2014. november 30., vasárnap

Rulouri cu suncá.

           

Rulouri cu suncá.

    ingrediente / 4 portzii.
         rulouri:
-        8 felii suncá presatá
-        150 gr. hrean ín otzet
-        1 ling. mustar
-        200 gr. unt
-        2 ling. fáiná
-        1 vírf cutit piper alb
-        2 dl lapte
-        1 ling. vegeta
-        1 vírf cutzit nucsoará
-        1 plic gelatiná alimentará
-        8 portzii salatá cu maionezá
           salata:
-        450 gr. zarzavat mix congelat
-        3 cartofii fiertzi márime medie
-        300 gr. castravetzi muratzi
-        3 mere ionathan
-        200 gr. maionezá
-        2 dl smíntíná grasá

Modul de preparare:
                rulouri: -pentru ínceput pregátim sosul alb, punem 50 gr.unt la íncins  cálim ín untul fierbinte cele 2 linguri fáiná, stingem cu laptele, condimentám cu vegeta, piper, nucsoará, si fierbem un chelm bine omogen care íl dám la rácit complect,
          -frecám spumá 150 gr. unt cu 150 gr. hrean, adáugám mustarul si alternativ chelmul de sos alb deacum rece, píná la terminarea chelmului, apoi asezám cíte o felie suncá pa masa de lucru si ín partea dinspre noi aplicám pe felie dea lungul o suvitzá din crema de hrean dupá care rulám sunca ín formá de rulou dupá cum vedem ín imaginea de sus, asezám ruloul pe o tavá care se poate da la frigider, apoi continuám operatzia de umplere píná la terminarea ingredientelor, dupá care dizolvám gelatina alimentará ín 1.5 dl apá, o condimnetám cu putziná vegeta, o dám la fiert, dupá ce dá cíteva clocote, 4-5 o rácorim putzin si cu pensula ungem bine fiecare rulou dupá care dám tava cu rulouri la frigider píná pregátim salata,,,
                 salata: -punem apá la fiert cu vegeta, cínd apa fierbe adáugám zarzavatul mix congelat, dám la fiert, din momentul cínd a ínceput sá clocoteascá fierbem exact 5 minute, strecurám imediat si dám la rácit imediat íntinzíndul íntr-o tavá mare, píná zarzavatul se ráceste táiem cubuletze micutze de tot cartofii fierti, castravetzii murati si merele, apoi le punem toate ín castronul pentru salatá : zarzavatul, cartofii fiertzi, castravatzii muratzi, merele, adáugám maioneza, smíntína, omogenizám, asezonám de condimente : vegeta, piper, mustar, smíntíná dacá e nevoie si sare, apoi turnám salata pe platoul pentru rulori, nivelám frumos, asezám rulourile pe salatá si ornám ruloutrile cu rosii, castravetzi, ridichi, pátrunjel verde, fiecare dupá plac si fantezie, dupá cum se vede si ín imaginea atastá retzetei, dupá care dám la rece píná la consumare,,,


Cartofi la tigaie.

            

Cartofi  la tigaie

        ingrediente / 2 portzii
-        500 gr. cartofi fiertzi
-        2 ouá
-        150 gr. bacon-prosciutto
-        150 gr. cremvusti frankfurt
-        1 ceapá rosie
-        1 fir ceapá verde
-        ardei kalifornia rosu si verde
-        4 ling. ulei

Modul de preparare

                     -cartofii fiertzi cu coaja íi curátzám, táiem ín rondele, íncingem uleiul prájim putzin cartofii, íi scoatem deoparte, prájim slánina bacon-prosciutto, cremvusti, adáugám ceapa rosie si verde cu verdeatzá cu tot si ardeii toate feliate, le cálim ímpreuná, asezám cartofii pe farfurii, ímpártzim compozitiza de slániná-cremvusti peste cartofi, coacem cíte un ochi de ou/farfurie, si servim caldá dacá dorim presáratá cu cascaval rázálit cu orice fel de muráturá si píine proaspátá, de obicei eu fac aceastá míncare rapidá din cartofii fiertzi rámasi de la míncarea de prínz, este foarte rapidá si gustoasá chiar si pentru musafiri la ciná, mai ales presáratá cu cascaval rázálit.

2014. november 29., szombat

Ouă de cazino.

             

Ouá de cazino.

        umplutura:
-        6 ouá fierte
-        50 gr. unt
-        2 ling. rase fáiná
-        2 dl lapte
-        1 ling. rasá vegeta
-        1 vírf cutzit nucsoará
-        1 vírf cutzit piper alb
-        200 gr. brínzá topitá
        salata:
-        450 gr. zarzavat mix congelat
-        3 cartofii fiertzi márime medie
-        300 gr. castravetzi muratzi
-        3 mere ionathan
        maioneza:
-        2 gálbenuse de ou crude
-        2 gálbenuse de ou fierte
-        6 dl ulei
-        1 ling. mustar
-        3 dl smíntíná
-        1 ling. rasá vegeta
-        1 vírf cutzit piper alb
-        1 ling. zahár pudrá
-rosii , castravazi verzi, frunzá de pátrunjel verde, ardei kalifornia rosu pentru ornat.

Modul de preparare
                   -pentru ínceput pregátim maioneza, pisám bine de tot gálbenusele fierte, adáugám gálbenusele crude si íncepem frecatul adáugínd uleiul ín jet subtzire píná la terminarea uleiului, apoi íncorporám mustarul, zahárul pudrá, sare si smíntíná, gustám, asezonám de condimente, vegeta, piper alb si dám la frigider, trecem la pregátirea besamelului adicá sosul alb,,
             -íncingem untul ín tigaie, cálim ín untul fierbinte cele 2 linguri fáiná, stingem cu laptele, condimentám cu vegeta, piper, nucsoará, si fierbem un chelm mai omogen care íl dám la rácit complect, íntre timp pregáti salata,,,
             -punem apá la fiert cu vegeta, cínd apa fierbe adáugám zarzavatul mix congelat, dám la fiert, din momentul cínd a ínceput sá clocoteascá fierbem exact 5 minute, strecurám imediat si dám la rácit imediat íntinzíndul íntr-o tavá mare, píná zarzavatul se ráceste táiem cubuletze micutze de tot cartofii fierti, castravetzii murati si merele, apoi le punem toate ín castronul pentru salatá : zarzavatul, cartofii fiertzi, castravatzii muratzi, merele, punem deoparte din maionezá 5-6 linguri, iar restul o íncorporám ín zarzavaturile pentru salatá, omogenizám, asezonám de condimente : vegeta, piper, mustar, smíntíná dacá e nevoie si sare, apoi turnám salata pe platoul pentru ouá umplute, nivelám frumos, dám la frigider si pregátim umplutura pentru ouá,,,

           -táiem ouále ín douá dea lungul, scoatem  gálbenusurile si le pisám bine, adáugám la chelmul deacum rece complect, punem si brínza topitá, omogenizám, asezonám de condimente : piper, vegeta, sare, másurám crema ín sacul de spumá si umplem albusurile puse deoparte, apoi le asezám pe fiecare pe platou pe salatá cu umplutura ín jos, píná la terminarea ingredientelor, dupá care acoperim fiecare ou cu maioneza pusá deoparte si ornám platoul dupá plac, preferintzá si fantezie fiecare, dupá cum se vede si ín imaginea atasatá retzetei, apoi dám la frigider píná la consumare. 

Felii tiramisu cu ciocolatá.

           

Felii tiramisu.

       blatul:
-        7 ouá
-        7 ling. zahár pudrá
-        7 ling. fáiná
-        2 ling. cacao olandezá
-        1 praf de copt
       crema:
-        250 gr. margariná
-        2 plicuri budincá tiramisu
-        5 ling. zahár pudrá
-        3 ling. zahár tos
-        6 dl lapte
      glazurá:
-        5 dl friscá pentru spumá
-        drageuri ciocolatá pentru ornat

Modul de preparare
                blatul : -separám albusurile de gálbenuse, frecám spumá gálbenusele cu 5 linguri zahár pudrá, adáugám praful de copt, amestecám fáina cu cacaoa, adáugám fáina la compozitzia de gálbenuse, batem spumá tare albusurile cu 2 linguri zahár pudrá, si putziná sare, apoi cu spatula le íncorporám usurel ín compozitzia de gálbenuse, ungem tava de copt, o tapetám cu hírtie de copt, nivelám compozitzia ín tava de copt, si o dám la cuptorul preíncálzit la 180 grade, timp de 25-30 minute, facem proba de copt, apoi dám blatul la rácit, íntre timp pregátim crema,,,
               -crema: -punem 4 dl lapte la fiert cu 3 linguri zahár, budinca o dizolvám ín 2 dl lapte, cínd laptele dá ín clocot, adáugám budinca dizolvatá si fierbem un chelm bine omogen, íl dám la rácire complectá timp ín care frecám spumá 250 gr. margariná cu 5 linguri zahár pudrá, dupá care adáugám chelmul de budincá complect rece si mixám bine píná la íncorporare complectá,,
            -asezám blatul de cacao pe platoul de prájituri, nivelám peste el crema obtzinutá, apoi batem spumá tare 5 dl friscá care o aplicám peste cremá, o nivelám frumos, iar cu piaptánul de torturi trasám linii drepte mai adínci ín friscá, dupá care presárám frisca cu drageuri de ciocolatá pentru ornare sau cacao nesquik, dupá cum se vede ín imaginea atasatá retzetei, dám la rece prájitura pentru 2-3 ore pentru ca gusturile sá se pátrundá, apoi feliem dupá plac si preferintzá si servim.


