Felii
trandafirul negru.
foile:
-
1 kg. fáiná
-
200 gr. margariná
-
300 gr. zahár praf
-
1 lámíie
-
1 ou
-
2 gálbenuse de ou
-
1 linguritzá bicarbonat
-
3 ling. smíntíná
umplutura:
-
250 gr. mac mácinat
-
50 gr. margariná
-
150 gr. zahár
-
3 ling. zahár pudrá
-
2 dl lapte
-
1 praf de copt
-
coaja de la 1 lámíie
-
2 albusuri de ou
crema:
-
3 plicuri budincá vanilie
-
1 l lapte
-
250 gr. margariná
-
200 gr zahár pudrá
-
3 ling. zahár tos
glazura:
-
150 gr. cicolatá menaj
-
5 ling. ulei
-
5 ling.lapte
Modul de
preparare
foile:
-punem fáina pe masa de lucru, amestecám cu zahárul, sare, coaja de la lámíie
si frecám fáina íntre palme cu margarina píná la complectá omogenizare, apoi
facem un cuib ín mijlocul fáinii, punem ín cuib 1 ou si 2 gálbenuse, stingem
bicarbonatul cu zeama de la ½ lámíie íl adáugám si íncepem frámíntatul adáugínd
smíntíná cíte putizn píná obtzinem o cocá molcutzá, care o frámíntám bine si o
ímpártim ín 2 pártzi, dintr-o parte coacem 2 foi pe fundul de la tava de copt, a
doua parte de aluat o ímpártzim ín 4 pártzi, din care facem 4 scorzi { sucituri
} cu mac,,,
umplutura:
-mestecám 250 gr. mac cu 150 gr. zahár si 2 dl lapte, punem coaja de la 1 lámíie si dám
la fiert macul, adáugám 50 gr. margariná, si fierbem píná se solidificá putizn
macul, deci sá obtzinem o pastá buná pentru íntins, batem spumá albusurile de
ou cu 3 linguri zahár praf si zema de la ½ lámíie, adáugám praful de copt, apoi
cu spatula usurel íncorporám albusul spumá ín compozitzia de mac, si dám la
rácit, dupá care íntindem cele 4 pártzi de aluat cíte una ín formá
dreptunghiulará, pentru tavá de 30/40, umplem fiecare dreptunghi din umplutura
de mac, rásucim fiecare dreptunghi ín formá de rulou, deci suciturá cu mac,
tapetám tava de copt cu hírtie de copt, asezám toate 4 scorzile ín tava de
copt, una língá alta si le dám la copt pentru 20-25 minute la foc potrivit, se
vor ímpreuna ínsá acesta este scopul si la scoatere din tavá sá avem grijá sá
nu se dezlipeascá una de alta, dupá care le dám la rácit, íntre timp pregátim crema,,,
crema:
-punem 7 dl
lapte la fiert cu 3 linguri zahár tos, dizolvám budinca ín 3 dl lapte, cínd laptele
fierbe adáugám budinca dizolvatá si fierbem o budincá bine omogená, care o dám
la rácit complect mestecínd mereu sá nu facá pelitzá, timp ín care frecám spumá
250 gr. margariná cu 200 gr. zahár pudrá, cínd budinca sa rácit complect, o adáugám
la compozitzia de margariná cu cíte o lingurá si frecám ímpreuná píná vom obtzine o cremá mátásoasá-spumoasá-lucioasá,
care o ímpártzim ín douá pártzi, dupá care trecem la ansamblarea prájiturii,,,
ansamblare:
-asezám pe platoul de prájituri o foaie, peste care nivelám o parte din cremá,
peste care asezám suciturile de mac, le apásám putzin, si le acoperim cu partea
a doua de cremá, nivelám crema, care o acoperim cu a doua foaie, acoperim
prájitura cu o placá de copt, sau tava de copt peste care punem o greutate de 2 kg, de exemplu 2 pungi cu
cíte 1 kg
zahár, tzinem prájitura sub greutate timp de 1,5-2 ore, apoi glazurám,,,
glazura:
-fierbem pe baie de abur 150 gr. cicolatá menaj cu 5 linguri ulei si 5 linguri de
lapte, cínd am obtzinut o ciocolatá fluidá o trunám peste prájiturá, o nivelám
frumos si o dám la rece píná se solidificá bine dupá care cu un cutzit trecut
prin apá fierbinte feliem dupá plac si dorintá si servim.