2015. április 5., vasárnap

Cozonac cu fructe confiate.


Cozonac cu fructe confiate.

·              550 gr. faina zero
·              250 ml lapte
·              4 galbenusuri
·              200 gr. zahar
·              20 gr. drojdie proaspata/5 gr. drojdie deshidratata
·              100 gr. unt
·              1lingurita sare
·              1 portocala-coaja
·              125 gr. stafide + 2 linguri aroma de soc/rom
·              100 gr. coaja portocala confiata
·              50 gr. cirese confiate
·              1 ou+ 2 linguri lapte pentru uns
·              zahar granule, fulgi migdale, alune tocate pentru presarat

 Mod de preparare

       -punem fáina, intr-un vas incapator.
·              punem stafidele intr-o farfurie adanca, le acoperim cu apa calda in care adaugam 2 linguri de aroma rom. Dupa cca 15 minute, le scurgem foarte bine, le tocam,
·              incalzim laptele adaugam drojdia sfarmata, zaharul, galbenusurile de ou, untul topit caldut si sarea, batem compozitia pana la dizolvarea competa a drojdiei, daca folosim drojdie deshidratata, o amestecam cu faina,
·              adaugam treptat amestecul lichid peste faina si framantam, in momentul in care aluatul devine elastic, adaugam fructele confiate tocate,
·              framantam pana cand aluatul devine bine de tot elastic si nu se mai lipeste de maini, sau dam framitatul la robot,
·              acoperim vasul cu folie alimentara si lasam aluatul la dospit 2 ore, intr-un loc caldut, ferit de curentii de aer,
  • apoi il rasturnam pe masa usor unsa cu ulei, il aplatizam cu mainile, astfel incat sa obtinem un dreptunghi de cca 2,5 cm grosime, apoi il taiem in trei-patru fisii egale.
  • rulam fisiile de aluat si le impletim in trei sau patru
  • punem cozonacul in tava tapetata cu hartie de copt, il acoperim cu un prosop de bucatarie si il lasam sa dospeasca inca 30 de minute.
  • batem spuma un ou cu 2 linguri lapte, ungem cozonacul si il presaram cu fulgi de migdale, alune tocate si zahar granulat, dupa plac si preferinta,
  • il dam la cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 40-45 minute.
  • daca sus se rumeneste prea mult, il acoperim cu folie de aluminiu alimentara dupa 25-30 de minute de copt.
  • dupa timpul de coacere scoatem cozonacul cu fructe confiate din tava, il asezam pe un gratar si il lasam sa se raceasca.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése