2014. április 16., szerda

Varzá creatzá umplutá-sarmale.

               

Varzá creatzá umplutá{sarmale}

   Ingrediente/ 4 portii
-         500 gr. carne tocatá
-         500 gr. ceafá de porc afumatá
-         150 gr. slániná afumatá
-         5 linguri ulei
-         200 gr. orez
-         1 varzá creatá circa 600 gr.
-         1 varzá albá circa 500 gr
-         1 buc. praz 15 cm
-         1 ceapá
-         6 cátei usturoi
-         1 lingurá vegeta
-         piper dupá gust
-         3 foi de dafin
-         1 vírf cutit boia de ardei dulce,
-         2 ardei  kalifornia
-         1 linguritá pastá de ardei kapia
-         1 linguritá condiement grill
-         1 legáturá márar verde tocat
-         1 fir de cimbru, sau 1 linguritá uscat
-         100 gr. pastá rosii
-         10 linguri zeamá de lámíie
-         ¼ litru otzet

Modul de preparare
      -punem ceafa la fier si o fierbem pe jumátate, íntre timp pregátim orezul si opárim varza creatzá, pentru varzá punem apá la fiert cu 1 lingurá sare si ¼ litru otzet, cínd apa fierbe , scoatem cotorul de la varza creatzá, punem varza ín apa clocotindá, o acoperim cíteva miunute, apoi íntoarcem varza ín apa de opárit, si cu grijá despártim frunzele de cápátíná, apoi  cum se ínmoaie asa le scoatem afará din apa  clocotindá, le punem sá se ráceascá apoi le táiem vína cea groasá, eventual formám frunza la márimea preferatá, sau,,,fiecare dupá plac, la cantitatea de ingrediente datá avem nevoie de 12-15 frunze,
     -pregátim orezul, táiem slánina íi cubuletze , íncingem  5 linguri ulei, prájim slánina, grásimea rezulatá o ímpártim ín douá, íntr-o parte prájim prazul si ardeiul, apoi adáugám orezul  íl cálim píná ce se ínfierbíntá bine íl stingem cu 2 dl apá, si íl fierbem píná scade toatá apa, apoi íl dám la rácit,
    -mácinám 500 gr. pulpá sau spatá de porc, si o amestecám cu orezul deacum rece,apoi condimentám: ½ lingurá vegeta, 1 linguritá pastá ardei kapia, 1 linguritá condiment grill, piper dupá gust, 100 gr. pastá de rosii, mestecám bine  umplutura píná la íncorporarea totalá a condimentelor, gustám si dacá e nevoie mai condimentám, dar sá nu uitám cáci si ceafa este sáratá,, apoi pregátim cratitza pentru fiert sarmalele , deci, táiem varza albá márunt sau o rázálim fiecare cum doreste, apoi  íntr-o cratitá cu pereti mai ínalti, turnám grásimea pusá deoparte , tocám ceapa márunt, o prájim ín grásimea din cratitá, punem 1 vírf cutit boia de ardei si imediat adáugám jumátate din varza táiatá márunt, íncorporám si luám deoparte, peste varza máruntá  punem márarul, cimbrul, foile de dafin , usturoiul, asezám ín mijloc ceafa afumatá fiartá de jumátate, apoi íncepem sá ínvírtim sarmalele, punem pe fiecare frunzá cíte o lingurá din umplutura de carne tocatá, ínvírtim frunza ín formá de ruladá si cu degetul mic introducem la ambele capete frunza ínláuntrul ruladei, apoi le asezám pe fiecare roatá pe  língá ceafa din mijlocul cratitei,
      -continuám operatia píná la terminarea íngredientelor, dupá care ínvelim sarmalele cu varza albá rámasá, evident cáci si resturile de varzá creatá le punem ín cratiza cu sarmale,  apoi ín apa care a fiert ceafa  punem 10 linguri zeamá de lámíie, turnám peste sarmale si dacá mai e neoie complectám cu apá, ínsá, apa nu trebuie sá fie píná la ínáltimea  sarmalelor,   apa sá fie mai jos de nivelul sarmalelor cu un deget,, apoi le dám la fiert, timp de 40 minute la foc moale,, noi ín cuptor le fierbem,, dupá 40 minute gustám dacá sínt gata sau nu, atentie la apa ín care a fiert ceafa de porc, dacá nu e destul de sáratá mai dáugám sare, dacá e prea sáratá lungim cu apá-ín cazul acesta nu punem toatá apa pe sarmale,

    -dupá fierbere, aranjám sarmalele pentru servit, le scoatem pe un platou, scoatem cefa de porc o feliem, si aranjám platoul cu sarmale, ceafa de porc feliatá si varza máruntá, dupá gust si preferintá, se servesc cu smíntíná, 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése