2014. március 31., hétfő

Spaghete "Bolognese".

              

Spaghete ”Bolognese”

    Ingrediente/4 portii
-         400 gr. carne tocatá
-         2 morcovi medii
-         1 rádáciná pátrunjel
-         2 foi dafin
-         1 ceapá mare
-         3 bucáti ardei kalifornia: rosu.galben.verde
-         4,,,5 cátei usturoi
-         200 gr. slániná afumatá
-         1 linguritá pastá de ardei
-         1 vírf cutit boia
-         2 dl pastá rosii
-         vegeta dupá gust
-         piper dupá gust
-         1 lingurá cu vírf busuioc tocat
-         1 lingurá coreandru tocat
-         1 linguritá oregano uscat
-         150 gr. cascaval parmezan
-         600 gr. spaghete
-         3 linguri ulei

Modul de preparare
  - táiem slánina cubulete mici, íncingem 3 linguri ulei íntr-o tigaie cu pereti ínalti , prájim slánina , din grásimea rezultatá punem deoparte 5 linguri grásime pentru stropit spaghetele fierte ,
  - ín grásimea rámasá cálim ceapa , adáugám morcovul si pátrunjelul  date pe rázátoatea de mere si le ínnábusim píná se ínmoaie, táiem ardeiul kalifornia, de 3 culori íl cálim si pe acesta , presárám cu boia de ardei , punem si pasta de ardei , ínvírtim de cíteva ori pe foc si adáugám carnea tocatá, conimentám cu vegeta, piper , foi dafin , usturoiul pisat, si ínnábusim píná carnea se albeste, apoi vine pasta de rosii si apá píná la acoperirea ingredientelor,
      - fierbem circa 15-20 minute, gustám de sare, dacá e nevoie sárám si adáugám condimentele: oregano ,busuiocul, coreandru , mai dám cíteva clocote dupá care mai potrivim de condimente dacá e nevoie,
         - íntre timp punem 3 l apá la fiert cu 1 lingurá vegeta si fierbem spaghetele circa 15 minute, le clátim cu apá fierbinte,
     - íntr-o cratitá íncingem cele 5 linguri de grásime puse deoparte si adáugám spaghetele strecurate bine, le ínvírtim de cíteva ori si servim ,

    -  punem o portie de spaghete la farfurie peste care ínpártim cíteva linguri din sosul de carne , presárám  cu parmezan rázálit si eventual cu busuioc si coreandru tocate cine doreste.

Prájiturá fragedá cu brínzá.

           

Prájiturá fragedá cu brínzá

     Ingrediente
           Coca:
-         300gr.fáiná
-         200 gr. zahár
-         2 ouá
-         50 gr. stafide
-         100 gr. unt
-         1 linguritá bicarbonat
-         1 lámíie
-         4 linguri lapte

   umplutura
-         500 gr. brínzá de vaci
-         5 ouá
-         3 vanilii
-         1 lámíie
-         3 linguri biscuiti mácinati
-         100 gr. zahár pudrá

pentru uns 1 ou , pentru presárat  2 linguri zahár praf si 2 vanilii.

Modul de preparare
       Coca:  punem fáina pe masa de lucru si íntre palme frecám fáina cu untul , zahárul coaja de la lámíie , cu zeama de la jumátatea de lámíie stingem bicarbonatul íl adáugám la fáiná, punem ouále si laptele si frámíntám o cocá molcutá buná pentru íntins si o ímpártim ín douá.
     umplutura:  
            - separám albusurile  de gálbenuse,
      - gálbenusurile  le frecám spumá cu 50 gr. zahár, vanilia , apoi adáugám stafidele , coaja si zema de lámíie , brínza - albusurile le batem spumá tare cu 50 gr. zahár, si usurel cu grijá o adáugám la gálbenusuri
    - íntindem o parte din cocá si o asezám pe fundul távii de copt bine unsá cu unt,  presárám peste foaie biscuitul mácinat si turná peste biscuit crema de brínzá si ouá,  íntindem a doua foaie cu care acoperim crema de brínzá  apoi cu o furculitá ímpungem foaia ,
      - batem 1 ou cu  putiná smíntíná si 1 linguritá zahár, ungem bine prájitura pedeasupra si o dám la cuptorul preíncálzit,  la foc potrivit  circa 25 – 30 minute, íntre timp o íntoarcem odatá prájitura ín cuptor
dupá coacere o lásám ín tavá sá se ráceascá,  o presárám cu zahár pudrá cu vanilie,, apoi o feliem dupá preferintá.

         

2014. március 30., vasárnap

Clátite "Gundel"

                 

Clátite ”Gundel”
  
      Ingrediente/4 portii.

plácinta
-         200 gr. fáiná
-         3 ouá
-         2 dl lapte
-         2 dl apá mineralá gazoasá
-         1 vírf cutit sare
-         3 linguri ulei
-         3 linguri zahár
-         coaja de la o lámíie
-         1 dl ulei pentru copt plácinta

pentru cremá
-         100 gr. zahár pudrá
-         200 gr. nucá mácinatá
-         1 dl lapte
-         coaja de la o portoclá si zeama
-         1 míná de stafide

 sos de ciocolatá
-         75 gr. ciocolatá menaj
-         50 gr. unt
-         1 lingurá fáiná
-         1 dl lapte
-         1 dl friscá
-         2 linguri cacao pudrá
-         200 gr. zahár pudrá
-         2-3 linguri esentzá rum

Modul de preparare
        -  Ingredientele pentru clátite le batem bine cu telul sau le mixám si coacem 12 bucáti clátite  traditionale din compozitie ,
       crema:
           -  punem laptele la fiert  cu zahárul si dám cíteva clocote stafidelor, adáugám nuca , coaja si zeama de portocalá, si o fierbem píná ce umplutura se omogenizeazá ca sá poatá fi unsá pe plácintá ca si un gem,
   sos de ciocolatá:
          -  punnem untul íntr-o tigaie , íl ínfierbíntám , adáugám fáina , ínvírtim de cyíteva ori si stingem cu laptele , punem zahárul si fierbem píná se íngroasá, adáugám ciocolata si esentza de rum apoi frisca , mai mestecám de cíteva ori apoi dám la rácit,
        -  ungem plácintele cu crema de nucá, le ímpáturám ín triunghi , punem cíte 2 plácinte pe farfurie dupá cum aratá si imaginea de sus si le turnám cu sosul de ciocolatá dupá preferintá ,
       sínt o adeváratá delicatese .

           

Cremes scotian.

                  

Cremes scotian

pentru cocá:
   -   750 gr fáiná
-         100 gr margariná
-         250 gr zahár
-         3 linguri de lapte  pentru stint amoniacul de sodiu
-         15 gr amoniac de sodiu { salalkali }
-         1 pic de sare
-         Smíntíná grasá cítá cuprinde pentru a obtien o cocá molcutá

pentru cremá:
    -  1 l lapte
-         5 ouá
-         4 linguri mari de fáiná
-         6 linguri mari de zahár
-         3 plicuri vanilie

glazurá:
   - 100 gr. cicoclatá menaj
   - 50 gr.  margariná
-         3 linguri lapte

 Mod de preparare
            coca:   -punem fáina pe masa de lucru si o frecám ín  palme cu margarina, stingem amoniacul de sodiu cu 3 linguri de lapte fierbinte,  íl adáugám si  cele 2 ouá , smítíná cítá ea, apoi frámíntám o cocá molcutá, o ímpártim ín 3 párti si o coacem pe fundul de la tavá  bine  unsá  cu unt,,
         - coacem foi albe, adicá circa 5 minute le vom coace la foc potrivit,, sá avem grijá sá nu se coloreze folie, dar sá nu rámíná nici crude , sá avem grijá de foi cá sínt ff fragede si se rup
  crema:
         -vom  freca gálbenusurile de ou cu zahárul si vanilia , adáugám laptele si fáina si dám la foc, íncetisor, , fierbem o cremá víscoasá bine omogená, apoi íncá fierbinte usurel cu grijá , cu miscári lente adáugám albusurile bátute spumá fff tare , cu  crema obtinutá íncá caldá  umplem foile  ,,,,
       glazura:

            -cicolata menaj o topim pe baie de abur  ímpreuná cu margarina  si 3 linguri de lapte , si o aplicám peste prájitura íncá cáldutá, apoi o dám la rece mai multe ore , o feliem dupá preferintá.

Cremes cu miere de albine.

             

Cremes cu miere-albine

cremá:
-       4 plicuri budincá friscá
-       6 dl lapte
-       200 gr. zahár pudrá
-       300 gr. unt
-       4 plicuri vanilie

glazurá:
-       160 gr. ciocolatá menaj
-       5 linguri ulei
-       5 linguir lapte

coca 1:
-       250 gr. fáiná
-       1 lingurá cacao pudrá
-       50 gr. unt
-       150 gr. zahár
-       2 linguri miere albine
-       2 ouá
-       1 linguritá bicarbonat de sodiu
-       ½  lámíie

coca blat:
-       6 ouá
-       150 gr. zahár
-       10 linguri apá mineralá gazoasá
-       100 gr. nucá mácinatá
-       150 gr. fáiná
-       1 linguritá rasá bicarbonat
-       ½  lámíie

Modul de preparare
      cremá:
             - fierbem budinca ín lapte cu 3 linguri zahár si o dám la rácit, íntre timp frecám untul spumá cu zahárul, apoi adáugám budinca rácitá complect si frecám píná crema devine mátásoasá si spumoasá ,o dám la rece,
     coca1:
         - íntr-un vas mai mare punem apá la fiert pentru baie de aburi, ín vasul mai mic care va fi pus pe abur, batem 2 ouá spumá, adáugám zahárul , punem vasul pe abur, batem mai departe , punem cacaoa, 1 linguritá bicarbonat stinsá cu zeama de la ½ lámíie si coaja rasá , apoi untul si mestecám pe abur circa 5-7 minute,      
        - luám de pe abur, adáugám fáina si cu miscári repezi frámíntám coca bine, o ímpártim exact ín 2 párti, o parte o lásám ín vasul ín care a fost mestecatá, cealaltá parte o íntindem , si o coacem pe fundul de la tavá unsá bine cu unt si presáratá cu fáiná, cam 3-4 minute  , apoi íntindem a-2a foaie si o coacem,
     coca blat:
           – 6 albusuri batem spumá cu 150 gr. zahár pudrá, adáugínd usurel cíte o lingurá de zahár si cíte o lingurá  apá mineralá píná la íncorporarea totalá a ingredienteleor, cínd spuma este tare íncorporám bicarbonatul stins cu zeamá de la ½ lámíie si coaja rasá,  galbenusurile cíte unul píná se íncorporeazá fiecare apoi adáugám al doilea si se repetá píná la 6 gálbenusuri,,folosim mixerul la cea mai micá vitezá ín acest caz,,dupá gálbenusuri íncorpotám nuca mácinatá si fáina , acum cu lingura nu cu mixerul,exact ca si la blatul de tort,, ungem tava cu ulei, tapetám cu hírtie de copt si dám la cuptor circa 20 minute, dupá care facem proba de copt,,scobitoarea,,,
   -dupá ce totul sa rácit, trecem la ansamblarea prájiturii, si anume:
              - asezám pe platoul de prájiturá o foaie cu miere , íntindem peste ea jumátate din crema de friscá, punem peste cremá coca blat peste care íntindem crema rámasá si ínchidem cu a doua foaie cu miere peste care vine glazurá si anume:
     - íntrun vas  mai mic topim ciocolata menaj pe baie de abur cu 5 linguri ulei si 5 lapte , o íncálzim píná la topire completá si catifelare  apoi o turnám peste prájitura ansamblatá si o dám la rece píná glazura se solidificá ca sá poatá fi feliatá , dupá care  o felime dupá preferintá, putem ornamenta cu friscá dacá dorim,dar nu e neapáratá nevoie.

            

2014. március 29., szombat

Brokkoli si cartofi copti cu sos alb.

            

Brokooli si cartofi copti.

