2016. február 29., hétfő

Micul dejun.


Micul dejun.
           ingrediente / 3 portii.
-         1 ceapá
-         1 rosie mare
-         1 conservá fasole boabe 420 gr.
-         200 gr. cremvusti
-         6 ouá
-         200 ml ulei
-         2 ardei grasi
-         1 ling. vegeta
-         1 linguriţă rasá boia si piper mácinat
modul de preaprare:
               -táiem cremvustii ín rondele groase, tocám cepa si ardeiul márunt, táiem rosia ín cuburi mari, íncingem 5 linguri ulei, prájim cremvustii táiati ín rondele groase, scoatem cremvustii iar ín grásimea rámasá cálim ceapa si ardeiul, le cálim bine,  adáugám rosia , ínvírtim de cíteva ori, apoi adáugám fasolea boabe, presárám cu ½ lingurá vegeta , piper mácinat si fierbem ímpreuná 2-3 minute, dám deoparte, íncingem  uleiul rámas si coacem ochiuri de ouá din cele 6 ouá, le presárám cu vegeta, piper, boia, apoi ímpártim fasolea la  3 farfurii, si cremvustii prájiti, apoi adáugám pe fiecare farfurie cíte 2 ochiuri de ouá si servim cu chifle si orice fel de muráturá.

  

Chifteluţe din conopidă.


Chifteluţe din conopidă.
-         1 conopidá mare cca 2 kg
-         3 ouá
-         1 ceapá
-         1 leg. pátrunjel verde
-         1 linguritá rasá piper
-         2 ling. vegeta
-         sare dupá gust
-         5 ling. pesmet
-         ulei pentru prájit
sosul:
-         200 ml iaurt natur
-         100 ml smíntíná
-         3 cátei usturoi
-         1 linguritá vegeta
-         3 cátei usturoi
-         1 linguritá rasá piper
modul de preparare

                     -punem apá la fiert cu vegeta si putiná sare,  desfacem conopida pe flori, iar cínd apa clocoteste punem conopida la fiert, cínd conopida e fiartá, o scurgem bine, píná se ráceste, cínd sa rácit, o apásám bine cu mína ín strecurátor sá scoatem toatá apa din ea, apoi o pisám bine cu o furculitá, adáugám ouále, pátrunjelul verde tocat, 1 lingurá vegeta, pier, tocám ceapa márunt si o cálim ín 2 linguri de ulei, iar dupá rácire o adáugám  si atíta pesmet ca sá obtinem o compozitie mai omogená , aproximativ ca ale chiftelelor din carne, dupá care íncingem uleiul, cca 300 ml , apoi formám chiftelute din compozitie, le táválim prin pesmet, le dám forma doritá  si le coacem pe ambele párti dupá care le scoatem pe servetele de hírtie, continuám operatia píná la terminarea compozitiei,  si pregátim sosul,, pisám bine usturoiul, íl frecám cu iaurtul , smíntína si condimentele, ímpártim chiftelutele la farfurie, le turnám cu cíteva linguri din sosul condimentat  si le servim calde cu píine proaspátá, eventual o salatá de rosii si ardei kalifornia.

2016. február 28., vasárnap

Pite cu brânză si mere.


Pite cu brânză si mere.
-         2 cáni fáiná
-         100 ml smíntíná grasá
-         5 ouá
-         2 cáni  zahár
-         200 gr. unt
-         1 lámíie
-         1 praf de copt
-         500 gr. brínzá de vaci
-         6 mere
-         1 linguritá scortisoará
-         3 ling. gris
Modul de preparare:
                  -separám albusurile de gálbenuse, frecám spumá 3 gálbenuse cu 1 caná de zahár, coaja de la 1 lámíie  si 100 gr. unt, amestecám fáina cu praful de copt, o  adáugám la compozitia de ouá si atíta smantíná ca sá obtinem o cocá molcutá, o frámíntám bine , o ínvelim ín folie alimentará transparentá, si o dám la rece timp de 1 orá, timp ín care pregátim umplutura de brínzá si merele ,,,
                 umplutura: -frecám bine brínza cu smíntína rámasá de la cocá, ½ caná de zahár si 2 gálbenuse de ou si o dám la frigider, apoi topim 100 gr. unt si caramelizám ín el ½ caná de zahár, cínd zahárul sa topit si a luat culoarea maronie, adáugám la caramel merele curátate si táiate ín felii groase, le caramelizám cíteva minute apoi le dám la rácit, íntre timp ungem o tavá pentru tarta cu unt, scoatem de la rece aluatul, íl íntindem ín rotund, dupá forma de tarta, mulám alautul ín formá, apoi íl ímpungem bine cu o furculitá dupá care presárám cu 3 linguri de gris peste care aplicám umplutura de brínzá, iar peste brínzá aranjám merele caramelizate deacum reci, le presárám cu 1 linguritá scortisoará,  apoi dám tava la cuptorul períncálzit la 180 grade, timp de 30 minute, íntre timp batem spumá tare albusurile de ou cu ½ caná zahár si zeama de la ½ lámíie, dupá cele 30 minute, scoatem prájitura din cuptor, aplicám albusul spumá tare peste mere dupá care dám ínapoi la cuptor , luám focul la 160 grade si coacem mai departe cca 6-7 minute sau píná albusul de ou se rumeneste frumos,  apoi dám la rácit si feliem dupá plac si preferintá.

        mentiuni: dacá este nevoie la aluat mai adáugám 2-3 linguri de fáiná, apoi acestá prájituá o putem coace ín orice fel de tavá dorim, nu este neapárat nevoie sá o coacem ín formá de tarta.

Chifle la tigaie.


Chifle la tigaie.
        ingrediete / 2 portii.
-         4 ouá
-         2 chifle
-         6 felii bacon
-         2 ling. unt
-         100 gr. cascaval rázálit
-         200 ml smíntíná
-         1 vírf cutit piper mácinat
-         2 fire ceapá verde
-         1 linguritá rasá sare
Modul de preparare.

             -feliem chiflele si le párjim íntr-o tigaie aderentá , le scoatem deoparte apoi topim untul ín care prájim slánina bacon , dám deoparte , aranjám ín tigaie chiflele prájite peste care turnám smíntína, o condimentám  si o presárám cu jumátate din cascavalul rázálit, dupá care o dám ínapoi la foc, ínfierbíntám si usurel spargem ochiurile de ouá peste chifle, cíte unul , pe care le tinem putin pe fiecare cu lingurá píná se prinde pe chiflá sá nu curgá jos, apoi piperám ouále , presárám cu putiná vegeta, si coacem totul píná ouále se prind putin , presárám cu cascavalul rámas si ceapa verde táiatá ín rondele, mai prájim píná cascavalul se topeste putin, dupá care servim calde, cu salatá de rosii cu coreandru. 

2016. február 24., szerda

Omletă cu cartofi.

Omletá cu cartofi
        ingrediente / 4 portii
-      800 gr. cartofi
-      1 ceapá
-      300 gr. cremvusti
-      2 rosii
-      2 ardei grasi
-      3 fire ceapá verde
-      6 ouá
-      150 gr brínzá topitá
-      1 ling. vegeta
-      1 linguritá rasá piper  mácinat
-      sare dupá gust
modul de preparare

                       -curátám cartofii si íi táiem ín cubulete mici, táiem cremvustii ín rondele, cepa ín solzisori , ardeii ín cuburi si rosiile, íncingem uleiul , ínnábusim cartofii píná ísi fac putiná culoare, adáugám ceapa si ardeiul le cálim putin, condimentám cu vegeta, pier, adáugám cuburile de rosii si cremvusti,  ínnábusim , íntre timp batem spumá ouále cu crema de brínzá, dupá care le adáugám la compozitia de cartofi cu zarzavaturi, le coacem pe ambele párti  si le servim presárate cu rondele de ceapá verde.

2016. február 21., vasárnap

Pancake's aperitiv.



Pancake's aperitiv.
-      3 oua
-      2 linguri smantana grasa
-      100 gr. porumb boabe - conserva
-      3 linguri faina malai-
-      5 linguri  faina alba
-      100 g cascaval ras-
-      1 lingurita sare,
-      1 varf cutit piper
-      3 linguri ulei
-      150 ml apa carbogazoasa

Modul de preparare:
           -batem ouale cu sarea, uleiul si smantana, adaugam faina de grau apoi cea de malai, sarea, piperul, cascavalul razalit, si atata apa carbogazoasa ca sa obtinem o compozitie mult mai omogena ca si clátitele, dar totusi sa curga, cca 150 ml apa,  lasam amestecul sa se odihneasca 15-20 minute.
      -incingem bine o tigaie antiaderenta, cu putin ulei si punem cate 1 polonic de compozitie pentru fiecare pancake, nivelam in tigaie, incercand  sa obtinem o forma cat mai rotunda si mai plata, coacem cate 2-3 minute pe fiecare parte, la foc mic si le intoarcem cu grija cu o spatula, repetam operatia pana la terminarea compozitiei, apoi servim cu sos de smantana.


2016. február 20., szombat

Mâncare din dovlecel.


Mâncare din dovlecel.
     ingrediente  / 3 portii
-         1 kg dovlecel
-         ½ lámíie
-         2 ling. oţet
-         50 gr. unt
-         5 ling. ulei
-         1 leg. mărar verde sau congelat
-         3 ling. fáiná
-         200 ml friscá pentru gátit
-         sare dupá gust
modul de preparare

                       -dacá dovlecelul este proaspát, íl curátám, íl dám pe rázátoare, íl presárám cu 1 lingurá de sare si zeama de la ½ lámíie, omogenizám bine, íl lásám cca 10 minute dupá care íl stoarcem bine si íl punem la fiert ín 100 ml apá, cu 1 lingurá vegeta, márar verde tocat sau congelat, íntre timp pregátim un rântaş, íncingem uleiul si untul, adáugám fáina si le cálim de culoarea alunei coapte, íl stingem cu apá rece , íl mestecám bine sá nu rámíná cocoloaşe, adáugám frisca pentru gátit, si íl adáugám la dovlecel,  asezonám de condimente, vegeta, sare,  márar, oţet, mai dám 2-3 clocote si míncarea este gata pentru servit cu ochiuri de ouá, sau chifteluţe, sau fripturică, fiecare cu ce are, míncarea o putem gáti din dovlecel congelat, si este tot atít de gustoasá, cu diferenta cá íl punem cu mai putiná apá la fiert.

2016. február 19., péntek

Ciorbă cu găluşte cu ciuperci.


Ciorbă cu găluşte cu ciuperci.
-         200 gr.carne tocatá
-         200 gr. bureţi de rouă-ciuperci
-         200 gr. fasole verde
-         3 buc. morcov márime medie
-         1 ling. vegeta
-         1 linguritá rasá piper mácinat
-         2 buc. pátrunjel márime medie
-         200 gr. varzá creaţă
-         300 gr. cartofi
-         1 leg. pátrunjel verede,
-         4-5 fire frunze ţeliná
-         3-4 fire leoştean verde
-         3 buc. ardei gras
-         3 buc.  rosii márime medie
-         1 ceapá
-         5-6 căţei usturoi
-         100 ml ulei
-         3 ouá
-         300 ml borş sau 2 ling. borş magic
Modul de preparare.
                              -curátám zarzavaturile morcovul, pátrunjelul, íncingem uleiul ín cratita pentru supá,  cálim cepa tocatá, adáugám zarzavatul táiat ín rondele sau dupá preferintá, íl ínnábusim, cca 10 minute, adáugám varza creatá táiatá fidelute, ardeiul gras , ínvírtim de cíteva ori si stingem cu 3 litri apá clocotindá, adáugám fasolea verde congelatá, dacá fasolea este crudá, atunci o ínnábusim ímpreuná cu morcovul,  adáugám rosiile táiate cuburi , condimentám cu vegeta, piper, sare, adáugám frunzele de ţelină, dám la fiert, íntre timp pregátim gálustele,
            gáluste: -ín 3 linguri ulei cálim 1 ceapá, adáugám bureţii sau ciupercile ce a vem,, si ínnábusim píná scade toatá apa lásatá de ciuperci sau bureţi, deci píná ciupercile sfíráie ín tigaie, dám deoparte píná se ráceste, apoi adáugám la carnea tocatá, si condimentám cu vegeta, piper, sare, frunze de leostean tocate márunt, adáugám ouále si omogenizám bine, dacá compozitia este prea moale, presárám cu 1 lingurá fáiná,  dupá care cu mína umedá formám gáluşcuţe frumoase rotunde si le slobozim ín supa clocotindá, acum punem si cartofii táiati ín cuburi mici, apoi le fierbem píná cartofii sunt fierti, cínd adáugám borşul  dupá care mai dám 2-3 clocote, asezonám de condimente, vegeta, piper, sare, presárám cu pátrunjel si leostean verde tocate si ciorba este gata de servit, cu sau fárá smíntíná.

          mentiuni: acestá ciorbá se poate gáti si veganá ínlocuind carnea tocatá cu 300 gr. ciuperci sau bureti, 2 linguri pesmet si 1 lingurá fáiná, ín rest urmati ín totul reţeta.

2016. február 15., hétfő

Garnitură din cartofi dulci.


Garnitură din cartofi dulci.-sweet potato-

          ingredientre / 1 portie.
-         300 gr. cartofi dulci
-         1 linguritá sare
-         1 linguritá rasá piper mácinat
-         2 ling. ulei másline
-         1 ling. vegeta
-         1 linguritá rasá usturoi granulat
-         1 linguritá rasá cimbrişor
         dressing :
-         100 ml iaurt natur
-         ½  linguirtá sare
-         1 linguritá rasá piper mácinat
-         1 linguritá vegeta                                                                                                                                               
-         ½ lámíie zeama
-         1 ling. pátrunjel  verde  tocat
modul de preparare
                       -decojim-curátám  cartofii dulci, íi táiem ín douá dea lungul apoi ín rondele de cca 1 cm grosime, íi punem ín tava de copt tapetatá cu hírtie de copt, sau vas termorezistent, íi  stropim cu ulei, íi condimentám cu sare, piper, vegeta,  usturoi  granulat,,, íi amestecám bine si  íi dám la cuptor  la 180 grade timp de 20 minute,,,, íntre timp pregátim dressingul,,,  frecám iaurtul bine cu condimentele  apoi íl dám la odihná 10-15 minute, dupá care íl servim peste cartofii dulci cu rosii si salatá aisberg si bineteles língá orice fel de carne umplutá  sau snitele, dar este grozavá si língá fripturi.


2016. február 14., vasárnap

Tort de nucă.

                                                              
Tort de nucă.
   aluatul.
-         200 gr. fáiná
-         100 gr. nucá mácinatá
-         1 praf de copt
-         4 ouá
-         300 gr. zahár pudrá
-         12 ling. apá rece
-         1 linguritá sare
-         2 ling. aromá rum
  crema.
-         500 ml lapte
-         1 ling. amidon alimentar
-         2 ling. fáiná
-         150 gr. nucá mácinatá
-         150 zahár pudrá
-         150 gr. unt sau margarimá
-         2 ling. aromá rum
glazura.
-         100 gr. nucá mácinatá
-         12 buc. miez de nucá jumátáti
modul de preaprare.
              blatul. –pentru ínceput punem nuca ín tava de copt si o prájim putin la 200 grade, timp de 5-8 minute, íntorcíndul mereu, dupá care punem deoparte 12 bucáti de jumátátti, si restul de nucá o mácinám, si o ímpártim dupá cum urmeazá,, pentru aluat, cremá si ornat,  si trecem la pregátirea blatului si anume:  separám albusurile de gálbenuse,  frecám spumá gálbenusuriele cu zahárul, aroma de rum si  apa rece, adáugám praful de copt, miezul de nucá , fáina , apoi batem spumá tare albusurile de ouá cu zeama de la ½ lámíie dupá care usurel cu spatula o íncorporám ín aluatul de gálbenuse,  ungem forma de tort cu unturá de porc, o tapetám cu fáiná si nivelám  aluatul ín forma care o dám la cuptorul pőreíncálzit la 200 grade timp de 10 minute , dupá 10 minute fáár sá deschidem cuptorul luám focul la 180 grade si mai coacem íncá 20 minute, apoi scaotem si facem proba scobitorii, apoi dám la rácit complect , timp ín care pregátim crema,,,

             crema: -dizolvám amidonul si fáina ín lapte, adáugám nuca mácinatá si fierbem un chelm bine omogen,  adáugám aroma de rum si íl dám la rácire complectá, timp ín care frecám spumá untul cu zahárul praf, dupá rácirea chelmului íncorporám chelmul ín compozitia de unt spumá, frecíndul píná obtinem o cremá mátásoasá  care o ímpártim ín 3 párti, apoi táiem blatul de tort ín 3 foi, adicá facem 2 táieturi orizontale ca sá obtinem 3 foi, asezám fundul blatului pe tava de tort peste care aplicám prima paste de cremá, acoperim cu mijlocul blatului peste care nivelám a doua parte de cremá care o acoperim cu capacul blatului, dupá care ímbrácám tot tortul cu a treia parte de cremá, íl tapetám cu cele 100 gr. nucá mácinatá si ornám cu jumátátile de miez de nucá,  dupá care íl dám la rece timp de cíteva ore pentru ca gusturile sá se pátrundá si crema sá se solidifice, apoi feliem dupá dorintá.