2015. augusztus 13., csütörtök

Zacusca cu ciuperci.



Zacuscá cu ciuperci

                 ingrediente:
                       - 5 kg. ardei kapia,  - 5 kg. gogosari, 3 kg. ceapa, 1 l ulei, 4 kg. rosii , 3 kg. ciuperci sampion, sare dupá gust, 15 gr. piper,  6-8 buc. foi de dafin, 10 gr. ienibahar, 15 gr. Na-benzoat{conservant}

Modul de preparare:
                      -ardeii si gogosarii se coc si se curátzá de pielitze si de cotoarele cu semintze, ceapa se curátzá si se toacá márunt, ciupercile se spalá, eventual se curátzá de pelitze, fiecare dupá preferintze, apoi se toacá márunt, sau se taie ín cuburi, ardeii si gogosarii coptzi se maciná,, rosiile se decojesc auncíndu-le ín apá clocotindá cíteva minute, dupá care se taie cuburi,
                   -cínd toate ingredientele au fost pregátite, se íncinge uleiul ín cratitza pentru zacuscá si se cáleste ceapa bine, adicá de culaore maronie, cínd se adáugá ciupercile cu care se ínnábuse píná scade apa lásatá de ciuperci si ciupercile se cálesc putzin, dupá care se adaugá toate celelalte ingrediente inclusiv condimentele, apoi se fierb toate la foc moale píná uleiul vine deasupra cínd zacusca este gata, atunci se adaugá Natriu-benzoat dupá indicatziile de pe plic,  
                   -íntre timp se sterilizeazá borcanele, se face patul pentru dunst uscat, apoi se másoará zacusca ín borcanele pregátite , se capseazá ermetic, dupá  care se dau la dunst uscat, páturi-perne, unde se lasá píná la rácire complectá, cínd se depoziteazá la cámará.

                 Mentziuni: la acestá zacuscá se pot adáuga si 3 kg. vinete netto, vom obtzine o specialitate de zacuscá super, se mai pot adáuga cíteva rotitze de ardei iute pentru ca zacusca sá fie putzin mai picantá.

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