 Ingrediente/4 portii.
-         1 kg brokkoli
-         4 cátei usturoi
-         3 linguri ulei
-         1 lingurá vegeta
-         sare dupá gust
-         1 vírf cutit piper

cartofi copti
-         1 kg cartofi curátati
-         4 cátei usturoi
-         1 linguritá vegeta
-         1 lingurá coreandru verde tocat
-         1 vírf cutit piper
-         5 linguri ulei

sos alb
-         2 dl kefir
-         2 dl smíntíná
-         2 lingurite zeamá de lámíie
-         1 linguritá vegeta
-         1 vírf cuti piper alb
-         1 linguritá zahár
-         2 cátei usturoi

Modul de preparare
     brokkoli   
        - Punem apá cu sare la fiert, desfacem brokkoli  pe flori, cotorul íl curátim de coaja tare si íl táiem ín bucáti  mai  mari, cínd apa fierbe punem cotorul apoi florile de brokkoli ín apa clocotitá pentru  3 – 4  minute , íl scoatem ín strecurátor , lásám sá se scurgá bine  apoi presárám cu vegeta , pier, si usturoi pisat , íncingem 3 inguri de ulei si rumenim  frumos fiecare floare de brokkoli, íntorcíndule cu grijá sá nu se sfáríme  , le asezám pe platou.
      cartofi
          - alegem cartofi de márime medie, íi curátám , íi táiem ín 2 ín lung, si apoi ín 2 dea latul, adicá táiat ín  4 bucáti, íi punem la fiert ín apá caldá bine cu putiná sare, si íi fierbem 5-6 minute, íi scurgem , íi presárám cu vegeta, piper, usturoi pisat, si íi punem ín tava de fripturi, apoi íi dám la cuptor si íi rumenim frumos , íi scoatem pe platou língá brokkoli si íi presárám cu coreandru verde tocat.
     sosul-alb
         - íntre timp pregátim sosul alb, íntr-un bol mai mare turnám kefirul, smíntína , le frecám bine ímpreuná, adáugám piper alb, 1 linguritá  zahár, 2 cátei usturoi bine pisati , 1 linguritá vegeta, si 2 linguri zeamá de lámíie, le frecám bine si le dám la rece pentru ½ orá , apoi turnám sosul peste cartofii si brokkoli de pe platou, si servim ca garnitutá sau,,,,

       

Piept de pui ín crustá condimnetatá.

           

Piept de pui ín crustá condimentatá.

  Ingrediente/4 portii
-        800 gr. piept de pui dezosat
-        4,5 dl smíntíná grasá
-        3 ouá
-        5 inguri fáiná
-        4 cátei usturoi
-        1 legáturá micá ceapá ”snidling”
-        1 lingurá frunze verzi busuioc tocat
-        1 lingurá pátrunjel verde tocat
-        1 linguritá vegeta
-        1 vírf cutit piper
-        1 dl apá-mineralá gazoasá
-        2 dl ulei
-        rosii.castravezi, ridichi pentru ornat,
-        salatá iceberg

modul de preparare
      - feliem pieptul de pui , íl frecám cu vegeta, piper , íl lásám circa 15 minute la rece íntre timp pregátim chelmul , batem ouále spumá cu vegeta, putiná sare , adáugám usturoiul bine  pisat  apoi smíntíná , batem mai departe , adáugám condimentele si frunzelel tocate márunt, apa mineralá si 3 linguri de fáiná, omogenizám bine avínd grijá sá nu rámíná cocoloase ,
    - íncingem uleiul  la o temperaturá potrivitá, dám feliile de piept prin fáiná apoi prin compozitia de ouá condimentate si dám la tigaia cu ulei ínfierbíntat la rumenit, le rumnim frumos pe ambele párti, la foc putin mai potolit,
   - íntre timp pregátim tava cu patul de ornament, cu castraveti, ridichi, rosii, salatá iceberg , fiecare dupá prefeintá si fantezie proprie. Se serveste cu píine proaspátá
      - este o míncare de ocazii ., gustare delicioasá.


2014. március 28., péntek

Prajitura alba ca zapada.



Prajitura alba ca zapada
foile: 
     - 10 linguri lapte
     - 10 linguri zahár
     - 10 linguri ulei
     - 1 linguritá salilcale-amoniac de sodiu alimentar-
     - 1 linguritá otzet
     - 3 ouá
     - un vírf cutit  sare
     - 750 gr. fáiná

crema: 
     - 1 litru lapte
     - 4 ling. fáiná 
     - 4 ling. griz
     - 6 ling. zahár
     - zeama si coaja de la 1 lámíie
     - 3 ling. esentá de vanilie
     - 250 gr. unt 

