Cozonac
pufos cu cacao.
aluatul:
-
600 gr. făină
-
25 gr. drojdie proaspătă
-
350 ml. lapte gras
-
5 ling. zahăr
-
1 linguriţă sare
-
1 gălbenuş de ou
-
70 gr. unt sau margarină
umplutură :
-
2 ling. ulei
-
4 ling. zahăr
-
2 ling. cacao olandeză
modul de preparare:
-dizolvăm drojdia în 1 dl lapte
călduţ cu 1 ling.zahăr, o dăm la dospit , cernem făina pe masa de lucru, amestecăm sarea, adăugăm drojdia crescută si
zahărul rămas, începem frământatul, adăugând alternativ laptele şi untul topit,
nu fiert, ci doar topit şi frământăm până aluatul face băşicuţe, sau îl dăm la
maşina de frământat,, după care îl dăm la dospit timp de 1 oră,,, la loc
călduţ şi ferit de curenţi de aer,,,,când
volumul aluatului sa dublat, împărţim aluatul în două, întindem o foaie
subţire, o ungem cu 2 linguri de ulei, amestecăm cacaoa cu zahărul si o presărăm peste aluatul
uns, după care facem din el o sucitură care o îndoim în formă de U , apoi îl
împletim în două, îl aşezăm în tava bine
unsă si tapetată cu făină sau hârtie de copt, procedăm la fel cu aluatul rămas, după care ungem cozonacii
cu gălbenuş de ou frecat cu zahăr , după care dăm din nou la crescut timp de 30
minute, timp în care mai ungem de 2 ori, apoi dăm la cuptorul preâncălzit la 170 grade, pentru 40 minute , care la 20 minute întoarcem
cozonacul în cuptor, după coacere îl
punem la răcit neapărat pe grătar.