Piept de porc ín lapte condimentat.

            

Piept de porc ín lapte condimentat

         ingrediente / 4 portzii
-        1 kg piept de porc
-        1 ling. vegeta
-        1 ling. condiment flecá
-        1 linguritzá rasá piper
-        2 foi dafin
-        1 cápátzíná usturoi-medie-
-        1 dl ulei
-        1 litru lapte

Modul de preparare

                   -spálám bine pipeptul deporc si íncrestám ín cruci soricul, apoi ín tava de fripturi frecám bine toate pártzile cu vegeta, piper, condiment flecá si usturoi pisat, introducem usturoi pisat ín toate crestáturile, stropim bine cu uleiul, asezám pieptul cu soricul ín jos ín tavá, apoi dám la cuptorul preíncálzit timp de 20 minute la 220 grade ca sá se rumeneascá, dupá care scoatem tava din cuptor, íntoarcem pieptul-caizerul cu soricul ín sus si turnám laptele língá piept dar numai atít ca soricul sá rámína afará din lapte , adáugám si foile de dafin, ínchidem tava cu folie alimentará, si dám la cuptor la 140-150 grade pentru 35 minute dupá care scoatem folia si rumenim frumos pieptul la foc iute, apoi servim cu cartofi coptzi si muráturá, dar eu recomand aceastá fripturá ca si fripturá rece ín seara de sárbátoare, este grozavá cu muráturá sau hrean si píine proaspátá.

2014. november 27., csütörtök

Coşuleţe cu nuci.

            

Cosuletze cu nuci.

     aluatul:
-        4 gálbenuse de ou
-        400 gr. fáiná
-        200 gr. zahár pudrá
-        200 gr. margariná sau unt
-        1/2 praf de copt
-        1 linguritzá mocca bicarbonat
-        1 lámíie
     umplutura:
-        4 albusuri de ou
-        150 gr. zahár pudrá
-        300 gr. nucá mácinatá
-        3 ling. gem caise sau,,,,

Modul de preaprare
                      aluatul: -mestecám fáina cu zahárul, putziná sare si praful de copt, apoi frecám íntre palme margarina sau untul cu fáina píná se amestecá bine, rázálim coaja de lámíie , o punem deoparte pentru umpluturá apoi cu zema de la ½ lámíie stingem bicarbonatul si íl adáugám la fáiná, dupá care adáugám gálbenusele si frámíntám, dacá aluatul ni se pare prea tzeapán íl ínmuiem putzin cu 1 linguritzá smíntíná, apoi frámítám bine, ungem formele de cosuletze cu margariná sau unt, tapetám cu fáiná, formám din alaut cíte o bilutzá de márimea unei nuci si cáptusim fiecare formá cu bilutza de aluat, píná umplem toate formele, apoi pregátim crema,,,
               crema: -batem spumá tare 4 albusuri de ou cu 150 gr. zahár pudrá si zema de la ½ lámíie, cínd spuma este destul de tare, cu spatula íncorporám nuca mácinatá, coaja de lámíie, cínd am íncorporat complect usurel adáugám si gemul de caise, apoi másurám spuma ín sacul pentru spumá si umplem fiecare cosuletz de aluat ín forme, asezám formele ín tava de copt si dám cosuletzele la copt la foc moale la 170-180 grade timp de 20-25 minute, dupá care scoatem tava din cuptor, lásám 5 minute sá se rácoreascá, scoatem cosuletzele din forme le presárám cu zahár pudrá vanilat, si le lásám sá se ráceascá, apoi servim.

             

Piept de curcan "a la Kiev".

           

Piept de curcan ”a la Kiev”.

        ingrediente / 4 portzii.
-        600 gr. pipet curcan
-        100 gr. unt
-        150 gr. cascaval
-        200 gr. suncá presatá
-        4 cátzei usturoi
-        1 ling. pátrunjel verde tocat
-        1 vírf cutzit piper
-        1 ling. vegeta
-        3 ouá
-        200 gr. fáiná
-        200 gr. pesmet
-        5 dl ulei

Modul de preparare
                    -táiem pipeptul de curcan ín 4 felii, batem feliile putizn mai subtzire ca si pentru snitzel, le frecám bine cu vegeta, piper si putziná sare, le punem deoparte, píná pregátim umplutura, untul sá fie la temperatura camerei, íl frecám spumá cu putziná vegeta si sare dacá e nevoie, ínsá sá tzinem cont cá si cascvavalul contzine sare, cínd untul e ca o cremá spumoasá adáugám pátrunjelul tocat , cascavalul rázálit, íncorporám bine apoi umplem ruladele de curcan, asezám o bucatá din piept pe masa de lucru, o acoperim cu felii de suncá presatá peste care aplicám 2-3 linguritze din umplutura de unt, apoi ínchidem bucata de carne la cele douá capete si rulám foarte leger bucata de carne ín formá de rulou, eventual o prindem cu scobitori, eu nu le prind cu nimic, dupá care trecem la ímbrácarea lor cu ouá si pesmet,

            -batem cele 3 ouá spumá, adáugám 2 linguri ulei si 1 fáiná, plus 2 dl apá mineralá gazoasá, le batem bine fárá cocolosi, dupá care íncingem 5 dl ulei, nu prea tare cam la 160-180 grade, dám ruloul prin fáiná apoi ou si íl rostogolim prin pesmet dupá care íl cufundám ín uleiul ínfierbíntat, si-l prájim la foc moale íncetisor de culoarea alunei bine coapte, íl scoatem pe servetzel de hírtie, si continuám operatzia píná la terminarea ingredientelor, apoi servim cu cartofi evantai si muráturá asortatá, táind fiecare bucatá pedindouá oblic ín fiecare farfurie, dupá cum se vede si ín imaginea atasatá retzetei, este o míncare pentru ocazii speciale.

Tortellini cu carne.

            

Tortellini cu carne

          ingrediente / 4 portzii
              aluatul:
-        5 ouá
-        1 ling. unturá gíscá
-        fáiná cítá cuprind oule
             umplutura:
-        250 gr. carne tocatá
-        1 ceapá
-        3 cátzei usturoi
-        1 linguritzá vegeta
-        1 vírf cutzit piper
-        1 ling. ulei másline
              sosul:
-        400 gr. rosii ín bulion
-        4 cátzei usturoi
-        3 ling. ulei másline
-        1 ling. vegeta
-        1 ling. zahár
-        1 ling. busuioc verde tocat
-        1 ling. oregano verde tocat
-        2 ardei kalifornia rosu-verde
-        1 buc. praz circa 15 cm

Modul de preparare
                   -pentru ínceput pregátim umplutura, tocám ceapa, íncingem uleiul, cálim ceapa, adáugám carnea tocatá, usturoiul pisat, presárám cu vegeta si piper, adáugám 1 dl apá, ínnábusim píná carnea sfíráie ín cratitzá, apoi dám la rácit, íntre timp pregátim aluatul,
                  -batem spumá 5 ouá cu 1 lingurá unturá gíncá si putziná sare, apoi adáugám fáiná cítá cuprind ouále, ca sá obtzinem un alaut molcutz elastic care íl frámíntám bine detot, íntindem aluatul ca páturá pentru táitzei, si íl táiem ín cuburi mai márisoare asa, apoi ímpártzim ín fiecare pátrátzel cíte o linguritzá de umpluturá dupá care formám tortellini, prindem 1 colt al pátratului si íl lipim de coltzul opus, adicá sá facem un triunghi la care íi lipim bine marginile unul de altul, apoi prindem laolaltá coltzurile opuse ale triunghiului ín asa fel ca sá formám asa ca o marginá de pálárie, o roatá pe língá umpluturá, un guleras, dupá care lipim bine cele 2 coltzuri opuse, asezám bucátzica de tortellini pe masa de lucru si continuám formarea píná la terminarea aluatului, le lásám pe masa de lucru pentru a se svínta putizn timp ín care pregátim sosul si apa de fiert pentru tortellini,
               -íncingem 3 ling. ulei másline, cálim prazul tocat márunt, adáugám ardeiul táiat ín cuburi mari, ínvírtim de cíteva ori, adáugám rosiile ín bulion, usturoiul pisat, si toate condimentele apoi fierbem píná sosul se va omogeniza putzin, timp ín care fierbem tortellini,,
                 -punem la fiert 3 litri apá cu putziná sare si 3-4 linguri ulei, cínd apa clocoteste adáugám tortelinii si fierbem circa 10-12 minute, strecurám si imediat le adáugám la sosul deacum gata, omogenizám cu grijá, le ínfierbíntám putzin ímpreuná, asezonám de condimente si servim cu cascaval rázálit, presárate cu busuioc si oregano tocat, eventual ketchup, fiecare dupá plac si preferintzá.
          


2014. november 25., kedd

Tort cu brínzá-mere-mandarine.

               

Tort cu brínzá-mere-mandarine.

          blatul:
-        6 ouá
-        150 gr. fáiná
-        200 gr. zahár pudrá
-        1 lámíie
-        1 linguritzá bicarbonat
         crema:
-        450 gr. brínzá de vaci
-        2 vanilii
-        1 lámíie
-        5 buc. mere
-        5 ling. zahár pudrá
-        200 gr. nucá mácinatá
-        5 buc. mandarine

Modul de preparare
                   blatul: -separám gálbenusurile de albusuri, frecám spumá gálbenusele cu zahárul, adáugám coaja de lámíie, bicarbonatul stins cu zema de la ½ lámíie, apoi adáugám fáina, batem spumá tare albusurile de ou cu zema de la ½ lámíie, si cu spatula usurel íncorporám albusurile spumá ín compozitzia de gálbenuse, dupá care ungem forma pentru blat de tort, o tapetám cu hítzie de copt, si dám blatul la cuptorul preíncálzit la foc moale -180 grade - timp de 20-25 minute, apoi facem proba de copt, dacá rámíne aluat pe scobitoare mai coacem 5-8 minute dupá care scoatem blatul de la cuptor, deschidem forma, scoatem blatul si íl dám la rácit complect, pe un grátar, íntre timp pregátim crema,
                crema: -curátázm merele, le rázálin, adáugám imediat zeama si coaja de lámíie, presárám cu 3 linguri zahár, le lásám circa 10 minute, íntre timp punem brínza la mixer cu zahárul pudrá si vanilia, mixám spumá, adáugám nuca mácinatá, stoarcem merele de zeama lásatá nu prea tare si le adáugám le crema de brínzá, apoi scoatem hírtia de copt de pe blat, táiem blatul ín 3 sau 4 orizontal ca sá obtzinem 3 sau 4 foi , dupá care íncepem sá ansamblám tortul ínapoi ín forma de tort, deci,,,,

          -tapetám earási forma de tort cu hírtei de copt, asezám baza blatului ín formá, ímpártzim crema ín 4 pártzi, apoi aplicám o parte din cremá peste prima foaie, acoperim cu a doua foaie, peste care nivelám cremá si continuám etajarea píná la ultima foaie care vine acoperitá cu ultima portize de cremá, dupá care dám prájitura ínapoi la cuptor la temperatura de 160 grade, timp de 20 minute, apoi scoatem tortul de la cuptor, deschidem forma si imediat ornám tortul cu feii de mandarine dupá cum se vede si ín imaginea atasatá retzetei, apoi cu hírtia de copt pe ea o lásám sá se ráceascá pe grátar, cínd sa rácit complect, scoatem hírtia de copt, feliem si servim.

Ficat de pui la tigaie.

                 

Ficat de pui la tigaie.

        ingredientre / 4 portzii
-        700 gr. ficat pui
-        2 buc. ceapá
-        4 cátzei usturoi
-        3 ling. ulei
-        200 gr. slániná afumatá
-        1 ling.vegeta
-        1 linguritzá mághiran
-        1 linguritzá mocca piper
-        1 ling. pastá kapia
-        1 ling. condiment grill
-        1 ling. pastá gulas
-        3 buc. ardei kalifornia
-        3 rosii mari

Modul de preparare
                   -curátzám ficatul de pielitzá, íl punem la apá rece píná pregátim tigaia, íncingem uleiul, prájim slánina afumatá táiatá cuburi mici, apoi adáugám ceapa tocatá márunt si o cálim, cínd ceapa este bine cálitá adáugám ardeiul táiat ín felii mari sau cuburi mari, rosiile táiate ín 4-6 bucátzi, usturoiul pisat si cálim mai departe 3-4 minute, adáugám pasta de ardei si gulas, dupá care adáugám ficatul desfácut ín douá fárá sá-l táiem, presárám cu vegeta, grill, si restul condimentelor,

                   -la foc iute mestecínd mereu cálim-prájim sub capac si ficatul píná scade toatá apa lásatá de ficat, asezonám de condiemnte, sare, piper, vegeta si ficatul este gata pentru servit cu orez sau cartofi fiertzi si muráturá mixtá.