Mod de preparare
       aluat:
              -  Se dizolva zahárul ín lapte, se adaugá ouále, sarea, uleiul, se bat bine apoi se adaugá amoniacul stins cu 1 linguritá otzet se mai bate putin . Se adaugá fáina si se frámíntá un aluat potrivit , asa ca  sá se poatá intinde usor , adicá mai molcutz, ímpártim ín 4 foi , foile se coc pe dosul távii, unse si presárate cu fáiná.

     cremá :
                - se amestecá 4 linguri de fáiná cu 10 linguri de lapte rece si se adaugá zahárul, restul de lapte se pune la fiert ímpreuna cu coaja de lámíie si 50 gr. unt, cínd laptele dá ín  clocot  se adaugá 4 linguri griz si se fierbe circa 5 minute dupá care se adaugá chelmul de fáiná cu lapte si zahárul, fierbem íncontinuare  amestecínd continuu píná obtinem o compozitie bine omogená, dupá care se lasá la rácorit  amestecínd mereu, pentru a evita sá  prindá crustá , cínd sa rácorit índeajuns , adáugám untul , ín cubulete mici, asa cíte un cubulet, íncorporám amestecínd cu blenderul, píná terminám de íncorporat cele 200 gr de unt  , apoi se adaugá  zeama de lámíie si esenta vanilia si se continuá  mestecatul píná crema va fi spumoasá , catifelatá, mátásoasá, dupá care o ímpártim ín trei párti,
          -se trece la asamblarea prájiturii,, astfel: se aseazá  o foaie ín tavá peste care aplicám o parte din cremá, care vine acoperitá cu a doua foaie, repetínd operatia píná la terminarea foilor, evident  deasupra vine foaie, dupá care se pudreazá bine cu zahár praf vanilinat si prájitura se dá la rece píná  a doua zi cínd  se taie  ín romburi,,,sau,,,,.

Prájiturá fragedá cu mac.

                


Prájiturá fragedá cu mac

Ingrediente
   -  750 gr fáiná de buná calitate
   - 250 gr zahár
   - 1 praf de copt
   - 3 gálbenusuri de ou
   - 200 gr unturá  sau unt
   - 1 vírf  cutit bicarbonat de sodiu 
        stins cu zema de la 1 lámíie .
-       smíntíná cítá ea ,ca sá obtinem o cocá molcutá    pentru íntins fain

umpluturá
   - 400 gr mac mácinat
   - 200 gr zahár
   - 1 lámíie -coaja si zeama
   - 1 caná cu lapte
   - 3 albusuri de ou bátute spumá
   - 50 gr gem de prune
   - 150 gr stafide

pentru ornat
   -  600 gr cicocolatá menaj
   - 5 linguri ulei
   - 5 linguri lapte

 Mod de preparare
       - Punem fáina pe  suprafata de lucru, o frecám cu untura sau untul,, adáugám gálbenusurile  de ou, praful de copt , coaja de lámíie , bicarbonatul stins cu zema de la 1 lámíie, si atíta smíntíná ca sá obtinem o cocá fainá molcutzá, o frámíntám bine de tot, si o ímpártim ín 4 foi,
   - dintr-o caná de lapte si 200 gr zahár , facem sirop , íl dám la fiert ,cínd clocoteste íl turnám peste mac ,adáugám stafidele , coaja de la o lámíie si zeama, si mai pe urmá usurel, adáugám 3 albusuri de ou bátute spumá
   - ungem tava de copt cu unturá ,tapetám cu hírtie de copt, apoi íncepem etajatul , íntimdem o foaie din cocá, ungem cu gem, peste care íntindem umplutrá de mac,  acoperim cu altá foaie , si continuám etajatul píná la sfírsitul foilor, evident cá deasupra vine foaie,, apoi dáml la cuptor pentru circa 30 de minute dupá care facem proba  de copt,, scobitoare,,,
   - scoatem prájitura , o lásám putin sá se  rácoreascá íntre timp pregátim glazura ,,,
     - punem 600 gr cicolatá menaj  íntr-o cráticioará cu 5 linguri ulei si 5 linguri lapte pe o baie de abur, si mestecám usurel píná cicolata se va omogeniza bine cu laptele si uleiul si vom obtine  o cicolatá fainá sticloasá  fluidá , dupá care o turnám frumos peste  prájitura putin rácoritá deacum,, apoi o dám la  rece, pentru cíteva  ore si o táiem dupá preferintá.