2016. április 27., szerda

Plăcintă cu brânză dulce si sărată.

   
Plăcintă cu brânză dulce si sărată.

foile:
-     500 gr. făină
-     1ou
-     2 gălbenuşe
-     200 gr. smântână
-     2 ling. oţet
-     20 gr. drojdie proaspătă
-     100 gr. untură de porc + 5 ling. făină
umplutura brânză dulce:
-     1 kg brânză de vaci
-     100 gr. smântână
-     3 ouă
-     100 gr. stafide
-     5 ling. zahăr
-     4 ling. griz
-     1 ling. esenţă rom
-     2 lămâi coaja rasă
-     1 ou bătut spumă cu smântână şi zahăr pentru uns
-     unt, pentru uns tava
umplutura brânză sărată:
-     1 kg. brânză de vaci
-     500 gr. brânză de oaie
-     200 gr. smântână
-     3 ling. griz
-     3 ouă
Modul de preparare:
        foile: -din făină, ouă , smântână, oţet si drojdie frământăm un aluat molcuţ, dacă nu e destul de moale mai adăugăm puţină smântână, frământăm bine  până se dezlipeşte de pe mâini, apoi încingem untura de porc, amestecăm bine cu cele 5 linguri de făină, si lăsăm puţin să se stâmpere, apoi întindem cât se poate de subţire aluautul adică foiţă si ungem peste aluat compoziţia de untură cu făină, facem sul alautul uns, adică ruladă, îl tăiem în două,  îl acoperim cu prosopul de bucătărie,,,
          umplutura:  se unge o tava, se tapetează cu hârtie de copt, între timp, ouăle se bat spumă cu zahărul, se adaugă brânza de vaci, smântâna, grizul , esenţa de rom şi coaja de lămâie, se adaugă stafidele şi se amestecă bine,  se întinde una dintre ruladele de aluat de mărimea  tăvii, se unge cu ou bătut cu smântână, se pune  stratul de umplutură de brânză dulce, se întinde a doua ruladă de aluat puţin mai mare ca tava , cu care se acoperă umplutura de brânză, se unge cu ou bătut cu smântână şi zahăr,  când este gata, marginile foilor se apasă bine în jos, ca să acopere umputura pe margine, se unge din abundenţă cu ou bătut, apoi se înţeapă, din loc în loc, cu furculiţa.
                -se dă la cuptorul preâncălzit la 180 grade, se coace 40-50 de minute, până capătă o culoare aurie, din când în când, plăcinta se mai unge cu oul bătut cu smântână si zahăr şi  eventual, se mai înţeapă din loc în loc, dacă a început să se umfle,,,,
            -pentru plăcinta cu umplutura de brânză sărată folosiţi tavă de 28×19, pentru cea cu brânză dulce de 28×35,,,,
              -se serveste caldă sau rece presărată cu zahăr pudră vanilinat, plăcinta cu brânză sărată, evident fără zahăr.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése