2014. április 30., szerda

Piept de pui la tigaie cu orez.



                 

Piept de pui la tigaie,  cu orez.


          - 1 piept de pui 
          - 1 ceapá
          -5-6 ardei grasi
          - 2 linguri bulion 
          - 1 linguritá pastá de ardei kapia
          -2 linguri ulei 
          - 150 gr. slániná afumatá
          - oregano,
          - sare,
          -  piper,
          -  foi de dafin,
          -  vegeta,
          - boia de ardei 

Modul de preparare:

-tocám ceapa si ardeii cubulete s-i punem deoparte.
 
         -táiem pieptul de pui , físiute sau cum doriti , prájim slánina ín 2 linguri de ulei si rumenim físile de piept de pui. Cínd físiutele de piept sínt  rumene, scoatem  din tigaie si punem  deoparte.
 -ín grásimea  rámasá  ín tigaie adáugám ceapa , ardeii si ínnábusim cíteva minute.
 -adáugám peste amestec pasta de ardei si pieptul de pui, si atíta apá ca sá obtinem un sos omogen circa 1 dl . Condimentám cu vegeta , piper, oregano, boia de ardei, foile de dafin, dupá gust.

    -mai dám cíteva clocote si  adáugám bulionul dupá care  mai dám doar un clocot, asezonám de condimente si servim cu orez  sau cartofi prájiti, dupá prefeintá.

Pui la ceaun cu usturoi.


Pui la ceaun cu usturoi

          - 1 pui, sau pulpe de pui,dupá prefeintá 
          - 1 dl ulei,
          - 200 gr. slániná afumatá ,
          - 50 ml apá,
          - 5,,,8 cátei de usturoi,
          - vegeta , piper dupa gust.

Modul de preparare

  -uleiul se pune la íncins ín ceaun, se taie slánina ín feli si se íncreastá, se prájeste . Apa se íncálzeste ín altá cratitá.
 -puiul curátat si spálat bine se taie ín bucáti, se freacá cu vegeta si putiná sare, { atentie vegeta si slánina au sare }  si se adaugá  ín ceaun,  peste grásimea  íncinsá.
 -se lasá sá se prájeascá bine pe ambele párti , dupá care se adaugá apa caldá . Se tine pe foc píná apa scade detot , apoi adáugám usturoiul pisat si piper dupá gust.
 -se scoate pe un platou , se decoreazá cu pátrunjel verde.
 -se serveste cald de preferintzá cu mámáligutzá, ínsá este tot atít de gustos cu orice fel de garniturá si muráturá sau ostropel cu smíntíná.


Piscot cu nucá-cocos.

                 

Piscot cu nucá-cocos

   piscotul:
-       6 ouá
-       120 gr. fáiná
-       200 gr. zahár pudrá
-       1 praf copt
-       1 vanilie
-       50 gr. unt
-       50 gr. ciocolatá albá

  cremá:
-       2 praf budincá friscá
-       6 dl lapte
-       150 gr. nucá-cocos
-       150 gr. zahár
-       100 gr. unt

 glazurá:
-       100 gr. ciocolatá menaj
-       8 linguir ulei
-       8 linguir lapte
-       30 gr. ciocolatá albá

Modul de preparare
   piscotul:
         -separám gálbenusurile de albusuri, gálbenusurile le frecám spumá cu 100 gr. zahár pudrá ,ciocolata albá cu untul le topim pe baie de abur apoi le adáugám ín jet subtire la compozitia de gálbenuse si mai frecám píná la íncorporare totalá, apoi  batem albusurile spumá cu 100 gr. zahár pudrá, usurel adáugám la albusuri gálbenusurile, fáina o amestecám cu praful de copt, apoi íncorporám fáina la compozitzia de ouá bátute ,
      -ungem tava de copt cu ulei, tapetám cu hírtie de copt, si nivelám blatul ín tavá, dám la copt la foc potrivit 20-30 minute dupá care facem proba de copt, apoi dám la rácit,
     crema:
        -punem la fiert 5 dl lapte cu 150 gr. zahár, praful de budincá íl dizolvám ín 1 dl lapte , cínd laptele fierbe adáugám budinca , fierbem píná se íngroasá, adáugám nuca-cocos si untul, mai fierbem cíteva minute apoi dám deoparte,
      -asezám blatul pe platoul de prájituri, íl táiem ín douá pe verticalá , adicá vom obtine 2 foi, partea de sus o punem deoparte, peste partea de jos íntindem crema obtinutá, apoi acoperim cu partera de sus a blatului si apásám usurel ca blatul sá se prindá putin ín crema cáldutzá, apoi dám la rácit, dupá ce sa rácit pregátim glazura,
    glazurá:
         -pe baia de abur fierbem 100 gr. cicolatá menaj cu 5 linguir ulei si 5 linguri lapte, cínd am obtinut o ciocolatá fluidá mátásoasá , o turnám peste prájitura deacum rácitá, nivelám apoi tot pe baia de abur fierbem 30 gr. ciocolatá albá cu 3 linguri ulei si 3 linguri lapte, mestecám píná vom obtinem  o ciocolatá finá mátásoasá fluidá, facem cu ea modele  peste ciocolata menaj sau linii dupá plac si fantezie, dupá cum se vede si ín imaginea atasatá retzetei, apoi dám prájitura la rece pentru cíteva ore, dupá care feliem cu un cutit trecut prin apá fierbinte.

   

Supa de carne.

               

Supá de carne

Ingrediente/4 portii
-       600 gr. carne gáiná
-       1 kg. os kotlet porc
-       4 morcovi mari
-       3 rádácini pátrunjel
-       1 tzeliná
-       1 ceapá
-       6 cátei usturoi
-       3 fire leostean
-       ½ varzá creatzá
-       3 buc. ardei
-       2 rosii
-       6,,,8 boabe enibahar
-       10 boabe piper
-       1 lingurá vegeta
-       3 felii ghimbir
-       200 gr. fidea de casá

Moduld e preparare

       -punem 3 litri apá la fiert, íntre timp curátim zarzavaturile si carnea respectiv osul de porc, cínd apa íncepe sá clocoteascá punem carnea de gáiná si osul de porc, adáugám 1 lingurá vegeta si dám la fiert, cínd íncepe sá fiarbá imediat adáugám zarzavaturile si condimentele ínafará de leostean, apoi cínd íncepe sá fiarbá iarási luám focul la mic, ca supa sá nu clocoteascá , numai sá umble ín oalá ín márgelutze mici,  timpul de fierbere este de 2 ore, ínsá nu ín clocot dupá cum am mai amintit,  íntre timp gustám si condimentám dacá este nevoie cu vegeta, sare, piper, ínainte ca supa sá fie gata cu 15 minute adáugám leosteanul, apoi fierbem táitzeii, dacá sínt de casá íi fierbem ín supá, si dacá sínt de magazin separat ca de  obicei, ín 2 litri de apá cu 1 linguritzá vegeta , apoi íi clátim cu apá fierbinte dupá care ín portzinoná ín farfurii peste care másurám supa fierbinte , carne si zarzavat dupá plac si preferintzá, presárám cu leostean sau  pátrunjel tocat, 

2014. április 29., kedd

Cuburi cu nucá de cocos.

                   

Cuburi cu nucá de cocos.

piskotul:
-       4 ouá
-       5 linguri zahár pudrá
-       4 linguri fáiná
-       1 linguritzá praf de copt

glazura:
-       250 gr. ciocolatá albá
-       250 gr. ciocolatá menaj
-       1 dl aromá rum
-       4 dl lapte
-       10 linguri ulei
-       250 gr. nucá cocos

Modul de preparare
     piscotul:
          -separám gálbenusurile de albusuri, gálbenusurile le frecám spuná cu 3 linguri zahár, albusurile le batem spumá tare cu 2 linguri zahár, fáina o amestecám cu praful de copt si o adáugám la gálbenusuri, apoi cu spatula usurel íncorporám albusurile spumá ín compozitia de gálbenusuri, ungem tava de copt cu ulei si tapetám cu hírtie de copt, nivelám blatul ín tavá si dám la cuptor la foc potrivit 20 minute, apoi facem proba de copt,
    glazura:
       -pe baie de abur fierbem 250 gr. ciocolatá albá cu 2 dl lapte, 5 linguri ulei, píná vom obtine o ciocolatá bine fluidá mátásoasá, íntre timp piscotul sa rácit , íl táiem ín cuburi de circa 4/4 cm, si ímpártim ín douá cuburile rezulatate , o parte din ele pe fiecare cub íl ímbibám putin fiecare laturá a cubului prin cicoclata albá cáldutzá, si imediat íl rostogolim ín nuca de cocos, apoi asezám pe tavá la rácit,

     -cínd am terminat cu cicolata albá tot pe baia de abur fierbem ciocolata menaj, cu uleiul si laptele la care mai adáugám si 1 dl aromá rum, apoi ímbibám cuburile de piscot rámase, le rostogolim imediat prin nuca de cocos si le asezám si pe acestea pe tavá, dupá care le dám la rece 1,5 orá, apoi servim .

Prajitura coca-cola.

            

Prájitura coca-cola.

 piscotul:
-       4 ouá
-       12 linguri báuturá coca-cola
-       200 gr. zahár pudrá
-       200 gr. fáiná
-       1 lingurá cacao olandezá
-       1 praf de copt

crema:
-       70 gr. fáiná
-       2 gálbenuse
-       ½ l lapte
-       2 vanilii
-       200 gr. unt sau rama
-       200 gr. zahár pudrá
-       100 gr. nucá cocos

glazura:
-       3 dl báuturá coca-cola
-       1 praf budincá ciocolatá
-       5 linguri zahár
-       50 gr. unt

Modul de preparare
   piscotul:
     -separám gálbenusurile de albusuri, gálbenusurile le frecám spumá cu 100 gr. zahár pudrá , adáugám 12 linguri coca-cola, fáina o amestecám cu praful de copt, cacaua  si zahárul, le adáugám la compozitia de gálbenuse , apoi batem spumá tare albusurile cu 100 gr zahár pudrá si cu spatula usurel íncorporám ín compozitia de gálbenuse, ungem tava cu ulei si tapetám cu hírtie de copt , nivelám compozitia de blat ín tavá si o dám la copt la foc potrivit circa 20 minute, dupá care face proba de copt,
   crema:
       -frecám fáina cu cíteva linguri de lapte, laptele rámas ín pune la fiert cu 5 linguri zahár, cínd laptele dá ín clocot adáugám fáina dizolvatá ín lapte si nuca de cocos , fierbem un chelm omogen , apoi dám la rácit, íntre timp frecám spumá  200 gr. zahár pudrá cu 200 gr. unt si adáugám chelmul rácit complect, cíte putin píná la íncorporare totalá,
       -asezám blatul pe platoul de prájituri , aplicám peste el crema obtinutá apoi trecem la prepararea glazurii si anume,
  glazura:

      -punem la foc 3 dl coca-cola, praful de budincá íl dizolvám ín cíteva linguri de coca-coca si cínd coca-cola dá ín clocot adáugám compozitia , si fierbem píná ce se íngroasá  putin, apoi adáugám untul si dám la rácorit, cínd glatura sa rácorit putin , nu asteptám sá se ráceascá complect, usurel o íntindem peste crema de pe blat dupá care dám prájitura la rece 2 ore, apoi feliem dupá dorintá,, 

Fripturicá "brasoveaná".

              

Fripturicá ”brasoveaná”

Ingrediente/5 portii
-       1 kg muschiulet porc
-       200 gr. slániná afumatá
-       1 dl ulei
-       2 cepe
-       1 cápátíná usturoi, medie
-       1 linguritzá pastá ardei kapia
-       1 linguritzá mocca boia
-       1 linguritzá condiment grill
-       1 linguritzá mághiran
-       sare dupá gust

garnitura:
-       1,5 kg cartofi
-       1 lingurá vegeta
-       ulei pentru prájit

modul de preparare
      -táiem muschiuletul de porc ín douá dea lugul, apoi ín látime ín físii de circa 1 cm, adicá  ”julien” , ín punem ín apá rece,
       -íntr-un dl ulei prájim slánina , apoi ín grásimea obtinutá rumenim bucátelel de muschiulet, evident cáci pe rínd, cíte íncap odatá pe fundul de la tigaie, le scoatem íntr-o cratitá cu pereti ínalti, dupá ce toatá cantitatea de muschiulet am rumenito, ín grásimea rámasá cálim ceapa, pisám usturoiul íl adáugám la ceapá si ínvírtim de douá-trei ori apoi imediat luám deoparte ca usturoiul sá nu se ardá, adáugám boia, pasta de kapia si 1 dl apá, punem ínapoi la foc si cínd dá ín clocot turnám compozitia peste carnea rumenitá si dám la ínnábusit, adáugám mághiranul,condimentul grill si piper dupá gust, 
      -ínnábusim carnea circa 20 minute, asezonám de sare, mestecám des fripturica si dacá e nevoie stropim mereu cu cíte putinticá apá, deci mereu trebuie creat abur sub capac, pentru ca carnea sá rámíná fragedá si sá nu ísi piardá sucul, sá nu se usuce, dupá 20 minute  carnea este gata de servit,
    garnitura:
         -curátám cartofii, íi táiem ín cuburi mari sau pai, dupá gust si preferintá, apoi ín prájim ín baie de ulei, dupá care íi presárám cu vegeta dupá gust, si servim imediat língá friturica ”brasoveaná” cu orice fel de muráturá, ínsá este grozavá si cu salatá verde.
      mentziuni: putem gáti acestá fripturicá si din pulpá, ínsá atunci timpul de ínnábusire se dubleazá, si nu rámíne tot atít de fragedá ca si din muschiulet.





