Tort
cupolă cu căpşuni.
piscotul:
·
6 oua
·
200 gr zahar
·
20 gr. zahar vanilat
·
160 gr faina
·
1 lamaie
·
1 lingurita bicarbonat
·
250 gr gem de cápsuni
crema:
·
250 gr. capsuni
·
140 gr. zahar
·
175 gr. smantana pentru gatit (30% grasime)
·
20 gr. gelatina
·
7 ling. apa
·
150 gr. mascarpone
·
150 gr. brânza de vaci
·
150 ml frisca pentru spuma
Mod de preparare :
Pentru acest tort este
nevoie de doua rulade de 32-34 cm lungime si 5-6 cm in diametru.
-se separa ouale,
albusurile de galbenuse, se freaca galbenusele cu zaharul, se adauga coaja de
la lamaie si bicarbonatul stins cu zeama de la ½ lamaie, se incorporeaza faina,
se bate spuma tare albusul cu zema de la ½ lamaie si zaharul vanilat, usurel cu
spatula se incorporeaza la compozitia de galbenuse, dupa care se imparte compozitia in 2 tavi de copt tapetata cu
hartie de copt si se da la cuptor pentru aproximativ 8-10 minute la 200° C.
Dupa ce se scoate de la
cuptor, se taie usor marginile intarite, apoi se intinde uniform gem la
alegere, se ruleaza usor, cat mai strans in prosopul de bucatarie si se da
deoparte.
Se procedeaza la fel si
pentru prepararea celeilalte rulade.
-apoi se
pregateste o cuva { bol mai mare } cca 20 cm diametrul superior si 10 cm
inaltime, se taie fiecare rulada in
rondele de 2 cm grosime si se aseaza una langa alta incepand de pe baza cuvei-bolului
si continuand pe partile laterale pina
sus, dam deoparte si ne ocupam de prepararea cremei.
crema: se mixeaza capsunile pana cand se obtine o compozitie omogena,
se pune intr-o cratita cu baza groasa, se adauga zaharul si se da la foc, cand
incepe sa clocoteasca se pune si gelatina dizolvata cu apa si se amesteca pana
cand se incorporeaza si acesta, se fierbe pina se omogenizeaza putin, apoi se
ia de pe foc, se da la racorit ,
-se mixeaza brinza de vaci cu mascarpone, smantana, se bate spuma tare
frisca care se incorporeaza la compozitie, apoi se incorporeaza si amestecul de
capsuni deacum racorit, nu rece, racorit, dupa care crema obtinuta se toarna in cuva-bol peste
bucatile de rondele-piscot aranjate in cuva-bol, neteziti deasupra si acoperiti
crema cu rondele de rulada si folie transparenta, dati la frigider timp de 2-3
ore, dupa care scoateti foila de
deasupra, rasturnati cuva cu gura in jos pe o suprafata plana, scoateti folia transparenta ramasa si feliati.
-mentiuni:pentru crema se poate folosi orice
fel de fructe, caise, cirese, prune, afine, mure, piersici, mere, pere,,,etc,,,atat
crude cat si congelate.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése