2015. május 27., szerda

Desert din brânză cu cocos.



Desert din brínzá cu cocos

          ingrediente
-        500 gr. brínzá de vaci
-        200 gr. zahár pudrá
-        3 plic vanilie
-        200 gr. nucá cocos
-        100 gr. stafide
-        100 gr. biscuitzi mácinatzi

Modul de preparare

                        -frecám zahárul cu brínza de vaci, vanilia si stafidele, o punem la odihná 10 minute, dupá 10 minute odihná adáugám 100 gr. nucá cocos si atíta biscuitzi mácinatzi ca sá obtzinem o cocá buná pentru prelucrat-format bilutze, apoi turnám nuca de cocos rámasá íntr-o tavá, din alautul obtzinut formám bilute de márimea unei mingi de ping-pong, rostogolim fiecare bilutzá prin nuca de cocos, le asezám pe tavá, si continuám operatiza píná la terminarea compozitziei, apoi dám la rece pentru 40-50 minute dupá care servim.

Salatá "cipru".



Salatá ”cipru”
          
        ingrediente / 4 portii

-        4 rosii mari
-        1 leg. ceapá verde
-        3/4 kg castraveti
-        1 dl ulei másline
-        ½ dl otzet balsam
-        1 leg. coreandru verde
-        sare si piper dupá gust

modul de preparare

                         -pentru ínceput pregátim un dressing din ulei, otzet, sare, piper, le frecám bine ca maioneza , tocám coreandru verde, íl adáugám, apoi táiem cuburi mari rosiile si castravetzii, ceapa verde ín rondele cu partea verde cu tot, turnám peste verdetzuri dressingul si cu mína usurel amestecám pentru ca rosiile sá rámíná frumoase cu gust, nu tocite, asezonám de condimente, apoi o dám la rece pentru ½ orá ca gusturile sá se pátrundá dupá care o portzionám língá orice fel de fripturá, stufat de porc-pui cu cartofi.

2015. május 26., kedd

Felii "margareta".



Felii "margareta".

       umplutura:
-        500 gr. nucá mácinatá
-        200 gr. miez íntreg nucá
-        300 gr. gem caise
-        1 dl aromá rum
-        5 plicuri vanilie
-        2 dl lapte
-        40 gr. scortisoará mácinatá
-        1 coajá de lámíie
-        5 ling. zahár
-        100 gr. stafide
-        1 ling. cacao
         aluatul:
-        600 gr. fáiná
-        200 gr. margariná
-        5 ling. zahár pudrá
-        3 ouá
-        2 dl smíntíná
-        30 gr. drojdie proaspátá
-        ½ praf de copt
-        1 linguritzá scortzisoará
-        1 linguritzá sare
        glazura:
-        160 gr. cicolatá menaj
-        1 dl lapte
-        1 dl ulei

Modul de preparare
                -pentru ínceput pregátim umplutura. –punem nuca mácinatá íntr-un vas adínc, vanilia, cacaoa, coaja de la lámíie, zahárul, apoi ín 2 dl lapte cu esentza de rom ínmuiem stafidele si miezul de nucá íntreg, le punem deoparte,             
               -punem fáina pe masa de lucru, si íntre palme o frecám cu margarina, putiná sare, zahárul, scortzisoara, praful de copt, drojdia sfárímatá, apoi facem cuib ín mijloc, adáugám  3 gálbenuse de ou  si íncepem frámíntatul, cu atíta smíntíná ca sá obtinem o cocá molcutzá elasticá care o frámíntám bine de tot, ímpártzim coca ín 3 bucátzi, si formám 3 mingi care le ínvelim cu prosopul de bucátárie, lásíndu-le la odihná  cca 30 minute, timp ín care terminám umplutura de pregátit,
                  -punem laptele cu nuca íntreagá si stafidele la fiert, le fierbem 4-5 minute, apoi adáugám combinatzia de nuca mácinatá  si dám 2-3 clocote , le rácim, putin, apoi ungem tava de copt cu margariná, o tapetám cu fáiná, íntindem o bilutzá de aluat, o asezám ín tavá, ungem foaia cu gem de caise, ímpártzim umplutura ín 2, o parte o nivelám peste foaia din tavá, o acoperim cu a doua foaie íntinsá din a doua bilutzá, ungem foaia cu gem peste care aplicám umplutura rámasá, care o acoperim cu a treia foaie íntinsá din a treia bilutzá, o ímpungem bine cu furculitza si o dám la cuptorul preíncálzit la 160 grade, timp de 25 minute, dupá care íntoarcem tava ín cuptor si mai coacem 10 minute, scoatem de la cuptor, o lásám sá se stímpere putin, cca 15-20 minute, apoi o glazurám,
                 -fierbem cicolata menaj cu laptele si uleiu pe baie de abur, cínd am obtzinut o cicolatá bine fluibá  o nivelám peste prájitura cáldutzá, apoi o dám la rece píná prájitura se ráceste de tot si glazura se íntáreste, apoi cu un cutzit tras prin apá fierbinte feliem si servim.

                 

2015. május 24., vasárnap

Pasta "Scialatielli".



Pasta ”Scialatielli”
·              500 gr. fáiná
·              200 gr. parmezan ras
·              1 ling. cu vírf busuioc verde tocat
·              150 ml lapte
·              3 ouá
 Sosul pentru 300 gr. paste
·              1 conservá rosii íntregi 750gr.
·              1 ceapá albá
·              2 ardei grasi
·              3 cátei usturoi
·              2 ling. ulei masline
·              cíteva picáturi tabasco
·              1 ling. zahár maro
·              1 linguritá rasá sare
·              1 ling. vegeta
·              5-6 frunze mari busuioc verde

 Mod de preparare

·              Punem fáina pe masa de lucru, facem cuib ín mijloc, punem ín cuib ouále bátute cu furculitza, parmezanul ras, busuiocul tocat márunt si cca 1/2 dl lapte la temperatura camerei, amestecám cu furculitza, iar cínd aluatul capátá o consistentza usor densá, adáugám treptat restul laptelui.
·                 frámíntám píná obtzinem un aluat omogen, dacá aluatul se lipeste mai adáugám 1-2 linguri fáiná,
·                  ínvelim aluatul ín folie de plastic alimentará si íl lásám pe masa de lucru la odihná 30 minute.
·                 dupá repaus, presárám masa de lucru cu fáiná si ímpártzim aluatul ín doua pártzi, íntindem fiecare bucatá de aluat íntr-o foaie de cca 5 mm grosime
·                  lásám foile pe masa de lucru, cca 15-20 minute, apoi le rulám si le taiem ín suvitze de cca 1 cm grosime, sau cum le mai spune táitzei latzi-tagliattelle, lásám pastele pe masa de lucru presáratá cu fáiná píná pregátim sosul.

Sosul:

·                 íncingem uleiul íntr-o tigaie antiaderentá, adáugám ceapa, ardeiul tocate márunt, le sotám cca 1 minut, punem si usturoiul pisat, ínvírtim de 2-3 ori si stingem cu  conserva de rosii, zdrobim rosiile cu o furculitzá, zahárul, sarea, sosul tabasco, 1 lingurá vegeta.
  •    fierbem sosul la foc mediu spre mic, cca 10 minute, presárám busuiocul rupt ín bucátzele potrivite, ínvírtim de 2-3 ori, si sosul este gata,
  •    íntre timp punem 3 litri apá la fiert cu 1 linguritá sare si 3 linguri ulei, cínd apa dá ín clocot, adáugám pastele, fierbem cca 5 minute,  apoi le scoatem peste sos ín tigaie, le amestecám, le mai dám putin la foc moale, cca 2-3 minute, dupá care le servim cu parmezan ras sau span si stropite cu putzin ulei masline.


2015. május 19., kedd

Langos cu kefir.



Langos cu kefir.

-        1 kg fáiná
-        5 ouá
-        4 dl kefir
-        1 lin. rasá sare
-        1 dl ulei
-        1 dl lapte
-        50 gr. drojdie proaspátá
-        1 ling. zahár
-        ulei pentru copt, smíntíná, usturoi si cascaval pentru servit.

Modul de preparare
                       -íncálzim laptele cu zahárul, sfárímám drojdia ín el mestecám bine, presárám cu fáiná deasupra si dám drojdia la crescut, punem fáina ín vasul pentru frámíntat, adáugám ouále, sarea, drojdia crescutá, kefirul si íncepem frámíntatul, dacá frámíntám cu mína atunci adáugám uleiul ungíndune mereu mína pe timpul frámíntatului, dacá frámíntám cu robotul atunci adáugám si uleiul odatá cu celelalte ingrediente si frámítám píná face básici,
             -vom obtine un aluat mai molcutz ínsá asa trebuie sá fie, dupá frámíntat acoperim vasul cu prosop de bucátárie si dám la dospit ín loc nu prea cald, píná aluatul ísi dubleazá volumul, apoi íncingem ulei, circa 3/4 litru, cu mína unsá cu ulei rupem din alautul dospit bilutze dupá preferintá ínsá nu mai mari de cít ne íncape ín pumn, apoi le tragem ín rotund, cu ambele míini ín aer, rulínd roatá-roatá marginea aluatului, apoi le slobozim ín uleiul íncins, si acoperim cu capacul, deci prima parte a langosului íl coacem acoperit cu capacul, apoi íntoarcem langosul ín ulei, si coacem si celaltá parte deacum fárá capac, apoi coatem langosul, íl asezám pe servetzel de hírtie, si continuám operatiza píná se terminá alautul, sau cíte langose dorim,
          -dacá nu coacem tot aluatul, cea ce rámíne,  punem íntr-o pungá unsá cu ulei si íl dám la frigider píná a doua sau a trei zi cínd putem sá coacem earási langose proaspete,
           -preparám din usturoi un mujdei, cu o pensulá silicon ungem langosul, apoi punem o lingurá sau douá de smíntíná, si presárám cu cascaval rázálit dupá dorintá, cum se vede si ín imaginea atasatá retzetei si servim calde.
            -dacá nu vá palce usturoiul, atunci ungeti cu smíntíná , presárati cu cascaval si servitzi.


2015. május 17., vasárnap

Spagette cu ton la cuptor.



Spagette cu ton la cuptor.

           ingrediente / 4 portzii.
-        500 gr. spagetti
-        160 gr. pastá sendvici-cald
-        160 gr. conservá ton
-        200 gr. cascaval rázálit
-        175 gr. smíntíná grasá
-        3 ouá
-        1 ling. vegeta
-        1 linguritzá rasá piper mácinat
-        1 ling. oregano verde tocat
-        3 rosii mari

Modul de preparare

                   -punem 3 litri apá la fiert cu putziná sare, fierbem pastele ”a la dente”, íntre timp pregátim pasta, amestecám crema pentru sendvici cald cu conserva de peste, smíntína, piperul, oregano, vegeta si jumátate cascavalul rázálit, strecurám spagettele si mestecám cu crema preparatá, ungem bine tava de copt, nivelám spagettele ín tavá, táiem rosiile ín rondele, le ímpártzim peste spagette ín tavá, presárám cu cascavalul pus deoaprte, apoi dám tava la cuptor la foc potrivit píná se rumeneste frumos cascavalul, apoi servim calde.

Vinete ímpánate.



Vinete ímpánate.

         ingrediente

·                         1 buc. vinete mare
·                         3 rosii mari
·                         6 buc. ciuperci champignon
·                         250 gr. mozzarella 
·                         8 frunze busuioc
·                         1 ling. pátrunjel verde tocat
·                         3 cátzei usturoi
·                         5 ling. ulei másline
·                         1 ling. vegeta
·                         1 linguritzá rasá piper
·                         1 linguritzá sare

Modul de preparare

         -taiem rosiile si ciupercile ín cubuletze mici, presárám cu vegeta, busuioc verde tocat, si pátrunjel, adáugám usturoiul pisat si mozarella desfácutá ín bucátzele mici, piper, sare, stropim totul cu 3 ling. ulei másline,                                          vinetele, le stergem si le táiem ín felii de 2 degeta grosime, le presárám cu vegeta apoi le sezám ín tava de copt tapetatá cu hírtie de copt, le stropim cu putzin ulei,
  •             -ímpártzim mixul de legume peste fiecare felie de vinete, presárám pe deasupra fiecare felie cu ½ linguritzá   pesmet,
  •         -mai stropim peste felile de vinete ímpánate 2-3 linguri ulei másline, si dám tava la cuptorul preíncálzit la 180°C  pentru 20-25 minute, apoi servim cu píine proaspátá, eventual presárate cu cascaval rázálit.
  •  


2015. május 14., csütörtök

Dovlecel umplut-vegan.



Dovlecel umplut-vegan.

             ingrediente / 6 portzii.
·                                 3 dovlecei mari
·                                 150 gr. cuscus
·                                 1 morcov
·                                 1 ceapá
·                                 1 tzeliná micá cu frunze
·                                 1 dl ulei
·                                 1 ling. pastá kapia
·                                 2 dl supá concentrat-legume
·                                 250 ml rosii tocate
·                                 márar verde tocat
·                                 sare, piper dupá gust
·                                 1 ling. vegeta


modul de preparare
          Dovleceii se taie ín doua vertical nu orizontal, cu o linguritá sau scobitorul pentru gulii se scobesc ín interior,
           -morcovul, ceapa si tzelina se dau pe rázátoare, apoi se cálesc 5-6 minute ín uleiul íncins ímpreuna cu cuscus-ul.
             -se stinge cu 150 ml apá si 50 ml rosii tocate, condimentám cu pasta de ardei kapia, vegeta, sare piper, se dá la foc mic, amestecínd din cínd ín cínd píná cuscusul este pe jumátate fiert.
            -se potriveste gustul de vegeta, sare si piper, se adaugá márarul tocat si se umplu dovleceii cu amestecul de cuscus si legume mai leger ca cuscusul sá poatá sá se umfle la cuptor,
           -asezati dovleceii íntr-un vas termorezistent, unul língá altul, facetzi un sos din restul de rosii tocate, 150 ml supá concentrat, o lingurá ulei, vegeta, sare si piper dupá gust, turnatzi sosul peste dovlecei, datzi vasul la cuptorul íncins la 180 grade,
           -din cínd ín cínd stropitzi cu cíte o lingurá de sos fiecare dovlecel, sunt gata cínd cuscusul e bine umflat si moale, iar dovleceii íncep sá se rumeneascá,
         - este o míncare vegetarianá dar se pot servi si ca garniturá língá orice fel de fripturá, sau caatare  turnatzi cu smíntíná din belsug.


Aripioare de pui Tailanda.



Aripioare de pui Tailanda

        ingrediente / 1 kg aripioare
-        6 cátzei usturoi
-        2 ling. amidon porumb
-        1 linguirtzá chimen roman
-        ½ linguritzá fulgi chili
-        1 ling. coreandru mácinat
-        1 ling. zahár maron
-        2 cuburi supá pasáre
-        6 ling. ulei másline

Modul de preparare

                   -dizolvám cuburile de supá ín 1 dl apá fierbinte, le dám la rácit, apoi facem o pastá din usturoiul pisat , chimen, coreandru, fulgi de chili, zahár maron, ulei, amidon de porumb si supa concentrat, le frecám bine ca si maioneza, apoi cu acestá pastá frecám fiecare aripá ín parte, le asezám ín tava de copt pe hírtie de copt, sau tavá pentru fripturi si el dám al cuptorul preíncálzit la 220 grade timp de 30-40 minute píná se rumnesc frumos, timp ín care le vom íntoarce odatá aripioarele, apoi le vom servi cu sos dulce-acrisor si castraveti.