2014. április 28., hétfő

Specialitate din cornuri cu mac.

                        

Specialitate din cornuri cu mac,
      sau ”guba”

ingrediente/ 4 portii
    -   10 cornuri simple
-       150 gr mac mácinat
-       200 gr zahár
-       4 vanilii
-       4 ouá
-       50 gr stafide
-       100 gr unt
-       0, 75 l lapte
-       5 linguri biscuiti mácinati
-       coaja de la o lámíie

Modul de preparare

Cornurile le táiem ín rondele groase , si le lásám de azi pe míine la uscat,,,
Punem laptele la fiert cu zahárul si untul , separám ouále,  iar  gálbenusurile le frecám spumá cu zahárul si vanilia, cínd laptele fierbe  , usurel, cu un polonic adáugám cíteva polonicuri din laptele ín clocot peste gálbenusurile frecate, mestecínt continuu, apoi usurel adáugám toatá compozitia la laptele ín clocot, si  amestecínd  mereu   dám cíteva clocote ímpreuná cu gálbenusurile,, luám compozitia de pe foc, si o lásám la rácit putin,
     -mácinám macul si íl amestecám bine cu coaja de la o lámíie , si 3 linguri de zahár praf

dupá ce compozitia de lapte  sa  rácorit putin , íncepem sá ímbibám feliile de cornuri, ín aceastá compozitie, avínd grijá sá nu le tinem prea mult, ca sá nu ea prea mult din compozitia de lapte,,  luám un vas de ”yena” , sau o tavá normalá,  o tepetám cu biscutul mácinat,, si punem un rínd de cornuri ímbibate  la fundul vasului sau a távii, apoi íl acoperim cu un rínd de mac, peste care presárám stafide dupá preferintá,, apoi continuá cu cornuri ímbibate, { ínmuiate } ín compozitia de lapte cu gálbenus de ou,,asa  continuám etajarea píná se terminá ingredientele, , dacá rámíne compozitie de lapte, turnám pedeasupra si dám la cuptorul íncálzit ín prealabil,,la foc mai potolit,,,íntre timp batem albusurile spumá cu  2 vanilii, si 3 linguri de zahár,, i-ar cínd guba íncepe sá se rumeneascá, o scoatem din cuptor, si  íntimdem peste ea, albusurile,, si mai dám la cuptor píná albusul ea culoarea alunei , pedeasupra,,, atunci este gata,, servim ín stare caldá  sau   rece,,,,  asa simplu , sau  : cu glazurá de ciocolatá ,   eventual  sos de vanile.

Gombotzi din carne - marinatzi.

              

Gombotzi din carne marinatzi

      Ingrediente/4portii
 gombotzi din carne:
-       500 gr. carne tocatá
-       200 gr. cascaval rázázlit
-       3 ouá
-       1 legáturá pátrunjel verde
-       5 cátei usturoi
-       1 linguritzá vegeta
-       1 vírf cutit piper
-       pesmet pentru rostogolit
-       ulei pentru prájit

sosul:
-       2 dl ulei
-       3 linguri fáiná
-       1 praz cc.10 cm
-       4 cátei usturoi
-       2 morcovi mari
-       5 frunze de tzeliná sau tzeliná englezá
-       1 legáturá busuioc
-       1 linguritzá vegeta
-       1 vírf cutit piper
-       3 foi dafin
-       1 linguritzá boia
-       1 linguritzá pastá ardei kapia
-       1 cutie pastá rosii 200 gr.
-       zahár dupá gust
-       150 gr. cascaval pentru presárat

Modul de preparare
     gombotzi din carne:
       -punem carnea tocatá íntr-un vas adínc, tocám frunzele de pátrunjel, usturoiul íl presám peste carnea tocatá, apoi adáugám toate celelalte ingrediente ínafará de ulei si frámíntám tocátura píná se face ca o pastá, dacá ni se pare prea moale, adáugám casacaval rázálit sau pesmet, depinde fiecare cum doreste, apoi ínfierbíntám uleiul , facem din pasta de carne bilutze de márime potrivitá , le rostogolim prin pesmet si le prájim ca si chiftelutzele, le scoatem pe farfurie, continuám operatia píná la treminarea pastei de carne,
   sosul:
      -din uleiul ín care sau prájit bilutzele de carne strecurám íntr-o cratizá cu peretzi ínaltzi circa 2 dl, táiem prazul márunt prájim, adáugám usturoul pisat imediat tregem deoparte ca usturoiul sá nu se ardá, presárám cu boia de ardei, adáugám pasta de ardei si stingem cu 1 litru apá, punem morcovul si tzelina, foile de dafin, piperul, le fierbem la gata, dacá dorim sos fin, scoatem morcovul din sos, sau strecurám totul, apoi íntr-o tigaie, íncingem 5 linguri ulei, tot din uleiul ín care am prájit bilutzele de carne, prájim cele 3 linguri fáiná píná la culoarea alunei coapte, le stingem cu 2 dl apá rece, mestecínd íncontinuu píná íncepe sá fiarbá, adáugám pasta de rosii íncorporám bine apoi turnám rantasul peste compozitia din cratitzá, si fierbem cíteva mute ímpreuná ca gusturile sá se pátrundá, asezonám de condimente , adáugám zahár dupá gust, dacá e nevoie mai adáugám pastá de rosii,  punem bilutzele de carne ín sos, dám cíteva clocote cu bilutzele, tocám busuiocul márunt, íl presárám peste sosul cu bilutzele de carne, ínvírtim de cíteva ori si míncarea este gata pentru servit, servim cu spaghete presárat cu cascaval rázálit , sau nu , dupá plac si preferintzá, ínsá si cu cartofi si orez, este tot atít de delicios.

   



2014. április 27., vasárnap

Felii "zebrá".

             

Felii  ”zebrá”

  Coca:
-       1 kg, biscuiti mácinati
-       200 gr, zahár pudrá
-       3 linguri cacao olandezá
-       150 gr. unt sau rama
-       3 linguri gem caise
-       lapte cít cuprinde

 cremá:
-       200 gr. nucá cocos
-       200 gr. zahár pudrá
-       200 gr. unt
-       2 vanilii
-       3 linguri fáiná
-       3 dl lapte

glazura:
-       150 gr. ciocolatá menaj
-       3 linguri ulei
-       3 linguri lapte
-       50 gr. granule-ciocolatá

Modul de preparare
             -punem biscuitii mácinati íntr-un vas mare,    
   amestecám cu zahárul si cacaoua , punem 3 dl lapte la fiert, cínd laptele fierbe adáugám untul si mestecám píná se topeste, turnám peste amestecul de biscuiti si frámíntám, adáugám gemul de caise si íncá atíta lapte píná obtinem o cocá buná pentru íntins, apoi ímpártim compozitia ín 3 párti, asezám pe masa de lucru hírtie de copt punem pe hírtie o parte din aluatul de biscuiti, asezám peste compozitie altá bucatá hírtie de copt, si íntre 2 hírtii de copt íntindem o foaie de márimea tavei  de copt, apoi cu hírtia de copt o ridicám si o asezám ín tavá, dupá care pregátim crema,
    creama:
          -din 3 linguri de fáiná facem un chelm cu lapte, apoi punem 3 dl lapte la fiert cu 3 linguri de zahár, cínd laptele fierbe adáugám chelmul de fáiná si nuca de cocos, si fierbem o pastá omogená  dupá care o dám la rácit mestecínd mereu ca sá nu facá coajá, píná la rácire complectá, íntre timp
      -frecám spumá 200 gr. unt cu 200 gr. zahár, cínd chelmul cu nucá de cocos sa rácit adáugám cíte putin la untul frecat spumá píná vom íncorpora toatá cantitatea de chelm si vom obtine o cremá  omogená spumoasá , apoi ímpártim crema ín douá párti,
       -scoatem hírtia de copt de peste foaia de biscuiti , evident cá numai  cea deasupra si  aplicám peste foaia de biscuiti o parte din cremá, apoi íntre alte 2 hírtii de copt íntindem a doua foaie de biscuiti, luám hírtia de copt de deasupra foii, si asezám foaia peste cremá cu gura ín jos, apoi scoatem si hírtia care era dedesubtul foii, deacum ajungínd deasupra, apoi aplicám a doua parte de cremá, dupá care fabricám tot ín acelasi mod a treia foaie de biscuiti, cu care acoperim al doilea rínd de cremá, dupá care trecem la glazurarea prájiturii,
   glazura:

        -pe baie de abur fierbem 150 gr. ciocolatá menaj cu 3 linguri ulei si 3 linguri lapte, cínd totul sa omogenizat bine si am obtinut o compozitie fluidá, lucioasá si mátásoasá  turnám compozitia peste foaia de biscuiti , nivelám cu spatula si presárám imediat cu granule de ciocolatá dupá care o dám la rece pentru cíteva ore, apoi o feliem ín tavá dupá plac, cu un cutit trecut prin apá fierbinte,  simplá si grozav de buná.

Sármálutze ín "kuktá".

              

Sármálutze ín ”Kuktá”

   Ingrediente/ 8 portii
-       2 cápátíni de varzá albá márime medie
-       600 gr. carne tocatá
-       1,5 kg. ceafá cu os
-       200 gr. slániná afumatá
-       250 gr. orez
-       1 buc. praz 20 cm.
-       1 ceapá
-       6 cátei usturoi
-       4 foi de dafin
-       2 ardei kalifornia
-       1 cutie pastá de rosii 150 gr.
-       1 dl zeamá de lámíie 50%
-       1 linguritzá boia de ardei
-       1 lingurá pastá de ardei kapia
-       1 lingurá vegeta
-       1 linguritzá piper
-       1 dl ulei
-       2 dl otzet pentru opárit varza
-       2 linguri sare pentru opárit varza

Modul de preparare
         -punem apá la fiert cu 2 linguri sare si 2 dl otzet, scoatem cotorul de la varzá, cínd apa fierbe punem varza ín oalá, o acoperim cíteva minute, apoi íntoarcem varza ín oala , o mai lásám cíteva minute dupá care o scoatem ín strecurátoare si luám, jos frunzelel care vin usor, fárá a se deteriora, continuám operatia píná obtinem 24-26 frunze pentru umplut, apoi táiem vinele frunzelor sá se poatá rula mai usor, le pume deoparte píná la umlput,
      -táiem prazul, ceapa si ardeiul márunt, slánina o táiem ín cuburi, íncingem uleiul, prájim slánina , adáugám ceapa , prazul si ardeiul, le cálim putin, adáugám orezul , íl cálim putin si orezul, stingem cu 2 dl apá fierbinte, acoperim si fierbem píná scade toatá apa complect, dám la rece cu capacul pe el , píná se va ráci complect,
      -punem carnea tocatá íntr-un vas mare, adáugám orezul prefiert, boia, piper, vegeta, pastá de ardei kapia, pasta de rosii, frámíntám bine laolaltá toate aceste ingrediente, gustám , asezoná de condimente , apoi íncepem umplerea frunzelor, cu o lingurá punem ín fiecare frunzá umpluturá rulám umplutura ín frunzá, apoi cu degetul mic, introducem capetele frunzelor ínláuntru ruladei, continuám operatia píná la terminarea compotiziei,
      -táiem márunt mijlocul rámas de la ambele cápátzíni de varzá  íl ímpártim ín douá, apoi o parte o asezám pe fundul de la ”kuktá” sau cum íi mai spune , cratitzá cu presiune,care se ínchide ermetic, peste varzá punem usturoiul , foile de dafin, si asezám ín mijlocul cratitzei cefa de porc íntreagá, apoi íncepem sá asezám frumos roatá pe língá carnea cu os sarmalele , píná la terminare, acoperim cu varza máruntá rámasá,

     -ín 3 dl apá dizolvám 1 dl zeamá de lámíie,  turnám peste varzá ín cratitzá, potrivim ca apa sá fie mai jos de nivelul sarmalelor cu 3 degete, ínchidem ”kukta” si dám la fiert la foc potrivit, timp de 50-60 minute, dupá care scoatem sarmalele din cratizá íntr-un vas de ”yena” ,feliem  carnea fiartá, si dám la masá cu smíntíná.