2014. május 4., vasárnap

COZONACI PUFOSI.


   

Cozonaci pufosi.

      - 750 gr. fáiná
      - 50 gr. drojdie
      - 250 gr. zahár
      - 200 ml. lapte
      - 5 gálbenusuri
      - 50 ml. ulei
      - 60 gr. unt sau rama
      - 1 lámíie rasá
      - 1  lingurá esentá rom
      - 50 gr. stafide
      - 250 gr. nucá mácinatá
      - 1 plic vanilia
      - 10 gr. sare
      - 1 gálbenus pentru uns
      - 2 linguri mac pentru presárat
      - 2 linguri susan pentru presárat
      - 3 coli hírtie copt


Mod preparare

       -gálbenusurile se amestecá cu sarea, stafidele se curátá si se pun la hidratat ín esentzá de rom.
    -miezul de nucá se alege de impuritáti si se maciná, drojdia se amestecá cu 10 gr. zahár píná se topeste dupá care se dizolvá ín 50 ml. lapte cáldutz si treptat se adáugá circa 100 gr. fáiná.
    -asa obtinem maiaua, peste care se va presára putiná fáiná si se lasá la dospit la cald píná se dubleazá volumul,
     -1 dl lapte fierbinte se adáugá 200 gr. fáiná se amestecá continuu pentru a nu se forma cocoloase, compozitia obtinutá se lasá sá se ráceascá, deci se opáreste 200 gr. fáiná cu 1 dl lapte,
      -separat ín laptele rámas dar cáldutz se dizolvá zahárul, se adaugá gálbenusurile, coaja de lámíie, esenta rom, vanilia si se amestecá píná ce se omogenizeazá.
   -se amestecá apoi cu maiaua si cu compozitia opáritá adáugínd treptat fáina rámasá adicá 450 gr. si grásimea -untul si uleiul- íncálzit, stafidele, miezul de nucá si se frámíntá píná aluatul face básici si se desprinde de peretii vasului de frámíntat,
     -dupa frámíntare aluatul se acopere , se pune la dospit o ora si jumátate. Dupa ce a dospit se ímparte aluatul ín douá, se face din el douá mingi si fiecare minge de aluat se va mai ímparti ín douá párti care se modeleazá pe masa de lucru unsá cu ulei ín rulouri de lungimea távi de copt ,se ímpletesc ín douá scorzi si se aseazá ín tava unsá cu ulei si tapetatá cu fáiná, se ung cu gálbenus de ou bátut cu putin zahár, se pun la cald sá creascá, píná volumul lor se va dubla bine,íntre timp se mai ung cu gálbenus bátut si se presará cu semintze de mac si susan,dupá preferintzá, cínd au crescut índeajuns se dau la cuptor la copt,
      -la ínceput se lasá cozonacii la o temperaturá scázutá circa  10 minute pentru ca aluatul sá creascá apoi se ridicá la o temperaturá mai mare pentru a se rumeni putzin suprafetele, vor lua culoarea alunei coapte dupá care reducem iar temperatura, astfel timpul de coacere este de  50-60 minute.
   -dupá timpul de coacere se scot din cuptor si se lasá sá se rácoreascá putin ín tavá apoi se scot cozonacii pe o coalá de hírtie albá sau hírtie de copt pe masa de lucru unde se vor ínveli cu prosop de bucátárie píná la rácire complectá,
     -cantitatea de ingrediente datá este pentru trei cozonaci.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése