Cozonaci umpluti.
-de seara pregatesc toate ingredientele
si le las pe masa de lucru, ca sa fie la temperatura camerei, binenteles
ca ouale intregi, nu le sparg numai cind le folosesc,
-1 kg faina alba de calitate superioara
- 200 gr. zahar
- 8 galbenuse de ou
- 200 gr. unt
- 1 lingurita sare fina
- 1 lamaie coaja
-
- 200 gr. zahar
- 8 galbenuse de ou
- 200 gr. unt
- 1 lingurita sare fina
- 1 lamaie coaja
- 1 portocala coaja
- 2 vanilii
- esenta de vanilie si rom dupa gust
- 330 ml lapte
- 160 ml lapte batut
- 50 gr. drojdie proaspata
- 50 ml ulei
- zahar maro pentru presarat deasupra
modul de preparare
- 2 vanilii
- esenta de vanilie si rom dupa gust
- 330 ml lapte
- 160 ml lapte batut
- 50 gr. drojdie proaspata
- 50 ml ulei
- zahar maro pentru presarat deasupra
modul de preparare
-100 gr.faina se pun intr-un
castron termo-rezistent si se oparesc cu 200 ml lapte clocotit, se amesteca
repede cu telul pana se dizolva toate cocoloasele, se rasfira pe fundul castronului
si se lasa la racit, drojdia se sfarma se amesteca cu 1 lingurita zahar, cind
faina oparita este calduta adaugam drojdia, se
omogenizeaza bine si maiaua se lasa la crescut, aproape de sursa de
caldura, 15 minute,
-intre timp galbenusurile, zaharul, laptele batut, restul de lapte dulce, untul topit dar rece, coaja de lamaie si portocala, zaharul vanilat se pun in blender si se amesteca bine
-dupa ce maiaua a crescut, se rastoarna peste ea continutul din blender, se omogenizeaza si apoi se toarna peste faina cernuta de cateva ori, se amesteca bine si se framanta fie manual fie in masina de paine, pina alautul face basici,
-in masina de paine se alege programul de framantare si se lasa 1 ora, dupa care se scoate, se pune pa masa de lucru, se incorporeaza cei 50 ml de ulei impaturind aluatul si batindul usurel cu dosul palmei, pana se incorporeaza tot uleiul si se mai lasa la crescut circa 15 minute, asfel cozonacii vor fi spongiosi
-cozonacii se pregatesc-impletesc pe masa de lucru unsa cu ulei, nu cu faina si de regula se fac cozonaci impletiti, chiar daca e umplut, faceti suluri mici si le impletiti .
umpluturi :
-umplutura cu rahat este simpla, taiati rahatul in bucatele de max1,5 cm ,
rahatul sa fie de fructe, simplu si frumos colorat, adaugam si 200 gr. stafide,
-umplutura cu nuca si cacao este deosebita, aromata si cu gust de ciocolata, sa nu faceti niciodata numai cu nuca pentru ca este greoaie, nu ajuta aluatul sa creasca, deci, albusurile se bat spuma cu zaharul sa fie ca o bezea, calculati la 1 albus, 1 lingura de zahar,
-peste bezeaua spumoasa, se presara nuca macinata marunt, 2 linguri cacao olandeza si 1 lingura esenta rom,
-peste aluatul intins in scoarde lungi pentru impletit, se pune umplutura si se infasoara sul, se pot impleti cate 2 sau 3 suluri,
-intre timp galbenusurile, zaharul, laptele batut, restul de lapte dulce, untul topit dar rece, coaja de lamaie si portocala, zaharul vanilat se pun in blender si se amesteca bine
-dupa ce maiaua a crescut, se rastoarna peste ea continutul din blender, se omogenizeaza si apoi se toarna peste faina cernuta de cateva ori, se amesteca bine si se framanta fie manual fie in masina de paine, pina alautul face basici,
-in masina de paine se alege programul de framantare si se lasa 1 ora, dupa care se scoate, se pune pa masa de lucru, se incorporeaza cei 50 ml de ulei impaturind aluatul si batindul usurel cu dosul palmei, pana se incorporeaza tot uleiul si se mai lasa la crescut circa 15 minute, asfel cozonacii vor fi spongiosi
-cozonacii se pregatesc-impletesc pe masa de lucru unsa cu ulei, nu cu faina si de regula se fac cozonaci impletiti, chiar daca e umplut, faceti suluri mici si le impletiti .
umpluturi :
-umplutura cu rahat este simpla, taiati rahatul in bucatele de max
-umplutura cu nuca si cacao este deosebita, aromata si cu gust de ciocolata, sa nu faceti niciodata numai cu nuca pentru ca este greoaie, nu ajuta aluatul sa creasca, deci, albusurile se bat spuma cu zaharul sa fie ca o bezea, calculati la 1 albus, 1 lingura de zahar,
-peste bezeaua spumoasa, se presara nuca macinata marunt, 2 linguri cacao olandeza si 1 lingura esenta rom,
-peste aluatul intins in scoarde lungi pentru impletit, se pune umplutura si se infasoara sul, se pot impleti cate 2 sau 3 suluri,
-umplutra de mac, o facem exact ca si
cea de nuca cu diferenta ca nu punem cacao ci stafide, coaja de lamiie, coaja
de portocale, spuma de albus, si 500 gr. mac macinat,
-la alautul din1 kg
faina, cele 8 albusuri ramase de la aluat, cu 8 linguri de zahar, cu 500 gr. nuca
macinata fin, 150 gr. stafide si putina esenta rom, este deajuns, le impartim
la 4 cozonaci mai mici, cit pregátim din intreg aluatul, adica vom face 8
scorzi, sau 6-4 depinde cit dorim de mari cozonacii, fiecare dupa plac si
preferinta, mie imi plac cozonacii mai mijlocii eu impart in 6 deobicei, fac 3
cozonaci faini impletiti in 2 scorzi,
-tava o tapetez cu hartie de copt, pun cozonacul, il ung din abundenta cu unt topit dar aproape rece peste care ung ou si il las la crescut 30 minute pe aragaz cu usa cuptorului deschisa, sa primesca caldura necesara pentru crestere,
-inainte de a-i da la cuptor, ii mai ung o data cu ou, ca sa acopere si partile ce au crescut intre timp,
-dupa ce i-am dat la cuptor, nu deschid usa cuptorului 25 minute, timpul de coacere este de 60 minute la foc moale,
-inainte cu 15 minute de a expira timpul de coacere, ii scot si acum presar zahar brun pe deasupra, care se va carameliza foarte frumos, obligatoriu faceti testul de coacere cu scobitoarea de vreo doua ori, in locuri diferite,
-dupa timpul de coacere il scoatem pe un gratar, il acoperim cu prosop de bucatarie pana ce se raceste,
-daca sunt inalti cozonacii, atunci ii asezam pe o parte, nu in picioare ca sa nu se turteasca.
-la alautul din
-tava o tapetez cu hartie de copt, pun cozonacul, il ung din abundenta cu unt topit dar aproape rece peste care ung ou si il las la crescut 30 minute pe aragaz cu usa cuptorului deschisa, sa primesca caldura necesara pentru crestere,
-inainte de a-i da la cuptor, ii mai ung o data cu ou, ca sa acopere si partile ce au crescut intre timp,
-dupa ce i-am dat la cuptor, nu deschid usa cuptorului 25 minute, timpul de coacere este de 60 minute la foc moale,
-inainte cu 15 minute de a expira timpul de coacere, ii scot si acum presar zahar brun pe deasupra, care se va carameliza foarte frumos, obligatoriu faceti testul de coacere cu scobitoarea de vreo doua ori, in locuri diferite,
-dupa timpul de coacere il scoatem pe un gratar, il acoperim cu prosop de bucatarie pana ce se raceste,
-daca sunt inalti cozonacii, atunci ii asezam pe o parte, nu in picioare ca sa nu se turteasca.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése