2018. november 5., hétfő

Felii opera.




Felii   Opera.

foile
-         4 albușuri,
-        50 gr. zahăr,
-        un praf de sare,
-         4 ouă întregi,
-        150 gr. zahăr pudră,
-        150 gr. făină de migdale,
-        50 gr. făină albă,
-        40 gr. unt topit
crema de cafea:
-        4 gălbenușuri,
-        100 gr. zahăr,
-        60 ml lapte,
-        1 linguriță cafea instant,
-        200 gr. unt
crema de ciocolată: 
-        150 gr. ciocolată cu 50 % conținut minim de cacao,
-        110 ml frișcă,
-        1 lingură miere de albine
-         50 gr. unt
sirop: 
-        150 ml. cafea  
-        1 linguriță zahăr,
-        1 linguriță tinctură de cafea
glazura: 
-        150 gr. ciocolată cu 50 % conținut minim de cacao,
-        4-5 linguri ulei
-        4-5 linguri lapte

Prepararea:  
                           Pentru foi albușurile se bat spumă cu zahărul și cu sarea. Ouăle întregi se bat cu mixerul de mână împreună cu zahărul pudră, se adaugă  amestecul de făină de migdale și făină albă, untul topit și răcorit, iar la sfârșit se încorporează spuma de albuș. Din compoziție se coc pe rând trei foi în cca 8 minute,  într-o tavă de mărime medie, tapetată cu hârtie de copt. 

Pentru crema de cafea se înfierbântă laptele, se adaugă cafeaua instant. Gălbenușurile se amestecă cu zahărul și amestecând încontinuu se toarnă în fir subțire laptele fierbinte. Se îngroașe pe bain-marie, apoi se lasă la răcit la temperatura camerei. Untul, păstrat și el la temperatura camerei se spumează, apoi se încorporează crema de gălbenuș, adăugându-l, lingură cu lingură. 

Pentru crema de ciocolată, se pune la încălzit frișca împreună cu mierea, se adaugă ciocolata ruptă în bucăți, untul și se amestecă până ce devine o cremă omogenă. Se lasă la răcit la temperatura camerei, după care se spumează cu mixerul de bucătărie. 

Ingredientele siropului se amestecă.

Pentru glazură se topește pe aburi ciocolata, se amestecă cu uleiul , laptele

Se întinde pe prima foaie jumătate din glazură, se pune la rece pentru 10-15  minute, după care se scoate și se întoarce cu ciocolata în jos. Se însiropează foaia, se unge cu jumătate din crema de cafea, se pune a doua foaie, se însiropează și se unge cu crema de ciocolată. Se așază a treia foaie, se însiropează și aceasta și se unge cu crema de cafea rămasă. Cu un cuțit cu lama lată, încălzită puțin, se nivelează suprafața cremei, până ce devine netedă. Prăjitura se pune din nou la rece pentru 15 minute, după care se glazurează cu ciocolata rămasă, încălzită puțin, dacă este nevoie. Se feliază a doua zi, cu un cuțit bine ascuțit și încălzit în apă caldă.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése