lapte, cínd cicolata e fluidá o turnám peste checul din tavá apoi dám la rácit complect, dupá rácire complectá scoatem checul din tavá, felim si servim.

Felii trandafirul negru.

Felii trandafirul negru.
           
          foile:
-        1 kg. fáiná
-        200 gr. margariná
-        300 gr. zahár praf
-        1 lámíie
-        1 ou
-        2 gálbenuse de ou
-        1 linguritzá bicarbonat
-        3 ling. smíntíná
         umplutura:
-        250 gr. mac mácinat
-        50 gr. margariná
-        150 gr. zahár
-        3 ling. zahár pudrá
-        2 dl lapte
-        1 praf de copt
-        coaja de la 1 lámíie
-        2 albusuri de ou
          crema:
-        3 plicuri budincá vanilie
-        1 l lapte
-        250 gr. margariná
-        200 gr zahár pudrá
-        3 ling. zahár tos
         glazura:
-        150 gr. cicolatá menaj
-        5 ling. ulei
-        5 ling.lapte

Modul de preparare
            foile: -punem fáina pe masa de lucru, amestecám cu zahárul, sare, coaja de la lámíie si frecám fáina íntre palme cu margarina píná la complectá omogenizare, apoi facem un cuib ín mijlocul fáinii, punem ín cuib 1 ou si 2 gálbenuse, stingem bicarbonatul cu zeama de la ½ lámíie íl adáugám si íncepem frámíntatul adáugínd smíntíná cíte putizn píná obtzinem o cocá molcutzá, care o frámíntám bine si o ímpártim ín 2 pártzi, dintr-o parte coacem 2 foi pe fundul de la tava de copt, a doua parte de aluat o ímpártzim ín 4 pártzi, din care facem 4 scorzi { sucituri } cu mac,,,
          umplutura: -mestecám 250 gr. mac cu 150 gr. zahár si 2 dl lapte, punem coaja de la 1 lámíie si dám la fiert macul, adáugám 50 gr. margariná, si fierbem píná se solidificá putizn macul, deci sá obtzinem o pastá buná pentru íntins, batem spumá albusurile de ou cu 3 linguri zahár praf si zema de la ½ lámíie, adáugám praful de copt, apoi cu spatula usurel íncorporám albusul spumá ín compozitzia de mac, si dám la rácit, dupá care íntindem cele 4 pártzi de aluat cíte una ín formá dreptunghiulará, pentru tavá de 30/40, umplem fiecare dreptunghi din umplutura de mac, rásucim fiecare dreptunghi ín formá de rulou, deci suciturá cu mac, tapetám tava de copt cu hírtie de copt, asezám toate 4 scorzile ín tava de copt, una língá alta si le dám la copt pentru 20-25 minute la foc potrivit, se vor ímpreuna ínsá acesta este scopul si la scoatere din tavá sá avem grijá sá nu se dezlipeascá una de alta, dupá care le dám la rácit,  íntre timp pregátim crema,,,
         crema: -punem 7 dl lapte la fiert cu 3 linguri zahár tos, dizolvám budinca ín 3 dl lapte, cínd laptele fierbe adáugám budinca dizolvatá si fierbem o budincá bine omogená, care o dám la rácit complect mestecínd mereu sá nu facá pelitzá, timp ín care frecám spumá 250 gr. margariná cu 200 gr. zahár pudrá, cínd budinca sa rácit complect, o adáugám la compozitzia de margariná cu cíte o lingurá si frecám ímpreuná píná vom  obtzine o cremá mátásoasá-spumoasá-lucioasá, care o ímpártzim ín douá pártzi, dupá care trecem la ansamblarea prájiturii,,,
         ansamblare: -asezám pe platoul de prájituri o foaie, peste care nivelám o parte din cremá, peste care asezám suciturile de mac, le apásám putzin, si le acoperim cu partea a doua de cremá, nivelám crema, care o acoperim cu a doua foaie, acoperim prájitura cu o placá de copt, sau tava de copt  peste care punem o greutate de 2 kg, de exemplu 2 pungi cu cíte 1 kg zahár, tzinem prájitura sub greutate timp de 1,5-2 ore, apoi glazurám,,,

         glazura: -fierbem pe baie de abur 150 gr. cicolatá menaj cu 5 linguri ulei si 5 linguri de lapte, cínd am obtzinut o ciocolatá fluidá o trunám peste prájiturá, o nivelám frumos si o dám la rece píná se solidificá bine dupá care cu un cutzit trecut prin apá fierbinte feliem dupá plac si dorintá si servim.

2014. október 27., hétfő

Salatá mediteraná caldá.

                 

Salatá mediteraná caldá.

       ingrediente / 4 potzii
-        2 buc. ardei kalifornia rosu
-        1 buc. ardei kalifornia galben
-        300 gr. zucchini
-        1 buc. vinete mare
-        2 cepe rosii
-        4 cartofi mari
-        1 ling. vegeta
-        1 linguritzá rasá piper
-        5 ling. ulei másline
-        4 ling. otzet balsam
-        1 leg. mare busuioc verde

Modul de preparare

                -pentru ínceput punem cartofii la fiert curátzatzi si táiatzi ín cuburi mari, ín apá condimentatá cu vegeta si piper, íi fierbem dejumátate, íi strcurám, íntre timp spálám si táiem legumele, ardeii íi táiem ín felii groase, vinetele si zucchini ín cuburi mari, ceapa ín roate, frunzele de busuiocul le tocám, apoi stropim legumele cu 3 linguri ulei, vegeta, piper, amestecám si cartofii fiertzi pe jumátate, ungem o tavá pentru fripturi, o tapetám cu hírtie de copt, turnám legumele ín tavá si dám tava la cuptor timp de 15 minute,  timp ín care pregátim o marinadá din 2 linguri ulei, vegeta, piper, otzet balsamic si busuioc tocat, le frecám bine , scoatem tava cu legumele din cuptor dupá cele 15 minute, le turnám ín castronul pentru salate si turnám peste ele marinada, omogenizám bine, potrivim de condimente eventual sare si servim caldá língá pui grill, este o delicatese.

Piscot cu caramel.

                

Piscot cu caramel

      crema:
-        2 plicuri budincá gust de friscá
-        9 dl lapte
-        8 ling. zsahár
-        250 gr. mascarpne
      sirop cacao:
-        3 ling. zahár
-        1 ling. mare cacao olandezá
-        2 dl apá
-        50 gr. unt
     ansamblarea:
-        30 buc. piscoturi copii
-        1 flacon friscá
-        50 gr. cicolatá menaj

  Modul de preparare
             -punem 2 linguri zahár la topit, píná va avea culoarea maro ínchis, apoi imediat stingem cu 6 dl lapte, si fierbem píná se topeste zahárul de tot, apoi dizolvám praful de bundincá ín 2 dl lapte si íl adáugám la zahárul ars din care fierbem o budincá bine omogená, o dám deoparte si o rácim mestecínd din cínd ín cínd ca sá nu facá scoartzá, apoi dupá rácire adáugám 250 gr. mascarpone frecínd mereu cu robotul píná la omogernizare complectá, apoi pregátim un vas de ”yena” cu peretzi ínaltzi, pregátim siropul,
        -punem la fiert 2 dl apá, cu 50 gr. unt, si 3 ling. zahár, cínd apa se ínfierbíntá bine adáugám cacaoa , mestecám  bine si dám cíteva clocote, apoi o lásám sá se ráceascá, dupá care ínsiropám jumátate din piscotul de copii, le asezám pe fundul vasului una língá alta stríns,,,
        -din crema obtzinutá punem deoparte un sfert si restul o nivelám  peste ríndul de piscoturi, dupá care ínsiropmá piscoturile rámase, le ínsirám ín rínd acoperind stratul de cremá, apásíndu-le putin ín cremá dupá care le ínvelim  cu crema pusá deoparte,
         -nivelám  frumos crema care o decorám cu friscá, si presárám cu cicolatá rázálitá, dupá care o dám la rece timp de 2 ore, apoi servim dupá preferintzá.


2014. október 26., vasárnap

Salatá de cartofi.

                  

Salatá de cartofi.

           ingrediante /6 portzii
-        2 kg cartofi
-        3 buc. ceapá rosie
-        8 ouá
-        3 dl ulei
-        1 ling. zahár
-        sare dupá gust
-        1 ling. mustar
-        1 ling. vegeta
-        3 dl smíntíná
-        1 linguritzá rasá piper alb
-        zema de la ½ lámíie

modul de preparare
                  -pentru ínceput punem cartofii la fiert, íntr-un vas de 3 litri cu 1 lingurá sare, fierbem cartofii píná intrá bine furculitza ín ei, íi scurgem, íi dám la rácit, íntre timp fierbem si 6 ouá timp de 8-10 minute, apoi le rácim, le curátázm, curátzám si cartofii si íi táiem ín patru dea lungul, íi prindem laolaltá ca si cínd ar fi cartoful íntreg netáiat si íi táiem ín roate, apoi desprindem pe fiecare unul de altul, deci vom obtzine triunghiuri frumoase egale de cartofi, íi asezám ín castronul de salatá, táiem ceapa ín felii foarte subtziri, o sárám putzin, o lásám cu sarea 10 minute, apoi o stoarcem de zema iute lásatá, o adáugám la cartofi, táiem ín cuburi  mari 2 ouá fierte, le adáugám , presárám totul cu vegeta si piper alb, le mestecám putzin, apoi pregátim sosul de maionezá,,,,

            -separám douá gálbenuse de albus , albusul íl fierbem, íl táiem márunt si íl adáugám la cartofi, apoi scoatem 2 gálbenuse din 2 ouá fierte, le pisám bine de tot, le adáugám la gálbenusele crude, si íncepem sá le frecám ímpreuná cu lingura de lemn sau cu robotul adáugínd ín jet subtzire uleiul, píná la terminarea uleiului, dupá care adáugám la maionezá , mustarul, sare dupá gust, zema de la ½ lámíie, si smíntína frecínd mereu íncontinuu píná la omogenizare complectá, albusurile de la ouále fierte le adáugám la cartofi, apoi turnám sosul de maionezá peste cartofi, omogenizám, asezonám de condimente,,vegeta, sare, piper alb, mustar, ornamentám cu cele 2 ouá fierte rámase, le táiem ín felii dea lungul sau ín jumátátzi, dupá cum se vede si ín imaginea atasatá retzetei, eventual cu rosii si frunze de pátrunjel, dám la rece pentru 20-30 minute dupá care servim língá orice fel de fripturá, sau ca aperitiv.

Brios cu miere.

               

Brios cu miere.

-        550 gr. fáiná
-        2,5 gr. drojdie
-        3 ling. miere albine
-        1 ou íntreg
-        1 gálbenus de ou
-        3 dl lapte
-        5 ling. ulei
-        70 gr. margariná-unt
-        3 ling. zahár
-        1 linguritzá sare

Modul de preparare
        -dizolvám mierea de albine ín 1 dl lapte cáldutz, ín care punem drojdia la crecut, íntre timp punem fáina pe masa de lucru, facem un cuib ín fáiná punem sarea, oul si gálbenusul de ou, apoi drojdia bine crescutá si íncepem frámíntatul, adáugínd cíte putzin lapte si uleiul, píná vom obtzine o cocá molcutzá foarte elasticá, si íncepe sá facá básicutze, dupá care o acoperim si lásám sá dospeascá , píná aluatul ísi va dubla volumul,
        -turnám coca pe masa de lucru, o látzim bine cu mína cít se poate si o ungem cu jumátate din cantitatea untului, apoi o ímpáturám ín felul urmátor, dinspe noi ín partea opusá, píná la mijlocul aluatului, dreapta spre stínga píná la mijlocul aluatului, stínga dreapta píná la mijlocul aluatului, apoi partea de sus o íncheiem ínspre noi píná jos, si acoperim alautul si dám la odihná 15 minute dupá care repetám operatzia de ungere tot ín acel mod, tot cu odihnirea aluatului 15 minute, dupá care íncepem íntinderea, ín felul urmátor,,,

          -íntindem aluatul ín dreptunghi, íl táiem ín 12 físii asa mai late, apoi punem cíte douá físii, asa una peste alta, la capete, dupá care le ínvítzim una peste alta, ca si cum le-am ímpleti, adicá rásucim una peste alta físiile asa ín látzime, dupá care le rotunjim ín formá de colac, dupá cum se vede si ín imaginea atasatá retzetei, cele 2 capete le ascundem sub colac, le asezám ín tava de copt bine unsá cu margariná tapetatá cu fáiná, apoi ungem bine si briosele cu margariná topitá cu putzin zahár, le lásám la odihná 15-20 minute la loc cáldutz dupá care le dám la cuptorul preíncálzit la foc moale timp de 25-30 minute timp ín care se vor rumeni frumos, apoi le scoatem le acoperim cu un servet de bucátárie píná se rácoresc putzin si le servim.

2014. október 22., szerda

Supa din minzat.

                  

Supá din mínzat

     ingrediente / 6 portzii
-        900 gr. mínzat gít-coadá
-        1 os cu máduvá mediu
-        200 gr. ciuperci sampion
-        700 gr. morcov
-        400 gr. pátrunjel
-        1 tzeliná medie
-        6 cátzei usturoi
-        3 ardei grasi
-        1 ling. piper boabe
-        1 linguritzá ienibahar boabe
-        2 cepe
-        1 ling. vegeta
-        1 linguritzá ghimbir
-        1 vírf cutzit nucsoará
-        1 legáturá leustean
-        200 gr. fidea

Modul de preparare
                  -punem carena ín apá rece pentru 2 ore, si osul, punem apá la fiert ín oalá de 5 litri, cínd apa clocoteste adáugám carnea táiatá ín dreptunghiuri mari, osul íntreg, presárám cu vegeta, piper, ghimbir si nucsoará, fierbem carnea la foc mic , píná este aproape fiartá, cínd carnea este aproapte fiartá, adáugám zarzavaturile táiete ín bucátzi potrivite dupá cum se vede si ín imaginea atasatá retzetei, ceapa, si usturoiul íntregi, ardeii crápatzi ín douá, asezonám de vegeta, piper si sare, complectám apa scázutá la fiert si fierbem supa píná la gata la foc foarte moale, íntre timp punem separat apá cu vegeta la fiert si fierbem fideaua, o fierbem 3 minute , o strecurám bine si o clátim cu apá rece, cínd zarzavaturile sínt fierte, asezonám pentru final de condimente, adáugám ciupercile si leosteanul si mai fierbem 10-15 minute dupá care tragem supa deoparte, scoatem ceapa , ardeiul si usturoiul din supá, ímpártzim fideaua la farfurii si másurám supa fierbinte cu carne si zarzavaturi cu tot ín farfurii peste fidea, presárám cu leostean tocat márunt, sau pátrunjel verde si servim fierbinte.