Cozonac reteta de baza
ingrediente
·
- 800gr. faina 000
·
- 3-5 galbenusuri
·
- 120g zahar pudra
·
- 500ml lapte
·
- 150g unt
·
- 40g drojdie proaspata
·
- 1 ling.zahar ptr. drojdie
·
- zahar vanilat
·
- coaja
rasa de lamaie
·
- 1 lingurita sare
Drojdia se amesteca cu 1 lingura de zahar
tos si cu laptele caldut. Se lasa un pic dupa care se adauga galbenusurile
frecate cu sarea, untul moale, zaharul pudra si cel vanilat, coaja de lamaie,
apoi treptat se adauga faina, cand s-a pus jumatate din faina -este important
ca aluatul intermediar sa nu fie lichid ci foarte usor lipicios- se bate bine
fie cu mixerul, fie cu mana, sau in cel mai bun caz cu un aparat de framantat,
pana face basici de aer, in final se adauga treptat si restul de faina, pana se
obtine un aluat omogen, se acopera vasul cu
aluat cu un stergar curat si se lasa la dospit 30-40 de minute, intr-un loc
caldut si ferit de curenti da aer -de
ex. in cuptorul cu microunde, intr-un dulap de vase etc- dupa odihna si
dospeala de 30-40 de minute timp in care aluatul si-a dublat volumul, se incinge cuptorul la 180C -mediu la cele cu gaz-. Se
infaineaza bine masa de lucru si se rastoarna aluatul. Se intinde foaie groasa
de 0,5 – 1 cm si e gata sa fie umplut,-mac, nuca, rahat, stafide, fructe
confiate-
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése