2016. január 31., vasárnap

Pulpe de pui la cuptor.

           
                
   Pulpe de pui la cuptor

      ingrediente

         -  1 kg pulpe pui ciocánele

         -  1 kg cartofi
         -  3 ling. bulion
         -  6 ling. ulei 
         -  3 foi dafin
         -  1 linguritzá rasá piper
         -  1 linguritzá boia de ardei 
         -  1 ling. vegeta



 Mod de preparare
            -frecám pulpele de pui cu vegeta, piper, boia, , curátzám cartofii íi táiem ín cuburi, asezám totul ín tava de fripturi, stropim cu uleiul, sare, punem foile de dafin, mestecám bine, punem o caná de apá si dám la cuptor, la foc potrivit, cínd pulpele sunt fácute de jumátate adáugám bulionul,
 
 Cand ajung cam la jumatatea timpului de fierbere intoarcem carnea si adaugám bulionul dupá care dám ínapoi la cuptor píná pulpele se rumenesc, apoi servim cu salatá verde sau muráturá.

2016. január 30., szombat

Supă din curcan.

   




Supă din curcan.

 Ingrediente/4 portii
-         2 aripi curcan cca.1-1,5 kg
-         5 buc. morcov márime medie
-         3 buc. rádáciná pátrunjel
-         1 tzeliná potrivitá
-         3 buc. ardei gras
-   250 gr. ciuperci
-         1 linguritá ienibahar boabe
-         1 linguritá piper boabe
-         3 fire leostean
-         1 ceapá
-         5 cátei usturoi
-         1 lingurá vegeta
-         2 cuburi supá concentrat
-         4 cartofii medii
-         4 litri apá

Modul de preparare
     -  Punem 4 litri apá la fiert, cínd íncepe sá clocoteascá punem 1 lingurá vegeta  aripile de curcan, dám la fiert,,,, urmárim fárá  íncetare, si cínd supa íncepe sá fiarbá luám focul la minim, ca sá nu se tulbure supa, fierbem íncet de tot supa cca 20 minute, apoi adáugám zarzavaturile ínafará de cartofi, leostean si restul de condimente si fierbem ímpreuná píná carnea este fiartá, adáugám si cartofii, cuburile supa concentrat si leosteanul, apoi gustám si dacá mai e nevoie mai condimentám cu vegeta, sare dupá gust, dupá care fierbem supa píná la gata, íncá cca.20 minute, o dám deoparte , mai lásám supa sá se stímpere putin, cca.15 minute, apoi strecurám supa, fierbem fidea si servim, carnea si zarzavaturile fierte le scoatem ín castron separat si le punem la masá língá supá, servid din ele cu supá dupá plac si preferintá.
   -íntre timp pregátim gálustele de griz.
            
  


2016. január 24., vasárnap

Pite cu carne şi ciuperci.!

           
                                    

Pite cu carne si ciuperci
Aluat
·         350 gr. faina
·         100 gr. unt rece
·         1 lingurita sare
·         1 lingurita rasa bicarbonat
·         15 gr. drojdie
·         2 oua
·         1 ling. smantana
·         2 ling. griz
Umplutura
·         300 gr. carne tocata vita
·         200 gr. carne tocata porc
·         3 ling. ulei
·         200 gr. ciuperci champignon
·         200 gr. slanina afumata
·         1 ceapa
·         1 buc. praz cca 15 cm
·         2 ardeii grasi
·         1 lingurita rasa piper macinat
·         1 lingurita sare
·         1 ling. vegeta
·         1 ling. pasta ardei kapia
·         4 oua medii
·         3 ling. smantana
·         1 ou pentru uns
 Mod de preparare
·         punem faina in vasul robotului, adaugam untul rece, taiat in patratele mici, si mixam pana cand obtinem un aluat sfaramicios.
·         Adaugam sarea, drojdia sfaramata, bicarbonatul de sodiu si smantana, apoi smantana si mixam pana cand aluatul se compacteaza putin.
·         Rasturnam aluatul pe masa de lucru, usor pudrata cu faina, si il framantam cateva secunde, pana cand se omogenizeaza.
·         Invelim aluatul pentru pite intr-o folie de plastic alimentara si il punem in frigider pentru cca 10-15 de minute.
Umplutura
·         Punem uleiul intr-o cratita antiaderenta si cand s-a incalzit, adaugam slanina taiata marunt, o prajim pe foc mic apoi adaugam ceapa, prazul cu partea verde cu tot si ardeiul tocate marunt, sotam 5-8 minute apoi adaugam ambele tipuri de carne, amestecam, pe foc mediu, iar in momentul in care carnea isi schimba culoarea, adaugam ciupercile tocate marunt, condimnetam cu: sare, piper, vegeta, amestecam bine si reducem focul la minim, cand tot lichidul, lasat de ciuperci si carne, s-a evaporat, dupa cca 20 minute, 1 lingura pasta ardei kaia, amestecam bine si stingem focul.
·         Lasam compozitia de carne si ciuperci sa se raceasca complet, dupa care adaugam ouale batute spuma cu smantana,  omogenizam, ungem tava de copt  cu unt, sau tava rotunda din ceramica pentru tarte, o tapetam cu faina.
·         Impartim aluatul in doua bucati egale si le intindem in doua foi de cca 6-7 mm grosime, de forma rotunda sau dreptunghiulara depinde in ce tava vine coapta,
·         Punem prima foaie in tava, o presaram cu cele 2 linguri griz dupa care nivelam frumos umplutura peste foaie, apoi o acoperim cu a doua foaie.
  • Ungem placinta cu galbenusul de ou batut cu 1 lingurita smantana, o intepam bine cu furculita si o dam la cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 35-40 de minute,
  • O scoatem din cuptor, o lasam sa se racoreasc putin, apoi o taiem in triunghiuri sau in patratele, depinde in ce tava sa copt si o servim. Este foarte buna atat calda, cat si rece.


Biscuiţi spriţaţi în 4 variante.!

                                                                                                                                       
Biscuiti Spritati in 4 variante.
varianta 1.
-         250 gr. unt sau margarina
-         250 gr. zahar pudra
-         3 oua
-         3 prafuri vanilie
-         coaja de la 1 lamaie
-         1 praf de copt
-         700 gr. faina

varianta 2.
-         250 gr. unt sau margarina
-         4 ouá
-         650 gr. faina
-         4 ling. cacao
-         2 ling. aroma vanilie
-         2 prafuri vanilie
-         1 praf de copt -40 gr.-
-         250 gr zahar pudra

 varianta 3.
-         400 gr. fainia
-         1 praf de copt
-         150 gr. unt sau margarina
-         250 gr. nuca macinata
-         200 gr zahar pudra
-         2 lamai coaja
-         1 ling. aroma rum
-         2 oua
-         2 galbenusuri de ou

varianta 4.
-         250 gr. faina
-         150 gr. nuca cocos
-         150 gr. unt sau margarina
-         2 ling. untura de porc
-         200 gr zahar pudra
-         3 oua
-         2 praf vanilie
-         1 praf de copt

Modul de preparare:
                             - Se freca spuma untul sau margarina cu zaharul si vanilia, se adauga pe rand ouale si coaja de lamaie,, se amesteca praful de copt cu faina si se incorporeaza treptat la crema de unt si aromele, pentru fiecare varinata se procedeaza la fel tinind cont de cantitati si ingredientele scrise pentru fiecare in reteta, dupa care se fixeaza la masina de tocat forma speciala, se trece aluatul prin masina de tocat, fragmentandu-l diin loc in loc de lungimea dorita, se aseaza piscoturile in tava unsa si tapetata cu hirtie de copt si se coc la foc potrivit 25-30 minute.



2016. január 21., csütörtök

Salată din ouă.!

          
Salată din ouă.



         ingrediente / 6 portii
-     12 ouá
-     1 cápátíná salatá aiberg-obtional-
-     1,5 kg cartofi
-     1 ling. vegeta
-     1 linguritá piper mácinat
-     600 gr. maionezá
-     3 rosii potrivite pentru decor
-     1 bucatá castravete murat-decor
-     4-5 flori conopidá-decor
-     10-12 boabe másline negre-decor
-     3-5 fire pátrunjel verde-decor
Modul de preparare

                 -fierbem cartofii si ouále, le curátám si le dám la rácit, fierbem si florile de conopidá ín apá cu vegeta, táiem cartofii ín cubulete mici, punem albusul la 2 ouá deoparte pentru ornat, restul de ouá le táiem ín pátráztele, salata aiberg o rupem máruntel, presárám cu vegeta si pier, adáugám 500 gr. maionezá si amestecám totul usurel, asezonám de condimente, sare, piper, vegeta, punem salata ín vasul pentru servit,  apoi nivelám frumos peste salatá maioneza rámasá, si ornám dupá cum vedeti ín imaginea atasatá retetei, cu albus de ou, táiat ín sániute, másline , iar la mijlocul platoului sau vasului cu salata facem un cosulet cu flori, din castravete, florile de conopidá si frunze de pátrunjel verde, iar din rosii facem trandafiri cum se vede ín imaginea de sus, le asezám dupá fantezia noastrá, apoi dám salata la rece pentru 1-1,5 ore dupá care servim.