2015. december 12., szombat

Cozonaci pufosi.


Cozonaci pufosi.
aluatul
-      1 kg fáiná
-     300 ml lapte
-     50 gr. drojdie proaspátá
-     1 linguritzá sare
-     250 gr. zahár pudrá
-     200 gr. unt
-     1 lámíie
-     1portocalá
-     6 gálbenusuri
umplutura:
            -  6 albusuri
            -  300 gr. zahár pudrá
            -  250 gr. nucá mácinatá
            -  2 ling. cacao- obtional-
            -  3 ling. esentá rom

Mod de preparare:
           -pentru ínceput pregátim o maia, din 200 ml lapte si 3 linguri fáiná, laptele cáldicel, amestecám bine fáina cu laptele, adáugám 1 lingurá buná zahár si drojdia sfárímatá, omogenizám bine, presárám cu fáiná si dám la crescut, íntre timp frecám gálbenusurile spumá cu 1 linguritzá sare, 300 gr. zahár pudrá, cínd gálbenusurile sunt spumá albá adáugám coaja de la lámíie si portocalá, frecám ín gálbenuse 100 gr. unt la temperatura camerei, adaugám si zeama de la portocalá si ½ lámíie, adaugám maiaua deacum dospitá si íncepem frámíntatul adáugínd alternativ laptele si fáina , cínd totul se íncorporeazá bine si alautul íncepe sá facá básicutze de frámíntat, topeste untul rámas, nu íl fierbe, ci doar topestel, íntinde aluatul pe masa de lucru, dar cu mína nu cu sucitorul, cít poti cu mína, ungel cu unt topit, si ímpátureste cum poti mai bine, ín 6-8, apoi íntindel din nou, tot cu mína trágíndul íntr-o parte si alta, ungel din nou cu unt topit, si continuá operatia de íntindere-tragere píná termini untul, apoi frámíntál formíndul íntr-o bilá mare, punel íntr-un vas , acoperál cu fata de masá si punel la dospit la loc cáldut ferit de curentii de aer, atentie, cáci pufosenia aluatului depinde de temperatura la care este tratat aluatul tot timpul de crestere si frámíntare, lasá aluatul la dospit píná ísi dubleazá volumul, íntre timp pregáteste umplutura,,,
               umplutura: -batem spumá albusurile cu 100 gr. zahár pudrá si zeama de la ½ lámíie, esentza de rom , amestecám nuca mácinatá cu cacaoa {de data asta eu nu am pus } si cu restul de zahár si o íncorporám ín albusurile spumá mestecínt usurel cu spatula,

           -cínd alautul ísi dubleazá volumul, íl rásturnám pe masa de lucru, íl ímpártim ín 3, íntindem fiecare parte ín scoardá de formá  dreptunghiulará, odatá si jumátate cít tava de copt,  ímpártim umplutura de nucá ín 3 párti si aplicám pe fiecare scoardá umpluturá, apoi rulám fiecare scoardá ín formá de ruladá, dupá care facem din toate 3 scorzile o ímpletiturá de trei, ungem bine tava cu ulei, o tapetám cu hírtie de copt, ungem si hírtia de copt cu unt , asezám ímpletitura ín tavá, apoi o ungem cu 1 ou bátut cu zahár si putiná smíntíná, íl punem la dospit la loc ferit de curenti si cáldut, timp de 20 minute, dupá 20 minute íl mai ungem odatá si íl dám la cuptorul preíncálzit la 160 grade, timp de 20 minute, timp íncare nu deschidem cuptorul deloc, dupá 20 minute, íntoarcem ín cuptor tava, luám focul la 150 grade, continuám coacerea íncá 15 minute, dupá care scoatem cozonacul , de la cuptor, íl scoatem din tava de copt si íl punem la rácit neapárat pe grátar, ínvelindul cu prosopul  de bucátárie ín asa fel ca grátarul sá rámíná afará de sub prosop, píná se ráceste complect, appoi servim.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése