Sármálutze ín ”Kuktá”
Ingrediente/ 8 portii
-
2
cápátíni de varzá albá márime medie
-
600
gr. carne tocatá
-
1,5 kg. ceafá cu os
-
200
gr. slániná afumatá
-
250
gr. orez
-
1
buc. praz 20 cm.
-
1
ceapá
-
6
cátei usturoi
-
4
foi de dafin
-
2
ardei kalifornia
-
1
cutie pastá de rosii 150 gr.
-
1 dl zeamá de lámíie 50%
-
1
linguritzá boia de ardei
-
1
lingurá pastá de ardei kapia
-
1
lingurá vegeta
-
1
linguritzá piper
-
1 dl ulei
-
2 dl otzet pentru opárit varza
-
2
linguri sare pentru opárit varza
Modul de preparare
-punem apá la fiert cu 2 linguri sare
si 2 dl
otzet, scoatem cotorul de la varzá, cínd apa fierbe punem varza ín oalá, o
acoperim cíteva minute, apoi íntoarcem varza ín oala , o mai lásám cíteva minute
dupá care o scoatem ín strecurátoare si luám, jos frunzelel care vin usor, fárá
a se deteriora, continuám operatia píná obtinem 24-26 frunze pentru umplut, apoi
táiem vinele frunzelor sá se poatá rula mai usor, le pume deoparte píná la
umlput,
-táiem prazul, ceapa si ardeiul márunt, slánina
o táiem ín cuburi, íncingem uleiul, prájim slánina , adáugám ceapa , prazul si
ardeiul, le cálim putin, adáugám orezul , íl cálim putin si orezul, stingem cu 2 dl apá fierbinte, acoperim
si fierbem píná scade toatá apa complect, dám la rece cu capacul pe el , píná
se va ráci complect,
-punem carnea tocatá íntr-un vas mare,
adáugám orezul prefiert, boia, piper, vegeta, pastá de ardei kapia, pasta de
rosii, frámíntám bine laolaltá toate aceste ingrediente, gustám , asezoná de
condimente , apoi íncepem umplerea frunzelor, cu o lingurá punem ín fiecare
frunzá umpluturá rulám umplutura ín frunzá, apoi cu degetul mic, introducem
capetele frunzelor ínláuntru ruladei, continuám operatia píná la terminarea
compotiziei,
-táiem márunt mijlocul rámas de la ambele
cápátzíni de varzá íl ímpártim ín douá,
apoi o parte o asezám pe fundul de la ”kuktá” sau cum íi mai spune , cratitzá
cu presiune,care se ínchide ermetic, peste varzá punem usturoiul , foile de
dafin, si asezám ín mijlocul cratitzei cefa de porc íntreagá, apoi íncepem sá
asezám frumos roatá pe língá carnea cu os sarmalele , píná la terminare, acoperim
cu varza máruntá rámasá,
-ín 3 dl apá dizolvám 1 dl zeamá de lámíie, turnám peste varzá ín cratitzá, potrivim ca
apa sá fie mai jos de nivelul sarmalelor cu 3 degete, ínchidem ”kukta” si dám
la fiert la foc potrivit, timp de 50-60 minute, dupá care scoatem sarmalele din
cratizá íntr-un vas de ”yena” ,feliem carnea fiartá, si dám la masá cu smíntíná.