Prájiturá spumoasá cu mere
piscotul:
-
8 ouá
-
8 ling. zahár
-
8 ling. fáiná
-
1 lingutitzá bicarboant sodiu
-
1 lámíie
-
1,5 kg mere
-
150 ml vin alb sau must sau lapte
-
150 gr. zahár
-
100 gr. ciocolatá menaj
-
1 baton scortzisoará
crema:
-
700 ml lapte
-
3 plicuri budincá vanilie
-
10 ling. zahár
-
200 ml. friscá pentru spumá
-
125 gr. margariná
modul
de preparare
-pentru ínceput pregátim
merele, punem 150 gr. zahár la
caramelizat { topit }mustul-vinul poate fi ínlocuit cu lapte, cínd zahárul este
maroniu, stingem cu vinul alb , sau mustul, sau laptele, adáugám batonul de
scortzisoará si merele curátzate si táiate ín felii, le fierbem ímpreuná píná
scade sucul si merele íncep sá se prájeascá, asa, íntre timp ungem tava de
copt, o tapetám cu folie de aluminiu alimentará si nivelám merele caramelizate
ín tavá, peste folie, apoi le punem deoparte píná pregátim blatul-piscotul,
piscotul: -separám gálbenusele de
albusuri, frecám spumá gálbenusele cu 6 linguri zahár, coaja de la 1 lámíie,
stingem 1 linguritzá de bicarbonat de sodiu cu zeama de la ½ lámíie si o
adáugám apoi adáugám 8 linguri de fáiná, rínd pe rínd, si frecám píná la
íncorporare complectá dupá care batem spumá tare albusurile de ou cu 2 linguri
zahár si zeama de la ½ lámíie, cínd spuma este tare o íncorporám ín compozitzia
de gálbenuse usurel cu spatula, dupá íncorporare complectá nivelám blatul peste
mere ín tava si dám la cuptorul preíncálzit la 200 grade timp de 20 minute,
dupá care íntoarcem tava ín cuptor, si reducem temperatura la 180 grade, dupá
care mai coacem circa 10 minute, apoi facem proba de copt –scobitoarea- scoatem tava din cuptor, o dám la rácit timp
de 15 minute, dupá care pe platoul de prájituri rásturnám prájitura ca merele
sá ajungá deasupra, scoatem folia si lásám la rácit complect timp ín care
pregátim crema,,,
crema: -punem la fiert
500 ml lapte, cu 5 linguri zahár,
dizolvám cele 3 plicuri de budincá ín 200 ml lapte, cínd laptele dá ín
clocot adáugám budinca dizolvatá si fierbem o budincá putzin mai omogená, care
o dám la rácit complect, mestecínd din cínd ín cínd ca sá nu formeze crustá,
íntre timp frecám spumá 125 gr. margariná sau unt cu 5 linguri zahár , cínd
budinca sa rácit complect o adáugám la
margarina frecatá spumá, omogenizám píná obtzinem o cremá finá spumoasá
mátásoasá, apoi nivelám crema peste mere , batem spumá frisca cu 2 linguri
zahár pudrá dacá frisca nu e destul de dulce,
apoi o nivelám peste cremá, dupá care fierbem pe baie de abur cicolata
menaj, cu 5 linguri de lapte si 5 linguri ulei, apoi cínd cicolata e fluidá, cu
lingura másurám ciocolat peste friscá ín diferite forme, fiecare dupá fantezia
lui, dupá care dám prájitura la rece petnru cíteva ore pentru ca gusturile sá
se pátrundá, apoi feliem dupá plac.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése