2016. július 24., vasárnap

Cozonac pufos cu cacao.

                                                                                                                                                         

Cozonac pufos cu cacao.
          aluatul:
-         600 gr. făină
-         25 gr. drojdie proaspătă
-         350 ml.  lapte gras
-         5 ling. zahăr
-         1 linguriţă sare
-         1 gălbenuş de ou
-         70 gr. unt sau margarină
          umplutură :
-         2 ling. ulei
-         4 ling. zahăr
-         2 ling. cacao olandeză
 modul de preparare:

                         -dizolvăm drojdia în 1 dl lapte călduţ cu 1 ling.zahăr, o dăm la dospit , cernem făina pe masa de lucru,  amestecăm sarea, adăugăm drojdia crescută si zahărul rămas, începem frământatul, adăugând alternativ laptele şi untul topit, nu fiert, ci doar topit şi frământăm până aluatul face băşicuţe, sau îl dăm la maşina de frământat,, după care îl dăm la dospit timp de 1 oră,,, la loc călduţ  şi ferit de curenţi de aer,,,,când volumul aluatului sa dublat, împărţim aluatul în două, întindem o foaie subţire, o ungem cu 2 linguri de ulei, amestecăm  cacaoa cu zahărul si o presărăm peste aluatul uns, după care facem din el o sucitură care o îndoim în formă de U , apoi îl împletim în  două, îl aşezăm în tava bine unsă si tapetată cu făină sau hârtie de copt, procedăm la fel  cu aluatul rămas, după care ungem cozonacii cu gălbenuş de ou frecat cu zahăr , după care dăm din nou la crescut timp de 30 minute, timp în care mai ungem de 2 ori, apoi dăm la cuptorul  preâncălzit la 170 grade,  pentru   40 minute , care la 20 minute întoarcem cozonacul  în cuptor, după coacere îl punem la răcit neapărat pe grătar.