Cozonaci
pufosi.
aluatul
- 1 kg fáiná
- 300
ml lapte
- 50
gr. drojdie proaspátá
- 1
linguritzá sare
- 250
gr. zahár pudrá
- 200
gr. unt
- 1
lámíie
- 1portocalá
- 6
gálbenusuri
umplutura:
-
6 albusuri
- 300 gr. zahár pudrá
- 250 gr. nucá mácinatá
- 2 ling. cacao- obtional-
- 3 ling. esentá rom
- 300 gr. zahár pudrá
- 250 gr. nucá mácinatá
- 2 ling. cacao- obtional-
- 3 ling. esentá rom
Mod de preparare:
-pentru ínceput pregátim o maia, din
200 ml lapte si 3 linguri fáiná, laptele cáldicel, amestecám bine fáina cu
laptele, adáugám 1 lingurá buná zahár si drojdia sfárímatá, omogenizám bine, presárám
cu fáiná si dám la crescut, íntre timp frecám gálbenusurile spumá cu 1
linguritzá sare, 300 gr. zahár pudrá, cínd gálbenusurile sunt spumá albá
adáugám coaja de la lámíie si portocalá, frecám ín gálbenuse 100 gr. unt la
temperatura camerei, adaugám si zeama de la portocalá si ½ lámíie, adaugám
maiaua deacum dospitá si íncepem frámíntatul adáugínd alternativ laptele si
fáina , cínd totul se íncorporeazá bine si alautul íncepe sá facá básicutze de frámíntat,
topeste untul rámas, nu íl fierbe, ci doar topestel, íntinde aluatul pe masa de
lucru, dar cu mína nu cu sucitorul, cít poti cu mína, ungel cu unt topit, si
ímpátureste cum poti mai bine, ín 6-8, apoi íntindel din nou, tot cu mína trágíndul
íntr-o parte si alta, ungel din nou cu unt topit, si continuá operatia de
íntindere-tragere píná termini untul, apoi frámíntál formíndul íntr-o bilá
mare, punel íntr-un vas , acoperál cu fata de masá si punel la dospit la loc
cáldut ferit de curentii de aer, atentie, cáci pufosenia aluatului depinde de
temperatura la care este tratat aluatul tot timpul de crestere si frámíntare,
lasá aluatul la dospit píná ísi dubleazá volumul, íntre timp pregáteste
umplutura,,,
umplutura:
-batem spumá albusurile cu 100 gr. zahár pudrá si zeama de la ½ lámíie, esentza
de rom , amestecám nuca mácinatá cu cacaoa {de data asta eu nu am pus } si cu restul
de zahár si o íncorporám ín albusurile spumá mestecínt usurel cu spatula,
-cínd alautul ísi dubleazá volumul,
íl rásturnám pe masa de lucru, íl ímpártim ín 3, íntindem fiecare parte ín scoardá
de formá dreptunghiulará, odatá si
jumátate cít tava de copt, ímpártim
umplutura de nucá ín 3 párti si aplicám pe fiecare scoardá umpluturá, apoi
rulám fiecare scoardá ín formá de ruladá, dupá care facem din toate 3 scorzile
o ímpletiturá de trei, ungem bine tava cu ulei, o tapetám cu hírtie de copt,
ungem si hírtia de copt cu unt , asezám ímpletitura ín tavá, apoi o ungem cu 1 ou
bátut cu zahár si putiná smíntíná, íl punem la dospit la loc ferit de curenti
si cáldut, timp de 20 minute, dupá 20 minute íl mai ungem odatá si íl dám la
cuptorul preíncálzit la 160 grade, timp de 20 minute, timp íncare nu deschidem
cuptorul deloc, dupá 20 minute, íntoarcem ín cuptor tava, luám focul la 150
grade, continuám coacerea íncá 15 minute, dupá care scoatem cozonacul , de la
cuptor, íl scoatem din tava de copt si íl punem la rácit neapárat pe grátar,
ínvelindul cu prosopul de bucátárie ín
asa fel ca grátarul sá rámíná afará de sub prosop, píná se ráceste complect,
appoi servim.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése