Briose
cu mac.
aluatul:
-
25 gr. drojdie proaspátá
-
1 dl lapte
-
1 ling. zahár
-
250 gr. fáiná de calitate superioará
-
50 gr. unt topit
-
2 gálbenuse de ou
-
60 gr. zahár pudrá
-
1 lámíie
-
2 vanilii
umplutura:
-
200 gr. mac mácinat
-
2 ling. zahár trestie
-
1 ling. rasá scortisoará
-
5 ling. lapte
Modul de
preparare
aluatul: -íncálzim putzin laptele
cu zahárul , dizolvám drojdia ín laptele índulcit si dám la dospit 5-10
minute, punem fáian íntr-un castron de
frámíntat si toate celelalte ingrdiente, de la lámíie nu punem numai coaja,
cínd drojdia fuge, adáugám si drojdia, íncepem frámíntatul, frámíntám píná
aluautlé nu se mai lipeste deloc nici de míná nici de vas, si face básicutze,
sau íl putem da la robot frámíntatul, apoi punem alautul ín vasul de frámíntat,
acoperim cu prosop si dám la dospit ín loc cáldutz ferit de curentzi de aer,
píná se dubleazá volumul, apoi turnám alautul pe masa de lucru, íntindem
subtzire ín formá rotundá, cum se vede si ín imaginea atasatá retzetei, aplicám
píná la jumátate cercului macul pregátit anterior si rácit, aducem foaia goalá
peste mac, trecem peste aluat cu sucitoarea bine ca macul sá se ímbibe ín
aluat, apoi cu cutzitul bine ascutzit táiem físii cum vedetzi de aprox. 2
degeta látzime, prindem físia de la 1 capát si ínvírtim ín formá de spiralá,
dupá care formám briosul ínvírtind spirala ín formá de colac, cum vedeti ín
imagine, asezám briosul ín tava bine unsá cu unt, apoi continuám operatzia píná
la terminarea físiilor de aluat cu mac,
batem 1 ou cu zahár si putziná smíntíná cu care ungem fiecare brios, le
dám la dospit íncá 10-15 minute dupá care mai ungem odatá cu ou si dám la
cuptorul preíncálzit la 180 grade, píná se rumnesc frumos,
umplutura:
ínfiebíntám laptele cu zahárul, zema de la 1 lámíie si scortzisoara, adáugám
macul si ínfierbíntám mai departe píná se omogenizeazá putzin apoi rácim si
aplicám peste aluatul íntins.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése